Κυριακή 24 Απριλίου 2022

Σανγκάη: Μεταλλικοί φράχτες, για αποκλεισμό κτιρίων, στο οπλοστάσιο για την πανδημία

Zhang Jiansong/Xinhua via AP


Με μεταλλικούς φράχτες που αποκλείουν συγκροτήματα κατοικιών ή και ολόκληρες περιοχές όπου καταγράφονται κρούσματα κορονοϊού προσπαθούν οι αρχές της Σανγκάης να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας στην πόλη των 25 εκατ. κατοίκων, προκαλώντας για μια ακόμη φορά την κατακραυγή για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Παρά την πολιτική της «μηδενικής ανοχής στην Covid-19», ήδη έχουν καταγραφεί επισήμως 87 συνολικά θάνατοι, έπειτα από πολλές εβδομάδες ενός πολύ σκληρού lockdown που δεν επιτρέπει στους πολίτες να κυκλοφορούν στην πόλη, παρά μόνο σε κατάσταση απόλυτης ανάγκης, ενώ έχουν καταγραφεί προβλήματα στην τροφοδοσία των οικογενειών, αλλά και ακρότητες όπως η θανάτωση κατοικιδίων πολιτών που νόσησαν, σφράγισμα διαμερισμάτων και βίαιη μεταφορά ύποπτων κρουσμάτων σε κρατικές εγκαταστάσεις. 

Πλέον νέα κατακραυγή προκάλεσε η είδηση ότι οι αρχές της Σανγκάης έχουν υψώσει φράχτες έξω από κτίρια κατοικιών. Εικόνες εργαζομένων με λευκές στολές που σφραγίζουν εισόδους πολυκατοικιών και κλείνουν ολόκληρους δρόμους με πράσινη περίφραξη ύψους περίπου δύο μέτρων έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας ερωτήσεις και παράπονα από τους κατοίκους.

Ένας χρήστης στο κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης Weibo μίλησε για «ασέβεια προς τα δικαιώματα των ανθρώπων μέσα, χρησιμοποιώντας μεταλλικά φράγματα για να τα περικλείσει σαν οικόσιτα ζώα». Άλλο βίντεο δείχνει κατοίκους να φωνάζουν από τα μπαλκόνια στους εργάτες που προσπαθούσαν να στήσουν περίφραξη πριν υποχωρήσουν και τους απομακρύνουν. Άλλα βίντεο έδειχναν ανθρώπους να προσπαθούν να γκρεμίσουν φράχτες.

Πολλοί από τους φράχτες αναγέρθηκαν γύρω από συγκροτήματα που χαρακτηρίστηκαν «σφραγισμένες περιοχές» - κτίρια όπου τουλάχιστον ένα άτομο βρέθηκε θετικό στην ασθένεια Covid-19, οι ένοικοι των οποίων απαγορεύεται να βγαίνουν από τις μπροστινές τους πόρτες.

Για την ώρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, δεν είναι σαφές τι ώθησε τις αρχές να καταφύγουν σε αποκλεισμό των περιοχών αυτών, ενώ το μόνο που υπάρχει είναι μια ειδοποίηση από το Σάββατο μέσω διαδικτύου, σύμφωνα με την οποία επιβάλλεται «σκληρή καραντίνα» σε ορισμένες περιοχές. Επίσης, το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την αυθεντικότητα της ανακοίνωσης ή όλων των εικόνων που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, έχει καταγράψει πράσινη περίφραξη σε δρόμο στην κεντρική Σανγκάη την Κυριακή.

Επίσης, αυτή την εβδομάδα, το Reuters είδε επίσης αστυνομικούς με στολές που τους κάλυπταν πλήρως, να περιπολούν στους δρόμους της Σανγκάης, να στήνουν οδοφράγματα και να ζητούν από τους πεζούς να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Η Σανγκάη είναι η πολυπληθέστερη πόλη της Κίνας και ο πιο σημαντικός οικονομικός κόμβος της χώρας. Βρίσκεται αντιμέρωπη με τη σοβαρότερη επιδημία κορονοϊού από την αρχή της υγειονομικής κρίσης.

Το παρατεταμένο και ιδιαίτερα σκληρό lockdown, το οποίο για πολλούς κατοίκους έχει διαρκέσει πάνω από τρεις εβδομάδες, έχει προκαλέσει απογοήτευση στους κατοίκους, καθώς έχει περιοριστεί και η πρόσβασή τους σε τρόφιμα και ιατρική περίθαλψη, χάνουν το εισόδημά τους γιατί δεν μπορούν να εργαστούν, ενώ χωρίζονται και οικογένειες.

Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί επίσης στη βιομηχανική παραγωγή και τις αλυσίδες εφοδιασμού. 

Η Σαγκάη πραγματοποιεί καθημερινά τεστ COVID-19 σε όλη την πόλη και επιταχύνει τη μεταφορά θετικών κρουσμάτων σε κεντρικές εγκαταστάσεις για την εξάλειψη της μετάδοσης του ιού εκτός των περιοχών καραντίνας. Το Σάββατο 23 Απριλίου στην πόλη καταγράφηκαν 39 θάνατοι από κορονοϊό, έναντι 12 την Παρασκευή. Τις πρώτες εβδομάδες αυτής της έξαρσης της πανδημίας, δεν είχε αναφερθεί κανένας θάνατος, ωστόσο τις τελευταίες 7 ημέρες έχουν αναφερθεί 87 απώλειες 

Δεν ανέφερε κανέναν θάνατο τις πρώτες εβδομάδες, τροφοδοτώντας αμφιβολίες μεταξύ των κατοίκων σχετικά με τα στοιχεία. Έκτοτε έχει αναφέρει 87 θανάτους, όλα τις τελευταίες επτά ημέρες. Επίσης, είχαν 19.657 νέα τοπικά μεταδιδόμενα ασυμπτωματικά κρούσματα, έναντι 20.634 την προηγούμενη ημέρα και 1.401 συμπτωματικών, έναντι 2.736.

Τα κρούσματα εκτός των περιοχών καραντίνας ανήλθαν σε 280 από 218 την Παρασκευή.

Σε εθνικό επίπεδο, η Κίνα ανέφερε 20.285 νέα ασυμπτωματικά κρούσματα κορονοϊού το Σάββατο, έναντι 21.423 μια ημέρα νωρίτερα, με 1.580 συμπτωματικά κρούσματα, έναντι 2.988. Το Πεκίνο κατέγραψε 22 νέα κρούσματα κορονοϊού - όλα τοπικά μεταδιδόμενα - σε σύγκριση με έξι την προηγούμενη ημέρα, με αποτέλεσμα μια σειρά από γυμναστήρια και παρόχους δραστηριοτήτων μετά το σχολείο να αναστείλουν προσωρινά τα μαθήματα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιο Covid, μετά την παραδοχή σπάνιας παρενέργειαςΗ AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιο Covid, μετά την παραδοχή σπάνιας παρενέργειας

 Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιο Covid, μετά την παραδοχή σπάνιας παρενέργειας Εμβολιασμός με το σκεύασμα της AstraZeneca / AP Photo NEWSR...