Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Ο Μπάιντεν ζητά απ' το Κογκρέσο να στείλει άλλα 33 δισ. δολάρια βοήθεια στην Ουκρανία

 

AP Photo/Andrew Harnik



Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε σήμερα από το Κογκρέσο επιπλέον 33 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει την Ουκρανία να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή, θέλοντας έτσι να στείλει ένα μήνυμα ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ξεκινήσουν μια ισχυρή, μακροπρόθεσμη εκστρατεία για να ενισχύσουν το Κίεβο και να αποδυναμώσουν τη Μόσχα καθώς ο αιματηρός πόλεμος διανύει πια τον τρίτο μήνα χωρίς κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης.

Η τελευταία πρόταση του Μπάιντεν - η οποία όπως είπε ο Λευκός Οίκος αναμένεται να υποστηρίξει τις ανάγκες της Ουκρανίας για πέντε μήνες - έχει περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια για το Κίεβο και για τη στήριξη της άμυνας σε γειτονικές χώρες. Υπάρχει επίσης οικονομική βοήθεια 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να διατηρηθεί η λειτουργία της κυβέρνησης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και 3 δισεκατομμύρια δολάρια για επισιτιστικά και ανθρωπιστικά προγράμματα σε όλο τον κόσμο.

Το πακέτο βοήθειας, το οποίο κατευθύνεται στο Κογκρέσο για εξέταση και έγκριση, θα είναι υπερδιπλάσιο από την αρχική αμυντική και οικονομική βοήθεια ύψους 13,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία και τους δυτικούς συμμάχους που θεσπίστηκε τον περασμένο μήνα και πια έχει σχεδόν εξαντληθεί. 

«Το κόστος αυτού του αγώνα δεν είναι φθηνό, αλλά η υποχώρηση στην επιθετικότητα θα είναι πιο δαπανηρή», είπε ο Μπάιντεν. «Είναι κρίσιμο να εγκριθεί αυτή η χρηματοδότηση και όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Οι ΗΠΑ «δεν επιτίθενται» στη Ρωσία αλλά «βοηθούν την Ουκρανία να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα», διαβεβαίωσε στο διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος. Ήδη, όπως είπε, έχουν παραδώσει στους Ουκρανούς 10 αντιαρματικά όπλα για κάθε ρωσικό τεθωρακισμένο.

Οι απειλές του Βλαντίμιρ Πούτιν για προσφυγή στα πυρηνικά όπλα είναι «ανεύθυνες» και αποδεικνύουν την «απελπισία» που αισθάνεται η Ρωσία μετά την τροπή που έχει πάρει η επίθεσή της στην Ουκρανία, τόνισε ο Τζο Μπάιντεν.

«Κανείς δεν θα πρέπει να κάνει κούφια σχόλια για χρήση πυρηνικών όπλων ή για την πιθανότητα προσφυγής σε αυτά, είναι ανεύθυνο», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Αυτό δείχνει το αίσθημα απελπισίας στη Ρωσία, μετά την αποτυχία της σε ό,τι αφορά τους αρχικούς στόχους της» στην Ουκρανία, υποστήριξε.

Ο Μπάιντεν τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να «μείνουν στο περιθώριο» του πολέμου στην Ουκρανία, παρά το κόστος της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχουν στο Κίεβο.

Το αίτημα για νέο κονδύλι απ' το Κογκρέσο έρχεται με τις μάχες να οξύνονται στα ανατολικά και νότια τμήματα της Ουκρανία και τις διεθνείς εντάσεις να αυξάνονται καθώς η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία καθώς αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια.

Δεν θα επιτρέψουμε τον «εκφοβισμό» στον ενεργειακό τομέα

Η Ουάσινγκτον, συνέχισε ο Μπάιντεν, δεν θα επιτρέψει στη Μόσχα να «εκφοβίζει» τις ευρωπαϊκές χώρες απειλώντας ότι θα τους στερήσει ενεργειακές πηγές. «Δεν θα αφήσουμε τη Ρωσία να εκφοβίσει ή να εκβιάσει την έξοδο από τις κυρώσεις».

«Δεν θα επιτρέψουμε να χρησιμοποιούν τα αποθέματά τους σε πετρέλαιο ή αέριο για να αποφύγουν τις συνέπειες της επιθετικότητάς τους» στην Ουκρανία είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Συνεργαζόμαστε με άλλες χώρες, όπως με τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία ή το Κατάρ, για να βοηθήσουμε τους Ευρωπαίους συμμάχους μας που απειλούνται από αυτόν τον ρωσικό εκβιασμό», πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν είπε ακόμα ότι το νέο πακέτο «αρχίζει τη μετάβαση στη μακροπρόθεσμη βοήθεια ασφαλείας» για την Ουκρανία.

Νέο κονδύλι και για την πανδημία

Υπάρχει ευρεία, δικομματική υποστήριξη στο Κογκρέσο για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία και η τελική έγκριση του νέου πακέτου -μαμούθ φαίνεται βέβαιη, σχολιάζει το Associated Press. Αλλά ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου θέλουν επίσης οι νομοθέτες να εγκρίνουν περισσότερα δισεκατομμύρια για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Αυτό μαζί με τις πιέσεις των Ρεπουμπλικανών να εμπλέξουν το μέτρο με επέκταση ορισμένων μεταναστευτικών περιορισμών της εποχής Τραμπ αφήνει ασαφή την πορεία της πρότασης προς ψήφιση.

Ο Μπάιντεν ζήτησε από τους νομοθέτες να συμπεριλάβουν επιπλέον 22,5 δισεκατομμύρια δολάρια για εμβόλια, θεραπείες, τεστ και βοήθεια σε άλλες χώρες στη συνέχιση των προσπαθειών για τον περιορισμό της COVID-19, λέγοντας ότι «εξαντλούμε την προσφορά για θεραπευτικά φάρμακα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου