Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

Η επιχείρηση στην Ουκρανία προχωρά σύμφωνα με το σχέδιο, τα καθήκοντα του πρώτου σταδίου έχουν λυθεί. Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνόψισε τα αποτελέσματα του μήνα

 


Σύμφωνα με το πρακτορείο, η αεροπορία και το σύστημα αεράμυνας της Ουκρανίας έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς.
Ο Sergey Rudskoy, Αρχηγός της Κύριας Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Γενικού Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο υποστράτηγος Igor Konashenkov, επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας και ο Vadim Savitsky, Επικεφαλής του Ρωσικού Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Άμυνας Mikhail Mizintsev/Russian Defense Υπηρεσία Τύπου Υπουργείου/TASS
Ο Sergei Rudskoy, Αρχηγός της Κύριας Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο υποστράτηγος Igor Konashenkov, επίσημος εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και ο Mikhail Mizintsev, Επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου Εθνικής Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας
© Vadim Savitsky/Υπηρεσία Τύπου του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας/TASS

ΜΟΣΧΑ, 25 Μαρτίου. /TASS/. Η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία εξελίσσεται σύμφωνα με το σχέδιο και τα κύρια καθήκοντα του πρώτου σταδίου της έχουν επιτευχθεί συνολικά. Αυτό ανακοινώθηκε την Παρασκευή σε ενημέρωση στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις υπέστησαν σοβαρές απώλειες: η αεροπορία και το σύστημα αεράμυνας καταστράφηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά, το ναυτικό έπαψε να υπάρχει εντελώς και δεν είχαν απομείνει οργανωμένες εφεδρείες. Το μεγαλύτερο μέρος του Ντονμπάς έχει ήδη απελευθερωθεί.

Το TASS συγκέντρωσε τα κύρια πράγματα που ειπώθηκαν στο Υπουργείο Άμυνας.

Αξιολόγηση λειτουργίας

«Γενικά, τα κύρια καθήκοντα του πρώτου σταδίου της επιχείρησης έχουν ολοκληρωθεί», δήλωσε ο Σεργκέι Ρούντσκοι, Πρώτος Αναπληρωτής Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου. Εξήγησε ότι μια σημαντική μείωση του ουκρανικού στρατιωτικού δυναμικού επιτρέπει την εστίαση των κύριων προσπαθειών στον κύριο στόχο - την απελευθέρωση του Ντονμπάς, και η επιχείρηση θα συνεχιστεί έως ότου «ολοκληρωθούν πλήρως τα καθήκοντα που έθεσε ο ανώτατος διοικητής».

Ο ρωσικός στρατός απέκλεισε μια σειρά από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ουκρανίας - το Κίεβο, το Χάρκοβο, το Τσερνίχιβ, το Σούμι και το Νικολάεφ. Υπό τον πλήρη έλεγχό τους βρίσκεται το Kherson και το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής Zaporozhye.

"Το κοινό και οι μεμονωμένοι ειδικοί αναρωτιούνται τι κάνουμε στην περιοχή των αποκλεισμένων ουκρανικών πόλεων. <...> Αρχικά, δεν σχεδιάζαμε να τις εισβάλουμε για να αποτρέψουμε την καταστροφή και να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες μεταξύ προσωπικού και πολιτών. " θυμάται ο Ρούντσκοι. Παράλληλα, σημείωσε, δεν αποκλείεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Τα ρωσικά όπλα, είπε, έδειξαν «υψηλή ακρίβεια, αξιοπιστία και δυνατότητα επιχειρησιακής χρήσης».

Κατά τη διάρκεια του μήνα της επιχείρησης , 1.351 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 3.825 τραυματίστηκαν.

Ουκρανικές απώλειες

Οι ανεπανόρθωτες απώλειες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και της Εθνικής Φρουράς από την αρχή της επιχείρησης ξεπέρασαν τις 14 χιλιάδες άτομα, συνολικά έχασαν περίπου 30 χιλιάδες στρατιώτες και αξιωματικούς. Αυτό είναι περίπου το 11,5% της σύνθεσής τους.

Η ουκρανική αεροπορία και το σύστημα αεράμυνας "έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά" και οι ναυτικές δυνάμεις της χώρας "έπαψαν να υπάρχουν", είπε ο Ρούντσκοι .

Και οι 24 σχηματισμοί των χερσαίων δυνάμεων, είπε, υπέστησαν «σημαντικές απώλειες». Ταυτόχρονα, η Ουκρανία δεν έχει οργανωμένα αποθέματα και η αναπλήρωση των απωλειών μέσω κινητοποίησης και εδαφικής άμυνας αυξάνει τον κίνδυνο απωλειών λόγω έλλειψης εκπαίδευσης.

Η Ουκρανία έχει χάσει σημαντικό μέρος του στρατιωτικού εξοπλισμού: 65,7% των αρμάτων μάχης και των τεθωρακισμένων οχημάτων, το 42,8% των πυροβόλων πυροβολικού και των όλμων, το 30,5% των συστημάτων πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων και το 82% των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-300 και Buk-M1 . Το 85% των τακτικών πυραύλων του συγκροτήματος Tochka-U έχει εξαλειφθεί.

Επιπλέον, σχεδόν τα τρία τέταρτα των ουκρανικών στρατιωτικών αεροσκαφών και τα μισά ελικόπτερα καταστράφηκαν και από τα 36 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB-2 μόνο ένα παρέμεινε σε υπηρεσία.

Ο ρωσικός στρατός επιτέθηκε σε 16 κύρια στρατιωτικά αεροδρόμια της Ουκρανίας και κατέστρεψε 39 βάσεις αποθήκευσης και οπλοστάσια, όπου βρισκόταν έως και το 70% του στρατιωτικού εξοπλισμού, υλικού και καυσίμων, καθώς και πάνω από ένα εκατομμύριο τόνους πυρομαχικών. 30 βασικές επιχειρήσεις του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος χτυπήθηκαν από όπλα υψηλής ακρίβειας.

Η κατάσταση στο Ντονμπάς

Κατά τη διάρκεια του μήνα, ένα σημαντικό τμήμα της επικράτειας των λαϊκών δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ απελευθερώθηκε - το 54% και το 93%, αντίστοιχα, 276 οικισμοί τέθηκαν υπό τον έλεγχο της λαϊκής πολιτοφυλακής των δημοκρατιών.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας στο Ντονμπάς έχουν χάσει το ένα τέταρτο του προσωπικού τους - περίπου 16 χιλιάδες άτομα, με 7 χιλιάδες να σχετίζονται με ανεπανόρθωτες απώλειες.

Τώρα στο LPR, οι μάχες διεξάγονται στα περίχωρα του Severodonetsk και του Lisichansk, και στο DPR, η απελευθέρωση της Μαριούπολης συνεχίζεται και μια επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη δυτικά του Donetsk.

Πάνω από 23 χιλιάδες άνθρωποι από 37 χώρες εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να πολεμήσουν στο πλευρό του Donbass και η Μόσχα συνέστησε στην ηγεσία των δημοκρατιών να δεχτεί αυτή τη βοήθεια, αλλά αρνήθηκαν. «Έχουν αρκετές δυνάμεις και μέσα», εξήγησε ο Rudskoy.

Η Ρωσία παραδίδει λάφυρα πολέμου στις λαϊκές δημοκρατίες. Συγκεκριμένα, έχουν ήδη παραλάβει 113 άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, 138 αντιαρματικά συστήματα πυραύλων Javelin και 67 εκτοξευτές χειροβομβίδων NLAW.

Δυτική βοήθεια στο Κίεβο

Από την έναρξη της επιχείρησης, οι δυτικές χώρες έχουν προμηθεύσει στην Ουκρανία περισσότερα από 100 πυροβόλα, σχεδόν 900 φορητά από τον άνθρωπο συστήματα αεράμυνας και 3.800 αντιαρματικά όπλα.

"Θεωρούμε τεράστιο λάθος την παροχή όπλων στο Κίεβο από τις δυτικές χώρες. Αυτό παρατείνει τη σύγκρουση, αυξάνει τον αριθμό των θυμάτων και δεν μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα της επιχείρησης. Ο πραγματικός σκοπός τέτοιων προμηθειών δεν είναι η υποστήριξη της Ουκρανίας, αλλά η άντληση σε μια μακρά στρατιωτική σύγκρουση» μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό», είπε ο Ρούντσκοι.

Η Μόσχα δεν θα αγνοήσει την πιθανή προμήθεια αεροσκαφών και συστημάτων αεράμυνας στο Κίεβο και επίσης θα «ανταποκριθεί άμεσα κατάλληλα» εάν προσπαθήσει να δημιουργήσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, τόνισε.

Ο αριθμός των ξένων μισθοφόρων και μαχητών στην Ουκρανία, που έφτασε τις 6,6 χιλιάδες, άρχισε να μειώνεται - όχι μόνο λόγω των χτυπημάτων ακριβείας κατά των βάσεων και των στρατοπέδων εκπαίδευσης τους, αλλά και επειδή καταφεύγουν σε γειτονικές χώρες. Σύμφωνα με τον Rudsky, την περασμένη εβδομάδα δεν έφτασε ούτε ένας ξένος μισθοφόρος στο ουκρανικό έδαφος, αλλά 285 μαχητές διέφυγαν.

Ανθρωπιστική πτυχή

Από την έναρξη της επιχείρησης, η Ρωσία έχει εκκενώσει σχεδόν 420.000 ανθρώπους από το Ντονμπάς και την Ουκρανία, δήλωσε ο Μιχαήλ Μιζίντσεφ, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το ένα πέμπτο από αυτά είναι παιδιά. Επιπλέον, η Μόσχα βοήθησε 9 χιλιάδες ξένους πολίτες να απομακρυνθούν, και το έκανε χωρίς καμία συμμετοχή του Κιέβου.

Η ρωσική πλευρά ανοίγει καθημερινά και θα συνεχίσει να ανοίγει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την έξοδο αμάχων από τις περιοχές των εχθροπραξιών. Την ίδια στιγμή, για όλη την ώρα η ουκρανική πλευρά δεν έχει συμφωνήσει σε έναν μόνο διάδρομο προς τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν χτυπούν τις μη στρατιωτικές υποδομές, ενώ το Κίεβο εμπλέκεται στην καταστροφή τους, είπε ο Ρούντσκοι. Σύμφωνα με τον ίδιο, και οι 127 γέφυρες που καταστράφηκαν στην Ουκρανία ανατινάχτηκαν από εθνικιστές προκειμένου να συγκρατήσουν την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων.

Η εξόρυξη προσεγγίσεων στα λιμάνια της Οδησσού, του Ochakov, του Chermorsk και του Yuzhny χαρακτηρίστηκε «άλλο ένα παράδειγμα απερισκεψίας» από τον Πρώτο Υπαρχηγό του Ρωσικού Γενικού Επιτελείου. Τουλάχιστον δώδεκα εκτεθειμένες νάρκες έχουν σπάσει την άγκυρα και παρασύρονται στο δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, κάτι που αποτελεί πραγματική απειλή όχι μόνο για τα πολεμικά πλοία, αλλά και για τα πολιτικά πλοία.

Ακολουθήστε τα νέα μας στο Telegram , VKontakte και Odnoklassniki .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ο Τραμπ κατηγορεί τον Μπάιντεν ότι «παίρνει το μέρος» της Χαμάς

  ΚΟΣΜΟΣ  / Πέμπτη 9 Μαΐου 2024, 18:44:49 /   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε σήμερα τον Τζο Μπάιντεν ότι «παίρνει το μέρος» της...