Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

Η Gazprom ανέστειλε τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία λόγω μη πληρωμής σε ρούβλια

 


Η εκμετάλλευση υπενθύμισε επίσης ότι αυτές οι χώρες είναι κράτη διέλευσης, επομένως "σε περίπτωση μη εξουσιοδοτημένης απόσυρσης ρωσικού φυσικού αερίου από όγκους διαμετακόμισης προς τρίτες χώρες, οι προμήθειες διαμετακόμισης θα μειωθούν κατά αυτόν τον όγκο".

ΜΟΣΧΑ, 27 Απριλίου. /TASS/. Η Gazprom ανέστειλε πλήρως τις προμήθειες φυσικού αερίου στη βουλγαρική εταιρεία Bulgargaz και στην πολωνική PGNiG λόγω μη έγκαιρης πληρωμής σε ρούβλια, ανέφερε η ρωσική εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Η Gazprom Export ενημέρωσε την Bulgargaz και την PGNiG για την αναστολή της παροχής φυσικού αερίου από τις 27 Απριλίου έως ότου γίνει η πληρωμή σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζει το διάταγμα», είπε η Gazprom, προσθέτοντας ότι η Gazprom Export δεν έλαβε πληρωμές για προμήθειες. εταιρείες από το κλείσιμο των εργασιών στις 26 Απριλίου.

Η Gazprom υπενθύμισε επίσης ότι η Βουλγαρία και η Πολωνία είναι κράτη διέλευσης, επομένως "σε περίπτωση μη εξουσιοδοτημένης απόσυρσης ρωσικού φυσικού αερίου από όγκους διαμετακόμισης προς τρίτες χώρες, οι προμήθειες διαμετακόμισης θα μειωθούν κατά αυτόν τον όγκο".

Η PGNiG επιβεβαίωσε  την πλήρη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου.

Με φόντο αυτές τις ειδήσεις, η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτινάχθηκε κατά 21% και αυτή τη στιγμή ξεπέρασε τα 1.370 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

Ιστορικό

Στις 23 Μαρτίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή να μεταφερθούν σε ρούβλια οι πληρωμές για την εξαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου σε μη φιλικές χώρες. Δήλωσε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα αρνηθεί να δεχθεί πληρωμές στο πλαίσιο τέτοιων συμβάσεων σε συμβιβαζόμενα νομίσματα, συμπεριλαμβανομένων δολαρίων και ευρώ.

Στις 26 Απριλίου, η Gazprom έστειλε ειδοποίηση στις εισαγωγικές εταιρείες της Πολωνίας και της Βουλγαρίας σχετικά με τον τερματισμό των προμηθειών φυσικού αερίου από τις 27 Απριλίου λόγω της άρνησής τους να κάνουν οριστικούς διακανονισμούς σε ρωσικά ρούβλια.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Υπηρεσία της Ρωσίας, το 2021, οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Πολωνία αυξήθηκαν κατά 9,4% στα 10,58 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Οι παραδόσεις στη Βουλγαρία διπλασιάστηκαν πέρυσι - έως και 3,15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Η Πολωνία χρησιμοποιεί ετησίως περίπου 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Στη Βαρσοβία, λένε ότι βρήκαν την ευκαιρία να εγκαταλείψουν το ρωσικό αέριο αγοράζοντας υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ, καθώς και με την προμήθεια φυσικού αερίου από το νορβηγικό ράφι.

Ακολουθήστε τα νέα μας στο Telegram , VKontakte και Odnoklassniki .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Η AstraZeneca αποσύρει παγκοσμίως το εμβόλιο για τον κορονοϊό

  Το διδοσικό εμβόλιο της AstraZeneca | (AP Photo/Hassene Dridi)  ΕΥΡΩΠΗ   08.05.24 09:19 efsyn.gr Α+ Α- Facebook Twitter E-mail Copy link P...