Δευτέρα 25 Απριλίου 2022

Κατάπαυση πυρός για τους αμάχους του Αζοφστάλ ανακοίνωσε η Μόσχα-Δεν επιβεβαιώνει το Κίεβο

 

Δορυφορική εικόνα από τις τεράστιες χαλυβουργικές εγκαταστάσεις του Αζοφστάλ, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο των μαχών για την Μαριούπολη.
 

(Planet Labs PBC via AP)



Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα σταματήσουν τις εχθροπραξίες προκειμένου να επιτρέψουν σε αμάχους να εγκαταλείψουν το υπό πολιορκία εργοστάσιο Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, από τις 14.00 ώρα Μόσχας (14.00 ώρα Ελλάδας) σήμερα.

Το υπουργείο λέει ότι οι άμαχοι που έχουν εγκλωβιστεί στο εργοστάσιο μπορούν να φύγουν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση επιλέξουν.

Τις ανακοινώσεις έκανε ο επικεφαλής του ρωσικού Κέντρου Ελέγχου Εθνικής Άμυνας, στρατηγός Μιχαήλ Μίζιντσεφ, με την απόφαση να έρχεται ως απάντηση στις συνεχείς καταγγελίες της ουκρανικής πλευράς ότι υπάρχουν εγκλωβισμένοι άμαχοι μέσα στις εγκαταστάσεις. Οι ρωσικές δυνάμεις θα υποχωρήσουν σε ασφαλή απόσταση προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποχώρηση των αμάχων και όσων εργαζόμενων βρίσκονται στο εργοστάσιο, ενώ όσοι αποχωρούν μπορούν να κατευθυνθούν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

«Εάν άμαχοι παραμένουν στο εργοστάσιο, εμείς αξιώνουμε ρητά από τις αρχές του Κιέβου να δώσουν στις διοικητές των (ουκρανικών) εθνικιστικών δυνάμεων την εντολή να τους αφήσουν», συμπληρώνει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο Μίτζιντσεφ πρόσθεσε ότι έχει ήδη ενημερώσει το Κίεβο μέσω της αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ιρίνα Βερέστσιουκ. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, η κατάσταση στην πόλη έχει επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς. Οι κάτοικοι μπορούσαν να κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους χωρίς να κρύβονται από τους βομβαρδισμούς των Ουκρανών εθνικιστών. Παραδίδεται ανθρωπιστική βοήθεια: τρόφιμα, νερό και είδη πρώτης ανάγκης.

Δεν επιβεβαιώνει η ουκρανική πλευρά

Καμία συμφωνία δεν συνάφθηκε σήμερα για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου που θα επέτρεπε την απομάκρυνση αμάχων, που έχουν οχυρωθεί μαζί με Ουκρανούς μαχητές, στο εργοστάσιο του Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, διαβεβαίωσε το Κίεβο.

«Δηλώνω επίσημα και δημοσίως ότι δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία συμφωνία που να αφορά έναν ανθρωπιστικό διάδρομο από το Αζοφστάλ σήμερα», έγραψε στο Telegram η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, λίγο μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι θα σταματήσει τις εχθροπραξίες για να επιτρέψει την εκκένωση αμάχων.

«Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι ένας ανθρωπιστικός διάδρομος ανοίγει με τη συμφωνία και των δύο πλευρών. Ένας διάδρομος που ανακοινώνεται μονομερώς δεν παρέχει ασφάλεια και επομένως δεν είναι ένας ανθρωπιστικός διάδρομος», σημείωσε η Βερεστσούκ, στην ανάρτησή της.

Επιπλέον, ο βοηθός του προέδρου της Ουκρανίας Ολεξίι Αρέστοβιτς δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιτίθενται στο εργοστάσιο Αζοφστάλ: «Ο εχθρός συνεχίζει να επιτίθεται εναντίον των αμυντικών γραμμών μας στην περιοχή του εργοστασίου Αζοφστάλ, χρησιμοποιώντας αεροσκάφη, πυροβολικό… ανοίγοντας πυρ με άρματα μάχης και προσπαθώντας να προωθηθεί με ομάδας εφόδου, παραβιάζοντας την εντολή του ίδιου τους του ανώτατου διοικητή».

Βομβαρδισμοί σε πέντε σιδηροδρομικούς σταθμούς

Η είδηση έρχεται σε μια ημέρα κατά την οποία η Ουκρανία καταγγέλλει ρωσικές επιθέσεις σε πέντε σιδηροδρομικούς σταθμούς στο δυτικό και κεντρικό τμήμα της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ουκρανικής τηλεόρασης υπάρχουν θύματα, όμως ο αριθμός τους δεν έχει ανακοινωθεί.

Ο επικεφαλής των ουκρανικών σιδηροδρόμων, Ολεξάντερ Καμίσιν δήλωσε ότι οι επιθέσεις σημειώθηκαν μέσα σε διάστημα μίας ώρας.

Η Ουκρανία λέει πως ρωσικές επιθέσεις στο ανατολικό τμήμα της αποκρούονται

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε σήμερα πως η Ρωσία συνεχίζει να επιτίθεται στην ανατολική Ουκρανία, όμως οι επιθέσεις της αποκρούονται.

Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ είπε ότι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν να σπάσουν την αμυντική γραμμή πόλεων, όπως η Ρουμπίζνε, η Ποπάσνα, το Σιεβιεροντονέτσκ, η Μαριίνκα και η Αντβιίβκα και επιχειρούν να προωθηθούν από την πόλη Ιζιούμ προς το Μπαρβίνκοβε και το Σλοβιάνσκ.

Ρωσική αντίδραση στις αμερικανικές ανακοινώσεις

Η Ρωσία προειδοποίησε τις ΗΠΑ για την αποστολή περισσότερων όπλων στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρεσβευτής της Μόσχας στην Ουάσιγκτον.

«Υπογραμμίσαμε ότι είναι απαράδεκτη αυτή η κατάσταση, όταν οι ΗΠΑ δίνουν συνεχώς όπλα στην Ουκρανία και ζητήσαμε να μπει ένα τέλος σε αυτήν την πρακτική», είπε ο Ανατόλι Αντόνοφ, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24 TV.

Ο Αντόνοφ έκανε, επίσης, γνωστό ότι μια επίσημη διπλωματική νότα επιδόθηκε στην Ουάσιγκτον, όπου η Ρωσία εξέφραζε τις ανησυχίες της. Επισήμανε πως τέτοιες προμήθειες όπλων από τις ΗΠΑ θα επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση και θα κλιμακώσουν τη σύρραξη.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ συναντήθηκαν με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο, αργά χθες το βράδυ, οι οποίοι υποσχέθηκαν νέα βοήθεια ύψους 713 εκατομμυρίων δολαρίων στην κυβέρνηση Ζελένσκι και άλλες χώρες στην περιοχή, που φοβούνται τη ρωσική επιθετικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου