Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Αέριο για ρούβλια και αφήνοντας τις μάρκες ως ευκαιρία. Τι συζητήθηκε στη συνάντηση με τον Πούτιν

 


Ο Πρόεδρος υποστήριξε την πρόταση για αύξηση του επιτοκίου των προνομιακών στεγαστικών δανείων στο 12%

ΜΟΣΧΑ, 23 Μαρτίου. /TASS/. Η Ρωσία θα αρχίσει σύντομα να δέχεται πληρωμές για προμήθειες φυσικού αερίου σε μη φιλικές χώρες μόνο σε ρούβλια, τα οποία οι ξένοι αγοραστές θα μπορούν να αγοράσουν στη ρωσική αγορά συναλλάγματος. Αυτό ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνάντηση με μέλη της κυβέρνησης.

Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η τύχη των προνομιακών στεγαστικών δανείων ενόψει των κυρώσεων - όλα τα προγράμματα θα διατηρηθούν, αλλά ένα από αυτά θα αυξήσει το ποσοστό - και την αποχώρηση δυτικών εμπορικών σημάτων από τη χώρα. Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, έχει μικρό αντίκτυπο στη ρωσική αγορά και ο Πούτιν υπενθύμισε ότι αυτή είναι επίσης μια μοναδική ευκαιρία για τους εγχώριους παραγωγούς.

Το TASS συγκέντρωσε βασικές δηλώσεις που έγιναν στη συνάντηση.

Αέριο για ρούβλια

Η πληρωμή για το ρωσικό αέριο που παρέχεται σε μη φιλικές χώρες θα μεταφερθεί σε ρούβλια το συντομότερο δυνατό, αυτό θα επηρεάσει επίσης τις υπάρχουσες συμβάσεις. «Ταυτόχρονα, θέλω να σημειώσω χωριστά ότι η Ρωσία θα συνεχίσει, φυσικά, να προμηθεύει φυσικό αέριο σύμφωνα με τους όγκους και τις τιμές, σύμφωνα με τις αρχές τιμολόγησης που καθορίστηκαν στα συμβόλαια που συνήφθησαν νωρίτερα», τόνισε ο Πούτιν.

Ο Πρόεδρος έδωσε εντολή στην Τράπεζα της Ρωσίας, μαζί με την κυβέρνηση, να προετοιμάσουν εντός μιας εβδομάδας «μια σαφή, διαφανή διαδικασία για την πραγματοποίηση πληρωμών, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς ρωσικών ρουβλίων» στην εγχώρια αγορά συναλλάγματος της χώρας.

Όπως εξήγησε ο Πούτιν, η απόφαση σχετίζεται με το πάγωμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στη Δύση: «Είναι σαφές ότι από αυτή την άποψη, να προμηθεύουμε τα αγαθά μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις Ηνωμένες Πολιτείες και να λάβουμε πληρωμή σε δολάρια, ευρώ και αριθμός άλλων νομισμάτων, δεν έχει πλέον νόημα για εμάς».

Η φροντίδα ως ευκαιρία

Ακόμη και η μερική απόσυρση ξένων εταιρειών από τη ρωσική αγορά δημιουργεί «μια μοναδική ευκαιρία για την εγχώρια παραγωγή», είπε ο Πούτιν. Το συνέκρινε αυτό με την κατάσταση που προέκυψε όταν η Ρωσία περιόρισε την πρόσβαση στην αγορά της σε έναν αριθμό ξένων παραγωγών γεωργικών προϊόντων.

Όπως σημείωσε ο επικεφαλής του Υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Denis Manturov, μέχρι στιγμής μόνο μερικές μάρκες μη τροφίμων αποχωρούν σίγουρα και οι δηλώσεις τους δεν έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην αγορά. Η χώρα, υπενθύμισε , παράγει περισσότερο από το 70% των αγορασμένων προϊόντων παιδικής υγιεινής και επίπλων, καθώς και πάνω από το 90% των οικιακών συσκευών, συμπεριλαμβανομένων ξένων εμπορικών σημάτων. Οι Ρώσοι επίσης δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να αγοράσουν ρούχα και παπούτσια, διαβεβαίωσε.

Κατασκευή και υποθήκη

Από την 1η Απριλίου, το προνομιακό επιτόκιο στεγαστικών δανείων θα αυξηθεί από 7% σε 12%, και το ποσό της πίστωσης σε αυτό θα αυξηθεί σε 6 εκατομμύρια ρούβλια (στη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη, την περιοχή της Μόσχας και την περιοχή του Λένινγκραντ - έως και 12 εκατομμύριο). Αυτό δεν θα επηρεάσει την Άπω Ανατολή, τα αγροτικά και οικογενειακά στεγαστικά δάνεια - τα επιτόκια σε αυτά θα παραμείνουν στο επίπεδο του 2% έως 6%, αντίστοιχα. Οι πληρωμές θα παραμείνουν αμετάβλητες για όλους τους Ρώσους που συνήψαν υποθήκη πριν από την αύξηση του βασικού επιτοκίου.

Τα κύρια κατασκευαστικά έργα στη Ρωσία δεν θα σταματήσουν - αντίθετα, θα επιταχυνθούν, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Marat Khusnullin. Ανακοίνωσε επίσης την ανάγκη «δραματικής μετάβασης στο θέμα της αντικατάστασης φθαρμένων σωληνώσεων και μηχανολογικών δικτύων» και προετοιμασία μεγάλου προγράμματος για την ανάπτυξη της στέγασης και των κοινοτικών υπηρεσιών.

Μέχρι το τέλος του έτους, οι περιφέρειες θα λάβουν επιπλέον τουλάχιστον 120 δισεκατομμύρια ρούβλια για την κατασκευή δρόμων και το υπόλοιπο των κεφαλαίων που διατίθενται για δάνεια υποδομής θα διανεμηθεί επίσης μεταξύ τους. Επιπλέον, προτείνεται να μοιραστούν 50 δισεκατομμύρια ρούβλια μεταξύ των υποκειμένων της Ομοσπονδίας, τα οποία είχαν προγραμματιστεί να δαπανηθούν για την κατασκευή του βόρειου γεωγραφικού σιδηροδρόμου στο Γιαμάλ, και το ίδιο το έργο - να αναβληθεί για ένα χρόνο.

Ο ενθουσιασμός υποχωρεί

Η βιαστική ζήτηση για τρόφιμα και άλλα αγαθά, που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες, υποχωρεί , δήλωσαν οι συμμετέχοντες στη συνάντηση. Για τα πιο δημοφιλή καθημερινά είδη, τα αποθέματα επιστρέφουν στο φυσιολογικό - για παράδειγμα, τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής, τα οικιακά χημικά και τα είδη για παιδιά θα διαρκέσουν δύο έως τρεις μήνες, είπε ο Manturov.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Υπουργείου Υγείας, Μιχαήλ Μουράσκο, δεν υπάρχουν προβλήματα με την παραγωγή και την προμήθεια φαρμάκων - "δεν χρειάζεται να αποθηκεύσετε". Διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρχουν κίνδυνοι με τη διαθεσιμότητα φαρμάκων για Ρώσους που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες.

Ο Υπουργός Γεωργίας Dmitry Patrushev πρότεινε πρόσθετα μέτρα για τη διατήρηση μιας σταθερής κατάστασης, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής ποσοστώσεων για την εξαγωγή ηλιελαίου και αλεύρων (τώρα το λάδι έχει κυμαινόμενο εξαγωγικό δασμό 70%). Σύμφωνα με τον ίδιο, τώρα το τμήμα, μαζί με συναδέλφους του, αναζητά αντικαταστάτη ξένων προμηθευτών συσκευασίας, η αποχώρηση των οποίων μπορεί να επηρεάσει την αγορά γαλακτοκομικών και βρεφικών τροφών.

Μετά την αναφορά του Patrushev, ο Πούτιν ανακοίνωσε διάλειμμα στη συνάντηση, εξηγώντας το με την εμφάνιση ενός «γεγονότος πρωτοκόλλου» για «πιθανώς δεκαπέντε λεπτά». Ο αρχηγός του κράτους δεν διευκρίνισε για τι μιλούσε, αλλά σύντομα η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου δημοσίευσε ένα μήνυμα για την τηλεφωνική συνομιλία του Πούτιν με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Πίνακες και λιμάνια

Τα περισσότερα από τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, που αναπτύχθηκαν από την κυβέρνηση, θα λειτουργήσουν μέχρι τα τέλη Μαρτίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν. Ανακοίνωσε επίσης αρκετές νέες κινήσεις.

Όσοι πήραν δάνεια με κυμαινόμενα επιτόκια τους επόμενους μήνες δεν θα μπορούν να πληρώσουν τους τόκους στο ακέραιο, αλλά "να τα κεφαλαιοποιήσουν, να τα μεταφέρουν στο τέλος του έτους", δήλωσε ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου . Σύμφωνα με τον ίδιο, το συνολικό ποσό τέτοιων δανείων υπολογίζεται τώρα σε περίπου 11 τρισεκατομμύρια ρούβλια.

Οι μικρές επιχειρήσεις από διάφορους κλάδους - μεταποίηση, πολιτισμός, αθλητισμός, υγειονομική περίθαλψη, βιομηχανία ομορφιάς και τουρισμός - θα έχουν απλουστευμένη προθεσμία πληρωμής φόρου που παρατείνεται για έξι μήνες. Αυτό θα επιτρέψει στους επιχειρηματίες να αρχίσουν να πραγματοποιούν πληρωμές το φθινόπωρο.

Η κυβέρνηση, διαβεβαίωσε ο Μισούστιν, θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις αεροπορικές εταιρείες των οποίων τα αεροπλάνα κινδυνεύουν λόγω κυρώσεων. Αργότερα έγινε γνωστό ότι υπέγραψε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο οι εγχώριοι αερομεταφορείς θα μπορούν να καταχωρίσουν την ιδιοκτησία ξένων αεροσκαφών σε λειτουργία και να τα καταχωρήσουν στο μητρώο σε πέντε ημέρες, και θα ασφαλιστούν και θα εξυπηρετηθούν στο έδαφος της Ρωσίας.

Η Μόσχα θα απαντήσει επίσης στην απαγόρευση εισόδου ρωσικών πλοίων στα λιμάνια ορισμένων κρατών με «επαρκείς περιορισμούς». Από το κυβερνητικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, προκύπτει ότι τα αντίποινα θα εγκριθούν με χωριστή διάταξη του Υπουργικού Συμβουλίου, βάση της οποίας θα είναι η ενημέρωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για την επιβολή κυρώσεων σε ρωσικά πλοία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Αφρικανική σκόνη: Σκοτείνιασε ο ουρανός στον Λυκαβηττό - Δείτε βίντεο

  Αφρικανική σκόνη: Σκοτείνιασε ο ουρανός στον Λυκαβηττό - Δείτε βίντεο Newsroom   Πέμπτη, 09 Μαϊος 2024 16:07 Η αφρικανική σκόνη όπως φαίνε...