Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Covid-19: Συνεδριάζει η Επιτροπή εν μέσω φόβων για έξαρση λόγω Πάσχα

 

EUROKINISSI



«Δεν γνωρίζουμε πότε θα καταργηθεί το μέτρο της μάσκας» δηλώνει τώρα ο Πλεύρης που πριν δύο εβδομάδες είχε αποφασίσει την άρση των μέτρων πριν τη σχετική συνεδρίαση των ειδικών.

Νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για να εξετάσει τα δεδομένα, ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη σφυρίξει τη λήξη της πανδημίας του νέου κορονοϊού που συνεχίζει το εξοντωτικό έργο του.

Όπως σημειώνει σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί, κορυφαίοι επιστήμονες της χώρας και μέλη της Επιτροπής εκφράζουν ανησυχίες για αύξηση των κρουσμάτων μετά το ανέμελο Πάσχα ενώ οι αριθμοί που βλέπουμε δεν είναι συγκρίσιμοι με τα μέχρι τώρα δεδομένα, αφού η κυβέρνηση κατάργησε τα τεστ στους χώρους δουλειάς και τα σχολεία με αποτέλεσμα να καταγράφονται μόνο οι θετικοί με συμπτώματα που θα έχουν λόγο να ελεχθούν.

Χθες ξεκίνησαν να φαίνονται τα πρώτα δείγματα των επιπτώσεων της Μεγάλης Εβδομάδας αναφορικά με τη διασπορά του ιού, καθώς τα κρούσματα, τα οποία είχαν παρουσιάσει μείωση τις προηγούμενες μέρες, ξεπέρασαν 11.400 το προηγούμενο 24ωρο στη χώρα που θρηνεί πλέον περισσότερους από 29.000 νεκρούς.

Ωστόσο, έχει ανακοινωθεί εδώ και δύο εβδομάδες πως η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης σταματά από την 1η Μαΐου, η επιστροφή των μαθητών από τις σχολικές διακοπές θα γίνει χωρίς τη διενέργεια ελέγχου, και η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους καταργείται στις 31 Μαΐου.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας όμως το πρωί στον ΣΚΑΪ υποστήριξε πως δεν γνωρίζουμε πότε θα καταργηθεί το «ήπιο μέτρο» της μάσκας. «Αυτό που λέμε  είναι ότι για το Μάιο τουλάχιστον θα υπάρχει μάσκα και από εκεί και πέρα βάσει της υγειονομικής εικόνας της χώρας θα αποφασιστεί τι θα γίνει από τον Ιούνιο» ανέφερε.

Ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας θα πραγματοποιήσουν σήμερα, στις 18:00, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, και ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σημειώνεται πως στο τραπέζι της Επιτροπής ενδέχεται να βρεθεί να τεθεί και το ζήτημα που απασχολεί τους ειδικούς διεθνώς για την επιδημία oξείας ηπατίτιδας σε παιδιά σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και των ΗΠΑ, καθώς μέχρι στιγμής περίπου 190 ανήλικοι έχουν νοσήσει παγκοσμίως από την νόσο που δεν σχετίζεται με κανέναν από τους γνωστούς ιούς. Η κλινική εικόνα ξεκινά πολλές φορές με συμπτώματα τύπου γαστρεντερίτιδας, συχνά ακολουθούμενα από την εμφάνιση ίκτερου (Βλ. «Τα πιθανά αίτια της oξείας ηπατίτιδας που "χτυπά" νήπια»).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου