Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

Πραξικοπηματικά η Βρετανία αρνείται στη Βενεζουέλα το χρυσό της

Πραξικοπηματικά η Βρετανία αρνείται στη Βενεζουέλα το χρυσό της

Σταθερά υπαλληλικό προς τις ΗΠΑ, το Λονδίνο, προέβη σε οικονομικό πραξικοπημα, αρνούμενο να δώσει στη Βενεζουέλα το χρυσο που η λατινική χώρα φυλασσει εκεί και που είναι αξίας 1,2 δισ.δολαρίων
Προφανώς η Βενεζουέλα ζήτησε το χρυσό της πίσω γιατί αντιμετωπίζει οξύτατα οικονομικά προβλήματα, αλλα και επειδή διακόπτει τις διπλωματικες σχέσεις με χώρες που αναγνωρίζουν ως πρόεδρο τον αρχηγό της αντιπολίτευσης. Οι Βρετανοί κινήθηκαν στο πνεύμα των Αμερικανών οι οποίοι εδώ και 3 ημέρες δεν αναγνωριζουν ως πρόεδρο τον εκλεγμένο Νικολας Μαδουρο -αναγνωρίζουν απεναντίας ως πρόεδρο τον αρχηγό της αντιπολίτευσης- και αρνήθηκαν να δωσουν το χρυσό.
Η Τράπεζα της Αγγλίας απέρριψε το αίτημα του Προέδρου της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο για απόσυρση χρυσού από τις θυρίδες, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες, για το νομικό πρόσχημα -αν και προφανώς οι Βρετανοι θα επικαλεσθούν ότι δεν θεωρουν τον Μαδουρο νόμιμο εκπρόσωπο της Βενεζουέλα.
Όπως αναφέρεται, η συνολική αξία του εν λόγω χρυσού -με βάση την τρέχουσα αξία, στα περίπου 1.300 δολάρια ανά ουγγιά- υπολογίζεται σε 1,2 δισ. δολάρια.
Η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας διαθέτει χρυσό αξίας 8 δισεκ. δολαρίων επί του παρόντος, όωμς δεν είναι γνωστό πόσος από αυτόν τον χρυσό βρίσκεται στη χώρα και πόσος είναι σκορπισμένος σε χώρες του εξωτερικού (Ολες οι χώρες έχουν χρυσό σε τράπεζες άλλων χωρών)
Στη Βενεζουέλα που μαστίζεται απο το 2013 απο διαρκώς επιδεινουμενη οικονομικη κριση, είχε εκλεγεί με 50,5% προεδρος ο Μαδουρο (αριστερός), αλλά στη Βουλή το 2015 ειχε πάρει την πλειοψηφια η δεξιά. Ο αντίπαλός του έκτοτε ζητουσε να ξαναγίνουν εκλογές καταγγέλλοντας ότι ο Μαδουρο είχε νοθρευσει τις εκλογές και έπρεπε να ξαναμετρηθουν οι ψήφοι που του έδωσαν το 50,5%. Οταν έγιναν πέρσι την άνοιξη νέες προεδρικές εκλογές ο Μαδουρο επανεξελέγη με 67% αλλά η αντιπολίτευση τις ειχε ήδη καταγγείλει ως εκλογές νοθείας και είχε ζητήσει αποχή των ψηφοφορων (ψήφισαν τελικα 7.500.000 ενώ στις προηγουμενες εκλογές ειχαν ψηφίσει 13.450.000 πολιτες)
Πριν απο μια εβοδμάδα η Εθνοσυνέλευση με την παρότρυνση των ΗΠΑ ανακοινωσε οτι δεν αναγνωρίζει ως νομιμο πρόεδρο τον Μαδουρο αλλά τον δεξιό ηγέτη της αντιπολιτευσης. Ο τελευταίος δήλωσε ότι αν ο Μαδουρο παραιτηθεί αναίμακτα, θα τον αμνηστεύσει. Οι ΗΠΑ αναγώρισαν μεσα σε 2 ώρες ως πρόεδρο τον αρχηγό της αντιπολίτευσης και ο Μαδουρο διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς,η Βρετανία, η Αργεντινή,η Κολομβία, η Βραζιλια έκριναν τον Μασουρ ουσιαστικά έκπτωτο κατά τη γνωμη τους. Απεναντίας, η Κουβα, η Ρωσία, η Κινα, η Βολιβία, η Νικαράγουα, η Κουβα, η Νότιος Αφρική, η Βόρεια Κορέα και η Τουρκία τον αναγνωρίζουν ως νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο. Η ΕΕ έχει πάρει μια ουδέτερη σχέση ότι «πρέπει να διευθετηθεί δημοκρατικα η ανθρωπιστική και πολιτική κριση στη Βενεζουέλα»
Ο Μαδουρο, ένας συνδικαλιστής, διαδέχθηκε τον Ούγο Τσάβες που πεθανε το 2013 απο καρκινο και διατήρησε την ίδια οικονομική πολιτική. Ατυχώς η χώραέχει στηριχθεί μονοδιάστατα στο πετρέλαιο, η τιμή του οποιου διεθνώς «πέφτει» διαρκώς έκτοτε και έτσι συμπαρασύει και τα οικονομικά της χώρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Βερολίνο: Φωτιά σε εργοστάσιο που κατασκευάζονται συστήματα αεράμυνας – Κατέρρευσε μεγάλο τμήμα Ανησυχίες για το τοξικό νέφος

  03.05.2024 | 20:53 Σε προάστιο του Βερολίνου ξέσπασε μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο σιδήρου, με τους ειδικούς να εκφράζουν ανησυχίες για το το...