Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Πυρά της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης για ενεργειακή ακρίβεια και ΕΝΦΙΑ

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI



Φορολόγηση των υπερκερδών σε εταιρείες όλης της εφοδιαστικής ενεργειακής αλυσίδας προτείνει ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. «Με κριτήριο τα κέρδη του κεφαλαίου, δεν μπορεί να υπάρχει ανάσα για τα λαϊκά νοικοκυριά» σχολίασε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Κριτική τόσο προς τα κυβερνητικά έδρανα όσο και σε εκείνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατύπωσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

«Την ατολμία και την αργοπορία της κυβέρνησης την πληρώνει ακριβά ο ελληνικός λαός», τονίζει, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, με αφορμή τα όσα είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.

«Από τις  αρχές του έτους έχω προτείνει μεταξύ άλλων μέτρων και την ανάγκη φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας για να μην επωμιστούν το βάρος αυτής της περιπέτειας εξ ολοκλήρου οι πολίτες και το κράτος» αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Ανδρουλάκης, συμπληρώνοντας: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πολλές φορές λοιδόρησε τις θέσεις μας, μολονότι από τις 8 Μαρτίου εμπεριέχονται στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υιοθετηθήκαν ήδη από άλλες χώρες όπως την Ιταλία και την Ισπανία».

Ο πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ.τόνισε πως «η φορολόγηση των υπερκερδών πρέπει να αφορά σε εταιρείες όλης της εφοδιαστικής ενεργειακής αλυσίδας του ηλεκτρισμού, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου και σε όλη την περίοδο της ενεργειακής κρίσης».

Με επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Μιχάλης Κατρίνης. Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επέλεξε να μην αφήσει να μιλήσουν πρώτα όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά επέλεξε να απαντήσει μόνο στον Αλέξη Τσίπρα.

«Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη της κυβέρνησης να δραπετεύσει από την σημερινή δυσάρεστη πραγματικότητα για την δημιουργία της οποίας έχει ευθύνη και η ίδια» είπε, συνεχίζοντας την ομιλία του ο κ. Κατρίνης. «Το αφήγημα της κυβέρνησης για την μείωση του ΕΝΦΙΑ μοιάζει πολύ αδύναμο και σαρώνεται από την ακρίβεια και την ανεξέλεγκτη αύξηση του ενεργειακού κόστους. Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι εδώ για να ασκεί υπεύθυνη αντιπολίτευση» τόνισε και συμπλήρωσε: «Εμείς δεν θα μηδενίσουμε ότι θετικό καταγράφεται. Πιστεύετε όμως ότι αυτές οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ μπορούν να αντισταθμίσουν τις τεράστιες αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος και στις τιμές βασικών προϊόντων διατροφής και διαβίωσης;».

Ο Δ. Κουτσούμπας σχολιάζει τα μέτρα της κυβέρνησης για την ενεργειακή ακρίβεια

Στα επείγοντα ζητήματα που πρέπει να προτάξει ο εργατικός-λαϊκός αγώνας στάθηκε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, καλώντας το λαό να «γυρίσει την πλάτη στη γνωστή παγίδα της “εκλογολογίας” και της μάταιης αναζήτησης λιγότερο οδυνηρών λύσεων στο πλαίσιο του σημερινού αντιλαϊκού δρόμου ανάπτυξης».

Για τα μέτρα της κυβέρνησης για την ενεργειακή ακρίβεια έβαλε στο στόχαστρο κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση που «παρά τις επιμέρους μικροδιαφορές τους, Μητσοτάκης και Τσίπρας εκφράζουν ως “αντίδοτο” στην ενεργειακή φτώχεια ακριβώς εκείνη την πολιτική που οδήγησε στην εκτόξευσή της, δηλαδή την απελευθέρωση της ενέργειας, με την “πράσινη μετάβαση”, την απολιγνιτοποίηση, την απαξίωση των εγχώριων πηγών ενέργειας, προς όφελος των κερδών των ενεργειακών ομίλων.

Αυτή είναι η πολιτική που μετέτρεψε το πανάκριβο φυσικό αέριο σε στρατηγικό καύσιμο. Αυτή είναι η στρατηγική που εισήγαγε το “εμπόριο ρύπων” εκτοξεύοντας τη τιμή του λιγνίτη. Αυτή είναι η πολιτική που υπηρετεί το “χρηματιστήριο ενέργειας – με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – που αποτελεί και το “βασίλειο” της κερδοσκοπίας».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας πρόσθεσε πως «χωρίς σύγκρουση με αυτή τη στρατηγική, των ευρωενωσιακών δεσμεύσεων και των “αντοχών της οικονομίας”, με κριτήριο τα κέρδη του κεφαλαίου, δεν μπορεί να υπάρχει ανάσα για τα λαϊκά νοικοκυριά».

Το ΚΚΕ «προτάσσει ένα συνολικό πλέγμα μέτρων: Με κατάργηση των αντιλαϊκών έμμεσων φόρων σε καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα, τους οποίους εισπράττει το κράτος για να τους επιστρέψει ως “ζεστό χρήμα” στο κεφάλαιο. Με κατάργηση όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις Ρήτρες Αναπροσαρμογής και του χαρατσιού επιδότησης των ΑΠΕ. Όσο για τον ΕΝΦΙΑ, τίποτα λιγότερο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από το λαό, πέρα από την κατάργηση αυτού του άδικου φόρου».

«Πολιτική ανατροπή και ρήξη»

Κριτική τόσο προς τα κυβερνητικά έδρανα όσο και σε εκείνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατύπωσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, στην ομιλία του από το βήμα του Κοινοβουλίου, προτείνοντας στους πολίτες να συστρατευθούν με στόχο την πολιτική ανατροπή και τη ρήξη με ένα μοντέλο που απέτυχε.

Η κριτική του ξεκίνησε από το θέμα του ΕΝΦΙΑ, με σειρά ερωτημάτων: «Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι τα οφέλη για τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων ιδιοκτητών με αντικειμενική αξία κάτω από 80.000 ευρώ, θα είναι ακριβώς μηδέν; Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι μεταξύ 80.000 και 200.000, σε μια περίοδο πολύ μεγάλης ακρίβειας οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ θα είναι 10 και 20 ευρώ; Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι κάτοχοι σπιτιών, διαμερισμάτων 120 τετραγωνικών και πάνω, που θα πάρουν τουλάχιστον 100 ευρώ; Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι ακόμη περισσότερο ωφελημένοι είναι οι ιδιοκτήτες μεγάλου αριθμού ακινήτων, εφόσον κανένα από αυτά δεν ξεπερνά τις 400.000 ευρώ αντικειμενική αξία;».

Θέση του ΜέΡΑ25 είναι: «μηδενικός ΕΝΦΙΑ για αντικειμενικές αξίες κάτω από τις 90.000 ως 100.000 ευρώ, καμία διαφορά για αξίες μεταξύ 100.000 και 200.000 περίπου, και αύξηση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, για τη μεγάλη περιουσία».

Στο ενεργειακό ζήτημα, αφού υπογράμμισε την απουσία κοινής ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπενθύμισε ότι πρώτο το ΜέΡΑ25 πρότεινε φόρο έκτακτης κερδοφορίας. Στο σημείο αυτό της ομιλίας του απευθύνθηκε προς τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους κάλεσε να δεσμευθούν από κοινού, ότι, «αν αλλάξει η κυβέρνηση και έρθετε στα πράγματα, θα επανεθνικοποιήσετε τη ΔΕΗ. Εσείς δεν αντισταθήκατε μέσα στη Βουλή στην ιδιωτικοποίησή της; Γιατί δεν έρχεστε να δηλώσετε μαζί μας ότι θα την επανεθνικοποιήσουμε; Η σιωπή δεν είναι χρυσός στη συγκεκριμένη περίπτωση», ανέφερε.

Για το ΜέΡΑ25, «η λύση είναι μία: ενιαία, δημόσια ΔΕΗ», τόνισε ο Γ. Βαρουφάκης και κάλεσε, στο σημείο αυτό, τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος «να ξαναβρείτε τον Καραμανλή που κάποτε είχατε μέσα σας -γιατί εκείνος έφτιαξε την ΔΕΗ. Κι εσάς του ΣΥΡΙΖΑ, και εσάς που κάποτε ήσασταν στο ΠΑΣΟΚ, να προσπαθήσετε να ξαναβρείτε την απέχθεια απέναντι στα ιδιωτικά καρτέλ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ο Τραμπ κατηγορεί τον Μπάιντεν ότι «παίρνει το μέρος» της Χαμάς

  ΚΟΣΜΟΣ  / Πέμπτη 9 Μαΐου 2024, 18:44:49 /   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε σήμερα τον Τζο Μπάιντεν ότι «παίρνει το μέρος» της...