Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

ECDC: Στα 166 τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας στην Ευρώπη

 

European Union, 2020



Η ακριβής αιτία της ηπατίτιδας σε αυτά τα παιδιά παραμένει άγνωστη και δεν μπορούν να καθοριστούν αποτελεσματικά μέτρα ελέγχου.

Μετά την αρχική αναφορά αύξησης των κρουσμάτων σοβαρής οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας μεταξύ προηγουμένως υγιών παιδιών από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 5 Απριλίου 2022, και από τις 20 Απριλίου 2022, έχουν εντοπιστεί στη χώρα αυτή 111 κρούσματα, ηλικίας 10 ετών και κάτω. Από την Τετάρτη, 27 Απριλίου 2022, έχουν αναφερθεί περίπου 55 κρούσματα από όλες τις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ (Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία). Σποραδικά κρούσματα έχουν αναφερθεί και από άλλες χώρες του κόσμου (Καναδάς, Ισραήλ, Ιαπωνία, ΗΠΑ).

Σήμερα το ECDC δημοσίευσε την ταχεία εκτίμηση κινδύνου Αύξησης σε περιπτώσεις σοβαρής οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά, η οποία περιγράφει λεπτομερώς το ιστορικό του συμβάντος, τις επιδημιολογικές έρευνες μέχρι τώρα και τις επιλογές αντιμετώπισης για τις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ.Προς το παρόν, η ακριβής αιτία της ηπατίτιδας σε αυτά τα παιδιά παραμένει άγνωστη. Η ομάδα περιστατικού στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχουν εμφανιστεί μέχρι σήμερα τα περισσότερα κρούσματα, δημοσίευσε λεπτομερή τεχνική ενημέρωση σχετικά με τις έρευνες στις 25 Απριλίου 2022.

Ο εργαστηριακός έλεγχος απέκλεισε τους τύπους ιογενούς ηπατίτιδας A, B, C, D και E σε όλες τις περιπτώσεις. Ένα μεγάλο ποσοστό των αναφερθέντων κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκε θετικό για αδενοϊό και το ίδιο ίσχυε και για ορισμένα κρούσματα από άλλες χώρες. Ενώ η ανεύρεση λοιμώξεων από αδενοϊό μεταξύ πολλών από αυτά τα κρούσματα υποδηλώνει ότι ο ιός αυτός μπορεί να συνδέεται με την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων, άλλες πιθανές αιτίες διερευνώνται ενεργά.

Η επίπτωση στην ΕΕ/ΕΟΧ είναι πολύ χαμηλή, αν και δεν πραγματοποιείται συστηματική επιτήρηση της εν λόγω οντότητας. Καθώς ο αιτιολογικός παράγοντας των αναφερόμενων περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας παραμένει άγνωστος και βρίσκεται υπό διερεύνηση, ο κίνδυνος για τον ευρωπαϊκό παιδιατρικό πληθυσμό δεν μπορεί επί του παρόντος να εκτιμηθεί με ακρίβεια.

Η πιθανότητα αύξησης της σοβαρής οξείας ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης στα παιδιά δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί λόγω της έλλειψης στοιχείων όσον αφορά τον αιτιολογικό παράγοντα, τις οδούς μετάδοσης και τους παράγοντες κινδύνου. Η θεωρία εργασίας προς το παρόν είναι ότι ένας συμπαράγοντας που επηρεάζει τα μικρά παιδιά που έχουν λοίμωξη από αδενοϊό, η οποία θα ήταν ήπια υπό κανονικές συνθήκες, πυροδοτεί μια πιο σοβαρή λοίμωξη ή μια ανοσοδιαμεσολαβούμενη ηπατική βλάβη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει παρατηρηθεί αύξηση της κυκλοφορίας του αδενοϊού σε μικρά παιδιά, η οποία συμπίπτει με τις αυξημένες ανιχνεύσεις σοβαρής ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά. Εάν αποδειχθεί ότι ο αδενοϊός είναι ο αιτιολογικός ή συμβάλλων παράγοντας αυτού του συμβάντος, παρόμοιες αυξήσεις στην κυκλοφορία του αδενοϊού μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της σοβαρής ηπατίτιδας σε παιδιά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με την εφαρμογή ενισχυμένων δραστηριοτήτων επιτήρησης, αναμένουμε ότι θα εντοπιστούν και θα αναφερθούν περισσότερα κρούσματα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ορισμένα από τα αναφερόμενα κρούσματα χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος, ο δυνητικός αντίκτυπος για τον επηρεαζόμενο παιδιατρικό πληθυσμό θεωρείται υψηλός. Οι δυνατότητες μεταμόσχευσης και υποστήριξης των παιδιατρικών ασθενών με ηπατική ανεπάρκεια διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ/ΕΟΧ. Ως εκ τούτου, η πρόσβαση σε άκρως εξειδικευμένες παιδιατρικές υπηρεσίες εντατικής θεραπείας και μεταμόσχευσης μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα, ιδίως εάν αυξηθεί ο αριθμός των περιστατικών.

Προτεραιότητα σε αυτό το σημείο του συμβάντος είναι ο προσδιορισμός του υποκείμενου αιτιολογικού παράγοντα, της παθογένειας της νόσου και των παραγόντων κινδύνου για τη σοβαρότητα των περιστατικών οξείας σοβαρής ηπατίτιδας μεταξύ παιδιών. Η τρέχουσα υπόθεση είναι ότι μια λοίμωξη ή συν-λοίμωξη από ανθρώπινο αδενοϊό είναι ο πιθανότερος αιτιολογικός παράγοντας. Ωστόσο, άλλες αιτιολογίες εξακολουθούν να εξετάζονται και δεν έχουν ακόμη αποκλειστεί.

Στο TESSy έχει δημιουργηθεί σύστημα αναφοράς περιστατικών (πρόσβαση μόνο σε εξουσιοδοτημένους χρήστες) και οι χώρες ενθαρρύνονται να αναφέρουν τα περιστατικά αμέσως σε αυτή την πλατφόρμα χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο αναφοράς για ηπατίτιδα άγνωστης προέλευσης. Οι χώρες ενθαρρύνονται επίσης να επικαιροποιούν τα αρχεία όταν καθίστανται διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες.

Καθώς η αιτιολογία παραμένει άγνωστη, δεν μπορούν να καθοριστούν αποτελεσματικά μέτρα ελέγχου σε αυτό το στάδιο. Η κοπρανο-στοματική έκθεση σε ιούς όπως οι αδενοϊοί είναι πιο πιθανή για τα μικρά παιδιά. Συνεπώς, συνιστούμε την ενίσχυση των γενικών καλών πρακτικών υγιεινής (συμπεριλαμβανομένης της προσεκτικής υγιεινής των χεριών, του καθαρισμού και της απολύμανσης των επιφανειών) σε χώρους όπου φοιτούν μικρά παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Γάζα - Το Ισραήλ άνοιξε το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ

  ΚΟΣΜΟΣ  / Τετάρτη 8 Μαΐου 2024, 08:59:25 /   Τελευταία Ενημέρωση: 13:08   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει σήμερα τους εντατ...