Ενημερώσεις από ανταποκριτές του BBC στην Ουκρανία: Jeremy Bowen, Orla Guerin, Lyse Doucet και James Waterhouse στο Κίεβο, Sarah Rainsford στο Dnipro και Yalda Hakim στο Lviv
Ζωντανή αναφορά
Εμπλέκομαι
- Στείλτε ένα email στο haveyoursay@bbc.co.uk
Καθώς η κατάσταση εντείνεται για τους ανθρώπους στο έδαφος στην Ουκρανία, υπάρχει μια αγωνιώδης αναμονή για νέα για την οικογένεια και τους φίλους τους στο εξωτερικό. Μια δασκάλα του δημοτικού σχολείου μας λέει ότι φοβάται ότι η οικογένειά της «σιγά και σιωπηλά πεθαίνει» σε ένα κελάρι εκεί.
Η Έλενα Κόβεντρι, 48, που ζει στη σκωτσέζικη πόλη Penicuik, στο Midlothian, έχασε την επικοινωνία με τη μητέρα και τον αδερφό της, που ζουν στη Μαριούπολη, σχεδόν πριν από δύο εβδομάδες.
Λέει ότι είναι ανυπόφορο να μην ξέρεις αν είναι ζωντανοί ή νεκροί.
Πιστεύεται ότι είναι μεταξύ των δεκάδων χιλιάδων αμάχων που έχουν παγιδευτεί στη νότια πόλη-λιμάνι, η οποία περικυκλώνεται από τις ρωσικές δυνάμεις και υπό σφοδρό βομβαρδισμό.
Ο Πούτιν είναι ξεκάθαρα ανυπόμονος. Και δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό, η Ρωσία περνά σε μια νέα φάση αυτής της σύγκρουσης.
Έχουν συγκεντρώσει το πυροβολικό τους, τους εκτοξευτές πυραύλων τους, τα drones τους, τους πυραύλους τους, κοντά σε πόλεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, του Κιέβου.
Ίσως η καλύτερη ένδειξη για το πώς θα δώσει η Ρωσία τις τελικές μάχες για την πόλη είναι αν κοιτάξετε πώς πολέμησαν στο Γκρόζνι, στην Τσετσενία και στο Χαλέπι, στη Συρία - μάχες δρόμο σε δρόμο, αλλά αποδεκατίζοντας απόλυτα τις πόλεις κατά τη διάρκεια.
Θα το κάνει αυτό ο Πούτιν στο Κίεβο; Είναι δύσκολο να πούμε.
Το Κίεβο είναι ιστορικό - ήταν η πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Kyivan Rus, πολύ πριν καν υπάρξει η Μόσχα. Και αν καταστρέψει το Κίεβο, και τα νέα για αυτό επιστρέψουν στη Ρωσία, αυτό δεν θα είναι δημοφιλές.
Αλλά νομίζω ότι ο Πούτιν δεν θα σταματήσει σε τίποτα για να υποτάξει την Ουκρανία στη θέλησή του. Θα προτιμούσε να έχει δίπλα του την καταστροφή της Ουκρανίας που σιγοκαίει παρά να ενταχθεί η Ουκρανία στη Δύση και την Ευρώπη, με την ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
Ακούγονται αντίθετοι θόρυβοι εδώ στο Κίεβο, έχουμε εργάτες που επισκευάζουν οδοστρώματα χρησιμοποιώντας τρυπάνια κοντά και μετά ακούγονται συνεχείς ήχοι εκρήξεων στα βόρεια του σημείου που βρισκόμαστε – όπου λέγεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι οι πιο συγκεντρωμένες.
Η εκτίμηση από αξιωματούχους άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι η πλειοψηφία των ρωσικών δυνάμεων βρίσκεται τώρα στα περίχωρα της πρωτεύουσας.
Η ανησυχία των αρχηγών του στρατού εδώ είναι ότι ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν μια επίθεση πολύ μεγαλύτερης κλίμακας στην πόλη – και θα προσπαθήσουν να την περικυκλώσουν επίσης, όπως βλέπουμε σε άλλες τοποθεσίες σε όλη την Ουκρανία.
Δεν είναι σαφές εάν οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ακόμη την ικανότητα να το κάνουν.
Εδώ – μαζί με άλλες πόλεις – αντιμετωπίζουν σκληρή αντίσταση καθώς προσπαθούν να διεισδύσουν στην πόλη.
Προς το παρόν, όμως, σε αυτήν την κεντρική περιοχή, όπως σας λέει ο ήχος των οδοκαθαριστών, υπάρχουν κάποια στοιχεία κανονικότητας παρά το χάος που επικρατεί γύρω της.
Ένα ουκρανικό στρατιωτικό αεροδρόμιο νότια του Κιέβου χτυπήθηκε από ρωσικούς πυραύλους.
Ο δήμαρχος του Βασίλκιβ είπε ότι η επίθεση κατέστρεψε τον διάδρομο προσγείωσης και μια αποθήκη καυσίμων, καθώς και εκρήξεις σε ένα κατάστημα πυρομαχικών.
Το βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει πυκνό μαύρο καπνό να αναδύεται από το αεροδρόμιο.
Σε άλλα μέρη της Ουκρανίας, η πολιορκημένη βόρεια πόλη Τσερνίχιβ έχει δει εντατικούς βομβαρδισμούς.
Δεν υπάρχει παροχή νερού στην πόλη και τμήματα της δεν έχουν ρεύμα.
Το νότιο λιμάνι του Mykolaiv, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στην κατεχόμενη από τη Ρωσία πόλη Kherson και την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, την Οδησσό, έχει επίσης δει περαιτέρω βομβαρδισμούς.
Ένα αντικαρκινικό νοσοκομείο εκεί έχει πληγεί, αν και οι πρώτες αναφορές δείχνουν ότι δεν έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.
Κάτοικοι στην ουκρανική πόλη Μελιτόπολη έχουν βγει για να διαμαρτυρηθούν για την υποτιθέμενη απαγωγή του δημάρχου από τις ρωσικές δυνάμεις.
Ουκρανοί αξιωματούχοι δημοσίευσαν βίντεο λέγοντας ότι δείχνει τον Ιβάν Φεντόροφ να απομακρύνεταιμε δεμένα τα μάτια την Παρασκευή.
Σε μήνυμά του, ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky κατηγόρησε τους Ρώσους ότι «μεταβαίνουν σε ένα νέο στάδιο τρόμου».
Η Μελιτόπολη, μια μικρή πόλη στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ήταν από τις πρώτες που έπεσαν στα χέρια των Ρώσων.
Διαβάστε περισσότερα για την απαγωγή και τις επιπτώσεις της εδώ.
Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα τζαμί στη Μαριούπολη της νότιας Ουκρανίας, όπου περισσότεροι από 80 ενήλικες και παιδιά, συμπεριλαμβανομένων Τούρκων πολιτών, έχουν καταφύγει, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας.
Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι αρνείται να επιτρέψει στους ανθρώπους να βγουν από τη Μαριούπολη, όπου ένας αποκλεισμός έχει αφήσει παγιδευμένους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.
Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία για την αποτυχία εκκένωσης.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανέφερε στο Twitter ότι το τζαμί του Σουλτάνου Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής στη Μαριούπολη βομβαρδίστηκε από Ρώσους «εισβολείς».
«Περισσότεροι από 80 ενήλικες και παιδιά κρύβονται εκεί από τους βομβαρδισμούς, συμπεριλαμβανομένων πολιτών της Τουρκίας», αναφέρει.
Δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για νεκρούς ή τραυματίες.
Η Μόσχα αρνήθηκε ότι στόχευσε περιοχές αμάχων.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έστειλε άλλα έξι αεροπλάνα με ιατρική βοήθεια και εξοπλισμό στην Ουκρανία καθώς ο υπουργός Υγείας Sajid Javid κατηγόρησε τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου κατά την επίθεση σε ιατρικές εγκαταστάσεις.
Ο Τζαβίντ είπε ότι υπήρξαν περισσότερες από 25 επιθέσεις σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία από την έναρξη της εισβολής.
«Αυτό είναι έγκλημα πολέμου και η Ρωσία θα πληρώσει για τα εγκλήματα που διαπράττει», είπε.
Η Ρωσία ισχυρίστηκε, χωρίς στοιχεία, ότι οι βομβιστικές επιθέσεις στα νοσοκομεία ήταν πλαστές .
Μια επίθεση σε μαιευτήριο και παιδικό νοσοκομείο στη Μαριούπολη την Πέμπτη σκότωσε τρία άτομα, ανάμεσά τους ένα παιδί.
Μιλώντας σε επίσκεψη στο Νοσοκομείο Παίδων του Μπέρμιγχαμ, ο κ. Τζαβίντ είπε ότι «η Ρωσία πρέπει να σταματήσει την επιθετικότητά της».
Γύρω από την Ουκρανία, σε όλες τις γωνιές αυτής της χώρας, οι Ουκρανοί ξυπνούν, πριν από το πρώτο φως, από σειρήνες αεροπορικής επιδρομής.
Ο Πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy τον αποκαλεί τώρα πόλεμο εξόντωσης. Και όταν βλέπεις τις εικόνες από τη μια πόλη και πόλη μετά την άλλη, δεν φαίνεται και πολύ υπερβολή.
Σήμερα το πρωί ακούμε για το Mykolaiv, στα νοτιοδυτικά, στο δρόμο προς τη νότια πόλη της Οδησσού – βρίσκεται υπό έντονο βομβαρδισμό.
Ακούμε για Μελιτόπολη, επίσης στα νότια. Ήταν μια από τις πρώτες πόλεις που έπεσαν στα χέρια των Ρώσων. Η αναφορά σήμερα το πρωί είναι ότι ο δήμαρχος, Ιβάν Φεντόροφ, ο οποίος ήταν προκλητικός όταν μπήκαν οι Ρώσοι λέγοντας «Δεν θα τα παρατήσω», αφαιρέθηκε από το γραφείο του από τους Ρώσους, με μια τσάντα στο κεφάλι.
Μαριούπολη – εκεί άνθρωποι παγώνουν, λιμοκτονούν, πεθαίνουν, λιώνουν το χιόνι για να πιουν, κόβουν ξύλα για να μαγειρέψουν και οι άνθρωποι θάβονται σε ομαδικούς τάφους.
Δεν είναι μόνο ο νότος. Το Chernihiv στο βορρά –πριν από τον πόλεμο μια πόλη 300.000 κατοίκων– βρισκόταν κάτω από ένα συνεχές μπαράζ βομβαρδισμών, εναέριων βομβαρδισμών και εκεί επίσης διακόπτεται η θέρμανση, το φυσικό αέριο, η ηλεκτρική ενέργεια και η παροχή νερού.
Δεκαεπτά ημέρες και αυτή είναι η κατάσταση σε όλη την Ουκρανία.
Οι άνθρωποι συχνά το συγκρίνουν με τη Συρία – είδαμε αυτή την κατάσταση στη Συρία μετά από πολλά χρόνια πολέμου και αυτή είναι η Ουκρανία τώρα στην τρίτη της εβδομάδα.
Η πρώην αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΝΑΤΟ, Ρόουζ Γκοτέμολερ, λέει στο BBC ότι είναι «σκεπτικιστική» ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα «κερδίσουν μεγάλη επιτυχία» σε μια επίθεση στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο.
Μια τεράστια αυτοκινητοπομπή ρωσικών δυνάμεων που συγκεντρώθηκαν έξω από την πόλη πιστεύεται ότι διαλύθηκε, προετοιμάζοντας μια προέλαση. Αλλά η Gottemoeller λέει ότι πιστεύει ότι αυτό θα μπορούσε να εκληφθεί ως ένδειξη αδυναμίας.
"Αναρωτιέμαι αν έχουν τη δυνατότητα να ανασυνταχθούν σε αυτό το σημείο, επειδή η επιμελητεία τους είναι σε τόσο κακή κατάσταση, δεν έχουν πραγματικά τα καύσιμα που χρειάζονται για να φτάσουν στο Κίεβο", λέει στο BBC Radio 4's Today. Πρόγραμμα.
Ο Gottemoeller λέει επίσης ότι οι αναφορές μαχητών από τη Συρία θα μπορούσαν να στρατολογηθούν για να πολεμήσουν στο πλευρό της Ρωσίας στην Ουκρανία δείχνουν τη «βάρβαρη προσέγγιση σε αυτήν την εισβολή» που ακολουθεί η Μόσχα.
Η Ρωσία λέει ότι υπάρχουν 16.000 εθελοντές στη Μέση Ανατολή έτοιμοι να πολεμήσουν - και οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι σε αυτούς θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται Σύριοι ειδικευμένοι στις αστικές μάχες.
"Είναι εξτρεμιστικές ομάδες - είναι άνθρωποι που έχουν πολεμήσει στη Συρία, είναι μερικοί από τους πιο βίαιους εξτρεμιστές που έχουν συναντηθεί σε πόλεμο", λέει ο Gottemoeller.
Ο ρυθμός του πολέμου στην πρωτεύουσα, Κίεβο, μετριέται σε μίλια αυτές τις τελευταίες 17 ημέρες.
Μόλις αρχίσαμε από το Υπουργείο Άμυνας στο Ηνωμένο Βασίλειο λέγοντας ότι πιστεύει ότι ο μεγαλύτερος όγκος των ρωσικών δυνάμεων βρίσκεται τώρα τόσο κοντά σε 15 μίλια από το κέντρο του Κιέβου.
Αλλά ακόμη και όταν λαμβάνουμε αυτές τις αναφορές για τους Ρώσους που προχωρούν, από τα βορειοδυτικά, από τα βορειοανατολικά, τίθενται υπό ουκρανικά πυρά - χρησιμοποιώντας πεζικό χρησιμοποιώντας αντιαρματικά όπλα που παρέχονται από τη Δύση, χρησιμοποιώντας drones.
Όπως πάντα για τους υπερασπιστές, βασίζονται και επωφελούνται από την ευφυΐα ενός πολύ πατριωτικού τοπικού πληθυσμού.
Αλλά ακούμε επίσης ότι οι Ρώσοι εμποδίζονται από τα δικά τους προβλήματα – υλικοτεχνικές δυσκολίες, ελλείψεις προμηθειών.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ενώ το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων απέχει μόλις 15 μίλια, μερικές είναι ακόμη πιο κοντά.
Έχουμε κάνει ρεπορτάζ για το τι συμβαίνει στην πόλη Brovary, οκτώ μίλια από το κέντρο του Κιέβου.
Το Brovary είναι ουκρανικό για "ζυθοποιεία". Κάποτε ήταν διάσημο για τις ιδιαίτερες μπύρες και τα όμορφα πάρκα του. Τώρα είναι διάσημο για τις εικόνες του ουκρανικού στρατού να χρησιμοποιεί βαρύ πυροβολικό για να απωθήσει μια ρωσική τεθωρακισμένη στήλη.
Αυτό είναι το σκηνικό σε όλη την πρωτεύουσα, ιδιαίτερα στα βορειοδυτικά και βορειοανατολικά - έντονες μάχες για τον έλεγχο των μικρών πόλεων, των πυλών προς την πόλη.
Και τι αφήνουν στο πέρασμά τους; Μεγάλες εκτάσεις γειτονιών είναι μαυρισμένες ερημιές.
Ακούσαμε για τα μέτρα που έχουν λάβει οι ουκρανικές πόλεις για να υπερασπιστούν την επικράτειά τους και τον λαό τους από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.
Αλλά στο Lviv, στη Δυτική Ουκρανία, υπάρχουν επίσης σκέψεις σχετικά με τους θησαυρούς στο κέντρο της πόλης που έχει καταχωριστεί ως κληρονομιά της Unesco.
Σε μια αίθουσα του Εθνικού Μουσείου του Lviv, ένα τεράστιο ικρίωμα είναι γυμνό. Σε ένα άλλο, στηρίγματα κρέμονται χαλαρά από τους τοίχους.
Καθώς οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει άλλες περιοχές της Ουκρανίας, η γραφική δυτική πόλη Lviv έχει μείνει ανέγγιχτη, μέχρι στιγμής. Αλλά προετοιμάζεται για πόλεμο.
Στις γκαλερί, τα μουσεία και τις εκκλησίες του Lviv βρίσκεται σε εξέλιξη μια τεράστια επιχείρηση για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης. Χιλιάδες έργα τέχνης και τεχνουργήματα έχουν αφαιρεθεί προσεκτικά και έχουν μεταφερθεί σε μυστικές υπόγειες τοποθεσίες ή σε αποθήκες στο υπόγειο.
Ο Ihor Kozhan, ο διευθυντής του Εθνικού Μουσείου του Lviv - του μεγαλύτερου μουσείου τέχνης στην Ουκρανία - ξενάγησε το BBC στα άδεια πλέον δωμάτιά του, τα οποία έμοιαζαν σαν να είχαν λεηλατηθεί.
Σχεδόν κάθε ένα από τα 1.500 αντικείμενα που εκτίθενται έχουν πλέον αφαιρεθεί από το μουσείο.
«Όλα, όλα έχουν φύγει», είπε ο Κοζάν.
Διαβάστε περισσότερα:
Υπό την απειλή των ρωσικών βομβών, το Lviv κρύβει την ανεκτίμητη κληρονομιά του
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φέρεται να επέκρινε τη βρετανική κυβέρνηση ότι δεν ανταποκρίθηκε στις «μεγάλες δηλώσεις» της σχετικά με τη βοήθεια των Ουκρανών προσφύγων.
Μιλώντας στο τέλος σε μια σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βερσαλλίες, ο Μακρόν επέκρινε την πολιτική βίζας του Ηνωμένου Βασιλείου που απαιτεί από τους αιτούντες να τους υποβάλλουν αυτοπροσώπως είτε στις Βρυξέλλες είτε στο Παρίσι, αναφέρει ο Guardian ..
«Παρά όλες τις μεγάλες δηλώσεις... η βρετανική κυβέρνηση συνέχισε να εφαρμόζει τους ισχύοντες κανόνες που σήμαιναν ότι δεν υποδέχονταν Ουκρανούς πρόσφυγες που ήθελαν να φτάσουν στο βρετανικό έδαφος λέγοντας ότι πρέπει να διανύσουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να υποβάλουν αίτηση για βίζα», αναφέρει. όπως λέει αυτός.
«Ελπίζω ότι οι Ουκρανοί άνδρες και γυναίκες που έζησαν τη φρίκη και διέσχισαν την Ευρώπη για να φτάσουν τις οικογένειές τους στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου θα τυγχάνουν καλύτερης μεταχείρισης».
Το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου επεσήμανε τα προηγούμενα σχόλια της υπουργού Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «κάνει τώρα τη διαδικασία ταχύτερη και απλούστερη» για την υποδοχή Ουκρανών, αναφέρει η εφημερίδα.
Η μάχη για την πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο θα μπορούσε να είναι το νέο Στάλινγκραντ της Ρωσίας, λέει στο BBC ένας Ουκρανός βουλευτής.
Ο Sviatoslav Yurah, ο νεότερος ποτέ βουλευτής της Ουκρανίας και πρώην σύμβουλος του προέδρου Zelensky, βοηθά στην άμυνα των εθελοντών στο Κίεβο.
Λέει στο πρόγραμμα Today του BBC Radio 4 ότι η πρωτεύουσα αντιμετώπισε ένα «μπαράζ» ρουκετών κατά τη διάρκεια της νύχτας και υπάρχουν συνεχείς μάχες στα περίχωρα της πόλης.
Προειδοποιεί όμως ότι η Ρωσία θα πρέπει να προετοιμαστεί για μεγάλες απώλειες εάν προχωρήσει στην πόλη.
«Είναι μια τεράστια πόλη εκατομμυρίων και αν οι Ρώσοι προσπαθήσουν να μπουν μέσα, θα έχουν μια μεγάλη μάχη στα χέρια τους - αυτό θα είναι το Στάλινγκραντ τους αν θέλουν να το κάνουν», λέει, αναφερόμενος στην πιο αιματηρή μάχη του Παγκόσμιου Πολέμου. Δύο, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 1,1 εκατομμύριο σοβιετικοί στρατιώτες και 800.000 ναζί Γερμανοί και Ρουμάνοι στρατιώτες.
Η μάχη του 1942-43 ήταν ένα σημείο καμπής, που σταμάτησε την προέλαση των Ναζί στη Ρωσία.
"Κανείς δεν πρόκειται να παραδοθεί - μπορώ σίγουρα να σας το εγγυηθώ", λέει.
Λέει ότι συντονίζει την εισαγωγή προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων σάκων με άμμο, καθώς και συνομιλίας με διάφορες μονάδες του στρατού για να διεξαγάγει την επερχόμενη μάχη «αποτελεσματικά».
Η πόλη παραμένει στο στόχαστρο των ρωσικών στρατευμάτων που είναι έτοιμες να πραγματοποιήσουν μια επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα.
Διαβάστε περισσότερα από τον Jeremy Bowen για την προετοιμασία του Κιέβου.
Σχεδόν 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι (1,596 εκατομμύρια) έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία στην Πολωνία από την έναρξη του πολέμου, ανακοίνωσε το Σάββατο η πολωνική υπηρεσία συνοριοφυλάκων.
Δεν πιστεύεται ότι όλοι αυτοί οι πρόσφυγες βρίσκονται επί του παρόντος στην Πολωνία. Ο Maciek Duszczyk, ο αντιπρύτανης για την έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας εκτιμά ότι περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες παραμένουν στην Πολωνία και οι υπόλοιποι έχουν ήδη φύγει για άλλες χώρες.
Ο αριθμός των ατόμων που διέσχισαν τα σύνορα μειώθηκε την Παρασκευή, μειωμένος κατά 12,5% από την Πέμπτη σε 76.200, έγραψε η υπηρεσία συνοριοφυλακής στο Twitter.
Μέχρι τις 06:00 GMT του ίδιου του Σαββάτου, είχαν περάσει 17.700 άτομα, από 25.400 την ίδια περίοδο την Παρασκευή.
Πολλοί από τους πρόσφυγες έχουν πάει σε μεγάλες πόλεις αναζητώντας καλύτερες προοπτικές απασχόλησης και υπηρεσίες. Οι τοπικές αρχές στη Βαρσοβία και την Κρακοβία λένε ότι έχουν φτάσει στα όρια της ικανότητάς τους να απορροφούν τον αριθμό των ανθρώπων χωρίς να εισέρχονται επιπλέον πόροι.
Την Παρασκευή, ο δήμαρχος της Βαρσοβίας, Rafal Trzaskowski είπε ότι 320.000 άνθρωποι που διέφυγαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία πέρασαν από την πόλη και περίπου 230.000 παρέμειναν, που ισοδυναμεί με το 10% του πληθυσμού της Βαρσοβίας.
Είπε ότι το 95% των αφίξεων στην αρχή πήγαιναν για να μείνουν με την οικογένεια ή τους φίλους, αλλά το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε περίπου 70%.
Ρωσικά στρατεύματα βομβάρδισαν ένα περιφερειακό ογκολογικό νοσοκομείο στην πόλη Mykolayiv της νότιας Ουκρανίας, δήλωσε στο Facebook ο επικεφαλής της Περιφερειακής Αρχής Υγείας της πόλης, Maksym Beznosenko.
"Μόνο ένας ερπυσμός μπορεί να επιτεθεί στους αδύναμους. Αυτοί οι αδύναμοι είναι οι ασθενείς μας. Μόλις τώρα, αυτά τα τέρατα βομβάρδισαν το ογκολογικό νοσοκομείο. Ένα νοσοκομείο που παρέχει περίθαλψη σε καρκινοπαθείς από όλη την περιοχή του Μικολάγιεβ", είπε σε μια ανάρτηση στις 11 Μαρτίου.
"Εάν το μίσος του εχθρού ενώνει - είμαστε ήδη το πιο ενωμένο έθνος στον κόσμο. Εάν η Ρωσία βλέπει τους καρκινοπαθείς ως ισότιμο αντίπαλο που αποτελεί απειλή - δεν είναι απλώς άρρωστος, είναι ήδη σε αγωνία. Και αυτό είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να μας φτιάξει τη διάθεση σε τέτοιες συνθήκες», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Beznosenko, ο βομβαρδισμός δεν προκάλεσε σημαντικές ζημιές. «Συνεχίζουμε να δουλεύουμε», είπε.
Στην τελευταία ενημέρωση πληροφοριών του, το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι ο «κύριος όγκος» των ρωσικών δυνάμεων βρίσκεται τώρα 25 χιλιόμετρα (15 μίλια) από το κέντρο της πόλης του Κιέβου.
Λέει ότι η μεγάλη ρωσική στήλη βόρεια της πρωτεύουσας έχει διασκορπιστεί - "πιθανόν να υποστηρίξει μια ρωσική προσπάθεια να περικυκλώσει την πόλη".
«Θα μπορούσε επίσης να είναι μια προσπάθεια της Ρωσίας να μειώσει την ευαλωτότητά της στις ουκρανικές αντεπιθέσεις, οι οποίες έχουν προκαλέσει σημαντικό αντίκτυπο στις ρωσικές δυνάμεις», αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών.
Αλλού, οι πόλεις Chernihiv, Kharkiv, Mariupol και Sumy είναι περικυκλωμένες και αντιμετωπίζουν σφοδρό βομβαρδισμό, προσθέτει.
Όπως αναφέραμε νωρίτερα, έχουν συμφωνηθεί ανθρωπιστικοί διάδρομοι για τη βορειοανατολική πόλη Σούμι το πρωί του Σαββάτου, δήλωσε η Περιφερειακή Στρατιωτική Διοίκηση του Σούμι, Ντμίτρι Ζιβίτσκι σε ανάρτηση στο Telegram.
Σύμφωνα με τον Zhyvytsky, οι προσπάθειες εκκένωσης που ξεκινούν στις 09:00 τοπική ώρα (07:00 GMT) θα δουν οχήματα να αναχωρούν από έξι προορισμούς σε όλη την περιοχή.
Όλες οι νηοπομπές κατευθύνονται προς την κεντρική πόλη της Πολτάβα και αναμένεται να φτάσουν μεταξύ 13:00 και 14:00.
Το μέγεθος της καταστροφής στην πολιορκημένη ουκρανική πόλη Μαριούπολη αποκαλύφθηκε σε μια σειρά φωτογραφιών και δορυφορικών εικόνων.
Οι κατοικημένες περιοχές έχουν ισοπεδωθεί, ένα εμπορικό κέντρο καταστράφηκε και ένα μαιευτήριο δέχτηκε επίθεση. Το νότιο λιμάνι της πόλης έχει χρησιμοποιήσει τουλάχιστον έναν ομαδικό τάφο για την ταφή των νεκρών.
Η Μαριούπολη, μια πόλη περίπου 400.000 κατοίκων, έχει υποστεί μέρες σφοδρών βομβαρδισμών.
Οι κάτοικοί της έχουν επικίνδυνη έλλειψη τροφής και νερού, λέει ο αντιδήμαρχος της πόλης Σεργκέι Ορλόφ, και δεν υπάρχει «δεν υπάρχει ρεύμα, δεν υπάρχει νερό, δεν υπάρχει θέρμανση, δεν υπάρχει σύστημα υγιεινής».
Οι άνθρωποι αναγκάζονται να λιώσουν το χιόνι για να πιουν και να κόψουν ξύλα για να μαγειρέψουν και να ζεσταθούν σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, λέει.
Η Μαριούπολη αποτελεί βασικό στρατηγικό στόχο για τη Ρωσία. Η κατάληψη του θα επιτρέψει στους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία να ενώσουν τις δυνάμεις τους με στρατεύματα στην Κριμαία - τη νότια χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.
Κάτω από πυρά και χωρίς προμήθειες, η κατάσταση στην πολιορκημένη βόρεια πόλη Chernihiv χειροτερεύει κάθε μέρα, αναφέρει το BBC News Ukraine.
Καθώς αντιμετωπίζει έναν συνεχή καταιγισμό βομβαρδισμών και εναέριων βομβαρδισμών, οι προμήθειες αερίου, θερμότητας, ακόμη και νερού έχουν διακοπεί.
Και τα αποθέματα που έχουν συγκεντρώσει οι άνθρωποι θα εξαντληθούν σύντομα. Η ηλεκτρική ενέργεια είναι διαθέσιμη σε λίγες μόνο περιοχές και το μεγαλύτερο μέρος της πόλης είναι χωρίς φως και επικοινωνία.
Η πόλη - η οποία είχε πληθυσμό περίπου 300.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο - είναι περικυκλωμένη από ρωσικές δυνάμεις και έχει υποστεί μεγάλες ζημιές.
Μια αποθήκη αποθήκευσης κατεψυγμένων τροφίμων στην περιοχή του Κιέβου έπιασε φωτιά το Σάββατο ως αποτέλεσμα βομβαρδισμού, σύμφωνα με δημοσίευμα των Κρατικών Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας (SES).
Ο βομβαρδισμός σημειώθηκε στις 3.40 π.μ. (01:40 GMT) το πρωί του Σαββάτου, είπαν.
Οι εικόνες που δημοσιεύθηκαν από το SES έδειχναν εργαζόμενους έκτακτης ανάγκης να αγωνίζονται για να σβήσουν μια τεράστια πυρκαγιά σε μια αποθήκη μονής ορόφου, καθώς από τις φλόγες υψώνονταν πανύψηλα λοφία καπνού.
Το SES είπε ότι η φωτιά είχε εντοπιστεί στις 07:54 και ότι οι πυροσβέστες εξακολουθούν να εργάζονται για να σβήσουν τις φλόγες.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου