Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Οι αντιδράσεις και τα «καμπανάκια» για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Ελλάδα και ευρώ.

Οι αντιδράσεις και τα «καμπανάκια» για την αύξηση του κατώτατου μισθού

© Φωτογραφία : Konstantinos Tsakalidis / SOOC
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Προειδοποιητικά μηνύματα σχετικά με τις συνέπειες που θα έχει η αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοινώθηκε χθες, εκπέμπει η αγορά, θέτοντας ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, τις αντοχές της οικονομίας και υπογραμμίζοντας τις προϋποθέσεις που πρέπει να συνοδεύουν την αύξηση.
Αντιδράσεις και ενστάσεις προκάλεσαν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την αύξηση του κατώτατου μισθού, τόσο από μέρους της αντιπολίτευσης, όσο και των κοινωνικών φορέων.
Σύμφωνα με τη ΝΔ, «ο κ. Τσίπρας δεν επέλεξε τυχαία τη σημερινή ημέρα για την αναγγελία αύξησης του κατώτατου μισθού. Το έκανε, ανάμεσα στους χειροκροτητές υπουργούς του, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να ξεχάσουμε οι Έλληνες το εθνικό λάθος της Συμφωνίας των Πρεσπών», αφού όπως τόνισε σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η αύξηση του κατώτατου μισθού έπρεπε να είχε δοθεί ήδη από το 2017, «όπως προέβλεπε νόμος που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον οποίον είχε καταψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ».
Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ που ανακοινώθηκε χθες θα ισχύσει από την 1η Φεβρουαρίου, ενώ καταργείται ο λεγόμενος υποκατώτατος μισθός και το υποκατώτατο ημερομίσθιο για τους νέους έως 25 ετών.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, αυξάνονται συνολικά 24 επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό: τακτικής επιδότησης ανεργίας, επίσχεσης εργασίας, μακροχρόνια ανέργων, ειδικό εποχικό, ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη επιδότησης λόγω ανεργίας, ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα του ΟΑΕΔ, ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας, αφερεγγυότητας του εργοδότη, διαθεσιμότητας, παροχή προστασίας της μητρότητας, μαθητείας, ασκούμενων σπουδαστών ΤΕΙ, πρακτική άσκηση φοιτητών σχολών τουριστικής εκπαίδευσης, ειδική επιδότηση εκδοροσφαγέων, ειδική συμπληρωματική παροχή ανεργίας φορτοεκφορτωτών, επιδότηση λόγω ανεργίας των ξεναγών, επιδότηση λόγω ανεργίας αδελφών νοσοκόμων, επιδότηση λόγω ανεργίας δασεργατών, επιδότηση λόγω ανεργίας ρητινοσυλλεκτών, βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΟΑΕΕ, βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΕΤΑΑ, άδειας συμμετοχής σε εξετάσεις για σπουδαστές, φοιτητές, μαθητές που είναι εργαζόμενοι, προγράμματα απασχόλησης.
Οι αντιδράσεις των οργανώσεων
Η ΓΣΕΕ, σε ανακοίνωσή της, τόνισε ότι «η αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοινώθηκε, χρησιμοποιείται ως φύλλο συκής για τη μη αποδοχή του κυρίαρχου αιτήματος της ΓΣΕΕ, για άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, χωρίς διακρίσεις και με ταυτόχρονη νομοθέτηση της αποκατάστασης της αρμοδιότητας του εφεξής καθορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, για όλους τους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ)», θέτοντας μια σειρά από ερωτήματα, όπως: Είναι πραγματική η αύξηση; Λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες βιοπορισμού των εργαζομένων;
Μείωση της φορολογίας, των ασφαλιστικών εισφορών και αποσύνδεση του κατώτατου από τον μέσο μισθό ζητούν, την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, σε κοινή ανακοίνωσή τους ο ΣΕΒ και ο ΣΕΤΕ.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κατώτατος μισθός των εργαζομένων πρέπει να βελτιωθεί», επισημαίνουν οι δύο οργανώσεις και προσθέτουν: «Για να συμβεί αυτό χωρίς επιπτώσεις στην ανάκαμψη της οικονομίας και της απασχόλησης, ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη: Να μειωθεί η φορολογία της εργασίας, να συγκρατηθεί το μη μισθολογικό κόστος με τη μείωση των εισφορών και να αποσυνδεθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού από τον μέσο μισθό, με τον εξορθολογισμό της υποχρεωτικής διαιτησίας.
Η ΓΣΕΒΕΕ ανέφερε ότι είχε ταχθεί υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της κοινωνίας, των επιχειρήσεων και της εισόδου της ελληνικής οικονομίας σε ένα νέο κύκλο ανόδου, είχε ωστόσο επισημάνει, όπως προσθέτει, ότι μία αύξηση του κατώτατου μισθού χωρίς την λήψη άλλων ελαφρυντικών μέτρων για μισθωτούς και επιχειρήσεις, δεν θα έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, η εξαγγελία του πρωθυπουργού για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ θα πρέπει να συνοδευτεί με πρωτοβουλίες προς δυο κύριες κατευθύνσεις: τη διεύρυνση του αφορολογήτου ποσού για τους μισθωτούς έτσι ώστε το διαθέσιμο εισόδημα τους να ανταποκρίνεται σε αυτή την αύξηση και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, όπως για παράδειγμα η άμεση κατάργηση της επιπλέον εισφοράς 1% επί των ασφαλιστικών εισφορών του άρθρου 97 του Ν. 4387/2016.
Ακόμη, τόνισε ότι η οποιαδήποτε αύξηση στους μισθούς των εργαζομένων δεν θα πρέπει να εξουδετερώνεται από μια επιπλέον διεύρυνση της «φορολογικής σφήνας» η οποία στην χώρα μας είναι ήδη πολύ υψηλή.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, είπε ότι «το ανακοινωθέν ποσοστό του 11% ξεπέρασε το όριο των προσδοκιών και των αντοχών που έχει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και η ελληνική οικονομία.  Να μην ξεχνάμε ότι, το αυξημένο κόστος καλείται και πάλι να καταβληθεί από το ίδιο πορτοφόλι, το οποίο παραμένει κενό τραπεζικής χρηματοδότησης και παράλληλα καλύπτει παράλογη φορολόγηση, αυξημένα εργοδοτικά κόστη, ασφαλιστικές εισφορές, μισθούς, ενοίκια, δημοτικά τέλη, ρυθμίσεις ή καταβολές δανείων, ενώ ο κάτοχός του προσπαθεί στο τέλος κάθε μήνα να ισορροπήσει ψυχολογικά μεταξύ του διλήμματος, αν αξίζει να κρατά την επιχείρησή του ανοιχτή ή όχι».
«Θα προτιμούσαμε ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί πιο λελογισμένα, ρίχνοντας, τουλάχιστον προς το παρόν, το βάρος του σε χαμηλότερες εισφορές και φόρους στην εργασία», συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Βερολίνο: Φωτιά σε εργοστάσιο που κατασκευάζονται συστήματα αεράμυνας – Κατέρρευσε μεγάλο τμήμα Ανησυχίες για το τοξικό νέφος

  03.05.2024 | 20:53 Σε προάστιο του Βερολίνου ξέσπασε μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο σιδήρου, με τους ειδικούς να εκφράζουν ανησυχίες για το το...