Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Η έκθεση του Σόρος για την Ελλάδα και το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ο Τζωρτζ Σόρος,

Η έκθεση του Σόρος για την Ελλάδα και το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών

© AP Photo / Olivier Hoslet, Pool Photo
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Το ίδρυμα του Τζορτζ Σόρος αναφέρεται στην επομένη της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ αποτιμώντας τις πολιτικές εξελίξεις θεωρείται βέβαιη την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας.
Αναλυτική έκθεση για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα την επομένη της Συμφωνίας των Πρεσπών δίνει στη δημοσιότητα το ίδρυμα του Τζορτζ Σόρος, γνωστό και ως «Open Society».
Μεταξύ άλλων, το ίδρυμα του μεγαλο-επενδυτή θεωρεί σχεδόν βέβαιη την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις προσεχείς εκλογές, οι οποίες εκτιμώνται είτε τον Μάιο είτε και νωρίτερα, προβλέποντας ότι το προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ θα κυμαίνεται μεταξύ 5 και 10 ποσοστιαίων μονάδων.
«Το ερώτημα είναι αν η Ν.Δ. θα καταφέρει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, προκειμένου να συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή θα χρειαστεί να συγκροτήσει έναν συνασπισμό με τα κόμματα της αντιπολίτευσης» υποστηρίζει, χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, εκτιμάει ότι το κυβερνών κόμμα θα καταταχθεί με «άνεση» στη δεύτερη θέση, συμβάλλοντας ως εκ τούτου, στη διατήρηση του δικομματικού πολιτικού συστήματος.
Παράλληλα, «βλέπει» ένταξη της Χρυσής Αυγής, του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ στην επόμενη Βουλή, με τα τρία αυτά κόμματα να αποσπούν εκλογικό ποσοστό μεταξύ 6% και 8%. Όσον αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, θεωρεί ότι δύσκολα θα διατηρήσουν τα βουλευτικά έδρανα.
Αρκετοί κίνδυνοι για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Στο μεταξύ, στην έκθεση του ιδρύματος εκτιμάται ότι η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών εξακολουθεί να τελεί υπό αρκετές αβεβαιότητες, λόγω των αντιδράσεων των εθνικιστών και στις δύο πλευρές των συνόρων.
Επισημαίνεται δε, ότι η Ρωσία αποτιμάει αυτές τις αβεβαιότητες ως ευκαιρίες για την υπονόμευση της επιρροής της Δύσης στην περιοχή των Βαλκανίων.
Στο ίδιο πλαίσιο, το ίδρυμα του Σόρος σπεύδει να κάνει ειδική αναφορά στις συναισθηματικές ευαισθησίες του ζητήματος, οι οποίες και δικαιολογούν τις μεγάλες κινητοποιήσεις των προηγούμενων εβδομάδων.
«Το ονοματολογικό ζήτημα φαίνεται ότι είναι σαφώς πιο συναισθηματικά και πολιτικά ευαίσθητο, μετά τις τελευταίες λαϊκές κινητοποιήσεις και τα δύο μεγάλα συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τον Φεβρουάριο και τον Ιανουάριο του 2018, αντίστοιχα» σημειώνει, με νόημα.
Και συμπληρώνει: «Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι η κοινή γνώμη και η συστημική Νέα Δημοκρατία υιοθετούν μη συμβιβαστικές θέσεις, θέτοντας στο περιθώριο τους υπέρμαχους της προσέγγισης και δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα εξαιρετικά μη ευνοϊκή προς τον συμβιβασμό».
Στο σημείο αυτό, παράλληλα, εστιάζει στη γεωγραφική κατανομή των αρνητικών τάσεων έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών, υπογραμμίζοντας βέβαια, ότι σ' όλη την Ελλάδα η πλειοψηφία αντιτίθεται στον συμβιβασμό.
Ωστόσο, όπως παρατηρεί, η συγκεκριμένη τάση είναι εντονότερη στις περιοχές της βόρειας Ελλάδας, λόγω και της επικράτησης του συντηρητισμού και του εθνικισμού, ως απόρροια των αποτελεσμάτων του τελευταίου αιώνα και ειδικότερα, την τραυματική εμπειρία του Εμφυλίου Πολέμου, κατά τη διάρκεια του οποίου αρκετοί σλαβόφωνοι τάχθηκαν στο πλευρό των ανταρτών του κομμουνιστικού στρατού.
«Εξαιτίας όλων αυτών, οποιαδήποτε κυβέρνηση θα δυσκολευόταν να καταλήξει σε μία συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να καθιστά ικανοποιημένους τους κατοίκους της βόρειας Ελλάδας» προσθέτει.
Το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ
Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, το ίδρυμα του Σόρος κρίνει ότι η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών συνιστά ένα δείγμα — μία απόδειξη ότι το κυβερνών κόμμα δεν έχει απολέσει το σύνολο της αριστερής του «ψυχής»,
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα — επισημαίνεται στη σχετική έκθεση — είναι πιο συστημικό και θεωρείται περισσότερο κεντρο-αριστερό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Άλλωστε, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του, οι οποίοι προέρχονται από τη μεγάλη «δεξαμενή» του ΠΑΣΟΚ, τάσσονται εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως και οι υπόλοιποι Έλληνες.
Προς το παρόν, βέβαια, το «Open Society» δεν «βλέπει» ισχυρές δημοσκοπικές απώλειες εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών, παρότι θεωρείται βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί «ζημιά» σε σχέση με τις εκλογές του 2015, για λόγους όμως, οι οποίοι δεν αφορούν τις Πρέσπες.
Σημειώνει δε, και την απόπειρα του κυβερνώντος κόμματος να θέσει ένα νέο δίλημμα, αναδεικνύοντας τις διαφορές μεταξύ της Δεξιάς και της Αριστέρας. Η επίλυση του ονοματολογικού, η αναθεώρηση του Συντάγματος, οι σχέσεις Κράτους Εκκλησίας, η ρητορική κατά τις διαφθοράς και άλλες τέτοιου είδους κινήσεις, συνιστούν μέρη αυτής της πρακτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

«Ράπισμα» από Μ.Σαλβίνι κατά Ε,Μακρόν: «Ούτε ένας Ιταλός στρατιώτης δεν θα πεθάνει στο όνομα του Γάλλου προέδρου» Οργή από τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης κατά Μακρόν για την αποστολή δυνάμεων στην Ουκρανία 03.05.2024 | 16:55

  Ράπισμα κατά Ε.Μακρόν από τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος  αντιδρώντας σε χθεσινές ...