Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

Την απομάκρυνση από τη Μαριούπολη διαπραγματεύονται οι μαχητές του Αζόφ

 

AP Photo/Alexei Alexandrov



Με τη μάχη του Ντονμπάς να είναι σε πλήρη εξέλιξη και τη Μαριούπολη πλήρως περικυκλωμένη από ρωσικά στρατεύματα, έντονη ανησυχία επικρατεί στο τελευταίο προπύργιο αντίστασης, στο εργοστάσιο της Αζοφστάλ, όπου σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές έχουν καταφύγει και περίπου 1.000 άμαχοι, εκτός απ' τους μαχητές του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ.

Ο υποδιοικητής του τάγματος Αζόφ, Σβατοσλάβ Παλάμαρ, είπε ότι οι υπερασπιστές της Μαριούπολης είναι έτοιμοι να εκκενώσουν την πόλη με την υποστήριξη «τρίτου μέρους». Ο Παλάμαρ πρόσθεσε ότι εκπρόσωποι της διαπραγματευτικής ομάδας της Ουκρανίας είναι έτοιμοι να μεταβούν στη Μαριούπολη για να συναντηθούν με τη ρωσική πλευρά σχετικά με την εκκένωση.

«Συζητήσαμε σήμερα με την ανώτατη πολιτική ηγεσία. Είναι ο Νταβίντ Αραχαμίγια και ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ που λένε ότι είναι έτοιμοι να έρθουν στη Μαριούπολη με τον Μεντίσκι και τον Σλούτσκι για να διαπραγματευτούν την εκκένωση της υπόλοιπης στρατιωτικής φρουράς.

Είμαστε έτοιμοι να εκκενώσουμε την πόλη της Μαριούπολης, με την υποστήριξη ενός τρίτου μέρους, με τα φορητά όπλα για να διασώσουμε το προσωπικό, να απομακρύνουμε τους τραυματίες και να πάρουμε τα πτώματα των νεκρών και να τα θάψουμε με τιμές στην περιοχή που δεν ελέγχεται από τη Ρωσία.

Καλούμε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο να συμμετάσχει στις εγγυήσεις ασφάλειας.

Τονίζω ότι δεν υποστηρίζουμε τις απαιτήσεις της Ρωσίας για παράδοση όπλων και σύλληψη των υπερασπιστών μας».

Σύμφωνα με τον Ουκρανό μαχητή, εχθρικά οχήματα με την ένδειξη "V" εντοπίστηκαν στη Μαριούπολη. Οι ρωσικές δυνάμεις με αυτό το σημάδι κατηγορούνται ότι διέπραξαν φρικαλεότητες κατά του άμαχου πληθυσμού στην περιοχή του Κιέβου.

Ο στρατιωτικός πρόσθεσε ότι οι κατακτητές έστειλαν νέες δυνάμεις στη Μαριούπολη: «Έχουν εξοπλισμό, άρματα μάχης, αεροπλάνα, ναυτικό πυροβολικό».

Όσον αφορά τους αμάχους που κρύβονται στο εργοστάσιο χαλυβουργίας Αζοφστάλ, ο μαχητής του Αζόφ είπε ότι οι άνθρωποι φοβούνται και δεν μπορούν να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο λόγω των συνεχών βομβαρδισμών.

«Οι συνεχείς βομβαρδισμοί καλά κρατούν, παρά τις δηλώσεις των ρωσικών στρατευμάτων, ο εχθρός συνεχίζει να βομβαρδίζει και να εγκαταλείπει με ασφάλεια το έδαφος του Αζοφστάλ, οι πολίτες μας δεν έχουν καμία ευκαιρία. Ζητώ συμμόρφωση με τις εγγυήσεις τους. Έτσι, με την υποστήριξη τρίτων, οι άμαχοι θα φύγουν από το εργοστάσιο. Δεν τους κρατάμε. Ζητάμε να απελευθερωθούν».

Ο Παλάμαρ κάλεσε τους Ρώσους  να τερματίσουν τους βομβαρδισμούς και να διατηρήσουν ένα καθεστώς κατάπαυσης τους πυρός, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη, ώστε οι άμαχοι να εγκαταλείψουν το Αζοφστάλ και να εκκενώσουν την πόλη.

Ανταλλαγή πρότεινε ο Ζελένσκι

Ukrainian Presidential Press Office via AP

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αφού είπε πως περίπου 1.000 άμαχοι έχουν παγιδευτεί σε εργοστάσιο χαλυβουργίας στη Μαριούπολη μαζί με Ουκρανούς στρατιώτες, μίλησε για ανταλλαγή με τους Ρώσους.

«Πίσω από τις πλάτες των παιδιών μας στη Μαριούπολη υπάρχουν περίπου χίλιοι άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών», είπε ο Ζελένσκι μετά τις συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι η Ρωσία εμπόδισε τις προσπάθειες της Ουκρανίας να διαπραγματευτεί μια ασφαλή έξοδο γι' αυτήν. «Είμαστε ανοιχτοί σε διαφορετικές μορφές ανταλλαγής του λαού μας με τον ρωσικό  λαό, τον ρωσικό στρατό που έχουν αφήσει πίσω τους», είπε.

Στο μεταξύ, σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, δεν συμφωνήθηκε να ανοίξει κάποιος ανθρωπιστικός διάδρομος διαφυγής απ' τη Μαριούπολη.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η Μόσχα αναμένει «μια απάντηση» αφού παρέδωσε το έγγραφο αυτό στην ουκρανική πλευρά.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Σαρλ Μισέλ, ο Ζελένσκι είπε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ αποτελεί «προτεραιότητα» της χώρας του.

Η Τουρκία κατηγορεί χώρες του ΝΑΤΟ ότι επιθυμούν να συνεχιστεί ο πόλεμος 

Cem Ozdel/Turkish Foreign Ministry via AP, Pool

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε σήμερα χώρες του ΝΑΤΟ ότι επιθυμούν έναν πόλεμο διαρκείας στην Ουκρανία, ώστε «να αποδυναμωθεί» η Μόσχα.

«Υπάρχουν χώρες στους κόλπους του ΝΑΤΟ που επιθυμούν να συνεχιστεί ο πόλεμος», είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας. «Ο στόχος τους είναι να αποδυναμωθεί η Ρωσία», πρόσθεσε.

Οι ρωσοουκρανικές διαπραγματεύσεις, που φιλοξενήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη Μαρτίου και επρόκειτο να συνεχιστούν μέσω βιντεοκλήσεων, φαίνεται ότι βρίσκονται σε νεκρό σημείο. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε νωρίτερα ότι οι Ουκρανοί «υπαναχωρούν» διαρκώς από τα σημεία στα οποία είχε επιτευχθεί συμφωνία.

Η Τουρκία έχει φιλοξενήσει δύο φορές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, την πρώτη στις 10 Μαρτίου, σε υπουργικό επίπεδο, στην Αττάλεια και τη δεύτερη στις 29 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη.

Βασικές εξελίξεις

  • Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι παρέδωσε σχέδιο εγγράφου με τα αιτήματά της στο Κίεβο, κάτι που διέψευσε μετά ο Ζελένσκι.
  • Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε δοκιμή του νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sarmat, ενός στρατηγικού όπλου που, όπως είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, θα κάνει όσους προσπαθούν να απειλήσουν τη Ρωσία να το ξανασκεφτούν.
  • Το Πεντάγωνο ανέφερε ότι η εκτόξευση του Sarmat ήταν επιτυχής για πρώτη φορά σήμερα αλλά έκανε λόγο μια «δοκιμή ρουτίνας» που δεν αποτελεί «απειλή» για τις ΗΠΑ ή τους συμμάχους τους. 
  • Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, παραδέχτηκε ότι το Βερολίνο έχει επιλέξει να μην αποκαλύψει όλα τα όπλα που έχει αποστείλει για να υποστηρίξει την Ουκρανία.
  • Ο αριθμός των Ουκρανών που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου ξεπέρασε τα 5 εκατομμύρια ενώ σε τουλάχιστον 7,1 εκατ. ανέρχονται οι εκτοπισμένοι, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Η AstraZeneca αποσύρει παγκοσμίως το εμβόλιο για τον κορονοϊό

  Το διδοσικό εμβόλιο της AstraZeneca | (AP Photo/Hassene Dridi)  ΕΥΡΩΠΗ   08.05.24 09:19 efsyn.gr Α+ Α- Facebook Twitter E-mail Copy link P...