Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

Το όραμα του Σαλβίνι για τις ευρωεκλογές

Το όραμα του Σαλβίνι για τις ευρωεκλογές

18-salvini.jpg

Ματέο Σαλβίνι EPA / ANGELO CARCONI
Η προεκλογική εκστρατεία για την ευρωπαϊκή αναμέτρηση του Μαΐου, ουσιαστικά, έχει ήδη αρχίσει. Και η κυβέρνηση των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας αποφάσισε να προσαρμοστεί άμεσα στα νέα δεδομένα.
Ο αρχηγός των «πεντάστερων», Λουίτζι ντι Μάιο, προσπαθεί να δημιουργήσει νέες συμμαχίες και να πληροφορήσει τα «κίτρινα γιλέκα» ότι οι διεκδικήσεις τους συνοψίζονται στο αίτημα για οριζόντια και άμεση δημοκρατία. Αίτημα το οποίο, σύμφωνα με τον τριαντάχρονο Ιταλό πολιτικό, ταυτίζεται και με την ουσία της πολιτικής δράσης των Πέντε Αστέρων.
Το κίνημα που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο προσπαθεί να βρει συνομιλητές στη Γηραιά Ηπειρο διότι δεν θέλει να μείνει απομονωμένο στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο. Εχει δεσμευτεί να παρουσιάσει τη λεπτομερή λίστα των συνεργασιών του μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο αλλά, προς το παρόν, δεν φαίνεται να έχει εξασφαλίσει κάποια σίγουρη συμπόρευση.
Διότι τόσο το κίνημα ΜέΡΑ25 όσο και μεγάλο μέρος των Podemos καταλογίζουν στους Cinque Stelle - Πέντε Αστέρια ότι θέλησαν να συνεργαστούν με την αντιδραστική και ξενοφοβική Λέγκα.
Οσο για το κόμμα του Ματέο Σαλβίνι, τα πράγματα μοιάζουν σίγουρα πιο σαφή. Ο γραμματέας του θέλει να δημιουργήσει κοινό μέτωπο των εθνικιστικών κομμάτων με το οποίο φιλοδοξεί να εξασφαλίσει γύρω στις 160 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η συμμαχία αυτή θα βασίζεται στην ιταλική Λέγκα, στο Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν και στο πολωνικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι. Παράλληλα, όμως, φιλοδοξεί να στρατολογήσει και ακραίες δυνάμεις άλλων χωρών-μελών της Ενωσης.
Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών λέει ανοιχτά, πλέον, ότι οι μεγάλοι του εχθροί στην Ευρώπη είναι οι σοσιαλιστές και οι κομμουνιστές, οι οποίοι «έκαναν ήδη αρκετές ζημιές και δεν πρέπει να βλάψουν κι άλλους στο μέλλον».
Αντιθέτως, ο Ματέο Σαλβίνι προσβλέπει σε μια συμμαχία με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για μελλοντική «συγκυβέρνηση» στις Βρυξέλλες. Και για τον λόγο αυτό σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ως μεσολαβητή τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος -παρά τις τόσες ρατσιστικές δράσεις και απόψεις του- παραμένει εντός του ΕΛΚ με αυτόν τον στόχο.
Ο Σαλβίνι συνεχίζει να διατηρεί υψηλά ποσοστά στα διάφορα γκάλοπ, με τη Λέγκα, η οποία εξασφαλίζει το 32% της πρόθεσης ψήφου, ενώ τα Πέντε Αστέρια δεν ξεπερνούν το 26%.
Είναι σαφές ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα δυνατά χαρτιά του (αρχίζοντας από την ξενοφοβική του προσέγγιση) για να μπορέσει να αναδειχθεί πρώτο ιταλικό κόμμα στις ευρωεκλογές.
Στη στρατηγική του αυτή εντάσσεται και η σκληρή στάση που συνέχισε να τηρεί στην υπόθεση των σαράντα εννέα μεταναστών και προσφύγων οι οποίοι περίμεναν επί σχεδόν τρεις εβδομάδες στα ανοικτά της Μάλτας. Μέχρι να μπορέσουν να συνεννοηθούν, δηλαδή, εννέα ευρωπαϊκές χώρες, για να τους φιλοξενήσουν μαζί με άλλους διακόσιους τριάντα επτά ανθρώπους που είχαν φτάσει στη Βαλέτα πριν το τέλος του 2018.
Η Ιταλία έδειξε μια ελάχιστη καλή θέληση και δεκαπέντε μετανάστες θα φιλοξενηθούν σε εκκλησιαστικές δομές της. Αλλά ο Σαλβίνι έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «η χώρα του δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ» και να ζητήσει, με τη σειρά της, την άμεση ανακατανομή των διακοσίων μεταναστών που έφτασαν σε ιταλικό έδαφος το περασμένο καλοκαίρι.
Αυτό αναμένεται να είναι και ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης στη συνάντηση που θα έχει τη Δευτέρα στη Ρώμη με τον Ευρωπαίο επίτροπο, αρμόδιο για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε θέλησε ήδη να διαμηνύσει ότι «η Ιταλία έκανε το καθήκον της και με το παραπάνω και τώρα περιμένει να πράξει το ίδιο και η Ευρώπη».
Παράλληλα, εκτός από το μεταναστευτικό, ο Σαλβίνι αναμένεται να πιέσει με στόχο τη γρήγορη έγκριση και την ενίσχυση του δικαιώματος στην αυτοάμυνα και την οπλοχρησία.
Και να προσπαθήσει, παράλληλα, να διαφημίσει όσο περισσότερο γίνεται τη μείωση της απαιτούμενης ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, η οποία προβλέπεται από τον τελευταίο κρατικό προϋπολογισμό.
Το κύριο ερώτημα -στο οποίο δεν μπορεί ακόμη να δοθεί απάντηση- είναι αν μετά την καθοριστική αναμέτρηση των ευρωεκλογών, Λέγκα και Πέντε Αστέρια θα συνεχίσουν να συγκυβερνούν την Ιταλία ή αν όλοι οι κόμποι θα φτάσουν, ξαφνικά, στο χτένι. Mε μερική αναθεώρηση, ή και ριζική αλλαγή, της κυβερνητικής αυτής φόρμουλας.
Έντυπη έκδοση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου