Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Στη δίνη της ενεργειακής κρίσης, η Δύση εξετάζει αποδέσμευση αποθεματικών πετρελαίου

 

Βαρκελώνη, το εργοστάσιο επεξεργασίας υγροποιημένου αερίου της Enagas, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη

AP Photo/Emilio Morenatti



Η εκτόξευση των τιμών ενέργειας εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αλλά και η απαίτηση της Ρωσίας οι αγορές φυσικού αερίου να πληρώνονται σε ρούβλια έχει προκαλέσει νέο πανικό στις κυβερνήσεις των δυτικών χωρών που αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για να συγκρατηθεί το ενεργειακό κόστος. 

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, σύμφωνα με πηγές από την Ουάσιγκτον εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο να αποδεσμεύει 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου την ημέρα για διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών από τα στρατηγικά της αποθέματα (Strategic Petroleum Reserve, SPR), ενώ και οι χώρες μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) θα συζητήσουν αύριο Παρασκευή την πιθανή αποδέσμευση ποσότητας πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματά τους. Στην Ελλάδα, για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση περιορίζεται σε μέτρα «ασπιρίνες», υποσχόμενη ότι παρακολουθεί την κατάσταση ώστε να δράσει «αν χρειαστεί», ενώ επαναφέρει στο προσκήνιο τον λιγνίτη, ως λύση έκτακτης ανάγκης, όταν άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Αυστρία έχουν ήδη ανακοινώσει το πλάνο για τις επόμενες δράσεις της.

Να σημειωθεί ότι το 58% της ενέργειας που καταναλώνουν οι 27 χώρες της Ε.Ε. κάθε χρόνο -16 εκατ. γιγαβατώρες το 2020- βασίζεται σε εισαγόμενους πόρους και από αυτούς το 24,4% προέρχεται από τη Ρωσία.

Τι θα πει ο Μπάιντεν

Στη σημερινή ομιλία του, στις 20.30 ώρα Ελλάδας, ο Τζο Μπάιντεν -σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου- θα αναφερθεί στις ενέργειες της κυβέρνησής του για την ενέργεια, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι κυρώσεις στη Μόσχα είναι ανάμεσα στους βασικούς παράγοντες που ωθούν προς τα πάνω την τιμή του πετρελαίου.

Πηγές του Λευκού Οίκου, που δηλώνουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα ανακοινώσει αποδέσμευση πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ, δεν διευκρίνισαν για πόσο καιρό σχεδιάζεται να διαρκέσει η διάθεση ενός εκατομμυρίου βαρελιών αργού την ημέρα στην αγορά, αν και κάποιες πληροφορίες μιλούσαν αρχικά για τουλάχιστον 180 ημέρες. Άλλωστε, οι υψηλές τιμές των καυσίμων στα πρατήρια πλήττουν τον Αμερικανό πρόεδρο και το Δημοκρατικό Κόμμα, που επιδιώκουν να διατηρήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Οι τιμές του αργού έπεσαν 4,36 δολάρια στα 103,346 το βαρέλι, ενώ τα παράγωγα του πετρελαίου μπρεντ κατά 4,36 δολάρια το βαρέλι (–3,84%) στα 109,09 δολάρια το βαρέλι αφού κυκλοφόρησε η πληροφορία για την πιθανή αποδέσμευση ποσότητας από το αμερικανικό στρατηγικό απόθεμα.

Δεν αλλάζει στάση ο ΟΠΕΚ+

Στο μεταξύ, οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες του ΟΠΕΚ+, που συνεδριάζουν σήμερα, αναμένεται να διατηρήσουν τη στρατηγική τους να μην αυξήσουν την παραγωγή τους, παρά την πίεση της Δύσης να τερματιστεί η αστάθεια των τιμών εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι τα δεκατρία μέλη του Οργανισμού και οι δέκα σύμμαχοί τους με επικεφαλής τη Μόσχα πιθανότατα θα αυξήσουν και πάλι το συνολικό επίπεδο παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα για τον μήνα Μάιο, σύμφωνα με αναλυτές.

Η διυπουργική του ΔΟΕ

Στην έκτακτη διυπουργική διάσκεψη του ΔΟΕ που θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή (15.00 ώρα Ελλάδας) σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας της Νέας Ζηλανδίας, με αντικείμενο την απελευθέρωση πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθεματικά των χωρών μελών της, αναμένεται να οριστεί «ο συνολικός όγκος» προτού ακολουθήσει η απόφαση για «την κατανομή κατά χώρα».

Η ρωσική διορία

Στο μεταξύ, σήμερα Πέμπτη 31 Μαρτίου, λήγει η διορία που έχει δώσει το Κρεμλίνο στην Gazprom να εξάγει φυσικό αέριο δεχόμενη πληρωμή μόνο σε ρούβλια, θέτοντας σε εφαρμογή αντίποινα στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση. Βέβαια το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι δεν θα «πατήσει το κουμπί» άμεσα, μιλώντας για σταδιακή μετάβαση.

«Οι νέοι μηχανισμοί για πληρωμή του φυσικού αερίου με ρούβλια δεν θα αρχίσουν να ισχύουν από αύριο», διευκρίνισε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε αν η προθεσμία που έθεσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν σημαίνει ότι άμεσα αλλάζει και το νόμισμα πληρωμής. 

«Δεν σημαίνει πως όποιες ποσότητες παραδοθούν αύριο πρέπει να πληρωθούν σε ρούβλια. Όχι, είναι μια πιο χρονοβόρα διαδικασία», πρόσθεσε.

Να σημειωθεί ότι χθες, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του Όλαφ Σολτς, στη συνομιλία που είχε ο Γερμανός καγκελάριος με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφερε ότι ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ ή σε δολάρια και ότι τα χρήματα θα καταβάλλονται στην Gazprom Bank -που δεν υπόκειται επί του παρόντος σε κυρώσεις. Η τράπεζα στη συνέχεια θα μετατρέπει το συνάλλαγμα σε ρούβλια και θα τα μεταφέρει στη Ρωσία. «Ο κ. Σολτς δεν συμφώνησε με αυτή τη διαδικασία στη συνομιλία, αλλά ζήτησε γραπτές πληροφορίες για να κατανοήσει καλύτερα τη διαδικασία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Εκτός Ουκρανίας αλλά και εκτός Ελλάδας η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων F-16 από Έλληνες

  «Η Αθήνα υπέγραψε διμερή συμφωνία ασφαλείας με το Κίεβο και ανακοίνωσε ότι θα επιταχύνει την εκπαίδευση των F-16 για Ουκρανούς πιλότους κα...