Μέρα έντονων διαπραγματεύσεων είναι η σημερινή, 33η ημέρα του πολέμου, καθώς αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας αναμένεται να συναντηθούν σήμερα, Δευτέρα, στην Κωνσταντινούπολη για έναν νέο γύρο δια ζώσης συνομιλιών υπό τους ήχους των εκρήξεων. 

Μέχρι στιγμής:

  • Ο Ζελένσκι, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε Ρώσους δημοσιογράφους τόνισε -μεταξύ άλλων- ότι θα ήταν δυνατό η Ουκρανία να μην έχει πυρηνικό καθεστώς, ζήτησε εγγυήσεις ασφαλείας από τρίτες χώρες, αποδέχθηκε την ουδετερότητα και εμφανίστηκε ανοιχτός για τη χρήση της ρωσικής γλώσσας.
  • Το βράδυ της Κυριακής υπήρξαν αναφορές για σειρήνες και εκρήξεις στο Κίεβο, το Λβιβ και σε άλλες πόλεις. Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε η ρωσική επίθεση έχει προκαλέσει την καταστροφή ρωσόφωνων πόλεων και πρόσθεσε ότι η ζημιά είναι χειρότερη από αυτή στην Τσετσενία.
  • Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ανακτήσει τον έλεγχο σε κάποια χωριά στην περιοχή του Χαρκόβου, ωστόσο η κατάσταση στη Μαριούπολη παραμένει τραγική, ενώ παρόμοια είναι η εικόνα και στο Τσερνίχιβ, το οποίο έχει κυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.
  • Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε ότι 1.119 άμαχοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής και 1.790 τραυματίστηκαν. Οι πραγματικοί αριθμοί αναμένεται να είναι πολύ υψηλότεροι.
  • Σύμφωνα με τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Ουκρανίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να επιβάλει στην περιοχή «καθεστώς Κορέας», «σπάζοντας» τη χώρα σε Βόρεια και Νότια.

Live οι εξελίξεις στο LIVE BLOG του CNN Greece:

10:05
Σεϊντή Εύα

Το ενδεχόμενο να αγοράσει αντιπυραυλική ασπίδα εξετάζει η Γερμανία 

Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να αποκτήσει ισραηλινό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας ανάλογο αυτού που είναι γνωστό με την ονομασία «Σιδηρούς Θόλος», στο πλαίσιο του επανεξοπλισμού της που αποφασίστηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιβεβαίωσε χθες Κυριακή το βράδυ ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

«Μπορώ να σας αποκαλύψω πως αυτό είναι ασφαλώς ανάμεσα στα πράγματα που συζητάμε, και για καλούς λόγους», δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

09:40
Σεϊντή Εύα

Ερυθρός Σταυρός: Αδύνατον να φτάσουμε στη Μαριούπολη

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) δήλωσε ότι δεν είναι ακόμα σε θέση να μεταφέρει βοήθεια στην πολιορκημένη Μαριούπολη, ενώ απαιτεί από τη Ρωσία και την Ουκρανία να εγγυηθούν την ασφαλή διέλευση.

«Οι πλευρές πρέπει να είναι οι εγγυητές και να φτάσουν σε μια συμφωνία για να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση. Πρέπει να δημοσιοποιήσουν τη διαδρομή και να αφήσουν άφθονο χρόνο στους ανθρώπους να απομακρυνθούν», δήλωσε στο BBC ο εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ Ματ Μόρις. «Δεν έχουμε ομάδα αυτή τη στιγμή που να έχει πρόσβαση», είπε.

Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, είπε, «απαιτεί να επιτρέπεται στους ανθρώπους να φύγουν, αλλά να μην αναγκάζονται να φύγουν». Πολλοί κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν καταφύγει σε υπόγεια εδώ και εβδομάδες, χωρίς φαγητό, νερό και φάρμακα.

09:30
Σεϊντή Εύα

294 Ουκρανοί πρόφυγες στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο - Πάνω από 15.000 από την αρχή του πολέμου

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινωσε ότι το τελευταίο 24ωρο (27/3/2022) στην Ελλάδα έφτασαν 294 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 62 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

  • Από τον Προμαχώνα: 173
  • Από Ευζώνους: 18
  • Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 45
  • Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 47, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 10 και σε άλλα αεροδρόμια 1.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 15.051 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 4.731 ανήλικοι.

09:20
Σεϊντή Εύα

«Όχι» από τον Σολτς σε ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία - «Θα πυροδοτούσαμε μεγάλη οικονομική κρίση»

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς εκτιμά πως η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία θα τελειώσει γρήγορα, σημειώνοντας πως η απόφαση της χώρας του να καταστεί περισσότερο αυτόνομη, σημαίνει ότι θα πρέπει να αναλάβει και μεγαλύτερο κόστος για την προμήθεια ενέργειας.

Διαβάστε περισσότερα:

«Όχι» από τον Σολτς σε ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία - «Θα πυροδοτούσαμε μεγάλη οικονομική κρίση»

09:17
Σεϊντή Εύα

Βρετανία: Οι Ρώσοι κερδίζει έδαφος στη Μαριούπολη όπου οι εχθροπραξίες συνεχίζονται

Καμία ουσιαστική αλλαγή δεν βλέπει η υπηρεσία πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας, σύμφωνα με την τελευταία της αναφορά.

Η έκθεση κάνει λόγο για έλλειψη ηθικού από τις ρωσικές δυνάμεις και επιθετικό πόλεμο από τις ουκρανικές.

Τέλος, αναφέρει ότι η Ρωσία κερδίζει έδαφος στα νότια της Μαριούπολης, όπου συνεχίζονται οι σκληρές εχθροπραξίες με τους Ρώσους να προσπαθούν να καταλάβουν το λιμάνι.

09:04
Σεϊντή Εύα

Στις φλόγες σπίτι στο Κίεβο μετά από εκτόξευξη πυραύλου

08:59
Σεϊντή Εύα

Φωτογραφίες από τη χθεσινή συμμετοχή της Αθήνας στον Διεθνη Ανθρωπιστικό τηλεμαραθώνιο #StopWar

08:47
Σεϊντή Εύα

Ποινικό αδίκημα το φιλορωσικό «Ζ» σε κάποια κρατίδια της Γερμανίας

Αρκετά γερμανικά κρατίδια διεμήνυσαν ότι η δημόσια χρήση του συμβόλου «Z», που χρησιμοποιείται ως ένδειξη υποστήριξης στη ρωσική «νίκη» στον πόλεμο στην Ουκρανία, θα είναι στο εξής ποινικό αδίκημα.

Η αξιωματούχος («γερουσιάστρια») που είναι αρμόδια για το χαρτοφυλάκιο των Εσωτερικών στην κρατιδιακή κυβέρνηση του Βερολίνου, η Ίρις Σπράνγκερ, εξήγησε σε δηλώσεις της που δημοσιεύονται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Tagesspiegel ότι «σε περιπτώσεις που αποδεικνύεται ότι η χρήση του λευκού ‘Z’ συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως σε ρωσικά στρατιωτικά οχήματα, αυτό φυσικά σημαίνει υποστήριξη του επιθετικού πολέμου. Αυτό θα είναι ποινικά κολάσιμο και θα επεμβαίνουμε αμέσως».

Η κυρία Σπράνγκερ επικαλέστηκε το άρθρο 140 του ποινικού κώδικα, που καθιστά ποινικά κολάσιμη τη χρήση ορισμένων συμβόλων και επισύρει ποινές ως και τριών ετών φυλάκισης ή/και χρηματικά πρόστιμα.

Την Παρασκευή, η Κάτω Σαξονία και η Βαυαρία ανήγγειλαν επίσης ότι θα ποινικοποιήσουν τη χρήση του συγκεκριμένου συμβόλου. «Δεν εγκρίνουμε την επιδοκιμασία εγκλημάτων που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βαυαρίας Γκέοργκ Άιζενραϊχ στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Στη Στουτγκάρδη και στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας κοινοβουλευτικοί τάχθηκαν υπέρ της απαγόρευσης του συμβόλου.

«Το σύμβολο ‘Z’ του φασισμού του (προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν πρέπει να απαγορευτεί σε όλη τη Γερμανία», έκρινε ο Γιοάχιμ Σταμπ, υπουργός Προσφύγων στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, μέσω Twitter.

Το «Z» αποτελεί συντομογραφία της φράσης «για τη νίκη» στα ρωσικά—παρότι το κυριλλικό αλφάβητο δεν έχει ζήτα.

08:40
Σεϊντή Εύα

94η τελετή Όσκαρ: H αναφορά της Μίλα Κούνις στην Ουκρανία

Η ηθοποιός Μίλα Κούνις, η οποία έχει γεννηθεί στην Ουκρανία, αφιέρωσε λίγο χρόνο καθώς παρουσίασε την υποψηφιότητα για το καλύτερο τραγούδι της χρονιάς απευθυνόμενη στο κοινό για την κατάσταση στην πατρίδα της.

«Τα πρόσφατα παγκόσμια γεγονότα έχουν βυθίσει πολλούς από εμάς στην απογοήτευση», είπε η Κούνις.

«Ωστόσο, όταν βλέπεις τη δύναμη και την αξιοπρέπεια όσων αντιμετωπίζουν τέτοια καταστροφή, είναι αδύνατο να μην συγκινηθείς από την αντοχή τους. Δεν μπορεί παρά να αισθάνεσαι δέος απέναντι σε αυτούς που βρίσκουν δύναμη να συνεχίσουν να παλεύουν μέσα από το αφάνταστο σκοτάδι».

Η Κούνις μαζί με τον σύζυγό της, Άστον Κούτσερ, έχει συγκεντρώσει εκατομμύρια δολάρια υπέρ των πληγέντων από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

08:30
Σεϊντή Εύα

Αποχώρησαν οι ρωσικές δυνάμεις από την πόλη που ζουν οι εργαζόμενοι στο Τσερνόμπιλ

Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από την ουκρανική πόλη Σλάβουτιτς, όπου ζουν οι εργαζόμενοι του παροπλισμένου πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ, αφού επιθεώρησαν την περιοχή, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης νωρίς σήμερα το πρωί.

Το Σάββατο ο Ολεξάντρ Παβλιούκ κυβερνήτης της περιφέρειας όπου βρίσκεται το Σλάβουτιτς είχε ανακοινώσει ότι ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την πόλη η οποία βρίσκεται ακριβώς έξω από τη ζώνη ασφαλείας που έχει δημιουργηθεί γύρω από το Τσερνόμπιλ, όπου το 1986 σημειώθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία.

«Ολοκλήρωσαν το έργο τους όποτε αποχώρησαν», επεσήμανε ο Γιούρι Φομίτσεφ, δήμαρχος της πόλης σε βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο.

Ο Φομίτσεφ, που στο βίντεο εμφανίζεται να κάθεται μπροστά από δύο σημαίες: μία της Ουκρανίας και μία της ΕΕ, πρόσθεσε ότι συνεχίζει να εργάζεται και δεν συνεργάζεται με τους Ρώσους.