Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019

Τσίπρας: Οι Έλληνες ενωμένοι θα υπερασπιστούν την κυριαρχία και ακεραιότητα της πατρίδας


Ο Αλέξης Τσίπρας στη Σαμοθράκη για τα Θεοφάνεια

Τσίπρας: Οι Έλληνες ενωμένοι θα υπερασπιστούν την κυριαρχία και ακεραιότητα της πατρίδας

© Φωτογραφία: twitter.com/Prime Minister GR
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Οι κάτοικοι της Σαμοθράκης «υπερασπίζονται Θερμοπύλες 365 μέρες τον χρόνο», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τελετή ανακήρυξης του σε επίτιμο δημότη του νησιού, αφότου παρευρέθηκε στον εορτασμό των Θεοφανείων.
Το μήνυμα ότι ενωμένοι οι Έλληνες θα «υπερασπιστούν την κυριαρχία και την ακεραιότητα της πατρίδας», έστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από τη Σαμοθράκη όπου και βρέθηκε για τον εορτασμό των Θεοφανείων. Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε μάλιστα στίχους ποιήματος του Μπρεχτ που υμνεί την ειρήνη, για να απαντήσει σε χτεσινή δήλωση του Ερντογάν.
Σημειώνεται ότι χτες ο Ερντογάν είχε απαγγείλει τους στίχους τραγουδιού που περιείχαν, μεταξύ άλλων τη φράση, «θα ρίξω τους Έλληνες στη θάλασσα».
«Χθες είδα στα δελτία των ειδήσεων ότι ο φίλος πρόεδρος Ερντογάν απευθυνόμενος στον λαό της Σμύρνης, σε πολίτες της Σμύρνης, θέλησε να τους διαβάσει στίχους ενός ποιήματος που υμνεί τον πόλεμο», είπε ο κ. Τσίπρας.
«Εγώ δε θα θυμηθώ στίχους του πολέμου, αλλά στίχους ενός ποιητή που ύμνησε την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανθρώπινη χειραφέτηση, του Μπέρτολτ Μπρεχτ, που έγραψε τος εξής: "Στρατηγέ ο άνθρωπος είναι πολύ χρήσιμος. Ξέρει να πετάει, ξέρει και να σκοτώνει, έχει όμως ένα ελάττωμα, ξέρει να σκέφτεται"», πρόσθεσε.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλησε επίσης να στείλει μηνύματα εντός και εκτός της χώρας, όπως δήλωσε.
«Εντός της χώρας να στείλω το μήνυμα ότι μπροστά σε αυτό που εγώ τουλάχιστον αντιλαμβάνομαι, και πιστεύω η πλειοψηφία των Ελλήνων, ως εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα, δεν πρόκειται, ούτε το έκανα τα 3,5 αυτά χρόνια, ούτε θα το κάνω ποτέ ως πρωθυπουργός, να δειλιάσω μπροστά στο κόστος ή στο ρίσκο. Θα υπερασπιστώ και θα υπερασπιστούμε αυτό που θεωρούμε και που είναι εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Απευθυνόμενος «προς τα έξω», όπως είπε, ο κ. Τσίπρας θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι «παρά τις διαφορές στο εσωτερικό μας, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα είναι ενωμένοι για να υπερασπιστούν την κυριαρχία και την ακεραιότητα της πατρίδας».
Το 2019 είναι «έτος ορόσημο» για την Ελλάδα, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στην τελετή ανακήρυξης του σε επίτιμο δημότη Σαμοθράκης. Είναι «αφετηρία της μεγάλης ανάκαμψης. Μιας χώρας που για σχεδόν μια δεκαετία βίωσε τις ανυπολόγιστες συνέπειες μιας πρωτοφανούς κρίσης».
Επισήμανε ακόμη ότι η ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη Σαμοθράκης «δεν είναι τυπική αλλά ουσιαστική» διότι «γίνεται στην εσχατιά της Ελλάδας, όπου οι κάτοικοι της 365 μέρες το χρόνο υπερασπίζονται Θερμοπύλες και ταυτόχρονα δίνουν την καθημερινή μάχη της επιβίωσης».
Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε παρακολουθήσει τον καθαγιασμό των υδάτων στο λιμάνι της Καμαριώτισσας, μετά από τη Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων στον Ιερό Ναό της Παναγίας Καμαριώτισσας.
Πέντε κάτοικοι βούτηξαν στα παγωμένα νερά του χιονισμένου νησιού για να πιάσουν τον σταυρό, με τον πρωθυπουργό στη συνέχεια να τους συγχαίρει και να τους εύχεται «πάντα δύναμη».
​Αναφορικά με τις χτεσινές δηλώσεις Ερντογάν, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του στη Σμύρνη απήγγειλε στίχους λαϊκού τραγουδιού που μιλά, όπως είπε, «για την κατοχή της Σμύρνης.
«Κοιτάξτε τα συναισθήματα δημιούργησαν στον λαό μας εκείνες οι μαύρες μέρες της κατοχής», δήλωσε ο Ερντογάν και απήγγειλε στίχους του τραγουδιού: «Όμορφη Σμύρνη, δεν φεύγει ο καπνός. Την ημέρα στην φαντασία μου, το βράδυ στη σκέψη μου. Η αλεπού δεν μπορεί να μπει στο κρεβάτι του λιονταριού. O ποταπός Έλληνας δεν θα τα καταφέρει. Θα ρίξω τους Έλληνες στη θάλασσα». Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στους συγκεντρωθέντες, αναρωτήθηκε εάν «είμαστε έτοιμοι να ρίξουμε στη θάλασσα αυτούς που έχουν βάλει στο μάτι την ελευθερία και το μέλλον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ένα βήμα πριν την απάντηση του Ισραήλ και το άνοιγμα της «πύλης της Κολάσεως» στη Μέση Ανατολή- Aυτές είναι οι δυνάμεις που παρατάσσονται

  α Το μεγάλο ερώτημα στην διεθνή κοινότητα είναι το πόσους πυραύλους έχει ακόμα το Ιράν Το Ιράν μετά τις επιθέσεις του Απριλίου έκανε ένα α...