«Θα υπάρχουν προϊόντα που δεν θα μπορούμε να αγοράσουμε» λέει ο πρόεδρος της Π.Μόσχος
Στα ύψη αναμένεται να ανεβούν οι τιμές σε όλους τους τομείς της οικονομίας μέσα στους επόμενους μήνες, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, αλλά και λόγω των ρωσικών αντι-κυρώσεων στη Δύση.
Όπως ήδη σας αποκάλυψε το pronews.gr η Ρωσία επέβαλε αντι-κυρώσεις σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση, με την απαγόρευση πώλησης δημητριακών σε ΕΕ και ΗΠΑ, οδηγώντας σε εκτίναξη τιμών τα βασικά ήδη διατροφής.
Με τη δικαιολογία ότι πρέπει να έχει αποθέματα, ουσιαστικά η Ρωσία, η χώρα που αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα δημητριακών του πλανήτη, απαγορεύει την πώληση δημητριακών στη Δύση και θα εξάγει μόνο σε χώρες φιλικές προς αυτήν, ενώ πλέον ελέγχει και την παραγωγή και διακίνηση δημητριακών και στην Ουκρανία που αποτελεί μεγάλη παραγωγό χώρα.
Οι συνέπειες για την Ελλάδα, που πλέον καλώς η κακώς είναι εχθρική χώρα προς της Ρωσία, θα είναι δραματικές. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, Παντελής Μόσχος, μίλησε για τις αυξημένες τιμές στην λαϊκή αγορά και τους καταναλωτές που συγκρίνουν τις τιμές για να πάρουν οικονομικότερα αγαθά για το σπίτι. «Το εισόδημα των καταναλωτών έχει ελαχιστοποιηθεί. Παρόλο που έχει κόσμο στις λαϊκές αγορές ο τζίρος έχει πέσει. Πρέπει η μείωση του τζίρου να έχει φτάσει το 20% – 30%».
Για τις σημαντικές επιπτώσεις που θα έχει ο τομέας των φρούτων και λαχανικών από την παύση των εξαγωγών στην Ουκρανία, ο κ. Μόσχος, ανέφερε πως «δεν χρειάζεται να ανησυχούμε γιατί έχουμε ισοζύγιο σε αυτά που εξάγουμε και εισάγουμε. Ωστόσο, πιστεύω πως σε 2 – 3 μήνες θα έχουμε πρόβλημα στο σιτάρι».
Οι λογαριασμοί ενέργειας εκτινάσσονται στα ύψη, αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι «οι καλλιέργειες δεν μπορεί να είναι ίδιες από τον Μάρτιο και μετά, λόγω κόστους. Ο τριπλασιασμός στις τιμές των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις. Δεν θα μπορούμε να καλλιεργήσουμε. Οι τιμές θα ανεβαίνουν συνεχώς», είπε ο κ. Μόσχος.
Για τις ανατιμήσεις των προϊόντων ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, σχολίασε: «Θα υπάρχουν προϊόντα που θα είναι πολύ ακριβά και δεν θα μπορούν να αγοραστούν γιατί όπως σας είπα και νωρίτερα το εισόδημα των καταναλωτών θα έχει ελαχιστοποιηθεί. Όταν οι τιμές θα είναι στα ύψη πολλά προϊόντα θα μένουν απούλητα στους πάγκους. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει ψωμί για να αγοράσουμε, αλλά ποιος μπορεί καθημερινά να το πληρώνει 3 και 4 ευρώ το κιλό;»
Ήδη έχει αυξηθεί η τιμή του ψωμιού
Σύμφωνα με τον Μούσιο Μιχάλη πρόεδρο της ομοσπονδίας αρτοποιών Ελλάδος, το ράλι τιμών που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην τιμή του μαλακού αλευριού, το οποίο είναι το κύριο συστατικό για την παρασκευή ψωμιού και αρτοπαρασκευματων είναι ανεξέλεγκτο.
Ενδεικτικά την Τετάρτη παρουσίασε αύξηση 40% ενώ την Πέμπτη 60%. Και αν αναλογιστεί κανείς ότι για τις ανάγκες μας σαν χώρα εισάγουμε το 80% των σιτηρών εκ των οποίων 20% εισάγουμε από την Ουκρανία 5-10% από την Ρωσία, σύμφωνα με τον πρόεδρο τις επόμενες ημέρες είναι πολύ πιθανόν να δούμε την τιμή του ψωμιού πάνω από ένα ευρώ.
Η μεγάλη αύξηση στα άλευρα και τα σιτηρά συν οι αυξήσεις σε ενέργεια αλλά και στις άλλες πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται σε φούρνους και ζαχαροπλαστεία έχουν φτάσει πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε απόγνωση.
Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Μ.Μούσιος τα έξοδα έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί με αποτέλεσμα πολλοί επιχειρηματίες του κλάδου να έχουν φτάσει σε σημείο να αφήνουν απλήρωτες τις κρατικές υποχρεώσεις (ΦΠΑ , φόρο, ασφαλιστικες εισφορές) προκειμένου να πληρώσουν φυσικό αέριο, ηλεκτρικό και φυσικά να μπορούν να αγοράσουν τις πρώτες ύλες.
Αυξήσεις «φωτιά»
Μέσα σε μόλις έναν μήνα αυξήθηκε κατά πολύ η τιμή σε μία σειρά από προϊόντα ενώ ουσιαστικά μόνο στο κρέας -το αρνί και το κατσίκι- δεν ανέβηκαν οι τιμές. Ειδικότερα, οι τιμές αυξήθηκαν σε:
Λαχανικά νωπά (16%),
Πατάτες (4,5%),
Γιαούρτι (2,1%),
Τυριά (1,2%)
Φρούτα νωπά (2,8%)
Ανατιμήσεις καταγράφηκαν επίσης σε: Ηλεκτρισμό (9,4%), Πετρέλαιο θέρμανσης (8,5%), Καύσιμα και λιπαντικά (4,8%), Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (1,5%) και Αυτοκίνητα καινούργια (0,7%)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου