Με μια ματιά:

  • Οι μάχες συνεχίζονται σε όλη τη χώρα: τη Ρούμπιζνε, τη Σεβεροντονέτσκ και τη Μαριούπολη με τις ρωσικές δυνάμεις να ανοίγουν επίσης πυρ στις εγκαταστάσεις πυρηνικής έρευνας Neutron Source στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία.
  • Οι εκτεταμένες καταστροφές έχουν αφήσει χωρίς νερό, θέρμανση ή ηλεκτρικό ρεύμα τον πληθυσμό του Τσερνίχιβ, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να περικυκλώνουν την πόλη αυτή στη βόρεια Ουκρανία.

  • Ο Ζελένσκι, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε Ρώσους δημοσιογράφους τόνισε -μεταξύ άλλων- ότι θα ήταν δυνατό η Ουκρανία να μην έχει πυρηνικό καθεστώς, ζήτησε εγγυήσεις ασφαλείας από τρίτες χώρες, αποδέχθηκε την ουδετερότητα και εμφανίστηκε ανοιχτός για τη χρήση της ρωσικής γλώσσας.
  • Το βράδυ της Κυριακής υπήρξαν αναφορές για σειρήνες και εκρήξεις στο Κίεβο, το Λβιβ και σε άλλες πόλεις. Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε η ρωσική επίθεση έχει προκαλέσει την καταστροφή ρωσόφωνων πόλεων και πρόσθεσε ότι η ζημιά είναι χειρότερη από αυτή στην Τσετσενία.
  • Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε ότι 1.119 άμαχοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής και 1.790 τραυματίστηκαν. Οι πραγματικοί αριθμοί αναμένεται να είναι πολύ υψηλότεροι.
  • Σύμφωνα με τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Ουκρανίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να επιβάλει στην περιοχή «καθεστώς Κορέας», «σπάζοντας» τη χώρα σε Βόρεια και Νότια.

Live οι εξελίξεις στο LIVE BLOG του CNN Greece:

14:48
Σεϊντή Εύα

Personae non gratae πέντε Ρώσοι διπλωμάτες στη Βόρεια Μακεδονία

Η Βόρεια Μακεδονία χαρακτήρισε πέντε ρώσους διπλωμάτες personae non gratae, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Οι ρώσοι διπλωμάτες θα πρέπει να εγκαταλείψουν την χώρα σε πέντε ημέρες, έπειτα από την παραβίαση των διπλωματικών κανόνων, διευκρίνισε το υπουργείο Εξωτερικών.

14:45
Σεϊντή Εύα

Ευρωπαϊκός οργανισμός στηρίζει έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου από τη Ρωσία

H Eurojust, ο ευρωπαϊκός οργανισμός για τη συνεργασία στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στηρίξει την κοινή ερευνητική ομάδα που όπως έγινε γνωστό την περασμένη εβδομάδα θα ερευνήσει τις καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Λιθουανία, η Πολωνία και η Ουκρανία υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα τη σύσταση μιας ομάδας για να μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες και έρευνες για ύποπτα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η συμμετοχή στην ομάδα πιθανόν να επεκταθεί σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ ή σε τρίτες χώρες, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Eurojust, χωρίς να κατονομάζει τη Ρωσία.

«Ο βασικός στόχος της JIT είναι να στηρίξει τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων και τη γρήγορη και ασφαλή ανταλλαγή μεταξύ εταίρων καθώς και την μετάδοση πληροφοριών και αποδείξεων», όπως αναφέρει η Eurojust.

Η Eurojust ανακοίνωσε ότι θα παράσχει νομική και τεχνική βοήθεια και ότι θα στηρίξει τη συγκέντρωση και τον διαμοιρασμό αποδεικτικών στοιχείων.

Η ομάδα θα συντονίσει επίσης τις ενέργειές της με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), το μόνιμο δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου, το οποίο ξεκίνησε ξεχωριστή έρευνα για την Ουκρανία λίγες ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή.

14:37
Σεϊντή Εύα

Πεσκόφ: Δεν υπάρχουν σχέδια για συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι

Μετά τον Σεργκέι Λαβρόφ και ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, δήλωσε σήμερα ότι ο Πούτιν δεν σχεδιάζει να συναντηθεί με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά τον τέταρτο γύρο των διαπραγματεύσεων Ουκρανίας-Ρωσίας στις 29 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη.

14:22
Σεϊντή Εύα

Σε θέση μάχης ρωσικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα

Ρωσικά πλοία εισήλθαν στις κλειστές περιοχές της Μαύρης Θάλασσας. Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, εκτιμά ότι οι Ρώσοι σχεδιάζουν να εξαπολύσουν πυραυλικά χτυπήματα εναντίον στόχων στην ξηρά.

14:14
Σεϊντή Εύα

Οι ουκρανικές απώλειες από τον πόλεμο της Ρωσίας σε χρήμα

Σε περίπου 560 δισεκ. ευρώ ανέρχονται οι ουκρανικές απώλειες από τη ρωσική εισβολή στη χώρα, σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών, Yulia Svyrydenko.

14:09
Σεϊντή Εύα

Interfax: Αύριο ξεκινά ο επόμενος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες Ουκρανίας-Ρωσίας θα ξεκινήσουν ξανά αύριο στην Τουρκία, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας.

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι οι συνομιλίες είναι απίθανο να ξεκινήσουν σήμερα όπως αναμενόταν.

Ο Ντέιβιντ Αραχαμίγια, μέλος της αντιπροσωπείας της Ουκρανίας, είπε ότι οι διαπραγματευτές ήταν ακόμη στο δρόμο και πιθανότατα θα φτάσουν «πολύ αργά» λόγω «υλικοτεχνικών δυσκολιών». Είπε ότι οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί.

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα είναι έτοιμη να εξετάσει και άλλες πόλεις για διαπραγματεύσεις, όπως το Βελιγράδι.

«Ο τόπος για τις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να είναι αποδεκτός και για τις δύο ομάδες. Πραγματοποιήσαμε τρεις γύρους συνομιλιών πρόσωπο με πρόσωπο στη Λευκορωσία, μετά έγινε ένα διάλειμμα για τεχνικούς λόγους, ήταν δύσκολο να συναντηθούμε απευθείας», είπε.

«Τώρα έχει επιτευχθεί συμφωνία για μια συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, αντικατοπτρίζει το γεωγραφικό σημείο για το οποίο συνέπεσαν οι δυνατότητες και των δύο πλευρών. Αν και, επαναλαμβάνω, φυσικά θα είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε άλλες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένου του Βελιγραδίου», πρόσθεσε.

14:08
Σεϊντή Εύα

Ζελένσκι: Κάποιοι δήμαρχοι που απήχθησαν από τη Ρωσία βρέθηκαν νεκροί

13:43
Σεϊντή Εύα

Μόσχα: Ξένος πράκτορας η Deutsche Welle

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι περιέλαβε το γερμανικό δίκτυο της Deutsche Welle στον κατάλογο των οργανισμών ενημέρωσης που χαρακτηρίζει «ξένους πράκτορες».

Το μέτρο υποχρεώνει τα «χαρακτηρισμένα» μέσα ενημέρωσης να συνοδεύουν με ειδική σήμανση όλες τις δημοσιεύσεις τους.

Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα της Deutsche Welle έχει αποκλεισθεί από την ρυθμιστική αρχή Roskomnadzor από τις αρχές του Μαρτίου.

13:26
Σεϊντή Εύα

Tρόπους για την πληρωμή των εξαγωγών φυσικού αερίου σε ρούβλια επεξεργάζεται η Μόσχα

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η Ρωσία επεξεργάζεται μεθόδους για να δεχθεί πληρωμές σε ρούβλια για τις εξαγωγές φυσικού αερίου και θα λάβει αποφάσεις σε εύλογο χρόνο αν οι ευρωπαϊκές χώρες αρνηθούν να πληρώσουν σε ρωσικό νόμισμα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διευκρίνισε ότι θα υπάρξει ένα σαφές πλαίσιο για την πραγματοποίηση αυτών των πληρωμών.

Ο Πεσκόφ ανακοίνωσε επίσης ότι ρώσοι ερευνητές θα εξετάσουν το βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και υποστηρίζεται ότι δείχνει ουκρανούς στρατιώτες να κακομεταχειρίζονται ρώσους αιχμαλώτους.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι το βίντεο περιέχει «τερατώδεις εικόνες», που πρέπει να αξιολογηθούν νομικά ώστε όσοι συμμετείχαν σε αυτό που χαρακτήρισε βασανιστήρια να καταστούν υπεύθυνοι για τις πράξεις τους.

Το Reuters δεν κατόρθωσε να επιβεβαιώσει με ανεξάρτητο τρόπο την αυθεντικότητα του βίντεο. Το πρακτορείο επιδιώκει να λάβει την αντίδραση της ουκρανικής πλευράς για το θέμα. Προηγουμένως, ο ουκρανικός στρατός είχε δηλώσει ότι οι δυνάμεις του σέβονται τους διεθνείς κανόνες και κατηγόρησε την Ρωσία , χωρίς να προσφέρει στοιχεία, ότι κατασκευάζει τέτοια βίντεο για να δυσφημήσει τους ουκρανούς στρατιώτες.

13:22
Σεϊντή Εύα

Οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται αλλά «δεν μπορούν να προχωρήσουν»

Οι ρωσικές δυνάμεις ανασυγκροτούνται αλλά δεν είναι σε θέση να προχωρήσουν οπουδήποτε στην Ουκρανία, ισχυρίστηκε η Ουκρανή αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας.

Η Hanna Malyar είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούσαν να ενισχύσουν τις θέσεις που ήδη κατέχουν και προσπαθούσαν να σπάσουν τις άμυνες του Κιέβου, αλλά «δεν είχαν καμία ελπίδα να καταλάβουν την πρωτεύουσα».

«Από σήμερα, ο εχθρός ανασυντάσσει τις δυνάμεις του, αλλά δεν μπορούν να προχωρήσουν πουθενά στην Ουκρανία», είπε σε ενημέρωση.

12:56
Σεϊντή Εύα

Ίσως αύριο Τρίτη οι συνομιλίες Ουκρανίας - Ρωσίας στην Τουρκία

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία στην Τουρκία είναι πιθανόν να ξεκινήσουν αύριο και είναι σημαντικό να διεξαχθούν τετ α τετ παρά την απουσία προόδου μέχρι σήμερα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν κατά την διάρκεια χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας για την διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη, με την Αγκυρα να ελπίζει ότι μπορεί να οδηγήσουν σε κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν έχει γίνει πρόοδος σχετικά με την προοπτική συνάντησης ανάμεσα στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Βλαντίμιρ Πούτιν και ότι μέχρι σήμερα οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ομάδες της Ουκρανίας και της Ρωσίας δεν έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι τα σχόλια του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, που δήλωσε ότι ο Πούτιν, τον οποίο χαρακτήρισε «χασάπη», δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία, αποτελούν πηγή ανησυχίας και ότι Κρεμλίνο θα συνεχίσει να παρακολουθεί «πολύ προσεκτικά» τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου.

12:52
Σεϊντή Εύα

Ο Λαβρόφ γιατί Πούτιν - Ζελένσκι δεν συναντώνται ακόμη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι μια συνάντηση ανάμεσα στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί όταν οι δύο πλευρές θα βρίσκονται πιο κοντά σε συμφωνία για βασικά ζητήματα.

Μιλώντας σε σερβικά μέσα ενημέρωσης ο Λαβρόφ σημείωσε ότι οποιαδήποτε συνάντηση των δύο ανδρών για αναλλαγή απόψεων σχετικά με τον πόλεμο θα ήταν αυτή τη στιγμή αντιπαραγωγική.

Οι σχέσεις της Ρωσίας με την Κίνα βρίσκονται στο ισχυρότερο επίπεδό τους μέχρι σήμερα -είπε ο Λαβρόφ- σε μια περίοδο κατά την οποία δυτικές χώρες επιδιώκουν να απομονώσουν τη Μόσχα με την επιβολή κυρώσεων που δεν έχουν προηγούμενο εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το Πεκίνο έχει επανειλημμένως εκφράσει την αντίθεσή του για τις κυρώσεις επιμένοντας ότι θα διατηρήσει φυσιολογικές οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία και έχει αρνηθεί να καταδικάσει τις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία.

12:29
Σεϊντή Εύα

Στις 7 Απριλίου η ομιλία Ζελένσκι στο ελληνικό κοινοβούλιο

Στις 7 Απριλίου θα απευθυνθεί ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στους Έλληνες βουλευτές και τον ελληνικό λαό, όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Δευτέρας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει ήδη μιλήσει, σε απευθείας σύνδεση από το Κίεβο, στα κοινοβούλια αρκετών ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Σουηδίας

12:11
Σεϊντή Εύα

 Μόσχα: Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν μεγάλη αποθήκη καυσίμων κοντά στη Λβιβ

Μία αποθήκη καυσίμων που εφοδίαζε τον ουκρανικό στρατό στο δυτικό τμήμα της χώρας και κοντά στο Κίεβο κατέστρεψαν οι ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχαν δοθεί από το Σάββατο από την Ουκρανία.

Ρουκέτες που ρίφθηκαν από αεροσκάφη και πολεμικά πλοία κατέστρεψαν διάφορους στρατιωτικούς στόχους στην Λβιβ και περιοχές του Κιέβου, ανακοίνωσε επίσης το γενικό επιτελείο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Μια αποθήκη καυσίμων επλήγη, δήλωσε παράλληλα ο δήμαρχος της Λβιβ Αντρίι Σαντόβι και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πέντε θύματα, αλλά δεν διευκρίνισε περαιτέρω. Καμία πολιτική υποδομή δεν καταστράφηκε. Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές πολιτικής προστασίας, η πυρκαγιά που προκλήθηκε στην αποθήκη καυσίμων κατέστη δυνατό να κατασβεστεί έπειτα από 14 ώρες χθες, Κυριακή.

12:03
Σεϊντή Εύα

Απελπιστική η κατάσταση στο Τσερνίχιβ: Χωρίς νερό, θέρμανση ή ηλεκτρικό ρεύμα οι κάτοικοι

Οι εκτεταμένες καταστροφές έχουν αφήσει χωρίς νερό, θέρμανση ή ηλεκτρικό ρεύμα τον πληθυσμό του Τσερνίχιβ, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να περικυκλώνουν την πόλη αυτή στη βόρεια Ουκρανία.

Η παροχή φυσικού αερίου εξακολουθεί να λειτουργεί εν μέρει, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της περιφερειακής κυβέρνησης.

Η υποδομή της πόλης καταστράφηκε από "έντονες μάχες", αλλά βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για την επιδιόρθωση των ζημιών, έγραψε το Σάββατο στο Telegram ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης Βιατσεσλάβ Τσάους.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την Τσερνίχιβ στον ουκρανικό βορρά για κάποιο καιρό. Κεντρικός δρόμος της πόλης, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, οδηγεί στο Κίεβο.

Ο δήμαρχός της Βλαντισλάβ Ατροσένκο δήλωσε το Σάββατο ότι η πόλη έχει "εντελώς καταστραφεί" από τις ρωσικές δυνάμεις. Επίσης σημείωσε ότι περισσότεροι από 200 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ περισσότεροι από τους μισούς από τους 285.000 κατοίκους που είχε αρχικά η πόλη έχουν φύγει.

11:46
Σεϊντή Εύα

Η Heineken φεύγει από τη Ρωσία

Η ολλανδική εταιρεία ζυθοποιίας Heineken ανακοίνωσε σήμερα την απόφασή της να αποσύρει τις επιχειρηματικές δραστηριότητές της από τη Ρωσία αφού προηγουμένως είχε εκδηλώσει την πρόθεσή της να αναστείλει τις νέες επενδύσεις και τις εξαγωγές στη συγκεκριμένη χώρα αναμένοντας επιβάρυνση 400 εκατομμυρίων ευρώ.

«Καταλήξαμε ότι η ιδιοκτησία της επιχείρησης που έχει η Heineken στη Ρωσία δεν είναι πλέον βιώσιμη στο σημερινό περιβάλλον», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της προσθέτοντας ότι δεν θα αποκομίσει κέρδη από την όποια μεταβίβαση της ιδιοκτησίας.

Η Heineken, η οποία στη ρωσική αγορά κυκλοφορεί τις μπίρες με την επωνυμία Botsjkarev, Ochota en Tri Medvjedja, ανακοίνωσε ότι στοχεύει σε μια «ομαλή μετάβαση» και ότι θα συνεχίσει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες με μειωμένες λειτουργίες στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου για να αποφύγει τον κίνδυνο κρατικοποίησης.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ακόμη ότι θα εγγυηθεί τους μισθούς των 1.800 υπαλλήλων της μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει κάνει έκκληση στις πολυεθνικές εταιρείες να εγκαταλείψουν τη ρωσική αγορά μετά την ευρείας κλίμακας στρατιωτική εισβολή που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία πριν από ένα μήνα.

11:31
Σεϊντή Εύα

Πρόταση Αμπράμοβιτς και άλλων Ρώσων επιχειρηματιών να βοηθήσουν την Ουκρανία αποκάλυψε ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποκάλυψε την Κυριακή ότι διάφοροι Ρώσοι επιχειρηματίες πρότειναν να δώσουν χρήματα για να βοηθήσουν την Ουκρανία, ιδίως για να στηρίξουν τον στρατό της.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης μέσω τηλεδιάσκεψης με ρωσικά ΜΜΕ, ο Ζελένσκι δήλωσε πως έχει δεχθεί «μηνύματα» από Ρώσους επιχειρηματίες, μεταξύ αυτών ο δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς, ένας στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, που βρίσκεται στο στόχαστρο κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία.

«Είχαμε μηνύματα από εκείνον και από άλλους επιχειρηματίες, με τα οποία προτείνουν "μπορούμε να βοηθήσουμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μπορούμε να κάνουμε κάτι"», περιέγραψε.

«Ορισμένοι είπαν ότι ήταν έτοιμοι να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον πόλεμο. "Είμαστε έτοιμοι να μεταφέρουμε τις επιχειρηματικές δραστηριότητές μας στην Ουκρανία, ζούμε στην Αγγλία ή κάπου στην Ελβετία, το θέλουμε. Όμως, πώς μπορούμε να το κάνουμε χωρίς να περιλαμβανόμαστε στον κατάλογο των κυρώσεων;"», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

11:20
Σεϊντή Εύα

Δήμαρχος Μαριούπολης: 160.000 οι παγιδευμένοι άμαχοι 

Η Μαριούπολη βρίσκεται στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής και πρέπει να εκκενωθεί πλήρως, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο.

Σύμφωνα με το Reuters, ο δήμαρχος τόνισε ότι 160.000 άμαχοι έχουν παγιδευτεί στην πόλη χωρίς ρεύμα και θέρμανση.

Περίπου 26 λεωφορεία περίμεναν για να πάρουν πολίτες, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις δεν είχαν δώσει άδεια για ασφαλή διέλευση, είπε. «Η Ρωσική Ομοσπονδία παίζει μαζί μας», πρόσθεσε.

11:18
Σεϊντή Εύα

Η Άγκυρα για την επικοινωνία Ερντογάν - Πουτιν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνομιλία την Κυριακή κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν για κατάπαυση του πυρός και καλύτερες ανθρωπιστικές συνθήκες για τους αμάχους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Ο Ερντογάν σημείωσε τη σημασία της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, την εφαρμογή της ειρήνης και τη βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών στην περιοχή», ανέφερε το γραφείο του, σύμφωνα με το Reuters.

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παρέχει κάθε είδους υποστήριξη σχετικά με τη διαδικασία», ανέφερε το γραφείο του Τούρκου προέδρου την Κυριακή.

11:04
Σεϊντή Εύα

Ουκρανία: Δεν υπάρχουν σχέδια για το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων σήμερα

Η Ουκρανία δεν σχεδιάζει να ανοίξει κανέναν ανθρωπιστικό διάδρομο για την απομάκρυνση αμάχων από πολιορκημένες πόλεις σήμερα, λόγω εκθέσεων πληροφοριών που προειδοποιούν για πιθανές ρωσικές «προκλήσεις» κατά μήκος των διαδρόμων, δήλωσε σήμερα το πρωί η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, σύμφωνα με αναφορές του Reuters.