Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν τη δυτική πόλη Λβιβ το Σάββατο, ενώ ο ουκρανικός στρατός περνά στην αντεπίθεση παίρνοντας πίσω χωριά που είχαν καταλάβει οι δυνάμεις της Μόσχας. Την ίδια ώρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνει ξανά αίτημα για αποστολή όπλων από τη Δύση, ενώ οι ΗΠΑ προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους με τη Ρωσία μετά την δήλωση Μπάιντεν πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία». 

Με μια ματιά οι εξελίξεις:

  • Η Ρωσία έπληξε στρατιωτικούς στόχους στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας με υψηλής ακρίβειας πυραύλους κρουζ, το Σάββατο, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος βρισκόταν στην Πολωνία.

  • Υπό ρωσικό έλεγχο έχει τεθεί, η πόλη Σλάβουτιτς, όπου διαμένει το προσωπικό του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για 3 νεκρούς.
  • Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε ξανά στην Ευρώπη λέγοντας πως διακυβεύεται η ασφάλεια της και την κάλεσε να στείλει όπλα στην Ουκρανία.
  • Ο Τζο Μπάιντεν προσφέρει περαιτέρω στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, ενώ αποκάλεσε «χασάπη» τον Βλαντιμίρ Πούτιν τονίζοντας ότι δεν πρέπει να παραμείνει άλλο στην εξουσία.
  • Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μετά την δήλωση Μπάιντεν ξεκαθάρισε πως «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κάποια στρατηγική για αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία».
  • Οι μάχες μαίνονται σε ΚίεβοΜαριούπολη ενώ δύσκολη είναι κατάσταση και στο Τσερνίχιβ.
  • Δύο ανθρωπιστικοί διάδρομοι άνοιξαν σήμερα, εκ των οποίων ο ένας στη Μαριούπολη.

Live οι εξελίξεις στο LIVE BLOG του CNN Greece:

14:09
Αναστασία Κιτσικώστα

Λβιβ: Στην κυριακάτικη λειτουργία ο κόσμος προσεύχεται μια ημέρα μετά τους βομβαρδισμούς στην πόλη

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην κυριακάτικη Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Θείας Ευχαριστίας στην Λβιβ μια μέρα μετά τους βομβαρδισμούς στην πόλη.

Όπως φαίνεται στις εικόνες που μεταδίδει το Associated Press και η φωτογράφος Nariman El-Mofty μικροί και μεγάλοι προσεύχονται στον ιερό ναό.

13:52
Αναστασία Κιτσικώστα

Διεθνής τηλεμαραθώνιος για τη στήριξη της Ουκρανίας - Συμμετοχή και της Ελλάδας

Διεθνής φιλανθρωπική συναυλία-τηλεμαραθώνιος για τη στήριξη της Ουκρανίας και τον τερματισμό του πολέμου (Ukraine Save Ukraine -- StopWar) θα πραγματοποιηθεί σήμερα, ενώνοντας περισσότερες από 20 χώρες και συγκεντρώνοντας περισσότερους από 50 συμμετέχοντες.

Στην Αθήνα θα μεταδοθεί το απόγευμα, στις 18:30, στην πλατεία Κοτζιά, αναφέρεται σε ανακοίνωση της πρεσβείας της Ουκρανίας στην Ελλάδα.

Με αφορμή την εκδήλωση, ο τηλεοπτικός μαραθώνιος «Save Ukraine -- #StopWar» θα προβληθεί στις πλατείες πολλών μεγάλων πόλεων και πρωτευουσών σε όλο τον κόσμο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα δοθεί στους συμμετέχοντες η δυνατότητα να υποστηρίξουν την Ουκρανία, στέλνοντας δωρεές για την επίλυση των μεγαλύτερων ανθρωπιστικών προβλημάτων που προκλήθηκαν από τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Μεταξύ των διεθνών σταρ που θα απευθυνθούν στην παγκόσμια κοινότητα είναι οι Fatboy Slim, Within Temptation, Bastille, BrainStorm, Beissoul & Einius, Salvador Sobral, Netta, IAMX, Submotion Orchestra, Idina Menzel, Gus Gus, Nino Katamadze και άλλοι, ενώ η Ουκρανία θα εκπροσωπηθεί από περισσότερους από 20 καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων των: Monatik, Tina Karol, The HARDKISS, Okean Elzy, Jamala, Go_A, DakhaBrakha, Odyn v kanoe, alyona alyona, Antytila, Pianoбой, Melovin, Artem Pivovarov, Alina Pash, Kadnay, , Dakh Daughters, TVORCHI, NK και άλλοι.

Ο τηλεμαραθώνιος «Save Ukraine -- #StopWar» υλοποιείται από «1+1 media», το φεστιβάλ Atlas, το Suspilne και υποστηρίζεται από την εθνική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της Ουκρανίας Kyivstar, τα υπουργεία Πολιτισμού, Εξωτερικών και Κοινωνικής Πολιτικής της Ουκρανία.

Τα στοιχεία για τις δωρεές, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ουκρανικής πρεσβείας, είναι:

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ: Υπουργείο Κοινωνικής Πολιτικής της Ουκρανίας

IBAN DE85500000000050002137

ΣΚΟΠΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ: για ac 32302338301027

ΟΝΟΜΑ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑΣ: DEUTSCHE BUNDESBANK, Φρανκφούρτη

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ BIC: MARKDEFF

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ: Wilhelm-Epstein-Strasse 14, 60431 Frankfurt Am Main, Γερμανία

13:49
Αναστασία Κιτσικώστα

Όσκαρ 2022: Θα δούμε τελικά τον Ζελένσκι; Ο Σον Πεν είναι πρόθυμος να καταστρέψει τα βραβεία του

Τα ξημερώματα της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη βραδιά των Όσκαρ με την Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών να κρατά ακόμα κλειστά τα χαρτιά της για το εάν θα δούμε κάποιο μήνυμα του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

13:37
Αναστασία Κιτσικώστα

Καλίν: Πρέπει να υπάρχουν συνομιλίες με τη Ρωσία για να τερματιστεί ο πόλεμος

Η Τουρκία και άλλες χώρες πρέπει να συνεχίσουν να συνομιλούν με τη Ρωσία για να βοηθήσουν να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, δήλωσε εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας και πρόσθεσε ότι το Κίεβο χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη για να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

«Αν όλοι κόψουν τις γέφυρες με τη Ρωσία τότε ποιός θα μιλάει με εκείνους τελικά; Οι Ουκρανοί πρέπει να έχουν στήριξη με κάθε δυνατό μέσο ώστε να μπορούν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους...αλλά το ζήτημα της Ρωσίας πρέπει να ακούγεται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο», δήλωσε από το διεθνές φόρουμ της Ντόχα ο Ιμπραχίμ Καλίν.

13:21
Αναστασία Κιτσικώστα

Ουκρανία: Η Ρωσία επιχειρεί να χωρίσει στα δύο τη χώρα

«Η Ρωσία επιχειρεί να χωρίσει την Ουκρανία στα δύο για να δημιουργήσει μια περιοχή που θα ελέγχει η Μόσχα έχοντας αποτύχει να καταλάβει ολόκληρη τη χώρα», είπε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της ουκρανικής Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

«Στην πραγματικότητα είναι μια απόπειρα να δημιουργηθεί μια Βόρεια και μια Νότια Κορέα στην Ουκρανία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Κιρίλο Μπουντάνοφ και πρόσθεσε ότι η Ουκρανία σύντομα θα ξεκινήσει ανταρτοπόλεμο στο κατεχόμενο από τη Ρωσία έδαφος.

13:19
Αναστασία Κιτσικώστα

Δεν βλέπει «κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού» η Λαγκάρντ εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία

Υποχώρηση στο 2,3% προβλέπεται ότι θα είναι ο δείκτης ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

13:01
Αναστασία Κιτσικώστα

Ουκρανός τραγουδιστής: Το ηθικό του λαού είναι υψηλό, θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο

«Το ηθικό στην Ουκρανία παραμένει υψηλό παρά τις βίαιες συγκρούσεις και τους βομβαρδισμούς», δηλώνει στο CNNi ένας από τους πιο γνωστούς τραγουδιστές της χώρας.

Μιλώντας από το Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας, ο Σβιάτοσλαβ Βακαρτσούκ είπε, πως παρά τις προσπάθειές του να επισκεφτεί στρατεύματα, ασθενείς σε νοσοκομεία και πολίτες «δεν χρειάζεται να ανεβάσει το ηθικό τους, γιατί είναι πολύ υψηλό».

«Ολόκληρη η χώρα πολεμά κατά της Ρωσίας. Είμαστε ενωμένοι. Θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο, χωρίς αμφιβολία. Το μόνο ερώτημα είναι, ποιο θα είναι το τίμημα», λέει στο CNNi.

Ο Βακαρτσούκ είναι τραγουδιστής του δημοφιλούς συγκροτήματος Okean Elzy, και παραδέχεται πως οι θαυμαστές του στη Ρωσία θα δυσκολευτούν να έχουν πρόσβαση στη μουσική του στην «οργουελική κοινωνία του Πούτιν».

«Έχουν καταπιεστεί τόσο βάναυσα, που όσοι είναι ενάντια στον πόλεμο είναι πολύ σιωπηλοί», λέει για τους Ρώσους.

«Δεν ξέρω πια τι να τους πω», είπε. «Το μόνο πράγμα που μπορεί να λειτουργήσει τώρα είναι σκληρές κυρώσεις», καταλήγει στις δηλώσεις του.

12:42
Αναστασία Κιτσικώστα

Δημοψήφισμα θέλει το Λουχάνσκ για την ένταξη στη Ρωσία

Η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία θα μπορούσε να διεξαγάγει σύντομα δημοψήφισμα για την ένταξή της στη Ρωσία, δήλωσε ο τοπικός ηγέτης Λεονίντ Πασετσνίκ.

«Νομίζω πως στο εγγύς μέλλον θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στο έδαφος της δημοκρατίας», δήλωσε ο Πασετσνίκ, σύμφωνα με τοπικό ειδησεογραφικό μέσο ενημέρωσης. «Οι άνθρωποι θα ασκήσουν το απώτερο συνταγματικό τους δικαίωμα και θα εκφράσουν τη γνώμη τους για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία».

Τον περασμένο μήνα η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ και λίγο μετά ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία.

12:12
Αναστασία Κιτσικώστα

Ρίχνει τους τόνους ο Μπλίνκεν: Δεν έχουμε κάποια στρατηγική για αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία

Διευκρινίσεις για την δήλωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία» έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ρίχνωντας τους τόνους μετά τις αντιδράσεις που προέκυψαν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κάποια στρατηγική για αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία», είπε στους δημοσιογράφους ο Μπλίνκεν.

Στη συνέχεια σημείωσε πως: «Νομίζω πως ο πρόεδρος, ο Λευκός Οίκος, εξήγησαν χθες βράδυ, πολύ απλά, πως δεν μπορεί να επιτραπεί στον πρόεδρο Πούτιν να διεξάγει πόλεμο ή να εμπλακεί σε επίθεση εναντίον της Ουκρανίας ή οποιουδήποτε άλλου»

«Όπως ξέρετε, και όπως μας έχετε ακούσει να λέμε κατ΄επανάληψη, δεν έχουμε μια στρατηγική αλλαγής καθεστώτος στη Ρωσία -- ή οπουδήποτε αλλού ως προς αυτό», τόνισε.

11:53
Αναστασία Κιτσικώστα

Η λέξη «παιδιά» στα ουκρανικά με μεγάλα άσπρα γράμματα στο Deutsches Theater του Βερολίνου

Ukrainian Embassy in Berlin

Το Deutsches Theater στο Βερολίνο έδειξε την αλληλεγγύη του στο βομβαρδισμένο θέατρο της Μαριούπολης όπου είχαν βρει καταφύγιο περισσότεροι από 1.300 άμαχοι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.

Ηθοποιοί, ακτιβιστές και διπλωμάτες έγραψαν με μεγάλα άσπρα γράμματα στην είσοδό του τη λέξη «παιδιά» στα ουκρανικά.

Η ίδια λέξη ήταν γραμμένη και στο θέατρο της Μαριούπολης πριν σημειωθούν οι βομβαρδισμοί που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 300 ανθρώπους.

«Το Deutsches Theatre Berlin συμπαραστέκεται στο κατεστραμμένο Ακαδημαϊκό Δραματικό Θέατρο της Μαριούπολης», ανέφερε η ουκρανική πρεσβεία στο Βερολίνο.

«Στο θέατρο τα παιδιά κρύβονταν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, ενώ η Μαριούπολη φώναζε και παρακαλούσε να μην ρίξουν βόμβες εκεί γράφοντας αυτή τη λέξη με μεγάλα γράμματα που φαινόταν από αέρος. Δυστυχώς, αυτό δεν εμπόδισε τον εχθρό», σημειώνει η πρεσβεία.

Στο κτήριο επίσης του θεάτρου έχει τοποθετηθεί η ουκρανική σημαία που γράφει «μένουμε ενωμένοι».

Η Ρωσία αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις της έπληξαν το θέατρο, υποστηρίζοντας πως ήταν μια πράξη του τάγματος του Αζόφ.

Παράλληλα, μια σειρά από εκδηλώσεις αφιερωμένες στη Μαριούπολη πραγματοποιήθηκαν σε έξι σκηνές του Deutsches Theatre το Σάββατο για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου .

11:37
Αναστασία Κιτσικώστα

14.757 Ουκρανοί πρόσφυγες ήρθαν στην Ελλάδα από την έναρξη του πολέμου

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (26/3/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 328 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 89 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

Από τον Προμαχώνα: 226

Από Ευζώνους: 29

Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 37

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 30, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 5 και σε άλλα αεροδρόμια 1.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 14.757 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 4.669 ανήλικοι.

11:27
Αναστασία Κιτσικώστα

Ρωσία: Χρησιμοποιήσαμε πυραύλους κρουζ στην επίθεση στη Λβιβ

Η Ρωσία έπληξε στρατιωτικούς στόχους στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας με υψηλής ακρίβειας πυραύλους κρουζ, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η Ρωσία έπληξε έναν χώρο αποθήκευσης καυσίμων που χρησιμοποιείται από τις ουκρανικές δυνάμεις κοντά στη Λβιβ με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και χρησιμοποίησε πυραύλους κρουζ για να χτυπήσει ένα εργοστάσιο στην πόλη που χρησιμοποιείται για την επισκευή αντιαεροπορικών συστημάτων, σταθμών ραντάρ και σκοπεύτρων για άρματα μάχης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

"Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνεχίζουν τις επιθετικές ενέργειες στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης", ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο Άμυνας.

Η Ρωσία χρησιμοποίησε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύθηκαν από τη θάλασσα προκειμένου να καταστρέψει ένα οπλοστάσιο πυραύλων S-300 και αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων BUK κοντά στο Κίεβο, ανέφερε.

Ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν επίσης έναν αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone), προστίθεται στην ανακοίνωση.

11:10
Αναστασία Κιτσικώστα

Ουκρανία: Τα πρώτα φορτία σιτηρών εξήχθησαν σιδηροδρομικώς στην Ευρώπη

Έμποροι εξήγαγαν τις πρώτες προμήθειες ουκρανικού καλαμποκιού στην Ευρώπη σιδηροδρομικώς καθώς τα λιμάνια της χώρας παραμένουν αποκλεισμένα λόγω της ρωσικής εισβολής, ανέφερε η συμβουλευτική υπηρεσία για θέματα του αγροτικού τομέα APK-Inform.

Η Ουκρανία είναι μία σημαντική παγκοσμίως χώρα παραγωγής και εξαγωγής σιτηρών και σχεδόν το σύνολο των εξαγωγών της μεταφέρονται συνήθως με πλοία από τα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα. Οι μηνιαίες εξαγωγές σιτηρών υπερέβαιναν τα 5 εκατ. τόνους πριν από τον πόλεμο.

Έμποροι και αξιωματούχος στον τομέα της γεωργίας έχουν πει πως η Ουκρανία, η οποία έχει ακόμη σημαντικά αποθέματα σιτηρών, θα μπορούσε να αρχίσει να εξάγει σιδηροδρομικώς από τα δυτικά σύνορά της.

«Οι πρώτες παρτίδες αρκετών χιλιάδων τόνων καλαμποκιού εξήχθησαν ήδη κατά μήκος των δυτικών χερσαίων συνόρων της Ουκρανίας», ανέφερε σε μια έκθεση η APK-Inform.

«Οι δυσκολίες με την υλικοτεχνική υποστήριξη παραμένουν, η προσφορά εξακολουθει να υπερισχύει της ζήτησης, αλλά οι τιμές έχουν σταματήσει να πέφτουν», πρόσθεσε.

Η APK-Inform ανέφερε πως οι τιμές ουκρανικού καλαμποκιού DAP για αγοραστές από την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής είναι από 250 έως 265 δολάρια ο τόνος και 275 δολάρια ο τόνος για τη Σλοβακία.

Οι αρχές μεταφορών της Ουκρανίας έχουν πει πως έως 600.000 τόνοι σιτηρών τον μήνα μπορούν να εξάγονται σιδηροδρομικώς από την Ουκρανία στην Ευρώπη.

Η APK-Inform είχε πει την περασμένη εβδομάδα πως οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας θα μπορούσαν να φθάσουν τα 44 εκατ. τόνους την περίοδο Ιουλίου-Ιουνίου 2021/22. Αναμένει ότι μόνο ένα εκατομμύριο τόνοι σιτηρών θα φύγουν από τη χώρα από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο λόγω προβλημάτων υλικοτεχνικής υποστήριξης.

10:38
Αναστασία Κιτσικώστα

Tο Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως απέκρουσε «επτά εχθρικές επιθέσεις» στις περιοχές Ντόνετσκ και Λουχάνσκ στο Ντονμπάς, καταστρέφοντας οκτώ άρματα μάχης της Ρωσίας.

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο για μάχες για τον έλεγχο δύο χωριών κοντά σε προπύργιο των αυτονομιστών του Ντόνετσκ και ισχυρίστηκε ότι μια επίθεση με πυραύλους κατέστρεψε μια αποθήκη όπλων και πυρομαχικών στην περιοχή Ζιτομίρ, δυτικά του Κιέβου.

10:31
Αναστασία Κιτσικώστα

Δυσαρέσκεια στις ΗΠΑ για τη δήλωση Μπάιντεν πως ο Πούτιν «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία»

Ο βετεράνος διπλωμάτης των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χάας επέκρινε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για το σχόλιό του ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία».

Σε αναρτήσή του στο Twitter, ο Χάας, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων των ΗΠΑ, δήλωσε πως ο Μπάιντεν «έκανε μια δύσκολη κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη και μια επικίνδυνη κατάσταση πιο επικίνδυνη».

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου έσπευσε, να διευκρινίσει ότι ο Μπάιντεν με τη φράση του αυτή, δεν κάλεσε για αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία, ωστόσο η απάντηση ήρθε άμεσα και από το Κρεμλίνο το οποίο απάντησε πως:

«Δεν εναπόκειται στον Τζο Μπάιντεν να αποφασίσει εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα παραμείνει στην εξουσία».

10:16
Αναστασία Κιτσικώστα

Δύο ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων

Η Ουκρανία και η Ρωσία συμφώνησαν δύο «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» για την απομάκρυνση αμάχων από περιοχές στην πρώτη γραμμή -- η συμφωνία περιλαμβάνει να επιτραπεί στους ανθρώπους να φύγουν με ιδιωτικά αυτοκίνητα από τη νότια πόλη Μαριούπολη, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερέστσουκ.

09:44
Αναστασία Κιτσικώστα

Βίντεο από τις προσπάθειες των Ουκρανών πυροσβεστών να κατασβέσουν τις φωτιές στη Λβιβ μετά το χτύπημα από ρωσικούς πυραύλους

09:42
Αναστασία Κιτσικώστα

Σύμβουλος στο ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών, ο Βαντίμ Ντενισένκο, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να καταστρέφει ουκρανικούς χώρους αποθήκευσης καυσίμων και τροφίμων, κάτι που σημαίνει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να διασκορπίσει τα αποθέματα των προϊόντων αυτών στο εγγύς μέλλον.

Μιλώντας στην τοπική τηλεόραση, ο Ντενισένκο είπε επίσης πως η Ρωσία μεταφέρει εκ περιτροπής δυνάμεις στα σύνορα της Ουκρανίας και πως θα μπορούσε να προσπαθήσει ξανά να προωθηθεί στο έδαφος χώρας.

09:33
Αναστασία Κιτσικώστα

Έξι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν στην Λβιβ

Η διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως τα ρωσικά στρατεύματα εκτόξευσαν έξι πυραύλους στην πόλη Λβιβ το Σάββατο.

Οι στόχοι ήταν μια αποθήκη καυσίμων και ένα εργοστάσιο τεθωρακισμένων.

Από την επίθεση τραυματίστηκαν πέντε άνθρωποι.

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι αναφέρουν πως οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τη Σεβαστούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της Κριμαίας.

09:25
Αναστασία Κιτσικώστα

Το Κίεβο ζητά από τον Ερυθρό Σταυρό να μην ανοίξει γραφείο σε ρωσική πόλη

Η Ουκρανία ζήτησε από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να μην ανοίξει γραφείο στην πόλη Ροστόφ επί του Ντον της Ρωσίας, λέγοντας ότι έτσι θα νομιμοποιούσε τους "ανθρωπιστικούς διαδρόμους" της Μόσχας και την αρπαγή και αναγκαστική απέλαση Ουκρανών.

Ο επικεφαλής της ΔΕΕΣ δήλωσε την Πέμπτη μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πως μια συμφωνία ανάμεσα στον ρωσικό και τον ουκρανικό στρατό θα πρέπει να επιτευχθεί προτού οι άμαχοι μπορέσουν να απομακρυνθούν κανονικά από τη ρημαγμένη από τον πόλεμο Ουκρανία.

Ρωσικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο επικεφαλής της Ερυθρού Σταυρού Πέτερ Μάουρερ ζήτησε από τη Ρωσία να διευκολύνει το άνοιγμα ενός γραφείου του Ερυθρού Σταυρού στο Ροστόφ επί του Ντον.

Ο Μιχαΐλο Ραντουτσκίι, επικεφαλής της επιτροπής δημόσιας υγείας στην ουκρανική Βουλή, κάλεσε τον Ερυθρό Σταυρό να αλλάξει τα σχέδιά του.

«Η Επιτροπή καλεί τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να μην νομιμοποιήσει 'ανθρωπιστικούς διαδρόμους' στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και να μην υποστηρίξει την αρπαγή Ουκρανών και τις αναγκαστικές απελάσεις της», ανέφερε σε μια δήλωση ο Ραντούτσκιι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ