Επανεκλέγεται στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας ο Εμανουέλ Μακρόν, με ποσοστό που αγγίζει το 58,2% βάσει των επίσημων εκτιμήσεων εκλογικού αποτελέσματος που δημοσιοποιήθηκαν μετά το κλείσμο της προεδρικής κάλπης στις 21.00 ώρα Ελλάδος.  Η Μαρίν Λεπέν αποσπά ποσοστό 41,8% των ψήφων. Πανηγυρισμοί υποστηρικτών του Γάλλου προέδρου· επίκειται ομιλία του στη σκιά του Πύργου του Άιφελ.

Γύρω από το 28% εκτιμούν οι αναλυτές ότι θα κινηθεί η αποχή· εφόσον οι εκτιμήσεις επαληθευτούν θα πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά αποχής σε γαλλική εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων δεκαετιών.

Την εκλογική έκβαση εκτιμόταν ότι επρόκειτο να κρίνει ακριβώς η αποχή -που ευνοεί τον Μακρόν-, καθώς και η στάση κυρίως των ψηφοφόρων της ριζοσπαστικής Αριστεράς υπό τον Ζακ-Λυκ Μελανσόν, η οποία και έχει αναδειχθεί τρίτος πόλος της γαλλικής πολιτικής σκηνής.

Ο Εμανουέλ Μακρόν «χρίζεται» ο δεύτερος πρόεδρος της Γαλλίας που εξασφαλίζει την επανεκλογή του μετά τον Ζακ Σιράκ, το 2002, σε μία ακόμη αναμέτρηση απέναντι στην Άκρα Δεξιά -η οποία εντούτοις αγγίζει τα υψηλότερα ποσοστά στα οποία έχει ανέλθει έως σήμερα σε προεδρικές εκλογές.

Στον πρώτο γύρο της 10ης Μαρτίου, ο απερχόμενος πρόεδρος και επικεφαλής του κινήματος La République En Marche! είχε εξασφαλίσει ευρύτερη υποστήριξη συγκριτικά με την κάλπη του 2017 (27,8% έναντι 24%). Η υποψήφια του Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν, έχοντας εξασφαλίσει ποσοστό 23,1% στον πρώτο γύρο, έδωσε για τρίτη φορά μάχη για τη γαλλική προεδρία.

21:24
Ευαγγελία Μπίφη

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μία σημαντική νίκη για τη Γαλλία, την Ευρώπη, τη Δημοκρατία

«Συγχαρητήρια Emmanuel Macron! Μία σημαντική νίκη για τη Γαλλία, την Ευρώπη, τη δημοκρατία!» αναφέρει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του στο Twitter κατόπιν της επανεκλογής του Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας.

21:22
Ευαγγελία Μπίφη

Συγχαρητήρια της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα στον Μακρόν

Tα συγχαρητήριά της στον Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή του εξέφρασε με ανάρτησή της στo Twitter η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

«Με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναπομονονούμε να συνεχίσουμε το έργο στο πλαίσιο της γαλλικής προεδρίας και πέρα από αυτή, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις ενός όλο και πιο αβέβαιου και ανησυχητικού κόσμου» ανέφερε η Ρομπέρτα Μέτσολα.

21:21
Ευαγγελία Μπίφη

Το γύρο του κόσμου κάνει η επανεκλογή Μακρόν

21:13
Ευαγγελία Μπίφη

Πανηγυρίζουν υποστηρικτές του Εμανουέλ Μακρόν

AP Photo/Rafael Yaghobzadeh
AP Photo/Rafael Yaghobzadeh

21:05
Ευαγγελία Μπίφη

Επανεκλογή Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας με 58,2% έναντι της Λεπέν δίνουν τα επίσημα exit poll

21:00
Ευαγγελία Μπίφη

Έκλεισαν οι κάλπες στη Γαλλία

19:52
Ευαγγελία Μπίφη

Επανεκλογή Μακρόν «δίνουν» τα πρώτα ανεπίσημα exit poll

Επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν με ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 55%-58% -κατά πολύ ισχνότερο από το 66% που απέσπασε στην αναμέτρηση του 2017- δίνουν» τα πρώτα exit poll που παραδοσιακά δημοσιοποιούνται από βελγικά μέσα ενημέρωσης πριν κλείσει επίσημα η γαλλική προεδρική κάλπη (στις 21.00 ώρα Ελλάδος).

Η Μαρίν Λεπέν αποσπά ποσοστό μεταξύ 42% και 45% των ψήφων, βάσει των exit poll που διενήργησαν τέσσερα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων στη Γαλλία έως τις 5 το απόγευμα και δημοσιοποιήθηκαν από το βελγικό δίκτυο LN24.

Εφόσον τα exit poll επιβεβαιωθούν, Εμανουέλ Μακρόν «χρίζεται» ο δεύτερος πρόεδρος της Γαλλίας που εξασφαλίζει την επανεκλογή του μετά τον Ζακ Σιράκ, το 2002, σε μία ακόμη αναμέτρηση απέναντι στην Άκρα Δεξιά -η οποία εντούτοις αγγίζει τα υψηλότερα ποσοστά στα οποία έχει ανέλθει έως σήμερα.

19:40
Ευαγγελία Μπίφη

Συντριπτικά υπέρ Μακρόν οι Γάλλοι στις Ηνωμένες Πολιτείες

19:35
Ευαγγελία Μπίφη

Στην κάλπη ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν με το βλέμμα στις βουλευτικές του Ιουνίου

Στην κάλπη της 10ης Απριλίου η ριζοσπαστική Αριστερά υπό τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν αναδείχθηκε σε τρίτο πόλο της γαλλικής πολιτικής σκηνής.

Ο απρόσμενος ρυθμιστής του εκλογικού αποτελέσματος ζήτησε μεν να μην πάει «καμία ψήφος» στην Λεπέν, απέφυγε όμως να καλέσει σε ψήφο υπέρ του απερχόμενου προέδρου. Ο ίδιος επικεντρώνει στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, έχοντας καλέσει πριν καν κριθεί η προεδρία τους Γάλλους να δώσουν σε εκείνον την πρωθυπουργία. Αυτός θα είναι, κατά τον 70χρονο Μελανσόν, ο «τρίτος γύρος» των προεδρικών εκλογών.

19:05
Ευαγγελία Μπίφη

Στη σκιά του Πύργου του Άιφελ θα απευθυνθεί στους Γάλλους ο Μακρόν

Gonzalo Fuentes; Pool via AP

Στη σκιά του Πύργου του Άιφελ αναμένεται να απευθυνθεί στους υποστηρικτές του ο Εμανουέλ Μακρόν ανεξαρτήτως εκλογικής έκβασης. Το 2017 είχε εκφωνήσει πανηγυρική ομιλία από τον προαύλιο χώρο του Μουσείου του Λούβρου.

Οι δημοσιογράφοι έχουν ήδη αρχίσει να συγκεντρώνονται στο Πεδίο του Άρεως δίπλα στον Πύργο του Άιφελ.

Η Μαρίν Λεπέν από πλευράς σχεδιάζει, σε περίπτωση νίκης, μία «κινητή γιορτή» σκοπεύοντας να γυρίσει με αυτοκίνητο τη γαλλική πρωτεύουσα.

19:01
Ευαγγελία Μπίφη

Η Μαρίν Λεπέν φθάνει στην έδρα του Εθνικού Συναγερμού στο Παρίσι

18:36
Ευαγγελία Μπίφη

Στο 28% αναμένεται να φθάσει το ποσοστό αποχής - Από τα υψηλότερα ιστορικά

Στο 28% εκτιμάται ότι θα φθάσει το ποσοστό αποχής στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην ιστορία των εκλογικών αναμετρήσεων.

18:29
Ευαγγελία Μπίφη

Στο 63,23% το ποσοστό συμμετοχής στις 18.00 ώρα Ελλάδας, χαμηλότερο από τις εκλογές του 2017

Το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών νερχόταν στο 63,23% στις 17.00 το απόγευμα (18.00 ώρα Ελλάδας) σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας.

Στις προηγούμενες εκλογές, το 2017, την ίδια ώρα η συμμετοχή ανερχόταν στο 65,30%. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την τάση που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, ότι δηλαδή φέτος η προσέλευση των ψηφοφόρων θα είναι μικρότερη.

18:05
Ευαγγελία Μπίφη

Τα πρώτα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών από υπερπόντια εδάφη

Η βελγική εφημερίδα La Libre και το βελγικό δίκτυο LN24 δημοσιεύουν τα πρώτα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών από υπερπόντιες περιοχές (Dom Tom).

Η Μαρίν Λεπέν κερδίζει το 69,60% των ψήφων (92.106 ψήφοι) έναντι 30,40% (40.229 ψήφοι) του Εμανουέλ Μακρόν στη Γουαδελούπη. Το ποσοστό συμμετοχής είναι 47,18%.

Στη Μαρτινίκα, Η Μαρίν Λεπέν συγκεντρώνει 60,87%, έναντι 39,13% του Εμανουέλ Μακρόν και ποσοστό στο 45,45%.

Στη Γουιάνα, η Μαρίν Λεπέν φτάνει το 60,70% (21.734 ψήφοι), έναντι 39,30% (14.073 ψήφοι) του Εμμανουέλ Μακρόν. Το ποσοστό συμμετοχής είναι 38,89%.

Ο Εμανουέλ Μακρόν προηγείται στη Γαλλική Πολυνησία, με 51,81% των ψήφων (42.880 ψήφοι) με την Μαρίν Λεπέν να φτάνει το 48,19% (39.890 ψήφοι). Η αποχή είναι 57,75%. Υπάρχουν επίσης 2,70% λευκά και 2,05% άκυρα.

Παράλληλα, τα δύο βελγικά μέσα αναφέρουν ότι άλλα εκλογικά τμήματα έχουν ήδη ολοκληρώσει την καταμέτρηση των ψήφων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε πολλές χώρες της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, όπου Γάλλοι ομογενείς ψήφισαν το Σάββατο. Ειδικότερα, τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

Αργεντινή

Μακρόν: 89%

Λεπέν: 11%

Συμμετοχή: 21%

Βραζιλία

Μακρόν: 86%

Λεπέν: 14%

Συμμετοχή: 24%

Χιλή

Μακρόν: 87%

Λεπέν: 13%

Συμμετοχή: 28%

Δομινικανή Δημοκρατία

Μακρόν: 62%

Λεπέν: 38%

Συμμετοχή: 28%

Κολομβία

Μακρόν: 91%

Λεπέν: 9%

Συμμετοχή: 28%

Καναδάς (χωρίς Βανκούβερ)

Μακρόν: 86%

Λεπέν: 14%

Συμμετοχή: 41%

Ηνωμένες Πολιτείες (χωρίς Σικάγο και Νέα Ορλεάνη)

Μακρόν: 92%

Λεπέν: 8%

Συμμετοχή: 36%

18:01
Ευαγγελία Μπίφη

Μακρόν και Λεπέν μάχονται για την προεδρία της Γαλλίας

17:57
Ευαγγελία Μπίφη

Χαμηλότερη η συμμετοχή έως το μεσημέρι - Ευνοεί τον Μακρόν

Σε 26,41% ανερχόταν έως το μεσημέρι τοπική ώρα (13.00 ώρα Ελλάδας) το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, γεγονός που κατά τους αναλυτές ευνοεί τον Εμανουέλ Μακρόν.

17:55
Ευαγγελία Μπίφη

Η Μαρίν Λεπέν στην κάλπη

17:52
Ευαγγελία Μπίφη

Εμανουέλ Μακρόν προς ψηφοφόρους: Είστε η καρδιά της Δημοκρατίας μας

Gonzalo Fuentes; Pool via AP

Καρδιά της Γαλλικής Δημοκρατίας αποκάλεσε τους ψηφοφόρους ο Εμανουέλ Μακρόν μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, συνοδευόμενος από την σύζυγό του, Μπριζίτ.

«Ψήφισα! Προς τους χιλιάδες Γάλλους άνδρες και γυναίκες που επιτρέπουν να διεξαχθεί η ψηφοφορία: Σας ευχαριστώ. Στα εκλογικά τμήματα των πόλεων και των κωμοπόλεων μας, είστε η καρδιά της δημοκρατίας μας που χτυπά» ανέφερε σε ακόλουθη ανάρτησή του στο Twitter.

AP22114415427243.jpg
Gonzalo Fuentes; Pool via AP)
17:45
Ευαγγελία Μπίφη

Δημοσκοπικά μπροστά ο Μακρόν, αλλά αναμένεται η ετυμηγορία της κάλπης

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών εμφανίζουν τον απερχόμενο και υποψήφιο για επανεκλογή πρόεδρο Μακρόν να συγκεντρώνει μεταξύ 53,5% και 57,5%, «δίνοντάς» του νίκη, αλλά με ποσοστό σαφώς μικρότερο από το 66% που έλαβε το 2017, με αντίπαλο και πάλι την Μαρίν Λεπέν.

17:34
Ευαγγελία Μπίφη

Στις 21:00 τα πρώτα exit poll της γαλλικής προεδρικής κάλπης

Οι πρώτες επίσημες εκτιμήσεις για την εκλογική έκβαση θα δημοσιοποιηθούν με το κλείσιμο και της τελευταίας κάλπης στις 21.00 ώρα Ελλάδας. Στις περισσότερες γαλλικές εκλογικές περιφέρειες οι κάλπες κλείνουν στις 20.00 ώρα Ελλάδας, αλλά στις οκτώ μεγαλύτερες πόλεις της Γαλλίας κλείνουν στις 21.00.