Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Δηλώνουν στήριξη στο Κίεβο, αλλά ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα εμπλακούν στον πόλεμο

 

Τζο Μπάιντεν, Εμανουέλ Μακρόν και Μπόρις Τζόνσον στην σύνοδο των Βρυξελλών του ΝΑΤΟ

AP Photo/Thibault Camus



Το ΝΑΤΟ βρίσκεται αντιμέτωπο ίσως με την πιο σοβαρή κρίση ασφαλείας για πολλές δεκαετίες, πράγμα που γίνεται φανερό και από τις δηλώσεις των ηγετών των κρατών-μελών του κατά την άφιξή τους στη σύνοδο που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, όπως όλοι ξεκαθαρίζουν, ενώ στηρίζουν με διάφορους τρόπους την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή, δεν είναι διατεθειμένοι να εμπλακούν στην εμπόλεμη σύγκρουση με άμεσο τρόπο.

Στη σύνοδο είναι παρών και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που συμμετάσχει επίσης και στις συνόδους κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πρώτη φορά για Αμερικανό πρόεδρο) και της G7, που επίσης θα πραγματοποιηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες.

• Όλες οι εξελίξεις της ημέρας, σε πολεμικό και διπλωματικό επίπεδο στο live blogging της efsyn.gr

«Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρέχουν στήριξη στην Ουκρανία εδώ και αρκετά χρόνια και θα ενισχύσουμε τη στρατιωτική, και οικονομική μας βοήθεια στη χώρα, η οποία έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας», δήλωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, αναφερόμενος στη στρατιωτική στήριξη που περιλαμβάνει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, αντιαρματικά όπλα, πυραύλους και καύσιμα.

Ωστόσο, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, η θητεία του οποίου φαίνεται ότι θα παραταθεί για έναν χρόνο- επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος της σύγκρουσης και δεν θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, γιατί ο πόλεμος αυτός δεν πρέπει να μετατραπεί σε σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας. «Ο Πρόεδρος Πούτιν έκανε μεγάλο λάθος που ξεκίνησε έναν πόλεμο εναντίον ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου έθνους. Υποτίμησε τη δύναμη του ουκρανικού λαού και των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, που επιδεικνύουν πολύ ισχυρότερη αντίσταση από ό,τι ανέμενε», πρόσθεσε.

Στη σύνοδο, όπου θα απευθύνει μήνυμα μέσω τηλεδιάσκεψης και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι ηγέτες των χωρών-μελών θα συζητήσουν για την ανάγκη να αναδιατάξουν τη δύναμη αποτροπής και άμυνας του ΝΑΤΟ, σε μακροπρόθεσμη βάση. Πρώτο βήμα σε αυτή την προσπάθεια είναι η αναμενόμενη απόφαση σήμερα για την ανάπτυξη νέων τεσσάρων μονάδων μάχης στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.

Επιπλέον, οι χώρες του ΝΑΤΟ αναμένεται ότι θα επενδύσουν περισσότερα σε άμυνα και ασφάλεια. «Υπάρχει μια νέα αίσθηση κατεπείγοντος και αναμένω ότι οι ηγέτες θα αναγνωρίσουν την ανάγκη να επιταχύνουν τις επενδύσεις στην άμυνα», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Στο ενδεχόμενο η Ρωσία να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ υποστήριξε ότι η όποια χρήση χημικών θα αλλάξει δραστικά τη φύση της σύγκρουσης. «Θα είναι τυφλή παραβίαση του διεθνούς δικαίου με ευρύτατες σοβαρές συνέπειες», δήλωσε. «Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να υπερασπιστεί και να προστατεύσει τους Συμμάχους του έναντι οποιασδήποτε απειλής», πρόσθεσε.

«Ειρηνευτική αποστολή»

Πάντως, αν και είναι απίθανο να σταλούν ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα ή δυνάμεις της Πολωνίας, ο Πολωνός πρόεδρος, Αντρέι Ντούντα δήλωσε ότι θα προτείνει κάποιο είδος «ειρηνευτικής αποστολής», χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Καθώς η Πολωνία φιλοξενεί το μεγαλύτερο ποσοστό Ουκρανών προσφύγων (σχεδόν 2 εκατομμύρια ανθρώπους), ο Ντούντα είπε ότι η κατάσταση στην Ουκρανία απαιτεί η συμμαχία του ΝΑΤΟ να είναι «ισχυρή» και «ενωμένη».

Ωστόσο, η Μόσχα έχει προειδοποιήσεις ότι η αποστολή «ειρηνευτικής δύναμης» από το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία θα είναι λάθος, γιατί θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα ρωσικά στρατεύματα.

Συνεχίζουν να στέλνουν βοήθεια

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, φτάνοντας στη σύνοδο, τόνισε ότι το NATO δεν είναι μία γεωγραφική συμμαχία, τονίζοντας ότι είναι ενωμένο στη στήριξη της Ουκρανίας. Όπως είπε, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι «τρομερό λάθος» και κάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να σταματήσει την «παράνομη και βάρβαρη εισβολή» στην Ουκρανία.

Ο ύπατος εκπρόσωπος τη Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, εκτίμησε ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να διαπραγματευθεί κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία προς το παρόν, καθώς ο στρατός της δεν έχει επιτύχει τους στρατιωτικούς του στόχους.

Μιλώντας στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο TVE, είπε ότι η Μόσχα «θέλει να περικυκλώσει καταλαμβάνοντας την ακτή μέχρι τα σύνορα με την Μολδαβία και να αποκόψει την Ουκρανία από την θάλασσα. Θα θέλει να διαπραγματευθεί πραγματικά όταν θα έχει διασφαλίσει μία θέση ισχύος», αλλά η Ε.Ε. και οι σύμμαχοί της θα συνεχίσουν να αποστέλλουν στρατιωτική βοήθεια στον στρατό της Ουκρανίας.

Επίσης, την Τετάρτη, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει ακόμη 6.000 αντιαρματικούς πυραύλους στην Ουκρανία, διπλασιάζοντας τις παραδόσεις όπλων μετά τη ρωσική εισβολή. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι παρά την «εξαιρετικά θαρραλέα» αντίσταση των Ουκρανών, «δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να μην αντιδράσουμε και να αφήσουμε τους Ρώσους να κονιορτοποιούν ουκρανικές πόλεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Χειμωνιάτικος ο καιρός σήμερα – Σε χαμηλά επίπεδα η θερμοκρασία Η πρόγνωση για όλη τη χώρα 23.11.2024 | 07:40

  Χειμωνιάτικος θα είναι ο καιρός σήμερα Σάββατο 23 Νοεμβρίου. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί ...