Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Τίποτα πολλά υποσχόμενο στις ειρηνευτικές συνομιλίες - Ρωσία





 Ενημερώσεις από τους ανταποκριτές του BBC: Lyse Doucet, Jeremy Bowen και Orla Guerin στο Κίεβο, Jonathan Beale στην Οδησσό, Wyre Davies στη Zaporizhzhia, Jonah Fisher, Hugo Bachega και Lucy Williamson στο Lviv και Tom Bateman στην Κωνσταντινούπολη

Ζωντανή αναφορά

Επιμέλεια Nathan Williams

Εμπλέκομαι

  1. ΣΠΑΣΙΜΟΟι ειρηνευτικές συνομιλίες δεν πρόσφεραν σημαντική πρόοδο - Ρωσία

    Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ενημερώνει τα μέσα ενημέρωσης για τις συνομιλίες που έγιναν με την Ουκρανία χθες στην Τουρκία και υποβάθμισε τις όποιες ελπίδες για μια σημαντική πρόοδο.

    Χθες, η Ρωσία δήλωσε ότι σκόπευε να περιορίσει τη στρατιωτική της δραστηριότητα στο Κίεβο και στο Τσερνίχιβ και η Ουκρανία είπε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να γίνει ένα «ουδέτερο» κράτος.

    "Αυτό που είναι θετικό είναι ότι η ουκρανική πλευρά έχει τουλάχιστον αρχίσει να διατυπώνει συγκεκριμένα και να βάζει σε χαρτί αυτά που προτείνει. Μέχρι τώρα δεν είχαμε καταφέρει να το πετύχουμε", είπε ο Πεσκόφ.

    «Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα, δεν μπορούμε, να το πούμε έτσι, προς το παρόν να δηλώνουμε ότι υπήρξαν ανακαλύψεις, κάτι πολύ ελπιδοφόρο», είπε, σε δηλώσεις που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

  2. Διπλωματία, στρατηγική, μάχη... ποια είναι η συνολική εικόνα στην Ουκρανία;

    Η μεγάλη εικόνα

    Έχουν περάσει σχεδόν πέντε εβδομάδες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μετά από χθεσινές διαπραγματεύσεις η Ρωσία ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να μειώσει δραστικά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μάχης στις περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα Κίεβο και τη βόρεια πόλη Chernihiv .

    Αλλά αυτό αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από τους Ουκρανούς καθώς και από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι είπαν ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή.

    Στρατιωτική αξιολόγηση

    Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου λέει ότι η Ρωσία εστιάζει στις ανατολικές περιοχές λόγω των στρατιωτικών της αγώνων, με ορισμένες μονάδες που έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες να επιστρέφουν στη Ρωσία και τη Λευκορωσία (στα βόρεια της Ουκρανίας) για να ανεφοδιαστούν και να αναδιοργανωθούν.

    Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου λέει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εγκαταλείψει την κατάληψη του Κιέβου, αλλά ότι συνεχίζουν να μάχονται για να διατηρήσουν τη σημερινή τους θέση κοντά στην πόλη. Η Ρωσία κατευθύνει επίσης κάποιες εφεδρείες σε μια προσπάθεια να κερδίσει έδαφος που θα συνδέσει το Χάρκοβο με την πρώτη γραμμή του στο Λουχάνσκ. Και λέει ότι η Μαριούπολη είναι πιθανό να πέσει μέσα σε λίγες μέρες.

    Στο ΕΔΑΦΟΣ

    Ο Ουκρανός κυβερνήτης στο Ντόνετσκ λέει ότι υπήρξαν ρωσικοί βομβαρδισμοί κατά μήκος όλων των πόλεων και κωμοπόλεων στην πρώτη γραμμή που χωρίζει τις δύο πλευρές. Βομβαρδισμοί αναφέρονται επίσης στην περιοχή Λουχάνσκ .

    Παρά τη χθεσινή δέσμευση της Ρωσίας, ο περιφερειακός κυβερνήτης του Τσερνίχιβ, Βίατσεσλαβ Τσάους, ισχυρίζεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πλήγματα στην πόλη «όλη τη νύχτα» ενώ ο ήχος του πυροβολικού ακουγόταν στην άκρη του κέντρου της πόλης του Κιέβου .

    Ποιο είναι το επόμενο?

    Η Ρωσία λέει ότι θέλει να επικεντρωθεί στην «απελευθέρωση» της ανατολικής περιοχής του Ντονμπάς (το σπίτι του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ) και φαίνεται ότι εδώ θα επικεντρωθούν τώρα οι δυνάμεις της.

    Τα ρωσικά στρατεύματα είναι πιθανό να θέλουν να δημιουργήσουν έναν χερσαίο διάδρομο κατά μήκος της νότιας ακτής, που θα συνδέει την Κριμαία με τα ρωσικά σύνορα. Η Μαριούπολη , η οποία βρίσκεται κατά μήκος αυτής της διαδρομής, είναι στρατηγικής σημασίας, γι' αυτό και η Ρωσία τη βομβαρδίζει τόσο σκληρά, σκοτώνοντας μεγάλο αριθμό αμάχων και δημιουργώντας μια ανθρωπιστική κρίση.

    Ρωσικό γραφικό προόδου
  3. Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής στη Μαριούπολη

    Κτίρια στη Μαριούπολη

    Νέες δορυφορικές φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία παρατήρησης Maxar έδειξαν το μέγεθος της καταστροφής στην πολιορκημένη νοτιοανατολική πόλη Μαριούπολη.

    Οι φωτογραφίες δείχνουν κτίρια κατοικιών ισοπεδωμένα από ρωσικούς βομβαρδισμούς, ενώ άλλες δείχνουν πυροβόλα πυροβολικού σε θέσεις βολής στα περίχωρα της πόλης.

    Ο δήμαρχος της πόλης είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι πιστεύεται ότι σχεδόν 5.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων περίπου 210 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στην πόλη από τότε που η Ρωσία την πολιόρκησε.

    Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να είπε στον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, ότι ο ρωσικός βομβαρδισμός της πόλης δεν θα σταματήσει έως ότου οι ουκρανικές δυνάμεις καταθέσουν τα όπλα.

    Ρυμουλκούμενο πυροβολικό έξω από τη Μαριούπολη
    Λεζάντα εικόνας: Ρυμουλκούμενα κανόνια πυροβολικού έξω από τη Μαριούπολη
    Μαριούπολη μετά τον βομβαρδισμό
    Λεζάντα εικόνας: Κατοικημένες περιοχές που επλήγησαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς
    Μαριούπολη πριν από τον πόλεμο
    Λεζάντα εικόνας: Μαριούπολη πριν από τον πόλεμο
    Γράφημα στο νότιο λιμάνι της Μαριούπολης
  4. Η Ρωσία βομβαρδίζει όλες τις πόλεις στην πρώτη γραμμή του Ντόνετσκ - Περιφερειάρχης

    Το Ντόνετσκ είναι μία από τις δύο περιοχές όπου διεξάγονται μάχες μεταξύ αυτονομιστών και ουκρανικών δυνάμεων από το 2014.

    Οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν σχεδόν όλες τις πόλεις κατά μήκος της γραμμής του μετώπου που χωρίζει εδάφη που ελέγχονται από την ουκρανική κυβέρνηση από περιοχές που κατέχονται από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, λέει ο περιφερειακός κυβερνήτης.

    Ο Pavlo Kyrylenko είπε ότι υπήρξαν επιθέσεις στη Maryinka και τη Novomykhailivka σήμερα το πρωί, δημοσιεύοντας εικόνες καταστροφής, και είπε ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί καθώς οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους για να αποκτήσουν τον έλεγχο της περιοχής του Ντόνετσκ.

    Συντρίμμια στην περιοχή του Ντόνετσκ δημοσιεύτηκε από τον Pavlo Kyrylenko
    Χάρτης που δείχνει το Λουχάνσκ και το Ντόνετσκ
  5. Η Ουκρανή πυροβολήθηκε από Ρώσους στρατιώτες στην πρώτη γραμμή

    Wyre Davies

    BBC News, Zaporizhzhia

    Ναταλία Μικολάιβνα
    Λεζάντα εικόνας: Η Ναταλία υπέστη τραύματα που άλλαξαν τη ζωή αφού πυροβολήθηκε πολλές φορές

    Η Ρωσία λέει ότι δεν στοχεύει πολίτες - τα κτίρια στα οποία ζουν και εργάζονται ή τους ίδιους τους ανθρώπους.

    Ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου στην πόλη Zaporizhzhia της νότιας Ουκρανίας, η Natalia Mykolaivna κοροϊδεύει αυτή τη ρωσική άρνηση.

    Αυτό που συνέβη στην 45χρονη Ναταλία ήταν εσκεμμένο, στοχευμένο και αδικαιολόγητο. Είναι θαύμα που είναι ακόμα ζωντανή.

    Κρατώντας το παρηγορητικό χέρι του γιου της, Νικολάι, μου είπε τι συνέβη στη γενέτειρά της, το Polohy, την ημέρα που έφτασαν τα ρωσικά στρατεύματα.

    «Βγήκα από το σπίτι μου, ανησυχούσα για τη μητέρα μου, οπότε πήγα να τη δω», είπε η Ναταλία, η οποία εξήγησε πώς της επέτρεψαν να περάσει από ένα σημείο ελέγχου του ρωσικού στρατού.

    «Στη συνέχεια περπάτησα προς το σπίτι της μητέρας μου, σήκωσα τα χέρια μου στον αέρα - λέγοντας ότι μου είχαν ήδη πει ότι μπορούσα να περάσω - αλλά ο στρατιώτης πυροβόλησε μια έκρηξη από το πολυβόλο του, χτυπώντας με στα πόδια, παντού από τη μέση και κάτω. "

    Η Ναταλία μεταφέρθηκε από τους γείτονες και την οικογένειά της στο νοσοκομείο στην κοντινή Zaporizhzhia και από τότε οι γιατροί της είπαν ότι επέζησε του θανάτου «κατά ένα χιλιοστό».

    Διαβάστε την ιστορία της εδώ .

  6. Τέσσερα εκατομμύρια εγκαταλείπουν την Ουκρανία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο - ΟΗΕ

    Περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πλέον εγκαταλείψει την Ουκρανία για να γλιτώσουν από την εισβολή της Ρωσίας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.

    Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, αναφέρει ότι 4.019.287 Ουκρανοί είχαν διαφύγει από τα σύνορα της χώρας από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

    Περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια Ουκρανοί βρίσκονται τώρα στην Πολωνία.

  7. Οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει - σύμβουλος Zelensky

    Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας «έχουν σίγουρα προχωρήσει», σύμφωνα με τον Ihor Zhovkva, αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Volodymyr Zelensky.

    Είπε ότι οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη ήταν η πρώτη φορά που, αντί να δώσει τελεσίγραφα και τις κόκκινες γραμμές τους, η ρωσική πλευρά άκουσε την ουκρανική θέση.

    Ωστόσο, είπε στην εκπομπή Today του BBC Radio 4 ότι η Ουκρανία δεν θα ανταλλάσσει «ουτε μια ίντσα» εδάφους, όταν ρωτήθηκε για τις ανατολικές περιοχές.

    Είπε επίσης ότι η Ρωσία δεν έχει αποσύρει στρατεύματα ούτε από το Κίεβο ούτε από το Τσερνίχιβ, παρά το γεγονός ότι η Ρωσία δήλωσε ότι θα περιορίσει τις επιχειρήσεις της σε αυτές τις περιοχές.

  8. Δώδεκα νεκροί σε απεργία στο γραφείο του κυβερνήτη του Μικολάιβ

    Ζημιές που προκλήθηκαν από πύραυλο που τρύπησε ένα κυβερνητικό κτίριο εννέα ορόφων στο Mykolaiv την Τρίτη
    Λεζάντα εικόνας: Οι διασώστες εργάζονται στον χώρο του κτιρίου της περιφερειακής διοίκησης που χτυπήθηκε από πυραύλους κρουζ στο Mykolaiv

    Μια ρωσική επίθεση σε κυβερνητικό κτίριο στο Μικολάιβ της νότιας Ουκρανίας σκότωσε 12 ανθρώπους και τραυμάτισε σχεδόν 30 άλλους, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

    Ο δήμαρχος του Mykolaiv, Oleksandr Senkevych είπε στο BBC ότι δεν υπήρχε στρατιωτικό προσωπικό στο κτίριο, «υπήρχαν μόνο φρουροί… όλοι οι άλλοι άνθρωποι ήταν απλώς υπάλληλοι γραφείου».

    Ο Senkevych πιστεύει ότι οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να προσπαθούσαν να στοχοποιήσουν τον περιφερειακό κυβερνήτη Vitaliy Kim, ο οποίος δεν ήταν εκεί εκείνη τη στιγμή.

    Λέει: «Η δραστηριότητά του στα μέσα ενημέρωσης, σίγουρα, [δεν] βοηθά τους Ρώσους στο πνεύμα των στρατευμάτων τους, οπότε νομίζω ότι έγινε χτύπημα εναντίον του».

    Διαβάστε περισσότερα για το τι συνέβη εδώ .

    Γράφημα στο λιμάνι του Mykolaiv
  9. Η μείωση των επιθέσεων στο Κίεβο απλώς «ανασυγκροτείται», λέει ο πρώην σύμβουλος ασφαλείας της Ουκρανίας

    Ένας στρατιώτης σε προχωρημένη θέση στα περίχωρα του Κιέβου

    Ο Oleksander Danylyuk, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας του προέδρου Volodymyr Zelensky, λέει ότι δεν πιστεύει τη δέσμευση της Ρωσίας να μειώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο και το Chernihiv.

    Λέει ότι ο ήχος των βομβαρδισμών σήμερα το πρωί επιβεβαίωσε τους φόβους του.

    Ενώ δεν υπάρχει κλιμάκωση και ορισμένα στρατεύματα έχουν απομακρυνθεί από το Κίεβο, "αυτή είναι απλώς ανασυγκρότηση", λέει.

    Η Ρωσία έχει ήδη επικεντρώσει εκ νέου την εκστρατεία της στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας αφού υπέστη μια σειρά αποτυχιών στα βόρεια της πρωτεύουσας.

    Ο Danylyuk πιστεύει ότι η Ρωσία θα καταβάλει όλες τις προσπάθειές της για να καταλάβει το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ, στα ανατολικά, καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να δείξει μια νίκη.

    Αλλά λέει ότι η Ρωσία «δεν πρόκειται να χαλαρώσει» το Κίεβο και το Τσερνίχιβ – «αυτά είναι μόνο λόγια».

    Λέει ότι η Ρωσία έχει προτείνει αποκλιμάκωση για τις περιοχές, αλλά λέει ότι εδώ τα ουκρανικά στρατεύματα προχωρούσαν ήδη για την ανακατάληψη εδαφών.

    «Επομένως τώρα, αν συνεχίσουμε να απελευθερώνουμε πόλεις κοντά στο Κίεβο, η Ρωσία θα μας κατηγορήσει ότι εργαζόμαστε ενάντια στην αποκλιμάκωση», λέει.

    «Όπως πάντα, υπάρχουν στρατιωτικά και διπλωματικά παιχνίδια της KGB όλα μαζί, αυτό είναι μόνο ένα παιχνίδι», προσθέτει.

    Χάρτης που δείχνει τις ρωσικές προόδους
  10. Καμία ειρήνη όσο ο Πούτιν είναι στην εξουσία - πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ

    Ο σερ Ρίτσαρντ Σιρέφ, πρώην αναπληρωτής ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, λέει ότι «όπως οι περισσότεροι άνθρωποι» έχει βαθιά καχυποψία για τη δέσμευση της Ρωσίας να μειώσει τις επιθέσεις της στο Κίεβο και στο Τσερνίχιβ.

    «Αυτή είναι σχεδόν σίγουρα μια αναγνώριση ότι η προσπάθεια προώθησης σε πολλαπλούς άξονες απέτυχε και είναι πολύ πιθανό να προμηνύει συγκέντρωση δύναμης σε άλλη περιοχή», λέει - περιγράφοντάς το ως αναγνώριση ότι δεν υπάρχει λόγος να ενισχύσουμε την αποτυχία.

    «Επίσης, δεν θα απέκλεια κάποια μορφή εξαπάτησης», λέει.

    «Ενώ ο Πούτιν βρίσκεται στο Κρεμλίνο, δεν μπορεί να υπάρχει ειρήνη στην Ευρώπη», λέει ο σερ Ρίτσαρντ, περιγράφοντάς τον ως «αιματηρό αυταρχικό».

    Λέει ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να διασφαλίσει ότι ο πόλεμος "παραμένει ψυχρός πόλεμος και όχι θερμός πόλεμος" με τη Ρωσία, και λέει ότι αυτό σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για πόλεμο από κάθε άποψη.

    «Δεν έχουμε δει ακόμη αυτή την άνοδο της ικανότητας του ΝΑΤΟ, κάτι που πιστεύω ότι θα είναι απαραίτητο εάν το ΝΑΤΟ πρόκειται να αποτρέψει οποιαδήποτε περαιτέρω επιθετικότητα».

  11. Δεν θα σταματήσουν οι ρωσικές επιθέσεις στην περιοχή του Chernihiv, λέει ο κυβερνήτης

    Ο κυβερνήτης της βόρειας περιοχής Chernihiv της Ουκρανίας είπε ότι δεν είδε καμία εγκατάλειψη στις ρωσικές επιθέσεις παρά την υπόσχεση της Μόσχας να περιορίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εκεί.

    Ο κυβερνήτης Viacheslav Chaus είπε στο κανάλι του στο Telegram, "Πιστεύουμε σε αυτήν [την υπόσχεση]; Φυσικά όχι".

    Ο Τσάους είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «εκτελούν επιδρομές στην [πόλη] Νίζιν, συμπεριλαμβανομένων αεροπορικών επιδρομών, και όλη τη νύχτα πλήττουν [την πόλη] Τσερνίχιβ».

    Το BBC δεν μπόρεσε να το επιβεβαιώσει ανεξάρτητα.

    Χθες, οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ότι θα «μειώσουν δραστικά» τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μάχης γύρω από το Chernihiv , καθώς και την πρωτεύουσα, το Κίεβο.

    Γράφημα στη βόρεια πόλη Chernihiv
  12. Οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν κατοικημένη περιοχή στο Lysychansk - Luhansk αξιωματούχοι

    Ένα κτίριο κατοικιών που έχει υποστεί ζημιές από βομβαρδισμούς από ρωσικές δυνάμεις στην πόλη Λυσιχάνσκ του Λουχάνσκ

    Οι ρωσικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία φέρεται να βομβάρδισαν κατοικημένες περιοχές της πόλης Λυσιχάνσκ του Λουχάνσκ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax Ukraine.

    Ο περιφερειακός στρατιωτικός αρχηγός του Λουχάνσκ, Serhiy Haidai, έγραψε στο κανάλι του στο Telegram ότι ο βομβαρδισμός ξεκίνησε γύρω στις 6:30 π.μ. τοπική ώρα.

    Ο Χαϊντάι λέει ότι «τα πολυώροφα κτίρια έχουν καταστραφεί σημαντικά» και «αναφέρονται θύματα».

    «Πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών διευκρινίζονται. Υπάρχουν πολλά μπάζα».

    Χάρτης που δείχνει πόλεις της Ουκρανίας
  13. Ο αγώνας για τη Ρωσία θα θρέψει την οικογένειά μου - Σύριο στρατιώτη

    Στους Σύρους μαχητές προσφέρονται 5.000 λίρες το μήνα για να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή υπέρ της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με το BBC.

    Ένας Σύρος στρατιώτης που προσφέρθηκε εθελοντικά να πολεμήσει είπε ότι πίστευε ότι η Ρωσία διεξήγαγε μια σφαγή στην Ουκρανία, αλλά βοηθούσε επίσης φτωχούς Σύρους που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να φάνε.

    Είπε ότι είχε προσφερθεί εθελοντικά λόγω των χρημάτων που προσφέρονται. Η οικογένειά του δεν θέλει να φύγει, αλλά του είπαν ότι θα τους πληρώσουν 37.000 λίρες εάν τον σκότωναν.

    Είπε ότι γνώριζε τουλάχιστον 200 άτομα που είχαν προσφερθεί εθελοντικά.

    Η ουκρανική κυβέρνηση και μια κορυφαία συριακή ΜΚΟ λένε ότι 14 κέντρα στρατολόγησης έχουν δημιουργηθεί σε ολόκληρη τη Συρία.

  14. «Ο χρόνος θα δείξει την αλήθεια της ρωσικής δέσμευσης» - δήμαρχος Τσερνίχιβ

    Ο δήμαρχος του Chernihiv, Vladyslav Atroshenko, λέει ότι η υπόσχεση της Ρωσίας να αμβλύνει τις επιθέσεις της στο Κίεβο και το Τσερνιχίφ θα ήταν καλά νέα αν μπορούσε να γίνει αξιόπιστη.

    Αλλά λέει στη Lyse Doucet ότι ήταν μόλις χθες όταν «πραγματοποιήθηκαν απάνθρωποι βομβαρδισμοί με πυροβολικό πολλών κατοικημένων περιοχών της πόλης, όπου νοσηλεύτηκαν περίπου 35 άτομα, όπου άνθρωποι έχασαν τα πόδια τους και μερικοί άνθρωποι σκοτώθηκαν».

    Λέει ότι ποτέ δεν πίστευε ότι θα έπρεπε να ψάξει για ψυγεία για να κρατήσει πτώματα μέσα, επειδή τα νεκροτομεία είναι γεμάτα ή ότι θα έπρεπε να βρει ξυλουργούς για να φτιάξουν επιπλέον φέρετρα.

    "Συχνά οι Ρώσοι λένε ένα πράγμα, αλλά στην πραγματικότητα συμβαίνει κάτι διαφορετικό. Μόνο ο χρόνος θα δείξει πόση αλήθεια υπάρχει σε αυτά τα λόγια. Αντιμετωπίζουμε αυτές τις λέξεις πολύ προσεκτικά αυτή τη στιγμή", προσθέτει.

  15. «Πρέπει να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε» - Ουκρανός βουλευτής

    Ο καπνός υψώνεται πάνω από το Κίεβο
    Λεζάντα εικόνας: Καπνός υψώνεται πάνω από το Κίεβο μετά από απεργία

    Ο Dmytro Natalukha είναι ένας Ουκρανός βουλευτής στο Κίεβο που τώρα κουβαλά ένα μαχαίρι στη ζώνη του και ένα όπλο στον ώμο του.

    Οι πληροφορίες ασφαλείας κατά την έναρξη του πολέμου ήταν ότι οι κοινοβουλευτικοί ηγέτες ήταν προ-παραγγελμένοι στόχοι.

    «Λοιπόν, μας δόθηκαν αυτά τα όπλα για να φροντίσουμε τους εαυτούς μας γιατί δεν έχουμε καμία ασφάλεια, τίποτα», λέει στην επικεφαλής διεθνή ανταποκρίτρια του BBC, Lyse Doucet.

    Ο Natalukha ενεργεί ως ταχυμεταφορέας, μεταφέροντας ιατρικές προμήθειες όπου χρειάζονται.

    «Μοιάζουμε με πολίτες, στην πραγματικότητα είμαστε πολίτες και για εμάς είναι πολύ πιο εύκολο να μπούμε κρυφά σε μέρη όπου το στρατιωτικό προσωπικό δεν πρέπει να φαίνεται και να τους εφοδιάζουμε με πράγματα», λέει.

    Ο Natalukha, ο οποίος έχει πτυχίο από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, λέει ότι κάνει αυτό που πρέπει να κάνει.

    «Έχασα δύο φίλους τις τελευταίες δύο μέρες, έναν στη Μαριούπολη, έναν άλλο όχι μακριά από την Μπούχα.

    «Στη Μαριούπολη, για παράδειγμα, ήταν χειρουργήσιμος, αλλά δυστυχώς δεν είχαν όργανα για να τον φροντίσουν.

    «Πρέπει να κερδίσουμε, όποιο κι αν είναι το κόστος γιατί πάρα πολλοί καλοί άνθρωποι έχουν δώσει τη ζωή τους για αυτό».

    Ο βουλευτής λέει ότι δεν πιστεύει ότι η πρωτεύουσα θα πέσει τώρα. Ερωτηθείς για πόσο καιρό πιστεύει ότι θα συνεχιστεί ο πόλεμος, είπε «μέχρι να πεθάνει ή να συλληφθεί ο Πούτιν», προσθέτοντας ότι μπορεί να περάσουν «άλλους δύο μήνες, ίσως και μισός χρόνος».

  16. Τι είναι το τελευταίο;

    Αν μόλις γίνετε μέλος μας, ακολουθεί μια ανακεφαλαίωση των τελευταίων εξελίξεων:

    • Εκρήξεις ακούστηκαν έξω από το Κίεβο σήμερα το πρωί - δεν γνωρίζουμε αν προέρχονται από τις ουκρανικές ή ρωσικές δυνάμεις
    • Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι οι ρωσικές μονάδες αναγκάζονται να επιστρέψουν στη Ρωσία και τη Λευκορωσία για να αναδιοργανωθούν - και προειδοποίησε ότι η μείωση των δυνάμεων στο έδαφος θα μπορούσε να σημαίνει περισσότερα πυραυλικά πλήγματα
    • Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky είπε ότι οι συνομιλίες της Τρίτης - στις οποίες η Ρωσία είπε ότι θα περιορίσει τις επιχειρήσεις κοντά στο Κίεβο και το Chernihiv - έδειξαν κάποια θετικά σημάδια, αλλά δεν πνίγουν τις εκρήξεις των ρωσικών οβίδων
    • Η δέσμευση της Ρωσίας αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από πολλούς, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να λέει ότι δεν τη διάβαζε μέχρι να δει ποιες είναι οι ενέργειές τους και οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούν τη Δύση να μην αφήσει την επιφυλακή της.

    Αυτή είναι η Aparna Alluri και ο Andrew Clarence από το Δελχί, και η Frances Mao στη Σιγκαπούρη που υπογράφουν, παραδίδοντας στους συναδέλφους μας Emma Owen, Chris Giles και Doug Faulkner στο Λονδίνο.

    Άποψη κατεστραμμένων κτιρίων και οχημάτων μετά από βομβαρδισμούς στην ουκρανική πόλη Μαριούπολη υπό τον έλεγχο Ρώσων στρατιωτικών και φιλορώσων αυτονομιστών, στις 29 Μαρτίου 2022.
    Λεζάντα εικόνας: Οι βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη και σε άλλες πόλεις συνεχίστηκαν εν μέσω ειρηνευτικών συνομιλιών
  17. Έχει αλλάξει ο Πούτιν τους στόχους του;

    Ένας Ουκρανός διασώστης περνά μπροστά από κατεστραμμένα ρωσικά στρατιωτικά οχήματα καθώς ψάχνει για εκρηκτικά δίπλα στο σιδηροδρομικό σταθμό όπου βρίσκονταν οι ρωσικές δυνάμεις, στην πόλη Trostyanets που ανακαταλήφθηκε από τον ουκρανικό στρατό, στην περιοχή Sumy, Ουκρανία, 29 Μαρτίου 2022

    Η Ρωσία δήλωσε, μετά τις συνομιλίες χθες, ότι θα μειώσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις γύρω από την πρωτεύουσα και γύρω από τη βόρεια πόλη Τσερνίχιβ.

    Η Ρωσία φαίνεται να έχει μειώσει τις φιλοδοξίες της, ισχυριζόμενη ότι «γενικά έχει επιτύχει» τους στόχους της πρώτης φάσης της εισβολής, την οποία όρισε ότι μειώνει σημαντικά το μαχητικό δυναμικό της Ουκρανίας.

    Όμως ο πόλεμος συνεχίζεται στα ανατολικά και τα νότια, όπου οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν χερσαίο διάδρομο κατά μήκος της νότιας ακτής, ανατολικά από την Κριμαία μέχρι τα ρωσικά σύνορα.

    Ένα μήνα μετά την εισβολή, η Ρωσία δήλωσε ότι ο κύριος στόχος της ήταν η «απελευθέρωση του Ντονμπάς» - αναφερόμενος σε γενικές γραμμές στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, Λουχάνσκ και Ντόνετσκ.

    Αλλά πέρα ​​από τους στρατιωτικούς του στόχους, το ευρύτερο αίτημα του Προέδρου Πούτιν είναι να διασφαλίσει τη μελλοντική ουδετερότητα της Ουκρανίας. Οι Ουκρανοί το έχουν προσφέρει σε αντάλλαγμα για εγγυήσεις ασφάλειας από τους συμμάχους, ως μέρος ενός ευρέος ειρηνευτικού σχεδίου που παρουσιάστηκε στις συνομιλίες στην Τουρκία.

    Διαβάστε περισσότερα για την πρόθεση της Ρωσίας.

  18. Ήχοι πυροβολικού ακούγονται από την άκρη του Κιέβου

    Εκρήξεις ακούστηκαν ξανά κοντά στο Κίεβο σήμερα το πρωί.

    Η επικεφαλής διεθνής ανταποκρίτριά μας Lyse Doucet είπε ότι η μέρα ξεκίνησε με το κλάμα των σειρήνων αεροπορικής επιδρομής, που ακολούθησαν δυνατές εκρήξεις από τα περίχωρα της πόλης που μπορούσε να αισθανθεί στο κέντρο της πρωτεύουσας.

    Και ο Τζέρεμι ΜπόουενΟ , ο οποίος βρίσκεται επίσης στο Κίεβο, έγραψε στο Twitter ότι "πολλοί ήχοι πυροβολικού αντηχούσαν από την άκρη της πόλης προς το κέντρο".

    Δεν είναι σαφές εάν οι εκρήξεις είναι ρωσικές ή ουκρανικές ή και τα δύο, είπε.

    Χθες, μετά από συνομιλίες, η Ρωσία δήλωσε ότι σκοπεύει να μειώσει τις επιχειρήσεις κοντά στην πρωτεύουσα - μια υπόσχεση που πολλοί δυτικοί ηγέτες είπαν ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή.

  19. Ρωσικές μονάδες που επιστρέφουν στη Λευκορωσία για ανεφοδιασμό - Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου

    Η εστίαση της Ρωσίας σε μια επίθεση στην περιοχή του Ντόνεστκ και του Λουχάνσκ είναι μια «σιωπηρή παραδοχή» ότι αγωνίζεται να διατηρήσει περισσότερους από έναν άξονες προέλασης, λέει το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Οι μονάδες που έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στη Ρωσία και τη Λευκορωσία για ανεφοδιασμό και αναδιοργάνωση, γεγονός που άσκησε πίεση στην «ήδη τεταμένη επιμελητεία της Ρωσίας», αναφέρει.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών προσθέτει ότι οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα αντισταθμίσουν τη μειωμένη ικανότητα ελιγμών στο έδαφος μέσω μαζικών επιθέσεων πυροβολικού και πυραύλων.

  20. Η Ρωσία συνεχίζει τις «παράνομες ενέργειες» κατά ντόπιων - Ουκρανία

    Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν σε καθημερινή ενημέρωση ότι τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να «διαπράττουν παράνομες ενέργειες» κατά του τοπικού πληθυσμού στη Ζαπορίζια στη νοτιοανατολική Ουκρανία και στη Χερσώνα στη νότια.

    Το BBC δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις είπαν ότι:

    • Η Ρωσία συνεχίζει να αναπτύσσει στρατεύματα στην Ουκρανία
    • Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να κάνουν επιδρομές σε σπίτια κατοίκων της περιοχής, να συλλαμβάνουν φιλο-Ουκρανούς ακτιβιστές και κυβερνητικούς αξιωματούχους

    Η δήλωση έρχεται στον απόηχο της δέσμευσης της Ρωσίας στις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη για «δραστική μείωση» των στρατιωτικών επιχειρήσεων γύρω από το Κίεβο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Εισόδημα φτώχειας για τους μισούς Ελληνες..

    ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI  Σύμφωνα με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν το 2023  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ   ...