Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Οι προτάσεις της Ουκρανίας και τα βήματα της Ρωσίας. Αποτελέσματα του γύρου των διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη

 


Ο βοηθός του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Μεντίνσκι χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συνομιλίες στην πρωτεύουσα της Τουρκίας

Στις 29 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, βοηθό του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο οποίος ηγείται της ρωσικής αντιπροσωπείας, ήταν εποικοδομητικοί.

Οι συνομιλίες έπρεπε να διαρκέσουν δύο ημέρες - 29 και 30 Μαρτίου - ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της ρωσικής αντιπροσωπείας και του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, αυτός ο γύρος ολοκληρώθηκε και δεν αναμένεται συνάντηση την Τετάρτη.

Το TASS συνέλεξε τις κύριες πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα του επόμενου γύρου διαπραγματεύσεων.

«Δύο βήματα προς» το Κίεβο

  • Σύμφωνα με τον Medinsky, η ρωσική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη έλαβε μια «σαφώς διατυπωμένη θέση» από τους Ουκρανούς συναδέλφους. Οι προτάσεις του Κιέβου θα εξεταστούν στο εγγύς μέλλον, θα αναφερθούν στον Πρόεδρο της Ρωσίας και μετά η Μόσχα θα δώσει απάντηση.
  • Η Ρωσία κάνει "δύο βήματα για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης" - σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο:
    - Η Ρωσία προτείνει να επισπεύσει μια πιθανή συνάντηση μεταξύ των προέδρων Βλαντιμίρ Πούτιν και Βλαντιμίρ Ζελένσκι. Αν αρχικά είχε προγραμματιστεί ότι οι ηγέτες θα μπορούσαν να συναντηθούν μόνο μετά τη μονογραφή της συνθήκης σε επίπεδο Υπουργείου Εξωτερικών, τώρα αυτές οι δύο συναντήσεις υποτίθεται ότι θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα.
    - Ο ρωσικός στρατός θα μειώσει δραστικά τη δραστηριότητα στις κατευθύνσεις του Κιέβου και του Τσερνιχίφ.
  • Το πώς ακριβώς θα είναι η μείωση της στρατιωτικής δραστηριότητας στις κατευθύνσεις του Κιέβου και του Τσερνίγοφ είναι ακόμα άγνωστο - οι λεπτομέρειες του ρωσικού Γενικού Επιτελείου θα ανακοινωθούν μετά την επιστροφή της αντιπροσωπείας από την Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, αυτό, σύμφωνα με τον Medinsky, δεν συνεπάγεται πλήρη παύση των εχθροπραξιών.
  • Ο Μεντίνσκι χαρακτήρισε τεράστια τα βήματα της Μόσχας για την επίτευξη της ειρήνης και τώρα αναμένει «επερχόμενη κίνηση» από το Κίεβο. Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας επεσήμανε ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να προετοιμαστεί μια συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου με αμοιβαία αποδεκτούς όρους.

Ουκρανικές προτάσεις

  • Η θέση του Κιέβου  συνεπάγεται την απόρριψη της επιθυμίας επιστροφής της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης στην Ουκρανία με τη βία.
  • Οι ουκρανικές προτάσεις  περιλαμβάνουν επίσης απαγόρευση παραγωγής και ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής, καθώς και απαγόρευση ανάπτυξης ξένων στρατιωτικών βάσεων στο ουκρανικό έδαφος.
  • Η Ουκρανία συμφωνεί να καθορίσει το ουδέτερο και μη πυρηνικό της καθεστώς, εάν της δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας, οι οποίες «σε περιεχόμενο και μορφή θα πρέπει να είναι παρόμοιες με το άρθρο 5» της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού. Περιλαμβάνει επίσης στρατιωτική βοήθεια και τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων μετά από τρεις ημέρες διαβουλεύσεων για την διπλωματική επίλυση του ζητήματος.
  • Ο αριθμός των εγγυητών, σύμφωνα με το Κίεβο, μπορεί να περιλαμβάνει μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας), καθώς και τη Γερμανία, το Ισραήλ, την Ιταλία, τον Καναδά, την Πολωνία και την Τουρκία. Ταυτόχρονα, οι εγγυήσεις τους δεν θα ισχύουν για την Κριμαία και το Ντονμπάς.
  • Το Κίεβο απαιτεί από τις εγγυήτριες χώρες όχι μόνο να μην παρεμβαίνουν στην πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και να τη βοηθήσουν να το κάνει «το συντομότερο δυνατό».

Ακολουθήστε τα νέα μας στο Telegram , VKontakte και Odnoklassniki .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Κίεβο: «Σε δέκα λεπτά η Ρωσία μπορεί να πλήξει την Αθήνα με Kinzhal – Δώστε μας αντιαεροπορικά για να μην συμβεί» Ο Ζελένσκι επιχειρεί να συμπεριλάβει την Αθήνα στους στόχους της Ρωσίας 09.05.2024 | 20:02

  Το καθεστώς του Κιέβου σε μια ακόμη προσπάθεια να συμπαρασύρει μαζί του και την υπόλοιπη Ευρώπη στον πόλεμο που διεξάγει κατά της Ρωσίας σ...