Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

Καμία παράδοση στη Μαριούπολη καθώς η ρωσική προθεσμία λήγει

 20 Απριλίου 2022


5 λεπτά ανάγνωση
0 δευτερόλεπτα από 0 δευτερόλεπτα Ένταση 0%
 
Εγγραφείτε τώρα για ΔΩΡΕΑΝ απεριόριστη πρόσβαση στο Reuters.com
  • Η Ρωσία είπε στους Ουκρανούς στο εργοστάσιο της Μαριούπολης να καταθέσουν τα όπλα
  • ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία υπόσχονται περισσότερη βοήθεια
  • Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας τις επόμενες ημέρες - πηγές

20 Απριλίου (Reuters) - Ένα ρωσικό τελεσίγραφο προς τα ουκρανικά στρατεύματα στη Μαριούπολη να παραδοθούν ή να πεθάνουν έληξε το απόγευμα της Τετάρτης χωρίς μαζική συνθηκολόγηση, αλλά ο διοικητής μιας μονάδας που πιστεύεται ότι αντέχει στην πολιορκημένη πόλη είπε ότι οι δυνάμεις του θα μπορούσαν να επιβιώσουν λίγες μέρες ή ώρες.

Χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα υποστηριζόμενα από πυροβολικό και ρουκέτες προσπαθούσαν να προχωρήσουν αλλού σε αυτό που οι Ουκρανοί αξιωματούχοι αποκαλούν Μάχη του Ντονμπάς - μια ώθηση από τη Μόσχα να καταλάβει δύο ανατολικές επαρχίες που διεκδικεί για λογαριασμό των αυτονομιστών.

Σε ένα βίντεο, ο διοικητής της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών της Ουκρανίας, μια από τις τελευταίες μονάδες που πιστεύεται ότι κρατούν στη Μαριούπολη, ζήτησε διεθνή βοήθεια για να ξεφύγει από την πολιορκία.

"Αυτή είναι η έκκλησή μας προς τον κόσμο. Μπορεί να είναι η τελευταία μας. Μπορεί να μας απομένουν μόνο λίγες μέρες ή ώρες", είπε ο ταγματάρχης Serhiy Volyna σε βίντεο που ανέβηκε στο Facebook. «Οι εχθρικές μονάδες είναι δεκάδες φορές μεγαλύτερες από τις δικές μας, κυριαρχούν στον αέρα, στο πυροβολικό, στα επίγεια στρατεύματα, σε εξοπλισμό και σε τανκς».

Η Volyna, η οποία είπε ότι γυναίκες και παιδιά είναι παγιδευμένα σε κελάρια κάτω από το εργοστάσιο, μίλησε μπροστά από έναν λευκό τοίχο από τούβλα σε κάτι που ακουγόταν σαν ένα γεμάτο δωμάτιο. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει πού ή πότε γυρίστηκε το βίντεο ή ποιος άλλος μπορεί να βρισκόταν στο δωμάτιο.

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν την Τετάρτη ότι ο αριθμός των προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου ξεπέρασε τα πέντε εκατομμύρια. Πάνω από τα μισά είναι παιδιά.

Η εισβολή της Ρωσίας, διάρκειας σχεδόν οκτώ εβδομάδων, δεν κατάφερε να καταλάβει καμία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ουκρανίας. Η Μόσχα αναγκάστηκε να υποχωρήσει από τη βόρεια Ουκρανία μετά την απόκρουση μιας επίθεσης στο Κίεβο τον περασμένο μήνα, αλλά έχει επιστρέψει στρατεύματα για μια επίθεση στα ανατολικά που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα.

Στα ερείπια της Μαριούπολης, τον τόπο των σκληρότερων μαχών του πολέμου και της χειρότερης ανθρωπιστικής καταστροφής, η Ρωσία χτυπούσε το τελευταίο κύριο προπύργιο της Ουκρανίας, το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal, με βόμβες καταστροφής, είπε το Κίεβο.

«Ο κόσμος παρακολουθεί τη δολοφονία παιδιών στο Διαδίκτυο και παραμένει σιωπηλός», έγραψε στο Twitter ο προεδρικός σύμβουλος Mykhailo Podolyak.

Η Ρωσία προσπαθεί να πάρει τον πλήρη έλεγχο της Μαριούπολης από τις πρώτες μέρες του πολέμου. Η σύλληψή του θα ήταν ένα μεγάλο στρατηγικό έπαθλο, συνδέοντας το έδαφος που κατέχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στα ανατολικά με την περιοχή της Κριμαίας που προσάρτησε η Μόσχα το 2014.

Οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία δήλωσαν λίγο πριν από τις 14:00 (11:00 ώρα Ελλάδας) την Τετάρτη ότι μόλις πέντε άτομα είχαν παραδοθεί. Την προηγούμενη μέρα, η Ρωσία είπε ότι κανείς δεν είχε ανταποκριθεί σε παρόμοια απαίτηση παράδοσης.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε τα σχέδιά της να στείλει 90 λεωφορεία για την απομάκρυνση 6.000 αμάχων από τη Μαριούπολη, λέγοντας ότι κατέληξε σε «προκαταρκτική συμφωνία» με τη Ρωσία για έναν ασφαλή διάδρομο, για πρώτη φορά εδώ και εβδομάδες. Όμως καμία από αυτές τις προηγούμενες συμφωνίες δεν πέτυχε στην πραγματικότητα, με τη Μόσχα να μπλοκάρει όλες τις νηοπομπές.

Κάποτε ένα ακμάζον λιμάνι 400.000 κατοίκων, η Μαριούπολη έχει μετατραπεί σε μια καταιγισμένη έρημο με πτώματα στους δρόμους και τους κατοίκους περιορισμένους σε κελάρια. Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι δεκάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί εκεί.

ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΝΤΟΝΜΠΑΣ

Η μάχη για την περιοχή του Ντονμπάς, η οποία περιλαμβάνει τις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντόνετσκ, θα μπορούσε να είναι αποφασιστική καθώς η Ρωσία αναζητά μια νίκη για να δικαιολογήσει την εισβολή του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου. Ο Πούτιν κατηγορεί την Ουκρανία ότι κακομεταχειρίζεται τους ρωσόφωνους στο Ντονμπάς, το οποίο το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του αποκαλούν ψέμα για να δικαιολογήσουν μια απρόκλητη αρπαγή γης.

Η ρωσική τηλεόραση έδειξε τον Πούτιν να απευθύνεται σε ένα κορίτσι από το Λουχάνσκ την Τετάρτη: «Ήταν η τραγωδία που έλαβε χώρα στο Ντονμπάς, συμπεριλαμβανομένης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, που ανάγκασε, απλώς ανάγκασε τη Ρωσία να ξεκινήσει αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση, την οποία όλοι γνωρίζουν καλά σήμερα. ," αυτός είπε.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν σταματήσει. Το Κρεμλίνο κατηγόρησε το Κίεβο ότι καθυστερεί τις συνομιλίες και αλλάζει τις θέσεις του. Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι μπλοκάρει τις συνομιλίες αρνούμενος ανθρωπιστικές εκεχειρίες, ειδικά για να ανακουφίσει την πολιορκημένη Μαριούπολη.

Οι βρετανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν ότι οι μάχες στο Ντονμπάς εντείνονται καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν να διαπεράσουν τις γραμμές της Ουκρανίας και ότι η Ρωσία εξακολουθεί να αναπτύσσει δυνάμεις στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας.

Η Μόσχα ελπίζει ότι το πλεονέκτημά της στη δύναμη πυρός θα της δώσει μεγαλύτερη επιτυχία ενάντια στους Ουκρανούς υπερασπιστές από ό,τι στην αποτυχημένη εκστρατεία εναντίον του Κιέβου, όταν οι υπερεκτεταμένες γραμμές εφοδιασμού της δέχθηκαν επίθεση από ευκίνητες μικρές μονάδες.

Μέσα σε μια ημέρα από την έναρξη της επίθεσης στο Ντονμπάς, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την Κρεμίννα, μια πόλη πρώτης γραμμής 18.000 κατοίκων, την Τρίτη. Το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν μια επίθεση κοντά στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, η οποία βρίσκεται κοντά στις γραμμές ανεφοδιασμού της Ρωσίας προς το Ντονμπάς.

Μέσα στο Χάρκοβο, όπου τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιδρομές πυραύλων την Τρίτη, το σώμα ενός ηλικιωμένου ξάπλωσε μπρούμυτα κοντά σε ένα πάρκο σε έναν προαστιακό δρόμο, με μια κορδέλα αίματος να τρέχει στην υδρορροή.

«Δούλευε στην ασφάλεια όχι μακριά από εδώ», είπε στο Reuters ένας κάτοικος με το όνομα Maksym. "Άρχισε ο βομβαρδισμός και όλοι τράπηκαν σε φυγή. Μετά βγήκαμε εδώ, ο ηλικιωμένος ήταν ήδη νεκρός."

Ο Τσαρλς Μισέλ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ομαδοποιεί τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, έφτασε στο Κίεβο ως ο τελευταίος Ευρωπαίος αξιωματούχος που επισκέφθηκε και έδειξε υποστήριξη.

Στο τελευταίο σημάδι της διεθνούς απομόνωσης της Ρωσίας, ο ιστότοπος ειδήσεων της αθλητικής βιομηχανίας Sportico ανέφερε ότι οι Ρώσοι παίκτες θα αποκλειστούν από το τουρνουά τένις Wimbledon. Διαβάστε περισσότερα

Το All England Lawn Tennis Club, που διοργανώνει τη διοργάνωση grand slam, δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Είναι απαράδεκτο να κάνουμε τους αθλητές όμηρους πολιτικής ίντριγκας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Κανένα νέο από τις έρευνες για το ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου

  Τα οχήματα των συνεργείων που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης | Azin Haghighi/Moj News Agency via AP   UPD  ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛ...