Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

DYSTOS. GR ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Σενάριο θέλει την κυβέρνηση να φέρνει αυτή την εβδ...

DYSTOS. GR ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Σενάριο θέλει την κυβέρνηση να φέρνει αυτή την εβδ...: LIVE Όλες οι εξελίξεις στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ: Συντριπτικό «όχι» των Βρετανών βουλε...

Σενάριο θέλει την κυβέρνηση να φέρνει αυτή την εβδομάδα στη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών

Συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή, Ιανουάριος 2019

Σενάριο θέλει την κυβέρνηση να φέρνει αυτή την εβδομάδα στη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών

© Φωτογραφία : Menelaos Myrillas / SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 12
Σενάριο επίσπευσης της διαδικασίας ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Να καταθέσει την Πέμπτη στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών φέρεται να εξετάζει σοβαρά η κυβέρνηση.
Τα σχετικά σενάρια που διακινούνται έντονα τις τελευταίες ώρες στους διαδρόμους της Βουλής, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται να καταθέσει στη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών, μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης αύριο, μετά τα μεσάνυχτα.
Δεν αποκλείεται μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να μην ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου αλλά να χαρακτηριστεί ως επείγον ή κατεπείγον.
Σε τέτοια περίπτωση, γίνεται σύντμιση των διαδικασιών εξέτασης του νομοσχεδίου στις επιτροπές και φτάνει γρηγορότερα στην Oλομέλεια της Βουλής.
Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών πάντως δήλωσαν στο Sputnik ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει ακόμη αποφασίσει πότε θα φέρει προς κύρωση τη Συμφωνία αλλά σε κάθε περίπτωση θα κατατεθεί εντός του Ιανουαρίου.
Όπως έγραφε χθες το Sputnik, πηγές της Νέας Δημοκρατίας ανέφεραν ότι η πρόταση δυσπιστίας παραμένει σαν κοινοβουλευτικό «όπλο» στο τραπέζι. Παρότι ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης, η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού δεν επηρεάζει από συνταγματικής άποψης το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μπορεί να το χρησιμοποιήσει αν η κυβέρνηση αποφασίσει να επισπεύσει την Συμφωνία των Πρεσπών.
Αναφορικά με το αν θα μπορούσε να έρθει νωρίτερα η Συμφωνία των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο, ο Κωνσταντίνος Υφαντής, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, εξηγεί πως μια υπόθεση είναι το «όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Sputnik, «όσο περισσότερο απέχει η Συμφωνία των Πρεσπών από την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση τόσο το καλύτερο. Όσο πιο μακριά από τις εκλογές, τόσο το καλύτερο γιατί θα έχουν απορροφηθεί οι όποιοι πιθανοί κραδασμοί».
Την ίδια στιγμή, επισημαίνει ότι στην τρέχουσα συγκυρία η κυβέρνηση δεν φαίνεται να ανησυχεί γενικότερα για τη Συμφωνία. «Η κυβέρνηση εκτιμώ πως θεωρεί ότι όποιο κόστος ήταν να εισπράξει από τη Συμφωνία των Πρεσπών το έχει εισπράξει από τη Βουλή.  Νομίζω ότι νιώθει αρκετά ασφαλής και με τη συμφωνία και με τις ψήφους που απαιτούνται», λέει ο κ. Υφαντής.
Εκφράζει, τέλος, τη βεβαιότητα ότι και η κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης καθώς και ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο. «Δεν τίθεται σε αμφιβολία τίποτα από τα δύο, ούτε η πολιτική επιβίωση της κυβέρνησης, ούτε το μέλλον της Συμφωνίας».
Την εκτίμηση ότι αν έχει ολοκληρωθεί νομικά η διαδικασία από την πλευρά της γειτονικής χώρας, τότε η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να φτάσει στο ελληνικό κοινοβούλιο οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμεί ο πρωθυπουργός, εξέφρασε μιλώντας στο Sputnik o στρατηγικός και επικοινωνιακός αναλυτής Γιώργος Φλέσσας.
«Αν δεν υπάρξει νομική ένσταση στη γείτονα χώρα, τότε η συμφωνία μπορεί να έρθει ανά πάσα στιγμή προς ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο. Ακόμα και αυτή την εβδομάδα, μετά τη συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να φτάσει στις Επιτροπές της Βουλής προς επεξεργασία» επισημαίνει μεταξύ άλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

ΜέΡΑ25: Επαγρύπνηση για το MV Kathrin που μεταφέρει πυρομαχικά στο Ισραήλ

  ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 06.10.24 20:14 efsyn Σε επαγρύπνηση σε περίπτωση που το πλοίο-αρωγός της γενοκτονίας MV Kathrin προσπαθήσει ν...