Κυριακή 24 Απριλίου 2022

LIVEBLOG: Οι Ρώσοι προσπαθούν να εφορμήσουν κατά του Αζοφστάλ - Αιματηρές επιθέσεις στη Λουχάνσκ


LIVEBLOG: Οι Ρώσοι προσπαθούν να εφορμήσουν κατά του Αζοφστάλ - Αιματηρές επιθέσεις στη Λουχάνσκ
(AP Photo/Sergei Grits)

Το πιο δύσκολο και επώδυνο Πάσχα ζει φέτος η μαρτυρική Ουκρανία, καθώς η ρωσική εισβολή στη χώρα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, ενώ ήδη πόλεις όπως το Μικολάιβ, η Οδησσός αλλά και η Μαριούπολη πληρώνουν και νέο βαρύτατο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές εξαιτίας του πολέμου.

Με μια ματιά τα γεγονότα στην Ουκρανία

  • Οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να εφορμήσουν εναντίον του εργοστασίου Αζοφστάλ στη Μαριούπολη από εδάφους, με τη στήριξη αεροπορικών πληγμάτων και βομβαρδισμών πυροβολικού, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ολεκσίι Αρέστοβιτς.
  • Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν συνεχώς τη Μαριούπολη και κάλεσε τη Μόσχα να συμφωνήσει σε μια «πραγματική, πασχαλινή εκεχειρία» στην πόλη.
  • Ο ΟΗΕ απηύθυνε σήμερα έκκληση για την εφαρμογή μιας «άμεσης» εκεχειρίας στη Μαριούπολη, προκειμένου να επιτραπεί η εκκένωση περίπου 100.000 αμάχων, που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε αυτό το ουκρανικό λιμάνι, το οποίο ελέγχει σχεδόν πλήρως ο ρωσικός στρατός, σε ένα δελτίο τύπου του συντονιστή του στην Ουκρανία.
  • Κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος δεν ήταν εφικτό να δημιουργηθεί που να οδηγεί εκτός του λιμανιού της Μαριούπολης σήμερα, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, κατηγορώντας τις ρωσικές δυνάμεις ότι δεν σταμάτησαν τις εχθροπραξίες.

  • Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 5.186.744 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρας τους μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.
  • Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεσμεύθηκε σήμερα στο μήνυμά του για το Πάσχα ότι καμία «κακία» δεν θα καταστρέψει τη χώρα του και προσευχήθηκε ο Θεός να φέρει πίσω την ευτυχία στα παιδιά και παρηγοριά στις μητέρες που θρηνούν.
  • Η αναμενόμενη συνάντηση Ζελένσκι με Μπλίκεν και Όστιν: Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι θα συναντηθεί ανήμερα την Κυριακή του Πάσχα με κορυφαίους Αμερικανούς αξιωματούχους στο Κίεβο, καθώς μαίνονται οι σφοδρότατες συγκρούσεις στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένονται σήμερα στο Κίεβο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν.
  • Το σχέδιο της Μόσχας: Η Ρωσία αποκάλυψε το στόχο της εισβολής της, ήτοι να καταλάβει πλήρως τη νότια Ουκρανία καθώς και την ανατολική επαρχία του Ντονμπάς, ώστε να δημιουργήσει το χερσαίο διάδρομο που ενώνει την χώρα με την ήδη προσαρτηθείσα από το 2014 Κριμαία.
19:13
Σπυριδούλα Σκούρα

Ζελένσκι: Περιμένουμε συγκεκριμένες συνεισφορές και όπλα από τις ΗΠΑ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατέστησε σαφές ότι αναμένει συγκεκριμένες συνεισφορές μετά την πολυαναμενόμενη συνάντησή του αργότερα σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, και τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν.

Ο Λευκός Οίκος, ωστόσο, δεν έχει σχολιάσει.

Ο Ζελένσκι είπε ότι ζητά από τους Αμερικανούς να παράγουν αποτελέσματα, τόσο σε όπλα όσο και σε εγγυήσεις ασφαλείας.

«Δεν μπορείτε να έρθετε σε εμάς με άδεια χέρια σήμερα, και δεν περιμένουμε απλά δώρα ή κάποιου είδους κέικ – περιμένουμε συγκεκριμένα πράγματα και συγκεκριμένα όπλα», ανέφερε χαρακτηριστικά

18:19
Σπυριδούλα Σκούρα

Η εξέλιξη της ρωσικής εισβολής όπως την αποτυπώνει σήμερα το υπ. Άμυνας της Βρετανίας

17:47
Σπυριδούλα Σκούρα

Αποτυχία δημιουργίας ανθρωπιστικού διαδρόμου στη Μαριούπολη

Κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος δεν ήταν εφικτό να δημιουργηθεί που να οδηγεί εκτός του λιμανιού της Μαριούπολης σήμερα, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, κατηγορώντας τις ρωσικές δυνάμεις ότι δεν σταμάτησαν τις εχθροπραξίες.

Η Βερεστσούκ είπε ότι η ουκρανική πλευρά θα επιχειρήσει ξανά αύριο να δημιουργήσει ένα ασφαλές πέρασμα εκτός της Μαριούπολης. Κάλεσε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, που έχει προγραμματίσει να ταξιδέψει στη Μόσχα προτού επισκεφθεί το Κίεβο την επόμενη εβδομάδα, να ζητήσει να εφαρμοστεί μια κατάπαυση του πυρός και να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι από τη Μαριούπολη.

«Αυτό θα πρέπει ο Γκουτέρες να συζητήσει στη Μόσχα, εάν προετοιμάζεται να μιλήσει σχετικά με την ειρήνη», τόνισε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης.

17:15
Σπυριδούλα Σκούρα

Ο ΟΑΣΕ «ανησυχεί» για αγνοούμενα μέλη στην αυτονομιστική Ουκρανία

Ο μεγαλύτερος οργανισμός ασφαλείας του κόσμου εξέφρασε ανησυχία την Κυριακή αφού πολλοί από τους Ουκρανούς μέλη του πιστεύεται ότι συνελήφθησαν σε φιλορωσικά αυτονομιστικά εδάφη στα ανατολικά της χώρας.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) απομάκρυνε μεγάλο μέρος του προσωπικού του από τη χώρα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Σε tweet την Κυριακή, ανέφεραν: «Ο ΟΑΣΕ ανησυχεί εξαιρετικά για το γεγονός ότι ορισμένα μέλη της εθνικής αποστολής @OSCE_SMM στερήθηκαν την ελευθερία τους στο Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ».

Πρόσθεσε ότι «χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα κανάλια για να διευκολυνθεί η απελευθέρωσή τους».

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, οι υπηρεσίες ασφαλείας των αυτονομιστών του Λουχάνσκ δήλωσαν αυτόν τον μήνα ότι συνέλαβαν δύο μέλη της αποστολής του ΟΑΣΕ.

Το TASS είπε ότι ένας από αυτούς «ομολόγησε» ότι παρέδωσε «εμπιστευτικές στρατιωτικές πληροφορίες σε εκπροσώπους ξένων ειδικών υπηρεσιών» και ότι είχε ξεκινήσει έρευνα για εσχάτη προδοσία εναντίον τους.

Την Κυριακή, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ, Μάικλ Κάρπεντερ, ζήτησε να απελευθερωθούν τα μέλη του σώματος.

17:04
Σπυριδούλα Σκούρα

Ουκρανία: Ο αριθμός των προσφύγων προσεγγίζει τα 5,2 εκατομμύρια

Λίγοι παραπάνω από 23.000 Ουκρανοί πρόσφυγες εγκατέλειψαν τις τελευταίες 24 ώρες τη χώρα τους, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής που έκλεισε 2 μήνες, με τον συνολικό αριθμό τους να προσεγγίζει τα 5,2 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν μερικώς επικαιροποιηθεί της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 5.186.744 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρας τους μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, ήτοι 23.058 περισσότεροι σε σύγκριση με τον χθεσινό απολογισμό.

«Σήμερα, σκεφτόμαστε όλους εκείνους που γιορτάζουν το ορθόδοξο Πάσχα. Για τους ανθρώπους στην Ουκρανία και εκείνους που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα, θα είναι μια νέα ημέρα φόβου, αγωνίας, απώλειας και χωρισμών από τους αγαπημένους, την ώρα που ο πόλεμος συνεχίζεται ακατάπαυστα. Η δύναμη και το κουράγιο να τους συντροφεύουν», έγραψε σήμερα σε μήνυμά του στο Twitter ο Φίλιππο Γκράντι, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Από τις αρχές Απριλίου, ο αριθμός των Ουκρανών που εγκατέλειψαν τη χώρα τους ανέρχεται σε λίγο πάνω από 1.151.000, ένας αριθμός πολύ μικρότερος από τα 3,4 εκατομμύρια ανθρώπων, που επέλεξαν να φύγουν μονάχα τον μήνα Μάρτιο.

16:23
Σπυριδούλα Σκούρα

Στην Ινδία η Φον ντερ Λάιεν για συνομιλίες με επίκεντρο την Ουκρανία

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έφτασε σήμερα στην Ινδία, για μια διήμερη επίσκεψη που είναι αφιερωμένη στο εμπόριο, την ασφάλεια και το κλίμα, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται επίσης να αναφερθεί στην ουδετερότητα που επιδεικνύει το Νέο Δελχί σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ινδία αναζητά μια δύσκολη ισορροπία μεταξύ των σχέσεών της με τη Δύση και εκείνων με τη Ρωσία, που της καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των αναγκών της σε όπλα και ενέργεια. Απέφυγε να καταδικάσει ανοικτά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και να συνταχθεί με τις ψηφοφορίες προς αυτήν την κατεύθυνση στα Ηνωμένα Έθνη.

Η φον ντερ Λάιεν θα συναντηθεί αύριο με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος δέχθηκε τις τελευταίες εβδομάδες επισκέψεις και εκκλήσεις άλλων ηγετών της Δύσης, οι οποίοι άσκησαν πιέσεις προκειμένου να κρατήσει αποστάσεις από τη Μόσχα, ιδίως του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον την περασμένη Πέμπτη και την Παρασκευή.

15:52
Σεϊντή Εύα

Τηλεφωνική επικοινωνία Ζελένσκι - Ερντογάν

Η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια κατά τη διάρκεια της διαπραγματευτικής διαδικασίας μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Ουκρανό ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας, έγινε σήμερα γνωστό από την τουρκική προεδρία.

Ο Ερντογάν είπε ότι η απομάκρυνση των τραυματιών και αμάχων από τη Μαριούπολη πρέπει να διασφαλιστεί, προσθέτοντας πως η Τουρκία βλέπει καταρχήν θετικά το θέμα της εγγυήτριας χώρας. Η Ουκρανία επιδιώκει να της δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας από διάφορες χώρες κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει των συνομιλιών του Τούρκου προέδρου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ζελένσκι είπε πως εκείνος και ο Ερντογάν συζήτησαν την ανάγκη άμεσης εκκένωσης των αμάχων από τη Μαριούπολη, μεταξύ άλλων από το εργοστάσιο Αζοφστάλ και την ανταλλαγή των Ουκρανών στρατιωτών που έχουν οχυρωθεί στο εργοστάσιο.

15:50
Σεϊντή Εύα

Οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να εφορμήσουν εναντίον του εργοστασίου Αζοφστάλ στη Μαριούπολη από εδάφους, με τη στήριξη αεροπορικών πληγμάτων και βομβαρδισμών πυροβολικού, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ολεκσίι Αρέστοβιτς.

Ο Αρέστοβιτς έγραψε στο Facebook ότι «ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να αποτελειώσουν τους υπερασπιστές του Αζοφστάλ και περισσότερους από 1000 αμάχους, που κρύβονται στο εργοστάσιο».

15:23
Σεϊντή Εύα

Βίντεο από το ρημαγμένο Τσερνίχιβ

14:25
Σεϊντή Εύα

Έκκληση ΟΗΕ για «άμεση» εκεχειρία στη Μαριούπολη

Ο ΟΗΕ απηύθυνε σήμερα έκκληση για την εφαρμογή μιας «άμεσης» εκεχειρίας στη Μαριούπολη, προκειμένου να επιτραπεί η εκκένωση περίπου 100.000 αμάχων, που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε αυτό το ουκρανικό λιμάνι, το οποίο ελέγχει σχεδόν πλήρως ο ρωσικός στρατός, σε ένα δελτίο τύπου του συντονιστή του στην Ουκρανία.

«Χρειάζεται μια κατάπαυση των εχθροπραξιών αμέσως για να σωθούν ζωές. Όσο περισσότερο περιμένουμε, τόσες περισσότερες ζωές απειλούνται. Πρέπει να επιτραπεί να απομακρυνθούν αμέσως, σήμερα. Αύριο θα είναι πάρα πολύ αργά», δήλωσε ο Άμιν Άγουαντ.

Το Κίεβο ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν αυτήν την πόλη στη Θάλασσα του Αζόφ και κυρίως το χαλυβουργείο Αζοφστάλ, τελευταίο θύλακα αντίστασης των Ουκρανών μαχητών.

14:00
Σεϊντή Εύα

Ουκρανία: Τα τελευταία στοιχεία για τις απώλειες του ρωσικού στρατού

Στις 21.800 έχουν φτάσει οι νεκροί Ρώσοι στρατιώτες από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

13:37
Σεϊντή Εύα

Συνεχείς βομβαρδισμούς της Μαριούπολης ανήμερα Πάσχα καταγγέλλει ο Ουκρανός διαπραγματευτής

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν συνεχώς τη Μαριούπολη και κάλεσε τη Μόσχα να συμφωνήσει σε μια «πραγματική, πασχαλινή εκεχειρία» στην πόλη.

«Η Ρωσία επιτίθεται συνεχώς στο εργοστάσιο Αζοφστάλ της Μαριούπολης. Το σημείο όπου βρίσκονται οι πολίτες και ο στρατός μας βομβαρδίζεται από αέρος και από το πυροβολικό», επεσήμανε ο Ποντολιάκ στο Twitter.

Ο ίδιος κάλεσε τη Ρωσία «να αναλογιστεί τα απομεινάρια της φήμης της» και ζήτησε «μια πραγματική, πασχαλινή εκεχειρία στη Μαριούπολη», αλλά και την άμεση δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου για την απομάκρυνση των αμάχων και έναν ειδικό γύρο συνομιλιών ώστε να διευκολυνθεί η ανταλλαγή αιχμάλωτων στρατιωτικών και πολιτών.

13:06
Σεϊντή Εύα

Επίθεση με βαρύ οπλισμό κατά της Ζαπορίζια - Αρκετοί τραυματίες

Οι Ρώσοι κατακτητές συνεχίζουν να βομβαρδίζουν την περιφέρεια της Ζαπορίζια, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των Αμυντικών Δυνάμεων της Περιφέρειας Ρουσλάν Τκατσούκ.

Ο ίδιο ανέφερε ότι ενεργές μάχες διεξάγονται στην περιοχή της πόλης Γκουλιάιπολε και υπάρχουν αρκετοί τραυματίες.

Όπως ανακοινώθηκε, οι Ρώσοι πλήττουν την περιοχή με τη βοήθεια ενός αεροσκάφους Su-24, ενός άρματος μάχης, ενός συστήματος πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων Grad, όλμων 120 χιλιοστών και βαρέων πυροβόλων.

12:48
Σεϊντή Εύα

Ακόμη 265 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα

Άλλοι 265 Ουκρανοί πρόσφυγες εισήλθαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Από τους 265 Ουκρανούς οι 54 ήταν ανήλικοι.

Αναλυτικά από τον Προμαχώνα εισήλθαν 132 Ουκρανοί, από τους Ευζώνους 12 και από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα 69, ενώ στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 48, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» δύο και στα λοιπά αεροδρόμια άλλοι δύο.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 22.382 Ουκρανοί πολίτες, από τους οποίους 6.254 ανήλικοι.

11:58
Σεϊντή Εύα

Δύο νεκρά παιδιά στο Ντονέτσκ

Δύο παιδιά σκοτώθηκαν σήμερα από τους βομβαρδισμούς των ρωσικών δυνάμεων, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, ενώ κάλεσε τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σημεία όπου μαίνονται μάχες.

Ο Πάβλο Κιριλένκο ανέφερε στο Telegram ότι τα παιδιά, ηλικίας 5 και 14 ετών, σκοτώθηκαν στο Οχερετίνσκ όταν καταστράφηκε το κτίριο στο οποίο ζούσαν.

11:27
Σεϊντή Εύα

Πασχαλινό μήνυμα Ζελένσκι: Καμία κακία δεν θα καταστρέψει τη χώρα μας

AP Photo/Efrem Lukatsky

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεσμεύθηκε σήμερα στο μήνυμά του για το Πάσχα ότι καμία «κακία» δεν θα καταστρέψει τη χώρα του και προσευχήθηκε ο Θεός να φέρει πίσω την ευτυχία στα παιδιά και παρηγοριά στις μητέρες που θρηνούν.

Μπροστά από τον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας στο Κίεβο, μια εκκλησία ηλικίας 1.000 ετών, ο Ζελένσκι επεσήμανε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του προς τον ουκρανικό λαό ότι η χώρα θα ξεπεράσει το σκοτάδι που έχει φέρει ο πόλεμος.

«Σήμερα εξακολουθούμε να πιστεύουμε στη νέα νίκη της Ουκρανίας και είμαστε όλοι πεπεισμένοι ότι δεν θα μας καταστρέψει καμία ορδή ή κακία», τόνισε ο Ζελένσκι φορώντας το χαρακτηριστικό χακί μπλουζάκι.

«Θα ξεπεράσουμε τους σκοτεινούς καιρούς και σήμερα εγώ –όπως και οι περισσότεροι από εμάς—δεν φορώ φωτεινά χρώματα, αλλά πολεμάμε για μια φωτεινή ιδέα», πρόσθεσε.

Σήμερα, Κυριακή του Πάσχα, συμπληρώνονται δύο μήνες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στο παρελθόν οι εκκλησίες της χώρας ήταν γεμάτες στη διάρκεια της βραδινής λειτουργίας της Ανάστασης και στη συνέχεια το πρωί της Κυριακής του Πάσχα. Όμως φέτος οι αρχές έχουν ζητήσει να μην συγκεντρωθούν πολλοί πιστοί στις εκκλησίες καθώς υπάρχει φόβος ότι θα αποτελέσουν στόχος των ρωσικών βομβαρδισμών.

Σύμφωνα με τον Σερχίι Γκαϊντάι, τον κυβερνήτη της επαρχίας Λουχάνσκ, επτά εκκλησίες στην περιοχή έχουν καταστραφεί στη διάρκεια του πολέμου.

Εξάλλου τουλάχιστον 213 παιδιά έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής.

«Δώσε σε κάθε αγόρι και σε κάθε κορίτσι μια χαρούμενη παιδική ηλικία, νεότητα και γηρατειά ώστε τουλάχιστον να σβήσουν οι αναμνήσεις της φρικτής παιδικής τους ηλικίας στη διάρκεια του πολέμου», προσευχήθηκε ο Ζελένσκι.

«Φρόντισε τις μητέρες μας, δώσε υπομονή σε αυτές που περιμένουν έναν γιο ή μια κόρη να επιστρέψουν από τον πόλεμο», πρόσθεσε. «Δώσε υπομονή σε αυτούς που, δυστυχώς, δεν θα δουν τα παιδιά τους να επιστρέφουν από το μέτωπο».

«Μην ξεχνάς τη Μαριούπολη και τους ηρωικούς της υπερασπιστές. Μπορεί να καταστραφούν οι τοίχοι, αλλά δεν μπορούν να καταστραφούν τα θεμέλια πάνω στα οποία βασίζεται το πνεύμα των μαχητών μας, το πνεύμα όλης της χώρας», κατέληξε.

10:39
Σεϊντή Εύα

Τουλάχιστον ένας νεκρός από τους ολονύκτιους βομβαρδισμούς στο Ντνίπρο

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τον βομβαρδισμό ουκρανικών πόλεων ακόμη καιτο βράδυ της Ανάστασης, με το Ντνίπρο, στην κεντρική Ουκρανία, να γίνεται και αυτό στόχος, με τουλάχιστον έναν νεκρό.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Ντνιπροπετρόφσκ, ο Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο, δήλωσε ότι ένας 48χρονος άνδρας σκοτώθηκε στη διάρκεια βομβαρδισμών τη νύχτα.

10:14
Σεϊντή Εύα

Ανάσταση στο Κίεβο - Σε απευθείας μετάδοση

Το πρωί της Κυριακής αποφάσισε να κάνει την Ανάσταση η ουκρανική εκκλησία λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας και των αλλεπάλληλων βομβαρδισμών στις περισσότερες μεγάλες ουκρανικές πόλεις.

Δείτε απ' ευθείας τη μετάδοση της αναστάσιμης λειτουργίας από την ουκρανική τηλεόραση.

09:55
Σεϊντή Εύα

Η Ελβετία απέρριψε γερμανικό αίτημα για επανεξαγωγή πυρομαχικών στο Κίεβο

Η Ελβετία έχει καθυστερήσει την παράδοση όπλων στην Ουκρανία από τη Γερμανία εμποδίζοντας την επανεξαγωγή ελβετικής κατασκευής πυρομαχικών για τα στρατιωτικά οχήματα Marder τα οποία θέλει να αποκτήσει το Κίεβο, ανέφερε η ελβετική εφημερίδα SonntagsZeitung.

Η είδηση γίνεται γνωστή την ώρα που ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δέχεται ολοένα και περισσότερες επικρίσεις επειδή η κυβέρνησή του δεν έχει προσφέρει βαρέα όπλα στην Ουκρανία προκειμένου να τη βοηθήσει να απωθήσει την επίθεση της Ρωσίας.

Τα οχήματα Marder της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας Rheinmettal χρησιμοποιούν πυρομαχικά που κατασκευάζονται στην Ελβετία, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επισημαίνει ότι η χώρα εμποδίζει την επανεξαγωγή πολεμικού υλικού σε εμπόλεμες περιοχές.

Η SonntagsZeitung επικαλείται εκπρόσωπο της Κρατικής Υπηρεσίας Οικονομικών Υποθέσεων της Ελβετίας (SECO) ο οποίος δήλωσε πως η υπηρεσία έχει λάβει δύο αιτήματα από τη Γερμανία για τη μεταφορά στην Ουκρανία πυρομαχικών που έλαβε από την Ελβετία.

«Και τα δύο αιτήματα της Γερμανίας έλαβαν αρνητική απάντηση», επεσήμανε ο εκπρόσωπος εξηγώντας ότι η απόρριψη αυτή βασίστηκε στην ουδετερότητα της Ελβετίας και τη νομοθεσία που απαγορεύει την εξαγωγή πολεμικού υλικού σε εμπόλεμες περιοχές.

Η Ελβετία έχει υιοθετήσει τις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ουκρανίας, αλλά έχει τονίσει ότι το καθεστώς ουδετερότητάς της δεν της επιτρέπει να παρέχει όπλα σε εμπόλεμες περιοχές. Τον Μάρτιο είχε απορρίψει το αίτημα της Πολωνίας για όπλα προκειμένου να βοηθήσει την Ουκρανία.

09:38
Σεϊντή Εύα

Οχτώ νεκροί από ρωσικές επιθέσεις στο Λουχάνσκ

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικές επιθέσεις στο Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με ανάρτηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης του κυβερνήτη της επαρχίας Σερχίι Γκαϊντάι.

Στο μεταξύ ο κυβερνήτης της επαρχίας Ντνιπροπετρόφσκ, ο Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο, δήλωσε σήμερα ότι ένας 48χρονος άνδρας σκοτώθηκε στη διάρκεια βομβαρδισμών τη νύκτα.

Εξάλλου, σύμφωνα με την τακτική ενημέρωση του υπουρείου Άμυνας της Βρετανίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν απωθήσει αυτή την εβδομάδα πολλές ρωσικές επιθέσεις στη γραμμή επαφής στο Ντονμπάς.

Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία κατάφερε να καταλάβει κάποιες περιοχές, η αντίσταση των ουκρανικών δυνάμεων είναι ισχυρή σε όλους τους άξονες.

«Το χαμηλό ρωσικό ηθικό και ο περιορισμένος χρόνος που διαθέτει (ο ρωσικός στρατός) για να ανασυνταχθεί, να επανεξοπλιστεί και να αναδιοργανωθεί πριν τις επιθέσεις πιθανόν να περιορίζουν την αποτελεσματικότητα του στις μάχες», εκτίμησε το βρετανικό υπουργείο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

ECDC: Δραματική αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη - 60.000 περιπτώσεις σε 16 μήνες

  Newsroom  Ανανεώθηκε:  Τετάρτη, 08 Μαϊος 2024 14:40 Δραματική είναι η αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη στην Ευρώπη παρά το γεγονός ότι μπορεί...