Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Κλείδωσαν» οι πλειοψηφίες

Κλείδωσαν» οι πλειοψηφίες

vouli.jpg

Με την κλήρωση των δύο ανεξάρτητων Γιώργου Μαυρωτά και Σπύρου Δανέλλη στην επιτροπή Εξωτερικών, η Συμφωνία των Πρεσπών περνάει κατά πλειοψηφία | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ
Με διασφαλισμένη την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής, τόσο στην Επιτροπή Εξωτερικών όσο και στην Ολομέλεια, η κυβέρνηση προχωρά το βράδυ της Πέμπτης στην κύρωση της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών για τη λύση του μακεδονικού ζητήματος.
Μετά από έντονο παρασκήνιο, ενστάσεις και πυρετώδεις διαβουλεύσεις, κυρίως μετά την ξαφνική διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού, η επεξεργασία της συμφωνίας ξεκίνησε χθες στην αρμόδια επιτροπή και ολοκληρώνεται σήμερα. Αύριο το πρωί εισάγεται στην Ολομέλεια και αναμένεται να ψηφιστεί αργά το βράδυ της Πέμπτης, όπως αποφάσισε η διάσκεψη των προέδρων και είχε προαναγγείλει η «Εφ.Συν.» από χθες.
Σε επίπεδο κοινοβουλευτικών συσχετισμών, η πλειοψηφία στην επιτροπή «κλείδωσε» με 29 υπέρ από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τους ανεξάρτητους -πλέον- Σπύρο Δανέλλη και Γιώργο Μαυρωτά.
Αντίστοιχα και στην Ολομέλεια, φαίνεται ότι συγκεντρώνονται τουλάχιστον 151 «ναι» από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τους Θανάση Παπαχριστόπουλο (ΑΝ.ΕΛΛ.), Θανάση Θεοχαρόπουλο (ΔΗΜΑΡ) και τους προερχόμενους από το Ποτάμι Σταύρο Θεοδωράκη, Γιώργο Μαυρωτά, Σπύρο Λυκούδη, Σπύρο Δανέλλη. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει και η διαγραμμένη από τους ΑΝ.ΕΛΛ. υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά.
«Ουδείς θέλει οποιονδήποτε περιορισμό στη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών και συζήτησής της», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, προσθέτοντας ότι σε τέσσερις ημέρες θα έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν όσοι βουλευτές εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών».
Νωρίτερα στους διαδρόμους της Βουλής βρισκόταν σε εξέλιξη ένα «κρυφτούλι» της αντιπολίτευσης, με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων γύρω από τους συσχετισμούς στην Επιτροπή Εξωτερικών, η οποία ούτως ή άλλως έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα προς την Ολομέλεια, που τελικά ψηφίζει υπέρ ή κατά ενός νομοσχεδίου.
Η Διαρκής Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας διέθετε 55 μέλη, εκ των οποίων 27 του ΣΥΡΙΖΑ και 28 των υπόλοιπων κομμάτων. Αρχικά αντικαταστάθηκε ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ. Κώστας Κατσίκης από τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛΛ. Πάνο Καμμένο και ο Γιώργος Μαυρωτάς του Ποταμιού θα έπαιρνε τη θέση του Γρηγόρη Ψαριανού. Ο δε Σπύρος Δανέλλης είχε αιτηθεί να παραμείνει ως ανεξάρτητος.
Η ξαφνική διάλυση της Κ.Ο. του Ποταμιού το πρωί της Δευτέρας αφαίρεσε την παρουσία του στην επιτροπή με έναν βουλευτή, ωστόσο η αύξηση αριθμού των ανεξάρτητων σε 16 επέβαλε την αντίστοιχη αύξησή τους – κατά δύο. Το αποτέλεσμα είναι η επιτροπή να αριθμεί πλέον 56 μέλη, με την αφαίρεση του εκπροσώπου του Ποταμιού και την προσθήκη των δύο ανεξάρτητων.
Η αντιπολίτευση προέβαλε ενστάσεις για την αποδοχή του διορισμού του Σπύρου Δανέλλη με απόφαση του προέδρου της Βουλής και αποφασίστηκε να γίνει κλήρωση για τις δύο νέες κενές θέσεις από τις τρεις, καθώς συμμετέχει ήδη ο ανεξάρτητος Δημήτρης Καμμένος.
Αίτηση για συμμετοχή στη συγκεκριμένη επιτροπή έκαναν οι Σπύρος Δανέλλης, Γιώργος Μαυρωτάς και Γρηγόρης Ψαριανός και τελικά, μετά από κλήρωση που έγινε στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, κληρώθηκαν οι δύο πρώτοι που είναι και υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Το αποτέλεσμα είναι να «κλειδώνει» η απόλυτη πλειοψηφία των 29 (27+2), ανεξάρτητα από το πότε θα διαγραφεί και τυπικά ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τη ΔΗΣΥ. Και αυτό γιατί ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μετείχε στην επιτροπή ως ένα από τα τέσσερα μέλη της ΔΗΣΥ και αντικαταστάθηκε ήδη, ενώ σε περίπτωση μείωσης των εδρών της Κ.Ο. κατά μία, μειώνονται σε τρεις οι εκπρόσωποί της στην επιτροπή. Ωστόσο, είτε με 26 είτε με 27, ο αριθμός των αρνητικών ψήφων δεν μπορεί να υπερβεί τον αριθμό των θετικών.
Νωρίτερα, ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., Κώστας Τσιάρας, είχε προειδοποιήσει ότι θα πρόκειται περί «κοινοβουλευτικής εκτροπής» αν δεν γίνει κλήρωση για τους ανεξάρτητους. Παράλληλα, προανήγγειλε ότι θα γραφτούν όλοι οι βουλευτές του κόμματος στον κατάλογο ομιλητών στην Ολομέλεια.
Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι «θα δώσουμε μια πολύ μεγάλη μάχη για να προχωρήσει η διαδικασία με τον χρόνο που χρειάζεται και για να γίνει κατανοητό ότι αυτή η συμφωνία είναι επιζήμια και για να αναλάβουν όλοι οι βουλευτές την ευθύνη τους».
Παράλληλα, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Στάθης Παναγούλης και Δημήτρης Καμμένος είχαν στείλει επιστολή διαμαρτυρίας προς το προεδρείο για τις διαδικασίες αναδιαμόρφωσης των συσχετισμών στην Επιτροπή Εξωτερικών. Εκ των υστέρων και αφού είχε αρχίσει η συνεδρίαση, έστειλε επιστολή να μετάσχει στην επιτροπή και ο Γιώργος Αμυράς.
 
Έντυπη έκδοση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Μεγάλη φωτιά στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας – Εκκενώνονται χωριά

  Ελλάδα Μάχη από ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο – Κάηκε Πυροσβεστικό όχημα – Στο Ξυλόκαστρο εσπευσμένα ο Αρ...