Κυριακή 27 Μαρτίου 2022

Καρότο και μαστίγιο από τη Δύση στη Ρωσία, ενώ συνεχίζεται το σφυροκόπημα

 

Λβιβ, καπνοί από την επίθεση εναντίον αποθηκών



Κρίσιμα για την εξέλιξη του πολέμου θεωρούνται τα επόμενα 24ωρα. Η Βρετανία δηλώνει ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας μπορούν να αρθούν αν σταματήσει ο πόλεμος, ενώ ο Ζελένσκι επιμένει να ζητά όπλα και αεροπλάνα. Σε επικίνδυνο μονοπάτι οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν, που χαρακτήρισε τον Πούτιν «χασάπη».

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα:

♦ Η πόλη Λβιβ στα δυτικά έγινε το θέατρο βοβμαρδισμών από τις ρωσικές δυνάμεις

♦ Επιπλέον βοήθεια και εγγυήσεις ασφαλείας υποσχέσθηκαν στην Ουκρανία Μπάιντεν και Μπλίνκεν

♦ Βαρύς ο φόρος αίματος του πολέμου για τους αμάχους. Δώδεκα δημοσιογράφοι μεταξύ των θυμάτων.

♦ Θρησκευτικές κοινότητες και αρχιεπισκοπές απομακρύνονται από το Πατριαρχείο της Μόσχας και δηλώνουν ότι θα ενταχθούν στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία.

♦ Νίκες και επανακατάληψη πόλεων ανακοινώνουν οι ουκρανικές δυνάμεις.

Κίεβο: Πού γίνονται οι ρωσικές επιθέσεις

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ενημέρωσαν μέσω Facebook για τη δράση των ρωσικών στρατευμάτων.

Αυτά είναι τα βασικά σημεία:

  • Συνεχίζονται οι ρωσικές επιθέσεις σε πολιτικές και στρατιωτικές υποδομές στην πολιορκημένη νοτιοανατολική πόλη Μαριούπολη
  • Παραμένει στο στόχαστρο η πρωτεύουσα Κίεβο, με πλήγματα στα προάστια και μέσα στην πόλη
  • Οι ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας, χώρας συμμάχου της Ρωσίας, διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις στις περιοχές Μπρεστ, Μινσκ και Γκρόντνο

Μπροβάρι. Πολιτοφύλακες στα περίχωρα του Κιέβου

AP Photo/Rodrigo Abd

Εκ των έσω κριτική για τις δηλώσεις Μπάιντεν

Ο βετεράνος Αμερικανός διπλωμάτης Ρίτσαρντ Χάας άσκησε σφοδρή κριτική στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για το σχόλιό του ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία».

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Χάας, πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων των ΗΠΑ, είπε ότι ο Μπάιντεν «έκανε μια δύσκολη κατάσταση πιο δύσκολη και μια επικίνδυνη κατάσταση πιο επικίνδυνη».

Έγραψε:

Τα σχόλια του @potus (σ.σ. προέδρου των ΗΠΑ) έκαναν μια δύσκολη κατάσταση πιο δύσκολη και μια επικίνδυνη κατάσταση πιο επικίνδυνη. Αυτό είναι προφανές. Λιγότερο προφανές είναι πώς θα αναιρεθεί η ζημιά και προτείνω στους επικεφαλής των βοηθών του να επικοινωνήσουν με τους ομολόγους τους και να καταστήσουν σαφές ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν αυτή τη ρωσική κυβέρνηση».

Ο Λευκός Οίκος προσπαθώντας να περιορίσεις τις αρνητικές εντυπώσεις για τις δηλώσεις Μπάιντεν, είχε ξεκαθαρίσει ότι ο Μπάιντεν δεν ζητούσε αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία.

Λονδίνο: Στάσιμες οι ρωσικές πολεμικές επιχειρήσεις

Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να συγκεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην επιχείρηση περικύκλωσης των ουκρανικών δυνάμεων με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες στις αυτονομιστικές περιοχές στα ανατολικά της χώρας, σύμφωνα με την ανάλυση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αναφέρει επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις κινούνται ανάμεσα στο Χάρκοβο στα βόρεια και τη Μαριούπολη στα νότια.

Ωστόσο, σημειώνει, το πεδίο μάχης σε όλη τη βόρεια Ουκρανία «παραμένει σε μεγάλο βαθμό στατικό με τις τοπικές ουκρανικές αντεπιθέσεις να εμποδίζουν τις ρωσικές προσπάθειες να αναδιοργανώσουν τις δυνάμεις τους».

 

Η Ουκρανία ανακοινώνει ανακατάληψη πόλεων

Σύμφωνα με τα ουκρανικά ΜΜΕ, ο ουκρανικός στρατός εξαπέλυσε «επιτυχείς» αντεπιθέσεις κατά των ρωσικών στρατευμάτων, εκδιώκοντάς τους από τα προσωρινά κατεχόμενα χωριά Ποτλάβκα και Μαρινίβκα, στην περιοχή της Ζαπορίζια, έπειτα από «σκληρές μάχες». 

Το CNN αναφέρει επίσης ότι ουκρανικά στρατεύματα έχουν πάρει τον έλεγχο πολλών χωριών κοντά στα ρωσικά σύνορα στη βορειοανατολική Ουκρανία.

Ασφαλής απομάκρυνση για 52.028 αμάχους

52.028 άμαχοι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια χθες Σάββατο από ουκρανικές πόλεις μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων, αναφέρουν οι ουκρανικές αρχές.

Σήμερα ανακοινώθηκε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν για δύο ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

Λονδίνο: Οι κυρώσεις μπορούν να αρθούν αν...

Οι βρετανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία θα μπορούσαν να αρθούν εάν η Μόσχα συμφωνήσει σε πλήρη κατάπαυση του πυρός και αποσύρει τα στρατεύματά της, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρους, χθες Σάββατο.

Η Λιζ Τρους σε συνέντευξή της στην εφημερίδα The Telegraph διευκρίνισε ότι το Κρεμλίνο πρέπει επίσης να δεσμευτεί να μην προχωρήσει σε νέες επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας, ώστε να αρθούν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε εκατοντάδες ρωσικές προσωπικότητες και οντότητες.

Λιζ Τρους

AP Photo/Olivier Matthys

«Οι κυρώσεις μπορούν να εξαφανιστούν μόνο με πλήρη κατάπαυση του πυρός και απόσυρση (των στρατευμάτων), αλλά και με δέσμευση να μην υπάρξουν άλλες επιθέσεις» κατά της Ουκρανίας, δήλωσε, αναφέροντας πως αυτές οι κυρώσεις θα μπορούσαν να επιβληθούν εκ νέου σε περίπτωση νέας επίθεσης.

 

Ζελένσκι: Φοβάστε τη Ρωσία;

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με οργίλο ύφος, απαίτησε ξανά από χώρες της Δύσης να προσφέρουν ένα μικρό τμήμα του οπλοστασίου τους, ενώ ρώτησε εάν φοβούνται τη Μόσχα.

Αρκετές χώρες έχουν υποσχεθεί να στείλουν αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, καθώς και ελαφρύτερο οπλισμό, αλλά ο Ζελένσκι επισήμανε ότι το Κίεβο χρειάζεται τανκς, μαχητικά αεροσκάφη και οπλικά συστήματα κατά πλοίων.

«Αυτά τα έχουν οι εταίροι μας και απλά μαζεύουν σκόνη εκεί που είναι. Όλα αυτά είναι όχι μόνο για την ελευθερία της Ουκρανίας, αλλά για την ελευθερία όλης της Ευρώπης», δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Όπως είπε, η Ουκρανία χρειάζεται μόλις το 1% των αεροσκαφών του ΝΑΤΟ και το 1% των αρμάτων μάχης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να ζητήσει περισσότερα. «Περιμένουμε επί 31 ημέρες. Ποιος είναι υπεύθυνος για την ευρωατλαντική κοινότητα; Είναι πραγματικά ακόμη η Μόσχα επειδή σας εκφοβίζει;», είπε.

Θρησκευτική κρίση

Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (υπάγεται στο Πατριαρχείο της Μόσχας) ανακοίνωσε ότι 28 θρησκευτικές κοινότητες και αρχιεπισκοπές επισήμως έφυγαν από τις τάξεις της και εντάχηκαν στην ανεξάρτητη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

139 παιδιά έχασαν τη ζωή τους

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Kyiv Independent από την αρχή του πολέμου έχουν χάσει τη ζωή τους 139 παιδιά και 205 έχουν τραυματιστεί.

Η πλειονότητα των απωλειών είναι από τις πόλεις Κίεβο, Ντονέτσκ, Μικολάιβ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα, Ζιτομίρ και Σούμι.

Η Λβιβ δέχεται επίθεση

Το Λβιβ, σημαντική πόλη στα δυτικά της Ουκρανίας και πολιτιστικό κέντρο, δέχθηκε επίθεση από ρωσικά πυρά το βράδυ του Σαββάτου.

Ενδεικτικό της κατάστασης το tweet του Ισπανού φωτορεπόρτερ Albert Garcia

Στόχος τους, αποθήκες πετρελαίο. Σύμφωνα με τον δήμαρχό της, Αντρίι Σαντόβι, οι επιθέσεις αναμένεται να συνεχιστούν. Εικόνες από τις επιθέσεις έδωσε η εφημερίδα The Kiyv Independent.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ο Μπάιντεν απειλεί πρώτη φορά με «φρένο» στη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ

  Στριμωγμένος ο Αμερικανός πρόεδρος, αναγκάζεται να δείξει πυγμή απέναντι στον Νετανιάχου. | (AP Photo/Evan Vucci)  ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ 09.05.24...