Κυριακή 24 Απριλίου 2022

Ελπίζοντας για μιαν Ανάσταση, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

 

© Vetre Antanaviciute-meskauskiene | Dreamstime.com



Αγαπητοί αναγνώστες της efsyn.gr και της «Εφημερίδας των Συντακτών» σας ευχόμαστε καλή ανάσταση και Καλό Πάσχα!

Τα «Ανθεστήρια» στην αρχαία Ελλάδα ήταν η γιορτή αναγέννησης της φύσης και γιορτή των νεκρών, προς τιμήν του Λιμναίου Διονύσου και του Χθόνιου Ερμή. Εκεί έχει την καταγωγή του και το Χριστιανικό Πάσχα, αφού ως γνωστόν οι Χριστιανοί οικειοποιήθηκαν και προσάρμοσαν τις παγανιστικές γιορτές, ώστε να συμπίπτουν και χρονικά με τις δικές τους.

Άλλωστε, ένα βασικό στοιχείο στα μυστήρια όλης της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου ήταν «ο θνήσκων θεός», ο θεός που πεθαίνει και ανασταίνεται. Ταμμούζ στη Μεσοποταμία, Όσιρις στην Αίγυπτο, Αδωνάι (Άδωνις) και Βάαλ στη Συρία-Παλαιστίνη, Τελεπινούς και Άττης στη Μ. Ασία, ενώ στο Αιγαίο Καδμίλος, Διόνυσος και Περσεφόνη. Είναι ο βασικός συμβολισμός της σποράς και της βλάστησης, της φύσης που ανασταίνεται την άνοιξη για να «ξαναπεθάνει» το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Φέτος ζητούμενο είναι η ανάσταση, κυρίως μεταφορικά, αφού η άνοιξη φαντάζει πιο ζοφερή από κάθε άλλη φορά. Πέρα από την πανδημία του κορονοϊού, που έτσι και αλλιώς έχει μαυρίσει τον ορίζοντα, ενέσκηψε και ο πόλεμος, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι επιπτώσεις του είναι αισθητές όχι μόνο με την καταστροφή και τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και την προσφυγιά εκατομμυρίων άλλων, αλλά και με την απειλή (βεβαιότητα) μιας μεγάλης επισιτιστικής κρίσης που θα ακολουθήσει. Φέτος ο σπόρος δεν θα ανθίσει, η ανάσταση θα αργήσει και ο λιμός χτυπά ήδη διάφορες φτωχές χώρες. Η Δήμητρα (παραφθορά του Γη-μήτηρ, Γήμητερ, Δήμητερ, Δήμητρα) φαίνεται ότι «πάγωσε» λόγω μαχών στους σιτοβολώνες της Ουκρανίας και δεν θα μπορέσει να κάνει φέτος το θαύμα της.

Το μαύρο τοπίο που αποτυπώνουν οι κάμερες και η ειδησεογραφία στην Ουκρανία, με την προπαγάνδα, τα fake news και τα στημένα πλάνα και ρεπορτάζ αναδεικνύουν τη σημασία ενός ανεξάρτητου Τύπου. Ενός Τύπου που στην Ελλάδα δεινοπαθεί όχι μόνο με την εξαγορά από την κυβέρνηση (λίστες Πέτσα), αλλά και με τις διώξεις ερευνητών δημοσιογράφων που τολμούν να καταγγείλουν τη διαφθορά και τη διαπλοκή πολιτικών του χρεοκοπημένου παλαιού δικομματισμού.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι διεθνείς δημοσιογραφικές ενώσεις και οι οργανώσεις δικαιωμάτων έχουν κρούσει προ πολλού το καμπανάκι κινδύνου για την ελευθεροτυπία στη χώρα μας. Μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταλαμβάνει την τέταρτη θέση από το τέλος, συγκεντρώνοντας καλύτερη βαθμολογία μόνο από τη Βουλγαρία, τη Μάλτα (όπου δολοφονούν δημοσιογράφους) και την Ουγγαρία του Ορμπαν.

Η ενίσχυση και στήριξη των ανεξάρτητων ΜΜΕ, όπως η συνεταιριστική «Εφ.Συν.», αποτελεί αναγκαία συνθήκη για να αντισταθούν οι πολίτες στην παραπληροφόρηση και στην απόκρυψη από τα ξεπουλημένα μέσα της λίστας Πέτσα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έσπευσε να στείλει οπλισμό στην Ουκρανία, να ευθυγραμμιστεί απόλυτα (και μάλιστα ως επισπεύδουσα) στις κυρώσεις προς τη Ρωσία και στις απελάσεις Ρώσων διπλωματών, ενώ χρησιμοποιεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σαν κόμβο μεταφοράς βαρέος αμερικανικού οπλισμού κοντά στην εμπόλεμη ζώνη.

Παράλληλα, με εντελώς ανεύθυνο τρόπο «ανοίγει» την οικονομία ενόψει τουριστικής σεζόν, καταργώντας όλα τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό, και παρά τις ενστάσεις των επιστημόνων, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τους πολίτες και την υγεία τους.

Την ίδια ώρα παραμένει απαθής θεατής στο κύμα ακρίβειας και αισχροκέρδειας που έχει ενταθεί και λόγω του πολέμου. Κρύβεται πίσω από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ροκανίζει το χρόνο, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους επιχειρηματικούς ομίλους να κερδοσκοπούν ασύστολα για όσο περισσότερο μπορούν. Μοιράζει δε ψίχουλα (κατώτατος μισθός, επίδομα 200 ευρώ, ενίσχυση για τα καύσιμα κλπ) θεωρώντας ότι απευθύνεται σε χαχόλους.

Μέσα σε μια τέτοια συνθήκη πανδημίας, πολέμου και πυρηνικής απειλής μόνο να ελπίζουμε μπορούμε (και αυτό δεν μπορεί να μας το αφαιρέσει κανένας) για μια συμβολική «ανάσταση» - μετά την τωρινή «σταύρωση» - βασική προϋπόθεση της οποίας είναι η αντίσταση και η διεκδίκηση από τους πολίτες ενός καλύτερου μέλλοντος με ειρήνη στον κόσμο και πολιτική αλλαγή στη χώρα μας.


Αρχισυντάκτης efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Η AstraZeneca αποσύρει παγκοσμίως το εμβόλιο για τον κορονοϊό

  Το διδοσικό εμβόλιο της AstraZeneca | (AP Photo/Hassene Dridi)  ΕΥΡΩΠΗ   08.05.24 09:19 efsyn.gr Α+ Α- Facebook Twitter E-mail Copy link P...