Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

Η Ρωσία έχει επιβάλει περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων σε μη φιλικές χώρες

 


Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας περιόρισε την κίνηση κεφαλαίων για 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε μη φιλικές χώρες

Το κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας στη Μόσχα - RIA Novosti, 1920, 25/03/2022
Το κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας στη Μόσχα. Φωτογραφία αρχείου
Διαβάστε το ria.ru στο
ΜΟΣΧΑ, 25 Μαρτίου - RIA Novosti. Η Ρωσία, ως απάντηση στο πάγωμα μέρους των αποθεματικών της από τη Δύση, εφάρμοσε στην πραγματικότητα ένα αντικατοπτρικό μέτρο και περιόρισε την κίνηση κεφαλαίων σε μη φιλικές χώρες, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα .
Η ρυθμιστική αρχή υπενθύμισε ότι οι αρχές, ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις, έχουν ήδη απαγορεύσει την πώληση τίτλων από ξένους επενδυτές και την απόσυρση κεφαλαίων από το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Επιπλέον, οι πληρωμές για το εταιρικό χρέος των ρωσικών εταιρειών και το δημόσιο χρέος προς κατόχους χρέους από χώρες που υποστηρίζουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα πραγματοποιούνται μόνο με την άδεια της κυβερνητικής επιτροπής. Δηλαδή ως απάντηση στο πάγωμα μέρους των ρωσικών αποθεματικών , η Ρωσία εισήγαγε επίσης περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, τα οποία θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε μη φιλικές χώρες για ένα αντίστοιχο ποσό», επισημαίνει η Τράπεζα της Ρωσίας.

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα , στις 18 Φεβρουαρίου, τα διεθνή αποθέματα έφτασαν σε ένα νέο ιστορικό μέγιστο, φθάνοντας τα 643,2 δισ. δολάρια. Η ρυθμιστική αρχή αποκαλύπτει στοιχεία για το μερίδιο των νομισμάτων με παύση έξι μηνών: στις 30 Ιουνίου, το μερίδιο των περιουσιακών στοιχείων σε δολάρια στο συνολικό χαρτοφυλάκιο μειώθηκε κατά τη διάρκεια του έτους από 22,2% σε 16,4%.
Ο υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov εκτιμά ότι νέοι γύροι κυρώσεων για την Ουκρανία είχαν ως αποτέλεσμα η Δύση να μπλοκάρει περίπου το ήμισυ των αποθεμάτων χρυσού και συναλλάγματος, αξίας περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν , οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν στην πραγματικότητα κήρυξη αθέτησης υποχρεώσεων έναντι της Ρωσίας .
Ράβδοι χρυσού στο εργοστάσιο του Αικατερινούπολη - RIA Novosti, 1920, 25/03/2022
Η Κεντρική Τράπεζα διατηρεί όλο το χρυσό από τα αποθέματα της Ρωσίας στο εσωτερικό της χώρας
Στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία ξεκίνησε μια στρατιωτική επιχείρηση για την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας . Σε απάντηση, οι δυτικές χώρες ανακοίνωσαν μεγάλης κλίμακας κυρώσεις κατά της Μόσχας , κυρίως στον τραπεζικό τομέα και την προμήθεια προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.
Το Κρεμλίνο ονόμασε αυτά τα μέτρα έναν οικονομικό πόλεμο όπως κανένας άλλος. Οι αρχές τόνισαν την ετοιμότητά τους για τέτοια εξέλιξη των γεγονότων και διαβεβαίωσαν ότι θα συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις κοινωνικές τους υποχρεώσεις. Η Τράπεζα της Ρωσίας λαμβάνει μέτρα για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην αγορά συναλλάγματος. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό Mikhail Mishustin , η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση περιοριστικών μέτρων, περίπου ένα τρισεκατομμύριο ρούβλια θα διατεθούν για τη χρηματοδότησή του.
Έδρα του ΠΟΕ στη Γενεύη - RIA Novosti, 1920, 25/03/2022
Ο επικεφαλής του ΠΟΕ είπε ότι υπάρχει κίνδυνος εξεγέρσεων για τα τρόφιμα λόγω της αύξησης των τιμών των τροφίμων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου