Δευτέρα 25 Απριλίου 2022

Η Μόσχα απορρίπτει την κατάπαυση πυρός, η Δύση εξοπλίζει την Ουκρανία

 

AP Photo/Dmytro Kumaka



Η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο ότι αρνήθηκε να ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος στη Μαριούπολη, μέσω του οποίου θα έφευγαν οι άμαχοι που βρίσκονται στο εργοστάσιο χάλυβα «Αζοφστάλ». Σύμφωνα με Ρώσο διπλωμάτη, η Μόσχα δεν βλέπει κάποιο νόημα να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία σε αυτό το στάδιο, επειδή το Κίεβο είναι πιθανόν να την χρησιμοποιήσει ως ευκαιρία για να δυσφημήσει τη Ρωσία.

Τη δήλωση αυτή, από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολιάνσκι, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA, την ώρα που συνεχίζονται οι μάχες στην Ουκρανία και οι δυτικές χώρες ανακοινώνουν την αποστολή όπλων και άλλης βοήθειας στο Κίεβο.

«Η Ουκρανία υπονομεύει τις προσπάθειές μας να ανοίξουμε ανθρωπιστικούς διαδρόμους και επομένως δεν πιστεύουμε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι καλή επιλογή τώρα» είπε ο Πολιάνκσι, που υποστήριξε ότι η κατάπαυση του πυρός θα ήταν «μια ευκαιρία για τις ουκρανικές δυνάμεις να ανασυνταχθούν και να οργανώσουν περισσότερες προβοκάτσιες».

Ο Ντμίτρι Πολιάνκσι υποστήριξε επίσης ότι η Ρωσία δεν έχει πλήξει κατοικημένες περιοχές στην Οδησσό, διαψεύδοντας την αεροπορική διοίκηση της νότιας Ουκρανίας, σύμφωνα με την οποία δύο πύραυλοι έπληξαν στρατιωτική εγκατάσταση και δύο κτίρια κατοικιών στην πόλη της Μαύρης Θάλασσας.

Το πρωί της Δευτέρας, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα άνοιγε ανθρωπιστικό διάδρομο για να φύγουν οι άμαχοι από το χαλυβουργείο Αζοφστάλ, ωστόσο στη Ρωσία απάντησε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνηση Ιρίνα Βέρεστσουκ, λέγοντας ότι «αυτό θα μπορούσε να γίνει πιστευτό αν οι Ρώσοι δεν είχαν καταστρέψει ανθρωπιστικούς διαδρόμους πολλές φορές στο παρελθόν».

Ύστατες διπλωματικές προσπάθειες

Στο μεταξύ, έπειτα από το ταξίδι του στην Τουρκία, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αναμένεται αύριο Τρίτη να βρεθεί στη Μόσχα και την Πέμπτη στο Κίεβο, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει ο ΟΗΕ.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την υποστήριξή του και τις ευχαριστίες του στις διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Presidential Press Service via AP, Pool

Ο Τούρκος πρόεδρος στη συνάντησή τους χαρακτήρισε τη Διαδικασία της Κωνσταντινούπολης την πιο αξιόπιστη διέξοδο για την εδραίωση της ειρήνης, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να υποστηριχθεί από όλους και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα βρεθεί μια λογική και βιώσιμη διπλωματική λύση για έξοδο από αυτή την κρίση, η οποία έχει επιπτώσεις όχι μόνο στα αντιμαχόμενα μέρη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Γκουτέρες και Ερντογάν δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά με τον ΟΗΕ για τον τερματισμό της ανθρωπιστικής κρίσης, συμβάλλοντας στην απομάκρυνση αμάχων και στην παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.

Επίσης, το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε ότι επίκειται τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προσπαθεί να παίξει τον ρόλο του ειρηνοποιού και να βάλει στο ίδιο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον Ρώσο πρόεδρο και τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Τηλεφώνημα Μπάιντεν-Μακρόν

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν «το συντομότερο» περισσότερες λεπτομερείς συζητήσεις για μια σειρά από παγκόσμια ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία και της επισιτιστικής ασφάλειας.

Αφορμή του τηλεφωνήματος η επανεκλογή Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας, και σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος «εξέφρασε την ετοιμότητά του να συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τον πρόεδρο Μακρόν για τις κοινές παγκόσμιες προτεραιότητές μας».

Βομβαρδισμοί και αναφορές για νεκρούς

Το πρωί επίσης οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν πέντε σιδηροδρομικούς σταθμούς στην κεντροδυτική Ουκρανία. Η εισαγγελία στη Βινίτσια ανακοίνωσε ότι στους βομβαρδισμούς έχασαν τη ζωή του πέντε άνθρωποι, ενώ τραυματίστηκαν ακόμη 18. Τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, ανακοίνωσε ο Ουκρανός κυβερνήτης του Ντονέτσκ, καθώς εντείνεται η ρωσική επίθεση για τον έλεγχο της περιοχής.

Σύμφωνα με τη στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας, η Ρωσία προσπαθεί να πλήξει τις σιδηροδρομικές υποδομές της χώρας με στόχο να διακοπεί ο ανεφοδιασμός σε όπλα από ξένες χώρες.

Βομβαρδισμός κτιρίου στο Χάρκοβο

AP Photo/Felipe Dana

«Προσπαθούν να καταστρέψουν τις οδούς ανεφοδιασμού της στρατιωτικής-τεχνικής βοήθειας από τις χώρες-εταίρους. Για να γίνει αυτό, επικεντρώνονται σε πλήγματα σε σιδηροδρομικούς κόμβους», αναφέρει η στρατιωτική διοίκηση σε ανάρτησή της στο Facebook.

Επίσης, ο περιφερειακός κυβερνήτης έγραψε στο Telegram ότι «ο εχθρός επιχειρεί να πλήξει κρίσιμης σημασίας υποδομές».

Αργότερα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι πύραυλοι ακριβείας κατέστρεψαν έξι εγκαταστάσεις που τροφοδοτούσαν τις σιδηροδρομικές γραμμές που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά ξένων όπλων στις ουκρανικές δυνάμεις στο Ντονμπάς. Σύμφωνα με τη Μόσχα, οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν επίσης μια αποθήκη όπλων κοντά στο Σλαβιάνσκ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, εκτός των άλλων στρατιωτικών εγκαταστάσεων που έπληξαν σήμερα.

Κουλέμπα: Δυτικές δικαιολογίες και ημίμετρα

Νέα έκκληση-απαίτηση προς τις δυτικές δυνάμεις να σταματήσουν τις «δικαιολογίες και τα ημίμετρα» τους, ενώ οι άμαχοι βομβαρδίζονται, έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, που ζήτησε «πραγματικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο».

Ντμίτρο Κουλέμπα

AP Photo/Francisco Seco

Σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ντμίτρο Κουλέμπα προέτρεψε τις χώρες να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, λέγοντας ότι είναι «γεμάτο ουκρανικό αίμα». «Εάν οι διεθνείς ηγέτες και οι επιχειρήσεις είναι σοβαροί όταν μιλούν για τερματισμό των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου, πρέπει πρώτα να στερήσουν από τον Πούτιν τα έσοδα από το πετρέλαιο. Αρκετές δικαιολογίες και ημίμετρα ενώ οι Ουκρανοί βομβαρδίζονται, σκοτώνονται, βασανίζονται και βιάζονται. Το ρωσικό πετρέλαιο είναι γεμάτο ουκρανικό αίμα. Σταματήστε να το αγοράζετε».

Όπλα για την Ουκρανία

Λίγες ώρες αφότου οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν, από το Κίεβο υποσχέθηκαν νέα βοήθεια ύψους 713 εκατ. στην κυβέρνηση Ζελένσκι και σε άλλες χώρες στην περιοχή, που φοβούνται τη ρωσική επιθετικότητα, Βρετανία και Γερμανία ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν πολεμικό υλικό στην Ουκρανία.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Ουάλας, ανακοίνωσε ότι η Βρετανία θα στείλει στην Ουκρανία μικρό αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων Stormer, εξοπλισμένων με εκτοξευτήρες αντιαεροπορικών πυραύλων. 

«Μπορώ να ανακοινώσω τώρα στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι θα δωρίσουμε μικρό αριθμό θωρακισμένων οχημάτων, εξοπλισμένων με εκτοξευτήρες για αυτούς τους αντιαεροπορικούς πυραύλους», είπε και πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των βρετανικών υπηρεσιών, περίπου 15.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο ενώ 2.000 τεθωρακισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων και 530 αρμάτων, καταστράφηκαν. Έχουν επίσης καταστραφεί 60 ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη.

Μπεν Γουάλας

AP Photo/Olivier Matthys

Την παράδοση 100 τεθωρακισμένων Marder στην Ουκρανία ανακοίνωσε και το Βερολίνο, καθώς σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Χέμπεστραϊτ, η σχετική απόφαση θα ληφθεί άμεσα.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt, η κατασκευάστρια των τεθωρακισμένων Rheinmetall προσπαθεί να εξασφαλίσει την απαιτούμενη άδεια εξαγωγής από την κυβέρνηση, ώστε τα πρώτα οχήματα να είναι επιχειρησιακά έτοιμα εντός των προσεχών εβδομάδων. Πρόκειται για συστήματα που αποσύρονται σταδιακά από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις και αντικαθίστανται από τα Puma. Πριν από την παράδοσή τους στην Ουκρανία θα πρέπει να επισκευαστούν. Σύμφωνα με την εταιρία, τα πρώτα 20 θα μπορούσαν να είναι έτοιμα σε έξι έως οκτώ εβδομάδες, ενώ άλλα 50 θα παραδίδονταν εντός πέντε έως έξι μηνών.

Η Rheinmetall έχει επίσης ζητήσει άδεια προκειμένου να παραδώσει άρματα μάχης Leopard 1, του προηγούμενου άρματος μάχης από αυτό που χρησιμοποιεί σήμερα η Γερμανία (Leopard 2).

Λόιντ Όστιν

Ukrainian Presidential Press Office via AP

Διάσκεψη για την ασφάλεια στην οποία θα συμμετάσχουν 20 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ πραγματοποιείται αύριο Τρίτη, έπειτα από πρόσκληση των ΗΠΑ στη βάση Ramstein στη Γερμανία. Οικοδεσπότης θα είναι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν. Στη συνάντηση θα συζητηθεί πώς η Ουκρανία μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω στρατιωτικά μετά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι. Στόχος είναι να εκσυγχρονιστεί ο ουκρανικός στρατός και να διασφαλιστεί ότι θα παραμείνει «ισχυρός» στο μέλλον.

Διάψευση για τον Ρώσο δημοσιογράφο

Στο μεταξύ, η ουκρανική υπηρεσία Ασφαλείας (SBU) διέψευσε τους ισχυρισμού του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι έχει οποιοδήποτε σχέδιο να δολοφονήσει τον Ρώσο παρουσιαστή Βλαντίμιρ Σολόβιεφ.

Ο Ρώσος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) απέτρεψε απόπειρα δολοφονίας από «τρομοκρατική οργάνωση» εναντίον δημοσιογράφου, τον οποίο ρωσικά ΜΜΕ κατονόμασαν αργότερα ως τον Σολόβιεφ. «Η SBU δεν σχεδιάζει να δολοφονήσει τον Σολόβιεφ», τονίζει η SBU σε μια ανακοίνωση που ανήρτησε στο Telegram

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Γάζα - Το Ισραήλ άνοιξε το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ

  ΚΟΣΜΟΣ  / Τετάρτη 8 Μαΐου 2024, 08:59:25 /   Τελευταία Ενημέρωση: 13:08   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει σήμερα τους εντατ...