ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρατεταμένη περίοδο υψηλών τιμών πετρελαίου υποδεικνύει η στάση των παραγόντων που διαμορφώνουν την προσφορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η τιμή του μπρεντ κατέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα διακύμανση-ρεκόρ, μεταξύ των 105 και 139,13 δολαρίων ανά βαρέλι, εν μέσω ανακοίνωσης του αμερικανικού εμπάργκο στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου, κάποιων αμυδρών ενδείξεων διχασμού στον ΟΠΕΚ και ελπίδων εκεχειρίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που διαψεύστηκαν. Την Παρασκευή και μετά τη διακοπή των συζητήσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στη Βιέννη, το μπρεντ κατέγραψε ημερήσια άνοδο 3% προσεγγίζοντας τα 112,6 δολάρια ανά βαρέλι, περίπου 5 δολάρια χαμηλότερα σε σχέση με μία εβδομάδα νωρίτερα αλλά στο +17% σε σχέση με έναν μήνα πριν και στο +62% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.
Η Ρωσία προ κυρώσεων εξήγε περί τα 7 εκατ. βαρέλια ημερησίως καλύπτοντας το 7% της παγκόσμιας προσφοράς
Η ακραία ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα που καταγράφηκε στην αγορά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ανέδειξε, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, τον μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας, τη φύση της ροής των ειδήσεων, τη χαοτική διάσταση κάποιων αγορών spot και τα σχετικά χαμηλά επίπεδα ρευστότητας σε κάποια σημεία. Στο περιβάλλον αυτό η Rystad Energy προέβλεψε ότι το μπρεντ θα μπορούσε να αγγίξει ακόμη και τα 240 δολάρια ανά βαρέλι αυτό το καλοκαίρι αν οι κυρώσεις στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου συνεχιστούν.
Ο ΟΠΕΚ από την πλευρά του, που αυξάνει αργά την προσφορά του -κατά 400 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως κάθε μήνα μετά τον περασμένο Αύγουστο-, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις στην προσφορά αργού. Το καρτέλ, το οποίο έχει βασικό του σύμμαχο τη Ρωσία, στην πολιτική που ακολουθεί έχει μέχρι στιγμής αντισταθεί στις εκκλήσεις της Δύσης να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο.
Η Διεθνής Οργάνωση Ενέργειας εκτιμά ότι επί του παρόντος μόνο η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) έχουν τη δυνατότητα να ρίξουν άμεσα περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά -συνολικά 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως- έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι απώλειες του ρωσικού αργού και να υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών. Η Ρωσία προ κυρώσεων εξήγε περί τα 7 εκατ. βαρέλια ημερησίως ή το 7% της παγκόσμιας προσφοράς.
Η Rystad Energy εκτιμά από την πλευρά της ότι Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ, Ιράκ και Κουβέιτ έχουν συνολική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα 4 εκατ. βαρελιών ημερησίως, που όμως θα μπορούσε να διοχετευτεί στην αγοράς σε μια περίοδο 3-6 μηνών. Ακόμη 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως θα μπορούσαν σταδιακά να προστεθούν από το Ιράν υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα υπάρξει συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Ανάλογη απροθυμία να παράξουν και να τροφοδοτήσουν την αγορά με περισσότερο πετρέλαιο δείχνουν όμως και οι πετρελαϊκές εταιρίες και τα ανώτερα στελέχη τους το έχουν δηλώσει επανειλημμένα ρητά. Οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ -Devon, Pioneer και Continental- δεσμεύτηκαν τον προηγούμενο μήνα να μην αυξήσουν την παραγωγή ώς το 2023. «Είτε πρόκειται για πετρέλαιο 150 δολαρίων, πετρέλαιο 200 δολαρίων είτε για πετρέλαιο 100 δολαρίων, δεν πρόκειται να αλλάξουμε τα αναπτυξιακά μας σχέδια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Pioneer Σκοτ Σέφιλντ στη διάρκεια συνέντευξης στην τηλεόραση του Bloomberg.
Αλλά και ο επικεφαλής της μεγαλύτερης πετρελαϊκής των ΗΠΑ ExxonMobil Ντάρελ Γουντς ήταν απόλυτα σαφής πριν από μερικές ημέρες όταν ανακοίνωσε οικονομικά αποτελέσματα, υπογραμμίζοντας ότι η εταιρεία εστιάζει στην κερδοφορία των βαρελιών που παράγει -και την τιμή τους- παρά στον όγκο. «Αυτό ήταν το επίκεντρο. Και καθώς προχωράμε, θα συνεχίσουμε - θα συνεχίσετε να βλέπετε την ποιότητα των βαρελιών ή την κερδοφορία των βαρελιών να αυξάνεται», ξεκαθάρισε στους μετόχους του κολοσσού.
Την ευκαιρία κερδοσκοπίας που προσφέρει αυτή η συγκυρία στην αγορά πετρελαίου δεν θα μπορούσε βέβαια να μην προσέξει το χρηματιστικό κεφάλαιο. Ο 91χρονος μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ συνέχισε έτσι και την προηγούμενη εβδομάδα τις αγορές μετοχών στην Occidental Petroleum. Μετά την αγορά 91,2 εκατ. μετοχών αξίας 4,5 δισ. δολαρίων μία εβδομάδα νωρίτερα, ξόδεψε ακόμη 1,5 δισ. δολάρια την τελευταία εβδομάδα για να προσθέσει άλλα 27,1 εκατ. μετοχές στο μερίδιο της Berkshire Hathaway. Οι μετοχές της Occidental καταγράφουν άνοδο 90% τους τελευταίους 12 μήνες.
Νέο ηλεκτροσόκ στην τιμή της μεγαβατώρας
Νέο άλμα 20% πραγματοποιεί σήμερα η χονδρική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα, φτάνοντας κατά μέσον όρο στα 319,26 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 266,65 ευρώ χθες. Στη διάρκεια της ημέρας, η ανώτατη τιμή ανά μεγαβατώρα θα φτάσει τα 444,21 ευρώ, ενώ από την αρχή του 2022 η Ελλάδα ανακηρύσσεται τρίτη ακριβότερη χώρα με μέση τιμή 238,39 ευρώ, λίγο πιο κάτω από την Ελβετία (239,87) και την πρωτοπόρα Ιταλία (244,95 ευρώ).
Οπως, όμως, έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν, η Ελλάδα είναι η χώρα στην οποία οι πελάτες επηρεάζονται περισσότερο από τις υψηλές τιμές χονδρικής, καθώς στις πιο οργανωμένες αγορές της Ευρώπης οι εταιρείες προμήθειας λειτουργούν σε μεγάλο ποσοστό με μακροχρόνια συμβόλαια που εξασφαλίζουν χαμηλότερες τιμές. Τέτοια συμβόλαια ισχύουν ελάχιστα στην Ελλάδα και αυτό οδηγεί στη σταδιακά κατάργηση των «σταθερών» τιμολογίων (χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής), ειδικά από τις εταιρείες που δεν είναι καθετοποιημένες ώστε να παράγουν το δικό τους ρεύμα σε μεγάλες ποσότητες. Στο ενεργειακό μίγμα σήμερα κυριαρχεί με 47% η παραγωγή από εργοστάσια φυσικού αερίου, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ακολουθούν με 26%, ενώ τα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ εμφανίζουν σχετική κάμψη συμβάλλοντας στο 14%. Επίσης, αναμένεται να επαναληφθεί το φαινόμενο η Ελλάδα να εξάγει 9.400 μεγαβατώρες περισσότερο ρεύμα απ’ όσο εισάγει.
ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου