Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Ωφελημένοι 880 χιλιάδες εργαζόμενοι

Ωφελημένοι 880 χιλιάδες εργαζόμενοι

e-banking-euro.jpg

dreamstime
Η αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και η αύξηση των επιδομάτων θα ευνοήσουν 614.000 υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα και άλλους 266.000, συνολικά δηλαδή 880.000 υπαλλήλους. Το νέο μέτρο σημαίνει αύξηση κατά 64 ευρώ για το σύνολο των εργαζομένων που αμείβονται με τον βασικό μισθό και 140 ευρώ για τους νέους έως 25 ετών, καθώς καταργείται ο υποκατώτατος ο οποίος θεσπίστηκε το 2012.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ όλες οι «προβλέψεις» έκαναν λόγο για αύξηση της τάξης του 8% -οι δανειστές είχαν προτείνει το 7,5%-, η κυβέρνηση επέμεινε στην αρχική της θέση για αυξήσεις που θα φτάνουν στο 10% και μάλιστα την ξεπέρασε ελαφρώς. Υπενθυμίζεται επίσης ότι πριν από λίγο καιρό η επιτροπή «σοφών» του υπουργείου Εργασίας είχε προτείνει αύξηση 5-10%.
Κάντε κλικ για να δείτε τον πίνακα σε μεγέθυνση |
Κάντε κλικ στην εικόνα για να δείτε τον πίνακα σε πλήρες μέγεθος
Χθες βράδυ, ΣΕΒ και ΣΕΤΕ εξέδωσαν μια σχετικά ήπια ανακοίνωση απέναντι στις κυβερνητικές εξαγγελίες, ξεκινώντας με την παραδοχή πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κατώτατος μισθός των εργαζομένων πρέπει να βελτιωθεί». Στη συνέχεια, ωστόσο, έβαλαν τρεις όρους για να συμβεί αυτό και ειδικότερα, τη μείωση της φορολογίας της εργασίας, τη συγκράτηση του μη μισθολογικού κόστους με τη μείωση των εισφορών, ενώ τέλος ζητούν να αποσυνδεθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού από τον μέσο μισθό, με τον εξορθολογισμό της υποχρεωτικής διαιτησίας.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι «το ύψος των μισθών που μπορεί να πληρώνει μια οικονομία και μια κοινωνία στα εργαζόμενα μέλη της δεν είναι κάτι που εξαρτάται από τις επιθυμίες ή τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης. Η πραγματικότητα είναι ότι το ύψος των μισθών, και μεταξύ αυτών το ύψος των κατώτατων μισθών, που μπορεί να αντέξει η οικονομία, συνδέεται με την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά της, το μέγεθος της ανεργίας και της αδήλωτης εργασίας».
Ανάλογου ύφους ανακοίνωση είχε κάνει νωρίτερα και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), μέσω του προέδρου της Γιώργου Καρανίκα, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «θα ήταν προτιμότερο ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί πιο λελογισμένα, ρίχνοντας, τουλάχιστον προς το παρόν, το βάρος του σε χαμηλότερες εισφορές και φόρους στην εργασία», ζητώντας παράλληλα η αύξηση να είναι σταδιακή, μέχρι το 2022.
Εμβληματική απόφαση
«Η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του λεγόμενου υποκατώτατου μισθού είναι μια απόφαση εμβληματική για τους εργαζομένους της χώρας», τόνισε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της χθες βράδυ στην τηλεόραση του Alpha.
Αναλυτικά, μετά τις αυξήσεις αυτές, τα δεδομένα διαμορφώνονται ως εξής:
  • Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται από την 1η Φεβρουαρίου στα 650€/μήνα μικτά, από τα 586,08€ (αύξηση 11%).
  • Το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται από την 1η Φεβρουαρίου στα 29,04€/ημέρα μικτά, από τα 26,18€ (αύξηση 11%).
  • Ο υποκατώτατος μισθός καταργείται. Ο κατώτατος μισθός και για τους νέους έως 25 ετών αυξάνεται στα 650€/μήνα μικτά, από τα 510,95€ (αύξηση 27%).
  • Το υποκατώτατο ημερομίσθιο καταργείται. Το κατώτατο ημερομίσθιο και για τους νέους έως 25 ετών αυξάνεται στα 29,04€/ημέρα μικτά, από τα 22,83€ (αύξηση 27%).
  • Με βάση την αύξηση του κατώτατου μισθού αναπροσαρμόζονται αναλογικά και οι διαμορφωμένες τριετίες.
  • Το επίδομα ανεργίας αυξάνεται από τα 360€ στα 400€.
  • Η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας αυξάνεται από τα 586,08€ στα 650€.
  • Αυξάνονται συνολικά 24 επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό.
 Με το που θα ισχύσουν από 1η Φεβρουαρίου τα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να κοινοποιήσουν τις νέες ατομικές συμβάσεις προς τον ΟΑΕΔ και το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ με τους νέους μισθούς. Η μη συμμόρφωση των εργοδοτών στη νέα νομοθετική ρύθμιση επισύρει διοικητικό πρόστιμο ύψους 10.550 ευρώ ανά εργαζόμενο για τον οποίο δεν θα γίνει προσαρμογή.  
Έντυπη έκδοση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

«Ράπισμα» από Μ.Σαλβίνι κατά Ε,Μακρόν: «Ούτε ένας Ιταλός στρατιώτης δεν θα πεθάνει στο όνομα του Γάλλου προέδρου» Οργή από τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης κατά Μακρόν για την αποστολή δυνάμεων στην Ουκρανία 03.05.2024 | 16:55

  Ράπισμα κατά Ε.Μακρόν από τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος  αντιδρώντας σε χθεσινές ...