ΕΥΡΩΠΗ
► «Θα εφαρμόσουμε όλα τα σχέδιά μας» είπε ο Πούτιν σε τεράστιο πλήθος στη Μόσχα
►Αμετάβλητες οι θέσεις του Κιέβου στις διαπραγματεύσεις, δηλώνει η ουκρανική πλευρά
►Σι προς Μπάιντεν: Οι συγκρούσεις δεν συμφέρουν κανένα - Κοινή μας ευθύνη η προσπάθεια για διατήρηση της ειρήνης.
► Η Μαριούπολη στο επίκεντρο της συνομιλίας Πούτιν-Μακρόν
► Τουλάχιστον ένας σοβαρά τραυματίας - Κανένας νεκρός από τον βομβαρδισμό του θεάτρου στην Μαριούπολη, σύμφωνα με τον πρώτο επίσημο απολογισμό του δήμου
► Απελάσεις Ρώσων διπλωματών ανακοίνωσαν η Βουλγαρία και οι τρεις χώρες της Βαλτικής.
► Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι πρόσφυγες από την εμπόλεμη Ουκρανία έχουν φτάσει και ίσως ξεπεράσει τα 3,2 εκατομμύρια, εξ αυτών τα 2 εκατ. έχουν περάσει τα σύνορα της Πολωνίας.
► Εκρήξεις στην πόλη Λβιβ. Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί σε Κίεβο, Σούμι, Μαριούπολη, Χάρκοβο και άλλες πόλεις της χώρας
► Μια «σκληρή τηλεφωνική συνομιλία», σύμφωνα με το Κρεμλίνο, είχε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.
► Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει συγκαλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας.
Αμετάβλητες οι θέσεις του Κιέβου στις διαπραγματεύσεις, δηλώνει η ουκρανική πλευρά
Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ που ηγείται της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία δήλωσε ότι η θέση του Κιέβου παραμένει αμετάβλητη και θέλει οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε μια κατάπαυση του πυρός, σε απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και σε εγγυήσεις ασφαλείας.
"Οι ανακοινώσεις της ρωσικής πλευράς περιλαμβάνουν μόνο θέσεις με αιτήματα. Όλες οι ανακοινώσεις έχουν σκοπό, μεταξύ άλλων, να προκαλέσουν ένταση στα μέσα ενημέρωσης. Οι θέσεις μας παραμένουν αμετάβλητες. Κατάπαυση του πυρός, απόσυρση στρατευμάτων και ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας με συγκεκριμένες διατυπώσεις", έγραψε ο Ποντολιάκ σε ανάρτηση στο Twitter.
Ο πάπας Φραγκίσκος χαρακτήρισε τον πόλεμο «διεστραμμένη κατάχρηση εξουσίας»
Ο ποντίφικας ανέβασε σήμερα τους τόνους της κριτικής του εις βάρος της Ρωσίας χαρακτηρίζοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία «διεστραμμένη κατάχρηση εξουσίας» η οποία διεξάγεται για μεροληπτικά συμφέροντα, γεγονός που έχει καταδικάσει τον ανυπεράσπιστο λαό στη βία.
Ο Πάπας δεν κατονόμασε τη Ρωσία στις δηλώσεις του αυτές, αλλά χρησιμοποίησε φράσεις όπως «απαράδεκτη ένοπλη επιθετικότητα» για να περάσει το μήνυμά του.
«Η τραγωδία του πολέμου που εκτυλίσσεται στην καρδιά της Ευρώπης μας έχει αφήσει εμβρόντητους» είπε και πρόσθεσε ότι λίγοι άνθρωποι θα μπορούσαν να φανταστούν σκηνές παρόμοιες με τους δύο παγκόσμιους πολέμους στον 20ο αιώνα.
«Το αίμα και τα δάκρυα παιδιών, ο πόνος γυναικών και ανδρών που υπερασπίζονται τη γη τους ή που εγκαταλείπουν την χώρα τους για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς συγκλονίζει την συνείδησή μας» είπε σε μήνυμά του σε σύνοδο Καθολικής Εκκλησίας στην Μπρατισλάβα.
«Η σπαρακτική κραυγή για βοήθεια από τους Ουκρανούς αδελφούς μας ωθεί ως κοινότητα πιστών όχι απλώς σε σοβαρό προβληματισμό, αλλά να κλάψουμε μαζί τους και να εργαστούμε γι' αυτούς. Να μοιραστούμε την αγωνία ενός λαού πληγωμένου στην ταυτότητα, την ιστορία και την παράδοσή του».
Κανένας νεκρός στο θέατρο, λέει ο πρώτος απολογισμός του δήμου Μαριούπολης
Ο βομβαρδισμός του θεάτρου στη Μαριούπολη από ρωσικές δυνάμεις την Τετάρτη, σύμφωνα με το Κίεβο, προκάλεσε τουλάχιστον έναν σοβαρό τραυματισμό, αλλά όχι θανάτους, ανακοίνωσε σήμερα αργά το απόγευμα το δημοτικό συμβούλιο στον πρώτο του επίσημο απολογισμό για αυτήν την τραγωδία.
«Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές πληροφορίες, δεν υπάρχουν θύματα. Υπάρχουν όμως πληροφορίες για έναν πολύ σοβαρά τραυματία», ανέφερε στο Telegram το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.
Ωστόσο, «εκατοντάδες» άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια, δήλωσε νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος.
Η Μαριούπολη στο επίκεντρο της συνομιλίας Πούτιν-Μακρόν
Τηλεφωνική συνομιλία, διάρκειας 1 ώρας και 10 λεπτών, είχαν σήμερα το απόγευμα οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Ρωσίας.
Σύμφωνα με το Ελιζέ ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του για τη Μαριούπολη.
Απ' την πλευρά του το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε την Ουκρανία για «πολλά εγκλήματα πολέμου», διαβεβαιώνοντας τον Γάλλο ομόλογό του ότι οι δυνάμεις της Μόσχας κάνουν «καθετί δυνατό» να μην στοχοποιούν αμάχους.
«Εγκληματίας πολέμου» και για τον Βρετανό υπουργό Υγείας ο Πούτιν
Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Σατζίντ Τζαβίντ, αποκάλεσε τον Πρόεδρο Πούτιν «εγκληματία πολέμου», επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Τζο Μπάιντεν.
Ο κ. Τζαβίντ μίλησε για «τα σύννεφα καταιγίδας του πολέμου» στην Ευρώπη και την οργή και τη λύπη του που άκουσε «αναφορές για ομαδικούς τάφους στη Μαριούπολη και δολοφονίες εγκύων γυναικών».
«Ας μην κάνουμε λάθος, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου» είπε. «Αποτελεί απειλή για τους ελεύθερους ανθρώπους παντού και θα λογοδοτήσει», πρόσθεσε ο Βρετανός αξιωματούχος.
Χθες οι συνάδελφοι του στο υπουργικό, Λιζ Τρας (ΥΠΕΞ) και ο Τζέιμς Κλέβερλι (υπουργός με χαρτοφυλάκιο θέματα Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής) φάνηκαν διστακτικοί να χρησιμοποιήσουν τον όρο «εγκληματίας πολέμου» όταν αναφέρονταν στον Πούτιν.
Η αίτηση της Ουκρανίας για την Ε.Ε. θα μπορούσε να εγκριθεί σε μήνες, λέει ο Ζελένσκι
Ο Ζελένσκι ανέφερε σήμερα ότι μίλησε με την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και αναμένει γρήγορη πρόοδο στην αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στην Ε.Ε. με γοργές διαδικασίες.
Είπε πως του «υποσχέθηκε ότι θα έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να επιταχύνει την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ».
«Θα γίνουμε πλήρες μέλος της ΕΕ», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος. «Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που συνήθως χρειάζονται χρόνια θα επιταχυνθούν και θα περιοριστούν κατά μήνες και εβδομάδες», πρόσθεσε.
Στο κέντρο της Μαριούπολης οι μάχες
Ο δήμαρχος της πόλης επιβεβαιώνει ότι η πιο σκληρή μάχη για την τύχη της Μαριούπολης έχει ξεκινήσει.
Σύμφωνα με τον Βαντίμ Μποϊτσένκο διεξάγονται, πλέον, συγκρούσεις στο κέντρο της πόλης.
«Τανκ, πολυβόλα και μάχες. Όλοι κρύβονται τα καταφύγια. Δεν υπάρχει πια το κέντρο της πόλης, δεν έχει μείνει ούτε ένα μικρό σημείο της πόλης που να μην έχει τα σημάδια του πολέμου» δηλώνει και προσθέτει ότι το 80% των κτιρίων είτε έχουν καταστραφεί εντελώς είτε έχουν σοβαρές ζημιές.
Ενημέρωσε, τέλος, ότι η επιχείρηση διάσωσης από το κατεστραμμένο θέατρο συνεχίζεται, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Ποντόλιακ: Φταίνε οι Ρώσοι, όχι μόνο ο Πούτιν
Κριτική στις δηλώσεις του Γερμανού καγκελάριο άσκησε ο υψηλόβαθμος σύμβουλος του Ζελένσκι, σχετικά με την αναφορά Σολτς πως για τον πόλεμο δεν ευθύνεται ο ρωσικός λαός.
«Δεν ήταν ο ρωσικός λαός που πήρε τη μοιραία απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία. Αυτός ο πόλεμος είναι ο πόλεμος του Πούτιν», δήλωσε ο Σολτς χθες το βράδυ σε μια πολιτική εκδήλωση, με τον Μιχάιλο Ποντόλιακ να απαντά σήμερα υποστηρίζοντας ότι η πλειοψηφία του ρωσικού πληθυσμού υποστηρίζει τον πόλεμο και πως η διάκριση που κάνει ο καγκελάριος και είναι ευρέως διαδεδομένη στην Ευρώπη είναι λανθασμένη.
Προσέγγιση ως προς την απαίτηση για ουδέτερο καθεστώς ανακοίνωσε Ρώσος διαπραγματευτής
Η Μόσχα και το Κίεβο βρίσκονται «κάπου στα μισά του δρόμου» στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης της Ουκρανίας ως μέρος της συνεχιζόμενης διαπραγματευτικής διαδικασίας, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, βοηθός του Ρώσου προέδρου.
«Όσον αφορά στην αποστρατιωτικοποίηση, θα έλεγα 50 - 50. Γεγονός είναι ότι δεν είμαι εξουσιοδοτημένος να αποκαλύψω λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων και δεν θα το κάνω. Ούτε συγκεκριμένα στοιχεία ούτε επιχειρήματα των διαπραγματευόμενων μερών, αλλά σε αυτό το κομμάτι είμαστε κάπου στα μισά», είπε στους δημοσιογράφους.
Το θέμα του ουδέτερου καθεστώτος και της μη ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα από τα βασικά σημεία των συνομιλιών, αυτό είναι το σημείο στο οποίο τα μέρη έχουν φέρει τις θέσεις τους όσο το δυνατόν πιο κοντά, είπε.
«Θα εφαρμόσουμε όλα τα σχέδιά μας» είπε ο Πούτιν σε τεράστιο πλήθος
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε σήμερα μια σπάνια δημόσια εμφάνιση σε μια συγκέντρωση στη Μόσχα, με αφορμή την όγδοη επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας, επαινώντας την εισβολή στην Ουκρανία μπροστά σε χιλιάδες Ρώσους.
«Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και πώς πρέπει να το κάνουμε και θα εφαρμόσουμε όλα τα σχέδιά μας», είπε από σκηνής μπροστά από ταμπέλες που έγραφαν «Για έναν κόσμο χωρίς ναζισμό / Για τη Ρωσία».
Η ουκρανική Βουλή ευχαριστεί για την απόφαση ανοικοδόμησης του μαιευτηρίου
Με ανάρτησή της στον επίσημο λογαριασμό της στο twitter η Βουλή της Ουκρανίας ευχαριστεί την Ελλάδα για την απόφασή της να προχωρήσει στην ανοικοδόμηση του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη.
«Thank you for your support!» (Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη σας!), αναφέρει, παραθέτοντας τη σχετική ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με την οποία γνωστοποιεί ότι: «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξαναχτίσει το μαιευτήριο στη Μαριούπολη, το κέντρο της ελληνικής μειονότητας στην Ουκρανία, μιας πόλης που είναι μέσα στην καρδιά μας και σύμβολο της βαρβαρότητας του πολέμου».
Η Πολωνία θα προτείνει ειρηνευτική αποστολή στην Ουκρανία
Η Πολωνία θα υποβάλει πρόταση για τη δημιουργία μιας ειρηνευτικής αποστολής στην Ουκρανία στην επόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.
Ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη της Πολωνίας, Γιαροσλάβ Κατσίσνκι, ανακοίνωσε την ιδέα κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο πριν από λίγες ημέρες.
«Τώρα κοινοποιούμε αυτήν την πρόταση εκεί που ανήκει, στην επικείμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι σε συνέντευξη Τύπου στη Βαρσοβία.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός είπε ότι ήδη ο υπουργός Άμυνας Mariusz Blaszczak έχει θέσει την ιδέα στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ και η Δανία έχει ήδη απαντήσει θετικά.
Σι προς Μπάιντεν: Οι συγκρούσεις δεν συμφέρουν κανένα
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπε στον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, κατά την τηλεφωνική συνομιλιά που είχαν πριν από λίγη ώρα, ότι συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις όπως τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στην Ουκρανία δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Σι τόνισε πως ΗΠΑ και Κίνα «ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και δυο από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη», όχι μόνο πρέπει να αναπτύξουν διμερείς σχέσεις «προς τη σωστή κατεύθυνση», αλλά να αναλάβουν τις διεθνείς ευθύνες τους, στην προσπάθεια για τη διατήρηση της ειρήνης παγκοσμίως.
Ζελένσκι: Οι εργασίες διάσωσης συνεχίζονται στο βομβαρδισμένο θέατρο της Μαριούπολης
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι οι εργασίες διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη στο βομβαρδισμένο θέατρο στη Μαριούπολη, από όπου μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί ζωντανοί 130 άνθρωποι.
Σε διαδικτυακή ομιλία, ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι οι βομβαρδισμοί από τις ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να εμποδίζουν τις αρχές να δημιουργήσουν αποτελεσματικούς ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς την περικυκλωμένη πόλη στη νότια Ουκρανία.
Νωρίτερα, η διαμεσολαβήτρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ουκρανίας, Λουντμίλα Ντενίσοβα είχε πει ότι 1.300 άτομα εξακολουθούν να βρίσκονται στο υπόγειο του Περιφερειακού Δραματικού Θεάτρου στη Μαριούπολη.
Η ρωσική κρατική τηλεόραση έκοψε στον αέρα την ομιλία του Πούτιν
Ομιλία σε ζωντανή μετάδοση έκανε ο Ρώσος πρόεδρος στο στάδιο Λουζνίκι στη Μόσχα, για τα 8 χρόνια από την προσάρτηση της Κριμαίας. Ωστόσο, η μετάδοση διακόπηκε απότομα και γύρισε σε εικόνες και πατριωτικά τραγούδια από την εκδήλωση πριν την ολοκλήρωση της ομιλίας.
Απευθυνόμενος σε χιλιάδες παριστάμενους, που κυμάτιζαν ρωσικές σημαίες, ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε την εισβολή στην Ουκρανία, που η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Σύμφωνα με έναν από τους παριστάμενους στην εκδήλωση, ο Ρώσος πρόεδρος ολοκλήρωσε την ομιλία του και έφυγε από τη σκηνή, αναφέρει το Reuters.
Ξεκίνησε το τηλεφώνημα Μπάιντεν - Σι
Η τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και του Κινέζου ομολόγου του, Σι Τζινπίνγκ, ξεκίνησε στις 15:03 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να προειδοποιήσει τον Σι Τζινπίνγκ ότι θα υπάρξει σοβαρό «κόστος» εάν το Πεκίνο βοηθήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν να αντεπεξέλθει στις δυτικές κυρώσεις.
ΟΗΕ: Τουλάχιστον 816 άμαχοι σκοτώθηκαν στην Ουκρανία μέχρι σήμερα
Το γραφείο του ΟΗΕ για τα δικαιώματα (OHCHR) δήλωσε ότι τουλάχιστον 816 άμαχοι σκοτώθηκαν και 1.333 τραυματίστηκαν στην Ουκρανία από την έναρξη της σύγκρουσης στις 24 Φεβρουαρίου.
Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος, ωστόσο ο διεθνής οργανισμός, που διαθέτει μεγάλη ομάδα παρακολούθησης στη χώρα, δεν έχει ακόμη κατορθώσει να επαληθεύσει τις αναφορές θυμάτων από πόλεις που έχουν πληγεί σοβαρά, όπως η Μαριούπολη.
Οι περισσότεροι θάνατοι προκλήθηκαν από πυροβόλα όπλα, βομβαρδισμούς από βαρύ πυροβολικό και από συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων, αλλά και από βομβαρδισμούς από αέρος.
Μαριούπολη: Υπόσχεση Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα θα χτίσει το μαιευτήριο
«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να ανακατασκευάσει το μαιευτήριο της Μαριούπολης, της πόλη-κέντρο της ελληνικής μειονότητας στην Ουκρανία, μια πόλη που βρίσκεται στην καρδιά μας και έγινε σύμβολο της βαρβαρότητας του πολέμου», αναφέρει σε ανάρτησή του στα αγγλικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Να σημειωθεί ότι η Ιταλία έχει υποσχεθεί ότι θα ανακατασκευάσει το Θέατρο της Μαριούπολης, που βομβαρδίστηκε προχθές, με περίπου 1.300 ανθρώπους να έχουν καταφύγει στο υπόγειό του για να προστατευθούν.
Στο Κίεβο, ρουκέτα έπεσε ακριβώς δίπλα σε σχολείο
Το πρωί της Παρασκευής, μια ρουκέτα έπεσε σε συγκρότημα κατοικιών στο Κίεβο, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της γαλλικής εφημερίδας «Le Figaro», Margaux Benn. Ένα σχολείο ήταν ακριβώς δίπλα στο κτίριο.
Επίσης, χθες χτύπημα προκάλεσε ζημιές σε εργοστάσιο κατασκευής ποδηλάτων που βρισκόταν εκεί καθώς έπεσαν πάνω του τα υπολείμματα πυραύλου που αναχαιτίστηκε από αντιαεροπορικά πυρά.
«Ένα μεγάλο σύννεφο καπνού και μια έντονη μυρωδιά» αναδίδεται ακόμη και σήμερα από το εργοστάσιο.
Απελάσεις Ρώσων διπλωματών και από τις χώρες της Βαλτικής
Η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία ανακοίνωσαν την Παρασκευή την απέλαση δέκα συνολικά Ρώσων διπλωματών, ως αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
«Η Λετονία απελαύνει τρεις υπαλλήλους της ρωσικής πρεσβείας λόγω δραστηριοτήτων αντίθετων προς το διπλωματικό τους καθεστώς και ενόψει της συνεχιζόμενης ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία», ανακοίνωσε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς, προσθέτοντας ότι η απόφαση ελήφθη σε συντονισμό με τη Λιθουανία και την Εσθονία.
Τα υπουργεία Εξωτερικών των χωρών αυτών ανακοίνωσαν την απέλαση τεσσάρων και τριών Ρώσων διπλωματών, αντίστοιχα.
Ξεκίνησε το ταξίδι του ο πρόξενος στην Μαριούπολη
Ξεκίνησε από το Ουμάν το ταξίδι του ο πρόξενος της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Όπως αναφέρεται, είναι καλά στην υγεία τους και κινείται προς τη Μολδαβία, από την οποία θα επιστρέψει στην Ελλάδα.
Θάνατοι και γεννήσεις εν μέσω πολέμου στο Κίεβο
Συνολικά 222 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην ουκρανική πρωτεύουσα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.
Μεταξύ των νεκρών είναι 60 πολίτες και τέσσερα παιδιά. Επίσης, σύμφωνα με τον δήμο του Κιέβου, ακόμη 889 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, μεταξύ των οποίων 241 πολίτες και 18 παιδιά.
Στο ίδιο διάστημα, 757 παιδιά γεννηθεί στο Κίεβο από την έναρξη του πολέμου.
Η Μόσχα γιορτάζει τα 8 χρόνια από την προσάρτηση της Κριμαίας
Μεγάλη συγκέντρωση υπέρ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Κρεμλίνου πραγματοποιείται σήμερα, ημέρα που γιορτάζεται στη Ρωσία η 8η επέτειος από την προσάρτηση της Κριμαίας.
Η συγκέντρωση πραγματοποιείται στο στάδιο Luzhniki στη Μόσχα.
Υπάρχουν καταγγελίες ότι δημόσιοι υπάλληλοι, μαθητές και φοιτητές υποχρεώθηκαν (ή πληρώθηκαν) να παραστούν στη συγκέντρωση, ενώ απαγορεύτηκαν σημαίες και όποιο άλλο σύμβολο θυμίζει την Ουκρανία.
Νεκρή σε βομβαρδισμό η βραβευμένη Ουκρανή ηθοποιός Οκσάνα Σβετς
Η ουκρανική θεατρική εταιρεία Young Theater επιβεβαίωσε την είδηση του θανάτου της Οκσάνα Σβετς, μιας βραβευμένης Ουκρανής ηθοποιού με μεγάλη πορεία στο θέατρο και τον κινηματογράφο.
Η Young Theater αναφέρει στη σελίδα της στο Facebook: «Απέραντη θλίψη στην οικογένεια του Young Theatre. Κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού με ρουκέτες ενός κτιρίου κατοικιών στο Κίεβο σκοτώθηκε η άξια καλλιτέχνις της Ουκρανίας Oksana Shvets. Αιωνία η μνήμη της ταλαντούχας ηθοποιού! Δεν μπορεί να υπάρξει συγχώρεση για τον εχθρό που πάτησε στη γη μας!».
Η Shvets ήταν 67 ετών. Της είχε απονεμηθεί ο τίτλος της τη στιγμή του θανάτου της Αξιότιμης Καλλιτέχνιδας της Ουκρανίας, για τα εξαιρετικά επιτεύγματά της στις τέχνες του θεάματος. Είχε συμμετάσχει επί πέντε δεκαετίες σε δεκάδες θεατρικές παραστάσεις, αλλά και σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες.
Τηλεφώνημα Τζόνσον-Ζελένσκι
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε ότι μίλησε με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.
Όπως είπε, ήταν μια επικοινωνία στο πλαίσιο τακτικών συνομιλιών των δύο πλευρών, σημειώνοντας ότι είναι ευγνώμων για την «ισχυρή υποστήριξη» της Βρετανίας, ακόμη και σε θέματα ασφάλειας.
«Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τον αντιπολεμικό συνασπισμό και να διασφαλίσουμε την ειρήνη στην Ουκρανία», τόνισε.
ΔΝΤ, ΕΤΑΑ και ΠΤ δηλώνουν «τρομοκρατημένοι» από τον πόλεμο στην Ουκρανία
Μεγάλοι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί όπως η ΕΤΑΑ (EBRD ή Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα, δήλωσαν ότι είναι «τρομοκρατημένοι και βαθιά ανήσυχοι» από τις εξελίξεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προβλέποντας «τεράστιες παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις».
Σε κοινή ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι εκτός από «την τρομακτική ανθρωπιστική καταστροφή στην Ουκρανία, ο πόλεμος διαταράσσει τα μέσα διαβίωσης στην περιοχή και πέρα από αυτήν», μειώνοντας την προσφορά ενέργειας, τροφίμων και αυξάνοντας τις τιμές και τη φτώχεια.
Η Βουλγαρία απελαύνει 10 Ρώσους διπλωμάτες
Η Βουλγαρία ανακοίνωσε την απέλαση δέκα Ρώσων διπλωματών για «δραστηριότητες που δεν συνάδουν με τη Σύμβαση της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Ουσιαστικά, η βουλγαρική κυβέρνηση κατηγορεί τους διπλωμάτες για κατασκοπία. Ακόμη δδύο Ρώσοι διπλωμάτες είχαν απελαθεί στις αρχές Μαρτίου για παρόμοιο λόγο.
Συνομιλία Μπορέλ-Κουλέμπα για περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, ανακοίνωσε ότι μίλησε με τον ύπατο εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, με θέμα ένα ακόμη πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Το τελευταίο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. που υιοθετήθηκε μέσα στην εβδομάδα περιελάμβανε απαγορεύσεις στις επενδύσεις στον ρωσικό τομέα ενέργειας, στις εξαγωγές ειδών πολυτελείας στη Μόσχα και στις εισαγωγές προϊόντων χάλυβα από τη Ρωσία. Επίσης, αφορούσε «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών.
Μαριούπολη: Δύσκολο το έργο διάσωσης των εγκλωβισμένων στο θέατρο
Η επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ουκρανίας, Λουντμίλα Ντενίσοβα ανακοίνωσε ότι 130 άνθρωποι έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής από τα συντρίμμια του θεάτρου στη Μαριούπολη που επλήγη από ρωσική αεροπορική επιδρομή την Τετάρτη.
Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, επισήμανε ότι είπε ότι οι εργασίες διάσωσης συνεχίζονται στο σημείο. Χθες, ο πρώην επικεφαλής της περιφέρειας του Ντονέτσκ, Σέρχι Ταρούτα, είπε ότι πιστεύει ότι 1.300 άνθρωποι βρίσκονταν στο κτίριο όταν βομβαρδίστηκε και 130 είχαν διασωθεί μέχρι στιγμής, ωστόσο οι προσπάθειες διάσωσης γίνονται πολύ σύσκολα, εξαιτίας της πλήρους κατάρρευσης των κοινωνικών υπηρεσιών στην πόλη και τους φόβους για μελλοντικές ρωσικές επιθέσεις.
«Οι άνθρωποι κάνουν τα πάντα μόνοι τους. Οι φίλοι μου πήγαν να βοηθήσουν, αλλά λόγω συνεχών βομβαρδισμών δεν ήταν ασφαλές. Οι άνθρωποι καθαρίζουν μόνοι τους τα ερείπια. Δεν υπάρχει επιχείρηση διάσωσης, όλες οι υπηρεσίες που υποτίθεται ότι διασώζουν ανθρώπους, τους περιθάλπουν, τους θάβουν, υπηρεσίες δεν υπάρχουν πλέον».
Η Βαρσοβία θα «απορωσοποιήσει» την οικονομία της
Η Πολωνία θα ενεργήσει με στόχο να «απορωσοποιήσει» την οικονομία της, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ματέους Μοραβιέτσκι, που δήλωσε ότι θα απεξαρτηθεί οικονομικά από τη Ρωσία, αίροντας τη συμμετοχή της από σχέδια για την κατασκευή νέων αγωγών αερίου και προχωρώντας στην επιδότηση των αγροτών για να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την αύξηση των τιμών στα λιπάσματα, ώστε να διατηρηθούν οι τιμές τροφίμων σε χαμηλά επίπεδα.
Ο Μοραβιέτσκι δήλωσε επίσης ότι η Πολωνία θα υποβάλει επισήμως αίτημα για ειρηνευτική αποστολή στην Ουκρανία κατά την επόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Συνομιλία Ζελένσκι με Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την ένταξη στην Ε.Ε.
Τηλεφωνική συνομιλία είχαν ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Όπως αναφέρει ο Ζελένσκι στη σχετική ανάρτησή του στο Twitter, είχαν μια «ουσιαστική συζήτηση» και η αίτηση για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Ουκρανίας στην Ε.Ε. θα είναι έτοιμη σε μερικούς μήνες.
«Έχουν δοθεί οι σχετικές οδηγίες και από τις δύο πλευρές. Κινούμαστε μαζί προς τους στρατηγικούς μας στόχους».
ΟΗΕ: Καταρρέουν οι αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων στην Ουκρανία
Ο αξιωματούχος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) Τζέικομπ Κερν δήλωσε ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων στην Ουκρανία καταρρέουν, καθώς μεγάλο μέρος των υποδομών έχει καταστραφεί και πολλά παντοπωλεία και αποθήκες τροφίμων είναι πλέον άδεια.
Ο Κερν, συντονιστής εκτάκτων αναγκών στο WFP, αρμόδιος για την κρίση στην Ουκρανία, εξέφρασε την ανησυχία του για τις πόλεις που βρίσκονται σε κατάσταση πολιορκίας, όπως η Μαριούπολη, σημειώνοντας ότι οι προμήθειες εξαντλούνται και ότι οι αυτοκινητοπομπές του δεν έχουν κατορθώσει να εισέλθουν στην πόλη.
Η Νορβηγία ενισχύει τον στρατό της απέναντι σε μια «πιο επικίνδυνη» Ρωσία
Η νορβηγική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα απελευθερώσει επιπλέον 3 δισ. κορόνες (308 εκατ. ευρώ) μέσα στο 2022 για να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στα βόρεια σύνορά της με τη Ρωσία.
«Ακόμα κι αν μια ρωσική επίθεση στη Νορβηγία δεν είναι πιθανή, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε έναν γείτονα στα ανατολικά που έχει γίνει πιο επικίνδυνος και πιο απρόβλεπτος», δήλωσε ο Νορβηγός υπουργός Άμυνας, Οντ Ρότζερ Ένοκσεν.
Σχοινάς: Η Ε.Ε. έκανε το καθήκον τόσο έναντι των Ουκρανών όσο και των Σύρων προσφύγων
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέρριψε τις επικρίσεις που ακούγονται για την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι ακολούθησε «δύο μέτρα και δύο σταθμά» όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων από την Ουκρανία και τη Συρία.
Όπως δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς από την Κωνσταντινούπολη, η Ε.Ε. πρόσφερε την ίδια βοήθεια στους πρόσφυγες από τον πόλεμο στη Συρία με εκείνους που έφυγαν από την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή στα τέλη Φεβρουαρίου.
«Δώσαμε σε όλους τους [Ουκρανούς πρόσφυγες] καθεστώς προσωρινής προστασίας παρέχοντας πλήρη και άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, στέγαση και απασχόληση μόλις μία εβδομάδα μετά το ξέσπασμα του πολέμου», είπε.
Και όταν ρωτήθηκε για τη μεταχείριση των προσφύγων από την ΕΕ κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης του 2015, όταν η Ευρώπη κατακλυζόταν από την άφιξη περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων, κυρίως φυγάδων από τον πόλεμο στη Συρία, ο Μαργαρίτης Σχοινάς ισχυρίστηκε ότι οι Βρυξέλλες είχαν εφαρμόσει «ακριβώς την ίδια προσέγγιση».
«Πιστεύω ότι κάναμε το καθήκον μας και δεν βλέπω δύο μέτρα και δύο μέτρα σε αυτό», είπε.
Πεσκόφ: Ο Πούτιν συγκάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τη συνομιλία του με τον Σολτς το πρωί και τον Μακρόν το απόγευμα, θα έχει τηλεφωνική συνομιλία και με τα μόνιμα μέλη μιλήσει τηλεφωνικά με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την Παρασκευή και θα έχει συνάντηση με τα μέλη του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.
Αυτό δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου.
WSJ: ΗΠΑ και Ε.Ε. σχεδίαζαν κυρώσεις για τη Ρωσία από τον Νοέμβριο
Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισαν να σχεδιάζουν τις ρωσικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας από τον περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, λίγο πριν από την Ημέρα των Ευχαριστιών, συναντήθηκε με ανώτερους αξιωματούχους στην αίθουσα εκτάκτων καταστάσεων του Λευκού Οίκου για να συζητήσουν τη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία. Στη συνάντηση συμμετείχαν κορυφαίοι σύμβουλοι πληροφοριών, αξιωματούχοι άμυνας και διπλωμάτες, οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία μπορεί να ετοιμάζεται να εισβάλει.
Η Τζάνετ Γέλεν του ανακοίνωσε ότι θα επικοινωνήσει με τους ομολόγους της στην Ευρώπη και αλλού για να τους παροτρύνει να ξεκινήσουν τις προετοιμασίες για μια οικονομική απάντηση στο ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Τα τηλεφωνήματα αυτά για συντονισμό των ενεργειών άρχισαν να γίνονται μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Ο Σολτς ζήτησε από τον Πούτιν να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία
Μια «σκληρή τηλεφωνική συνομιλία», σύμφωνα με το Κρεμλίνο, είχε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, από τον οποίο ζήτησε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
Η συνομιλία διήρκεσε τρεις ώρες, στη διάρκεια της οποίας ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε το Κίεβο ότι καθυστερεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Ο Γερμανός καγκελάριος υπογράμμισε ότι πρέπει να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση και να σημειωθεί πρόοδος στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης το συντομότερο δυνατό.
Το Κρεμλίνο στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν «σημείωσε ότι το καθεστώς του Κιέβου αναζητεί με κάθε δυνατό μέσο να καθυστερήσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, κάνοντας ολοένα και λιγότερο ρεαλιστικές προτάσεις».
«Παρ' όλα αυτά, η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να συνεχίσει την αναζήτηση λύσεων σύμφωνα με τις γνωστές προσεγγίσεις αρχών της», σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
Ο Πούτιν επέστησε επίσης την προσοχή του Σολτς στις επιθέσεις με ρουκέτες από τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας σε κατοικημένες περιοχές του Ντονέτσκ και της Μακίιβκα, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες ζωών, τις οποίες η Δύση αγνόησε. Και σημείωσε ότι ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία κάνει ό,τι είναι δυνατό για να σώσει τις ζωές αμάχων.
Κίεβο: Η Συρία θα στείλει στη Ρωσία 40.000 μισθοφόρους
Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, οι υπηρεσίες πληροφοριών γνωρίζουν ότι η Συρία θα στείλει στη Ρωσία και τη Λευκορωσία στο εγγύς μέλλον τόσο όπλα όσο και άνδρες.
Σε δημοσίευμα της εφημερίδας The Jerusalem Post, οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες γνωρίζουν ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Άσαντ έχει υποσχεθεί να παράσχει περίπου 40.000 μαχητές στη Ρωσική Ομοσπονδία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και όπλα και άλλο εξοπλισμό.
Σύμφωνα με αναφορά των μυστικών υπηρεσιών από τις 13/3, η Ρωσία είχε ήδη ανοίξει 14 κέντρα στρατολόγησης σε ολόκληρη τη Συρία προκειμένου να ενισχύσει τις δυνάμεις της, προσφέροντας σε ξένους μισθοφόρους μηνιαίο μισθό μεταξύ 300 και 600 δολαρίων.
Δύο ημέρες πριν, στις 11 Μαρτίου, αναφέρθηκε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα επέτρεπε σε 16.000 εθελοντές από τη Μέση Ανατολή να ενταχθούν στις δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.
Επίσης, ο αρχηγός της Δημοκρατίας της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, δήλωσε χθες Πέμπτη ότι θα στείλει άλλους 1.000 Τσετσένους για να βοηθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά ΜΜΕ.
Πάντως, για την ώρα, οι ΗΠΑ λένε ότι δεν έχουν δει μαχητές από τη Μέση Ανατολή να ενώνονται με τις ρωσικές δυνάμεις.
Ανησυχία ΗΠΑ για «επικίνδυνα» ρωσικά σχόλια σχετικά με την ένταξη της Βοσνίας στο ΝΑΤΟ
Οι ΗΠΑ κατήγγειλαν ως «επικίνδυνες» δηλώσεις του Ρώσου πρεσβευτή στη Βοσνία, Ιγκόρ Καλαμπούλοφ, ο οποίος δήλωσε ότι η Μόσχα θα αντιδράσει σε ενδεχόμενη ένταξη της Βοσνίας στο ΝΑΤΟ, φέρνοντας ως παράδειγμα την κατάσταση στην Ουκρανία.
Ο Καλαμπούλοφ δήλωσε: «Εμείς στηρίζουμε τις αποφάσεις της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Αν αποφασίσει να γίνει μέλος σε οποιοδήποτε οργανισμό, είναι εσωτερική της υπόθεση. Αλλά αυτό είναι διαφορετικό στα λόγια και διαφορετικό στην πράξη». Και πρόσθεσε: «Δείξαμε με το παράδειγμα της Ουκρανίας τι μπορούμε να κάνουμε. Θα αντιδράσουμε σε περίπτωση απειλής».
Σχολιάζοντας, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Σεράγεβο μίλησε για «απειλές» που είναι «επικίνδυνες, ανεύθυνες και απαράδεκτες».
Λαβρόφ: Η Μόσχα δεν θα δεχτεί έναν κόσμο όπου θα κυριαρχούν οι ΗΠΑ
Η Ρωσία δεν έχει καμία ψευδαίσθηση σχετικά με το αν μπορεί να βασίζεται στη Δύση και η Μόσχα δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί μια άποψη του κόσμου στον οποίο θα κυριαρχούν οι ΗΠΑ που θέλουν να λειτουργούν σαν παγκόσμιος σερίφης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σε τηλεοπτική συνέντευξή του.
Ο Λαβρόφ χαρακτήρισε τη Ρωσία «μικρό παίκτη» στον παγκόσμιο πόλεμο της ενημέρωσης, όπου όπως είπε κυριαρχούν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και οι Ευρωπαίοι, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχουν ανεξάρτητα δυτικά μέσα ενημέρωσης».
Επίσης, διέψευσε το δημοσίευμα της BILD σύμφωνα με το οποίο το αεροπλάνο που τον μετέφερε στην Κίνα γύρισε πίσω στη Ρωσία στα μισά της διαδρομής.
Και αναφερόμενος στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είπε ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις έχουν στόχο «να απομακρύνουμε κάθε απειλή προς τη Ρωσία από το ουκρανικό έδαφος».
Διαταραχές στο σύστημα GPS αεροπλοΐας στη Μεσόγειο εξαιτίας του πολέμου
Έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα οι διακοπές σημάτων GPS που χρησιμοποιούνται για την αεροπλοΐα εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, επηρεάζοντας περιοχές σχετικά μακριά από τη σύγκρουση, όπως η Μεσόγειος ή η Φινλανδία.
Αυτό επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας Αεροπλοΐας (EASA), προειδοποιώντας τόσο για τις διακοπές στο σήμα, μιλώντας είτε για «εμπλοκή» των δορυφορικών σημάτων εντοπισμού θέσης είτε για «σφετερισμό» τους.
Όπως εξηγεί ο EASA, η έκταση των προβλημάτων είναι διαφορετική ανάλογα με την περίσταση, αλλά θα μπορούσαν, σε ορισμένες περιπτώσεις, να οδηγήσουν σε αλλαγές δρομολογίων ή ακόμα και σε αλλαγή προορισμού πτήσεων, επειδή θα είναι αδύνατο να γίνει ασφαλής προσγείωση».
Ωστόσο κρίνει ότι το φαινόμενο δεν είναι τέτοιο ώστε που να απαιτεί την αναστολή των πτητικών λειτουργιών.
Προβλήματα έχουν διαπιστωθεί στην περιοχή του ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ, στις χώρες της Βαλτικής και σε άλλα γειτονικά κράτη, ενώ το φαινόμενο επηρεάζει επίσης την Ανατολική Φινλανδία, τη Μαύρη Θάλασσα και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κοντά στην Κύπρο, την Τουρκία, τον Λίβανο, τη Συρία και το Ισραήλ, καθώς και το βόρειο Ιράκ.
Το Κίεβο καταγγέλλει βομβαρδισμούς που εμποδίζουν την απομάκρυνση αμάχων από το Λουγκάνσκ
Ο κυβερνήτης της ανατολικής περιφέρειας Λουγκάνσκ στην Ουκρανία, Σέρχι Γκαϊντάι, κατήγγειλε ότι οι συχνοί και εκτεταμένοι βομβαρδισμοί από τις ρωσικές δυνάμεις εμπόδιζαν την ασφαλή απομάκρυνση εκκένωση αμάχων από πόλεις και χωριά που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου.
Η Ρωσία αρνείται ότι στοχεύει αμάχους από την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ωστόσο ο κυβερνήτης του Λουγκάνσκ δήλωσε ότι 59 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην περιοχή από την έναρξη του πολέμου, ενώ έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ολόκληρες κατοικημένες περιοχές.
«Δεν υπάρχει ούτε μια κοινότητα που να μην έχει δεχτεί πυρά», είπε στην κρατική τηλεόραση αναφερόμενος ιδιαίτερα στις πόλεις Σεβεροντόνετσκ, Ρουμπίζνε και Ποπάσνα που έχουν δεχθεί το μεγαλυτερο πλήγμα.
Καθώς οι προσπάθειες εκκένωσης των περιοχών αυτών από αμάχους παρεμποδίστηκαν από τις μάχες, οι τοπικές αρχές ελπίζουν να συμφωνηθεί προσωρινή κατάπαυση του πυρός για το Σάββατο ώστε να επιτραπεί σε φορτηγά να διανείμουν τρόφιμα, φάρμακα και άλλη βοήθεια στους ανθρώπους που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Υπ. Εξ.: Ασφαλής ο πρόξενος της Ελλάδας στη Μαριούπολη
Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, διέψευσε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο πρόξενος της Ελλάδας στη Μαριούπολη είναι όμηρος στην Ουκρανία. Όπως δήλωσε, είναι ασφαλής, αναχώρησε πριν από λίγο από την πόλη Ουμάν της Ουκρανίας και κατευθύνεται προς τα σύνορα για να βγει από τη χώρα.
Τουλάχιστον 3 νεκροί σε βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο και το Κραματόρσκ
Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι πολυώροφο κτίριο στο Χάρκοβο έγινε στόχος βομβαρδισμών το πρωί της Παρασκευής, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν ακόμη 11. Ένας άνθρωπος παραμένει εγκλωβισμένος στα ερείπια.
Με ανάρτησή του στο διαδίκτυο, ο δήμαρχος της πόλης Κραματόρσκ, Πάβλο Κιριλένκο, ανακοίνωσε ότι εξαιτίας βομβαρδισμών, τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν.
Η αντίδραση του RT στον αποκλεισμό του από τη Βρετανία
Το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο, σχολιάζοντας την απόφαση της βρετανικής ρυθμιστικής αρχής Ofcom να ανακαλέσει την άδειά του στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρει ότι η Ofcom έχει δείξει ότι δεν είναι «τίποτε άλλο παρά ένα εργαλείο της βρετανικής κυβέρνησης».
Το ρωσικό κανάλι είχε ήδη εξαφανιστεί από όλες τις πλατφόρμες εκπομπής στο Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα αυτό το μήνα ως αποτέλεσμα της απαγόρευσης που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ofcom στην ανακοίνωσή της αιτιολόγησε την απόφασή της αναφέροντας ότι έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με την αμεροληψία της κάλυψης του καναλιού για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
«Θεωρούμε ότι ο όγκος και η δυνητικά σοβαρή φύση των ζητημάτων που τέθηκαν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα προκαλούν μεγάλη ανησυχία - ειδικά δεδομένου του ιστορικού συμμόρφωσης του RT, το οποίο έχει επιβάλει πρόστιμο 200.000 λιρών στο κανάλι για προηγούμενη οφειλόμενη αμεροληψία παραβιάσεις.
»Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκινήσαμε μια ξεχωριστή έρευνα για να προσδιορίσουμε εάν το ANO TV Novosti είναι κατάλληλο και κατάλληλο να διατηρήσει την άδεια εκπομπής του».
Η διευθύνουσα σύμβουλος του Ofcom, Μέλανι Ντάουις, τόνισε ότι «η ελευθερία της έκφρασης είναι κάτι που περιφρουρούμε σθεναρά σε αυτήν τη χώρα και ο πήχης για τον τρόπο δράσης από τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς είναι δικαίως πολύ ψηλά».
Παρίσι: Είναι πλέον ορατός ο αντίκτυπος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο RMC, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γκάμπριελ Ατάλ, δήλωσε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας «στοχεύουν να διασφαλίσουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία κοστίσει πάρα πολύ στον Βλαντιμίρ Πούτιν και ότι είναι υποχρεωμένος να τον εγκαταλείψει».
«Στόχος μας είναι να αυξήσουμε το κόστος αυτού του πολέμου, ώστε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάποια στιγμή να αναγκαστεί να αναθεωρήσει τους υπολογισμούς του», πρόσθεσε.
Ωστόσο συμπλήρωσε:
«Αρχίζουμε να βλέπουμε τον αντίκτυπο των κυρώσεών μας στη Ρωσία, το ρούβλι έχει καταρρεύσει, το χρηματιστήριο της Μόσχας έχει κλείσει για αρκετές εβδομάδες, έχουν παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία των ολιγαρχών. Και βλέπουμε ότι οι ολιγάρχες στρέφονται στον Πούτιν αναρωτιούνται αν αξίζει αυτός ο πόλεμος».
Σύμφωνα με τον Ατάλ, ο Εμανουέλ Μακρόν θα συζητήσει ξανά με τον πρόεδρο της Ρωσίας.
Δύο εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες στην Πολωνία
Λίγες εκατοντάδες άνθρωποι αρκούν για να συμπληρωθούν δύο εκατομμύρια προσφύγων που έφτασαν από την Ουκρανία στην Πολωνία, σύμφωνα με την τοπική συνοριοφυλακή. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, συνολικά οι πρόσφυγες από την εμπόλεμη χώρα έχουν ξεπεράσει τα 3,2 εκατομμύρια.
Χθες Πέμπτη, 52.500 άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα για την Πολωνία, 11% λιγότεροι από την Τετάρτη, ανεβάζοντας το σύνολο σε 1,9995 εκατομμύρια.
Σήμερα Παρασκευή, από τις 8 το πρωί ώρα Ελλάδας, 7.100 άτομα έχουν περάσει, αριθμός μειωμένος κατά 41% σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα την Πέμπτη.
Πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει την Πολωνία κινούμενοι σε άλλες χώρες.
Χτυπήθηκε αποθήκη όπλων στο Μικολάιβ
Σύμφωνα με το δίκτυο Ukraine 24, που επικαλείται τον δήμαρχο της πόλης Βόσνεσενσκ, στην περιοχή του Μικολάιβ, αποθήκη όπου φυλάσσονταν όπλα χτυπήθηκε από ρωσικούς βομβαρδισμούς.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για το αν υπάρχουν θύματα.
Κίεβο: 14.200 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από την έναρξη του πολέμου
Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας έδωσε μέσω Facebook την καθημερινή εκτίμηση για την πορεία του πολέμου. Τα στοιχεία δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο. Ο προσδιορισμός του ακριβούς αριθμού των θυμάτων σε κάθε πλευρά έχει αποδειχθεί πρόκληση, με τη Ρωσία και την Ουκρανία να ισχυρίζονται ότι είναι πολύ διαφορετικοί απολογισμοί και απώλειες.
Σύμφωνα με το Κίεβο, εκτιμάται ότι 14.200 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της σύγκρουσης.
Στις 3 Μαρτίου, η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι 498 από τους στρατιώτες της σκοτώθηκαν στη μάχη, αλλά έκτοτε δεν έχει δώσει κανέναν άλλο απολογισμό απωλειών.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν χθες Πέμπτη ότι ο αριθμός των Ρώσων στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο μπορεί να είναι πάνω από 7.000 και οι τραυματίες να φτάνουν τους 14.000.
Μεταξύ άλλων ζημιών που προκλήθηκαν σε ρωσικά όπλα και οχήματα, η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι οι δυνάμεις της κατέστρεψαν:
- 450 τανκς
- 93 αεροσκάφη
- 112 ελικόπτερα
και απενεργοποίησε 43 αντιαεροπορικά συστήματα.
Ανταπόκριση από Βρυξέλλες
Ανακλήθηκε η άδεια του Russia Today στη Βρετανία
Η αρμόδια βρετανική ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας, Ofcom, ανακοίνωσε ότι η άδεια του ρωσικού κρατικού καναλιού ειδήσεων Russia Today για εκπομπή στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακλήθηκε «με άμεση ισχύ».
Ένας νεκρός και τέσσερις τραυματίες στο βόρειο τμήμα του Κιέβου
Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τέσσερις τραυματίστηκαν όταν θραύσματα ρωσικού πυραύλου έπεσαν σε κτίριο κατοικιών στο βόρειο τμήμα του Κιέβου το πρωί της Παρασκευής, σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.
Η υπηρεσία ανέφερε επίσης ότι 12 άνθρωποι διασώθηκαν και 98 απομακρύνθηκαν από το πενταώροφο κτίριο.
Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε στο πρακτορείο Reuters, μια έκρηξη ακούστηκε στο βόρειο τμήμα του Κιέβου το πρωί και στη συνέχεια υψώθηκε καπνός στον ουρανό.
Μάχες στο κέντρο της Μαριούπολης
Ο ρωσικός στρατός και οι αυτονομιστές σύμμαχοί του μάχονται στο κέντρο της Μαριούπολης, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
«Στη Μαριούπολη, οι μονάδες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ (σ.σ. έτσι την αποκαλούν οι αυτονομιστές), με την υποστήριξη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, σφίγγουν την πολιορκία και πολεμούν τους εθνικιστές στο κέντρο της πόλης», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, Ιγκόρ Κονασένκοφ.
Περίπου 30.000 άμαχοι έχουν ήδη απομακρυνθεί από την πόλη.
Ελλείψει συμμάχων, η Μόσχα παραιτείται από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ
Η Ρωσία υπαναχώρησε από το αίτημά της για διεξαγωγή ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σήμερα σχετικά με ανθρωπιστικά ζητήματα, λόγω έλλειψης υποστήριξης από τους στενότερους συμμάχους της.
Αυτό δήλωσαν διπλωμάτες στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Όπως ανέφερε πρέσβης υπό το καθεστώς ανωνυμίας, η ρωσική αντιπροσωπεία «ζήτησε υποστήριξη» για το κείμενό της, το οποίο επικεντρώνεται σε ανθρωπιστικά ζητήματα, «αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση». Η δήλωση αυτή αφήνει να εννοηθεί ότι ούτε η Κίνα ούτε η Ινδία υποστήριξαν τη ρωσική πρωτοβουλία.
Λονδίνο: «Ελάχιστη η πρόοδος των ρωσικών δυνάμεων μέσα στην εβδομάδα»
Σύμφωνα με την έκθεση πληροφοριών του βρετανικού υπουργείο Άμυνας για την κατάσταση στην Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει «ελάχιστη πρόοδο» αυτή την εβδομάδα.
Όπως αναφέρεται:
«Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει ελάχιστη πρόοδο αυτή την εβδομάδα.
»Οι ουκρανικές δυνάμεις γύρω από το Κίεβο και το Μικολάιβ συνεχίζουν να ματαιώνουν τις ρωσικές προσπάθειες να περικυκλώσουν τις πόλεις. Οι πόλεις Χάρκοβο, Τσερνίχοβ, Σούμι και Μαριούπολη παραμένουν περικυκλωμένες και υπόκεινται σε σφοδρό ρωσικό βομβαρδισμό.
»Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι ο αριθμός των προσφύγων που εγκατέλειψαν τη σύγκρουση στην Ουκρανία έχει ήδη ξεπεράσει τα 3,2 εκατομμύρια. Αυτός ο αριθμός θα συνεχίσει να αυξάνεται ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης ρωσικής επιθετικότητας».
ΠΟΥ: Παραβίαση του διεθνούς δικαίου οι επιθέσεις κατά υποδομών υγείας
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αποδοκίμασε με ανάρτηση στο Twitter το γεγονός ότι νοσοκομεία και άλλες υποδομές παροχής φροντίδας υγείας έχουν δεχθεί 43 επιθέσεις από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία από τη Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου.
Στις επιθέσεις αυτές έχουν σκοτωθεί 12 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί ακόμη 34 τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ιατρικό προσωπικό.
Η οργάνωση υπενθυμίζει ότι οι επιθέσεις σε υποδομές υγείας αποτελούν παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Ουκρανικός κόμβος στο Ευρωκοινοβούλιο
[Της Μαρίας Ψαρά]
Τρεις εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα εγκαινίασε ένα νέο «ουκρανικό κόμβο» στη συνοικία της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, το οποίο θα χρησιμοποιείται από την ουκρανική κοινωνία των πολιτών για να συντονίζει τη βοήθεια και να φιλοξενεί εκδηλώσεις όπως συνεντεύξεις Τύπου και εκθέσεις.
«Αποφασίσαμε να ανοίξουμε το σπίτι μας στην ουκρανική κοινωνία των πολιτών», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωβουλής, μιλώντας στην Πλας ντι Λουξεμβούργκ. Πρόσθεσε ότι αυτή η «συγκεκριμένη χειρονομία» του Ευρωκοινοβουλίου θα επιτρέψει στην κοινωνία των πολιτών «να συντονιστεί και να βοηθήσει τους Ουκρανούς που φεύγουν από τον πόλεμο, να βοηθήσει επίσης τους γενναίους Ουκρανούς που πολεμούν στην πατρίδα τους».
Σύμφωνα με τη Μάρτα Μπαραντίι, πρόεδρο της Promote Ukraine, μιας από τις ομάδες της κοινωνίας των πολιτών που συμμετέχουν στο έργο, ο κόμβος θα χρησιμοποιηθεί ως «πλατφόρμα επικοινωνίας για την ουκρανική αντίσταση και την ευρωπαϊκή υποστήριξη». Καθώς εκτιμάται ότι 200.000 Ουκρανοί πρόσφυγες αναμένεται να έρθουν στο Βέλγιο, ο κόμβος θα φέρνει σε επικοινωνία επίσης Ουκρανούς που αναζητούν βοήθεια και εθελοντές που θέλουν να προσφέρουν στέγη ή αγαθά. Ένα κέντρο που θα συγκεντρώνει όλη την υλικοτεχνική υποστήριξη θα λειτουργήσει από τη Δευτέρα.
Οι αυτονομιστές καταγγέλλουν βομβαρδισμό κοινοτήτων στο Λουγκάνσκ
Αυτονομιστές ηγέτες στην περιφέρεια Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας κατήγγειλαν ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν με το πυροβολικό πέντε κοινότητες στην περιοχή το προηγούμενο 24ωρο, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εργοστάσιο σιδηροκράματος υπέστη ζημιές και η ηλεκτροδότησή του έχει κοπεί, ενώ ζημιές υπέστησαν επίσης 18 σπίτια και βρεφονηπιακός σταθμός.
Οι πληροφορίες είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.
Λβιβ: Τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα κατέστρεψαν εργοστάσιο επισκευής αεροσκαφών
Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Λβιβ, Αντρίι Σαντόβι, αρκετοί ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το πρωί εργοστάσιο επισκευής αεροσκαφών, καταστρέφοντας την εγκατάσταση.
Το εργοστάσιο δεν βρισκόταν σε λειτουργία και ο βομβαρδισμός δεν προκάλεσε απώλειες, πρόσθεσε.
Η Λβιβ παραμένει –συγκριτικά– αλώβητη από τον πόλεμο μέχρι στιγμής, όμως την Κυριακή, ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε βάση εκπαίδευσης στην περιοχή με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 30 άνθρωποι, κατά τις ουκρανικές αρχές.
Η Ρωσία δημιούργησε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το Ντονμπάς
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax, η Ρωσία έχει δημιουργήσει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την περιοχή Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.
Το πρακτορείο επικαλείται αξιωματούχο της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντοντέτσκ.
Τηλεφώνημα Μπάιντεν-Σι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να μιλήσει με τον Κινέζο ομόλογό του στις 3 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες θα προειδοποιήσει τον Σι Τζινπίνγκ ότι το Πεκίνο θα έχει πολύ σημαντικό κόστος αν προσπαθήσει να βοηθήσει τη Ρωσία να ανακουφιστεί από τις κυρώσεις των δυτικών χωρών.
Η Ουάσιγκτον εκτιμά ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο στρατιωτικής υποστήριξης στον πόλεμο της Ρωσίας, ένα βήμα που θα διεύρυνε δραματικά το χάσμα μεταξύ Πεκίνου και των δυτικών κυβερνήσεων.
Το Πεκίνο δεν έχει αρνηθεί ούτε επιβεβαιώσει ότι η Κίνα θα μπορούσε να προσφέρει πλήρη οικονομική ή και στρατιωτική υποστήριξη στη Ρωσία, πράγμα που αν συμβεί θα μπορούσε να μετατρέψει την ήδη εκρηκτική διατλαντική αντιπαράθεση σε παγκόσμια διαμάχη.
Θα είναι το πρώτο τηλεφώνημα των δύο ηγετών μετά τη βιντεοδιάσκεψη κορυφής του Νοεμβρίου και το πρώτο αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Είναι «μια ευκαιρία για τον Πρόεδρο Μπάιντεν να αξιολογήσει τη θέση του Προέδρου Σι», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.
Ουκρανικός απολογισμός μαχών
Ο ουκρανικός στρατός δημοσίευσε την καθημερινή επιχειρησιακή του έκθεση, υποστηρίζοντας ότι οι δυνάμεις του κατέστρεψαν 14 ρωσικούς αεροπορικούς στόχους χθες Πέμπτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για 7 αεροσκάφη, 1 ελικόπτερο, 3 μη επανδρωμένα αεροσκάφη UAV και 3 πύραυλους πτέρυγας.
«Σε ορισμένα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη, οι Ρώσοι κατακτητές προσπαθούν να δημιουργήσουν μια θετική εικόνα για τον εαυτό τους μοιράζοντας τρόφιμα στον άμαχο πληθυσμό», πρόσθεσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.
Σύμφωνα με τους Ουκρανούς αξιωματούχους, υπάρχει μειωμένο ηθικό στα ρωσικά στρατεύματα, που έχει οδηγήσει σε «αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων λιποταξίας και άρνησης στρατιωτικού προσωπικού» να συμμετάσχει στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
Επίσης, αναφέρουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις λαμβάνουν μέτρα για να «αναπληρώσουν την απώλεια προσωπικού», ενώ προετοιμάζονται για πιθανή επίθεση στο Κίεβο.
Τα στοιχεία αυτά δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο.
Εκρήξεις στο Λβιβ κοντά στο αεροδρόμιο
Τουλάχιστον τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν το πρωί της Παρασκευής στην πόλη Λβιβ στη δυτική Ουκρανία. Σύμφωνα με τις αρχές, το αεροδρόμιο της πόλης χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο.
Πολλά βίντεο αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου φαίνεται καπνός να υψώνεται κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Λβιβ, πόλη όπου έχουν καταφύγει πολλοί εκτοπισμένοι Ουκρανοί λόγω του πολέμου αλλά και διπλωματικές αποστολές. Το αεροδρόμιο βρίσκεται περίπου 6χλμ από το κέντρο της πόλης.
Ο δημοσιογράφος ειδήσεων του BBC, Τζέιμς Ρέινολντς, ανέβασε φωτογραφία του ορίζοντα της πόλης, όπου φαινόταν καπνός να έρχεται από τα δυτικά προς την κατεύθυνση του αεροδρομίου.
Ο δήμαρχος του Λβιβ, Αντρίι Σαντόβι, επιβεβαίωσε ότι οι εκρήξεις που ακούστηκαν νωρίτερα σήμερα το πρωί έπληξαν την περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης, αλλά δεν έπληξαν το ίδιο το αεροδρόμιο.
Σε ενημέρωση που δημοσιεύτηκε στον επίσημο λογαριασμό του στο Telegram, ο δήμαρχος δήλωσε: «Δεν μπορώ να πω το σημείο σε πραγματικό χρόνο ακόμα, αλλά σίγουρα δεν είναι αεροδρόμιο», και προέτρεψε τους ανθρώπους να μην κοινοποιούν φωτογραφίες από το σημείο.
Αντεγκλήσεις Πούτιν-Δύσης, η Μαριούπολη στο επίκεντρο της τραγωδίας
► «Θα εφαρμόσουμε όλα τα σχέδιά μας» είπε ο Πούτιν σε τεράστιο πλήθος στη Μόσχα
►Αμετάβλητες οι θέσεις του Κιέβου στις διαπραγματεύσεις, δηλώνει η ουκρανική πλευρά
►Σι προς Μπάιντεν: Οι συγκρούσεις δεν συμφέρουν κανένα - Κοινή μας ευθύνη η προσπάθεια για διατήρηση της ειρήνης.
► Η Μαριούπολη στο επίκεντρο της συνομιλίας Πούτιν-Μακρόν
► Τουλάχιστον ένας σοβαρά τραυματίας - Κανένας νεκρός από τον βομβαρδισμό του θεάτρου στην Μαριούπολη, σύμφωνα με τον πρώτο επίσημο απολογισμό του δήμου
► Απελάσεις Ρώσων διπλωματών ανακοίνωσαν η Βουλγαρία και οι τρεις χώρες της Βαλτικής.
► Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι πρόσφυγες από την εμπόλεμη Ουκρανία έχουν φτάσει και ίσως ξεπεράσει τα 3,2 εκατομμύρια, εξ αυτών τα 2 εκατ. έχουν περάσει τα σύνορα της Πολωνίας.
► Εκρήξεις στην πόλη Λβιβ. Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί σε Κίεβο, Σούμι, Μαριούπολη, Χάρκοβο και άλλες πόλεις της χώρας
► Μια «σκληρή τηλεφωνική συνομιλία», σύμφωνα με το Κρεμλίνο, είχε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.
► Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει συγκαλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας.
Αμετάβλητες οι θέσεις του Κιέβου στις διαπραγματεύσεις, δηλώνει η ουκρανική πλευρά
Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ που ηγείται της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία δήλωσε ότι η θέση του Κιέβου παραμένει αμετάβλητη και θέλει οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε μια κατάπαυση του πυρός, σε απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και σε εγγυήσεις ασφαλείας.
"Οι ανακοινώσεις της ρωσικής πλευράς περιλαμβάνουν μόνο θέσεις με αιτήματα. Όλες οι ανακοινώσεις έχουν σκοπό, μεταξύ άλλων, να προκαλέσουν ένταση στα μέσα ενημέρωσης. Οι θέσεις μας παραμένουν αμετάβλητες. Κατάπαυση του πυρός, απόσυρση στρατευμάτων και ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας με συγκεκριμένες διατυπώσεις", έγραψε ο Ποντολιάκ σε ανάρτηση στο Twitter.
Ο πάπας Φραγκίσκος χαρακτήρισε τον πόλεμο «διεστραμμένη κατάχρηση εξουσίας»
Ο ποντίφικας ανέβασε σήμερα τους τόνους της κριτικής του εις βάρος της Ρωσίας χαρακτηρίζοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία «διεστραμμένη κατάχρηση εξουσίας» η οποία διεξάγεται για μεροληπτικά συμφέροντα, γεγονός που έχει καταδικάσει τον ανυπεράσπιστο λαό στη βία.
Ο Πάπας δεν κατονόμασε τη Ρωσία στις δηλώσεις του αυτές, αλλά χρησιμοποίησε φράσεις όπως «απαράδεκτη ένοπλη επιθετικότητα» για να περάσει το μήνυμά του.
«Η τραγωδία του πολέμου που εκτυλίσσεται στην καρδιά της Ευρώπης μας έχει αφήσει εμβρόντητους» είπε και πρόσθεσε ότι λίγοι άνθρωποι θα μπορούσαν να φανταστούν σκηνές παρόμοιες με τους δύο παγκόσμιους πολέμους στον 20ο αιώνα.
«Το αίμα και τα δάκρυα παιδιών, ο πόνος γυναικών και ανδρών που υπερασπίζονται τη γη τους ή που εγκαταλείπουν την χώρα τους για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς συγκλονίζει την συνείδησή μας» είπε σε μήνυμά του σε σύνοδο Καθολικής Εκκλησίας στην Μπρατισλάβα.
«Η σπαρακτική κραυγή για βοήθεια από τους Ουκρανούς αδελφούς μας ωθεί ως κοινότητα πιστών όχι απλώς σε σοβαρό προβληματισμό, αλλά να κλάψουμε μαζί τους και να εργαστούμε γι' αυτούς. Να μοιραστούμε την αγωνία ενός λαού πληγωμένου στην ταυτότητα, την ιστορία και την παράδοσή του».
Κανένας νεκρός στο θέατρο, λέει ο πρώτος απολογισμός του δήμου Μαριούπολης
Ο βομβαρδισμός του θεάτρου στη Μαριούπολη από ρωσικές δυνάμεις την Τετάρτη, σύμφωνα με το Κίεβο, προκάλεσε τουλάχιστον έναν σοβαρό τραυματισμό, αλλά όχι θανάτους, ανακοίνωσε σήμερα αργά το απόγευμα το δημοτικό συμβούλιο στον πρώτο του επίσημο απολογισμό για αυτήν την τραγωδία.
«Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές πληροφορίες, δεν υπάρχουν θύματα. Υπάρχουν όμως πληροφορίες για έναν πολύ σοβαρά τραυματία», ανέφερε στο Telegram το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.
Ωστόσο, «εκατοντάδες» άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια, δήλωσε νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος.
Η Μαριούπολη στο επίκεντρο της συνομιλίας Πούτιν-Μακρόν
Τηλεφωνική συνομιλία, διάρκειας 1 ώρας και 10 λεπτών, είχαν σήμερα το απόγευμα οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Ρωσίας.
Σύμφωνα με το Ελιζέ ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του για τη Μαριούπολη.
Απ' την πλευρά του το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε την Ουκρανία για «πολλά εγκλήματα πολέμου», διαβεβαιώνοντας τον Γάλλο ομόλογό του ότι οι δυνάμεις της Μόσχας κάνουν «καθετί δυνατό» να μην στοχοποιούν αμάχους.
«Εγκληματίας πολέμου» και για τον Βρετανό υπουργό Υγείας ο Πούτιν
Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Σατζίντ Τζαβίντ, αποκάλεσε τον Πρόεδρο Πούτιν «εγκληματία πολέμου», επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Τζο Μπάιντεν.
Ο κ. Τζαβίντ μίλησε για «τα σύννεφα καταιγίδας του πολέμου» στην Ευρώπη και την οργή και τη λύπη του που άκουσε «αναφορές για ομαδικούς τάφους στη Μαριούπολη και δολοφονίες εγκύων γυναικών».
«Ας μην κάνουμε λάθος, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου» είπε. «Αποτελεί απειλή για τους ελεύθερους ανθρώπους παντού και θα λογοδοτήσει», πρόσθεσε ο Βρετανός αξιωματούχος.
Χθες οι συνάδελφοι του στο υπουργικό, Λιζ Τρας (ΥΠΕΞ) και ο Τζέιμς Κλέβερλι (υπουργός με χαρτοφυλάκιο θέματα Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής) φάνηκαν διστακτικοί να χρησιμοποιήσουν τον όρο «εγκληματίας πολέμου» όταν αναφέρονταν στον Πούτιν.
Η αίτηση της Ουκρανίας για την Ε.Ε. θα μπορούσε να εγκριθεί σε μήνες, λέει ο Ζελένσκι
Ο Ζελένσκι ανέφερε σήμερα ότι μίλησε με την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και αναμένει γρήγορη πρόοδο στην αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στην Ε.Ε. με γοργές διαδικασίες.
Είπε πως του «υποσχέθηκε ότι θα έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να επιταχύνει την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ».
«Θα γίνουμε πλήρες μέλος της ΕΕ», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος. «Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που συνήθως χρειάζονται χρόνια θα επιταχυνθούν και θα περιοριστούν κατά μήνες και εβδομάδες», πρόσθεσε.
Στο κέντρο της Μαριούπολης οι μάχες
Ο δήμαρχος της πόλης επιβεβαιώνει ότι η πιο σκληρή μάχη για την τύχη της Μαριούπολης έχει ξεκινήσει.
Σύμφωνα με τον Βαντίμ Μποϊτσένκο διεξάγονται, πλέον, συγκρούσεις στο κέντρο της πόλης.
«Τανκ, πολυβόλα και μάχες. Όλοι κρύβονται τα καταφύγια. Δεν υπάρχει πια το κέντρο της πόλης, δεν έχει μείνει ούτε ένα μικρό σημείο της πόλης που να μην έχει τα σημάδια του πολέμου» δηλώνει και προσθέτει ότι το 80% των κτιρίων είτε έχουν καταστραφεί εντελώς είτε έχουν σοβαρές ζημιές.
Ενημέρωσε, τέλος, ότι η επιχείρηση διάσωσης από το κατεστραμμένο θέατρο συνεχίζεται, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Ποντόλιακ: Φταίνε οι Ρώσοι, όχι μόνο ο Πούτιν
Κριτική στις δηλώσεις του Γερμανού καγκελάριο άσκησε ο υψηλόβαθμος σύμβουλος του Ζελένσκι, σχετικά με την αναφορά Σολτς πως για τον πόλεμο δεν ευθύνεται ο ρωσικός λαός.
«Δεν ήταν ο ρωσικός λαός που πήρε τη μοιραία απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία. Αυτός ο πόλεμος είναι ο πόλεμος του Πούτιν», δήλωσε ο Σολτς χθες το βράδυ σε μια πολιτική εκδήλωση, με τον Μιχάιλο Ποντόλιακ να απαντά σήμερα υποστηρίζοντας ότι η πλειοψηφία του ρωσικού πληθυσμού υποστηρίζει τον πόλεμο και πως η διάκριση που κάνει ο καγκελάριος και είναι ευρέως διαδεδομένη στην Ευρώπη είναι λανθασμένη.
Προσέγγιση ως προς την απαίτηση για ουδέτερο καθεστώς ανακοίνωσε Ρώσος διαπραγματευτής
Η Μόσχα και το Κίεβο βρίσκονται «κάπου στα μισά του δρόμου» στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης της Ουκρανίας ως μέρος της συνεχιζόμενης διαπραγματευτικής διαδικασίας, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, βοηθός του Ρώσου προέδρου.
«Όσον αφορά στην αποστρατιωτικοποίηση, θα έλεγα 50 - 50. Γεγονός είναι ότι δεν είμαι εξουσιοδοτημένος να αποκαλύψω λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων και δεν θα το κάνω. Ούτε συγκεκριμένα στοιχεία ούτε επιχειρήματα των διαπραγματευόμενων μερών, αλλά σε αυτό το κομμάτι είμαστε κάπου στα μισά», είπε στους δημοσιογράφους.
Το θέμα του ουδέτερου καθεστώτος και της μη ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα από τα βασικά σημεία των συνομιλιών, αυτό είναι το σημείο στο οποίο τα μέρη έχουν φέρει τις θέσεις τους όσο το δυνατόν πιο κοντά, είπε.
«Θα εφαρμόσουμε όλα τα σχέδιά μας» είπε ο Πούτιν σε τεράστιο πλήθος
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε σήμερα μια σπάνια δημόσια εμφάνιση σε μια συγκέντρωση στη Μόσχα, με αφορμή την όγδοη επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας, επαινώντας την εισβολή στην Ουκρανία μπροστά σε χιλιάδες Ρώσους.
«Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και πώς πρέπει να το κάνουμε και θα εφαρμόσουμε όλα τα σχέδιά μας», είπε από σκηνής μπροστά από ταμπέλες που έγραφαν «Για έναν κόσμο χωρίς ναζισμό / Για τη Ρωσία».
Η ουκρανική Βουλή ευχαριστεί για την απόφαση ανοικοδόμησης του μαιευτηρίου
Με ανάρτησή της στον επίσημο λογαριασμό της στο twitter η Βουλή της Ουκρανίας ευχαριστεί την Ελλάδα για την απόφασή της να προχωρήσει στην ανοικοδόμηση του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη.
«Thank you for your support!» (Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη σας!), αναφέρει, παραθέτοντας τη σχετική ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με την οποία γνωστοποιεί ότι: «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξαναχτίσει το μαιευτήριο στη Μαριούπολη, το κέντρο της ελληνικής μειονότητας στην Ουκρανία, μιας πόλης που είναι μέσα στην καρδιά μας και σύμβολο της βαρβαρότητας του πολέμου».
Η Πολωνία θα προτείνει ειρηνευτική αποστολή στην Ουκρανία
Η Πολωνία θα υποβάλει πρόταση για τη δημιουργία μιας ειρηνευτικής αποστολής στην Ουκρανία στην επόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.
Ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη της Πολωνίας, Γιαροσλάβ Κατσίσνκι, ανακοίνωσε την ιδέα κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο πριν από λίγες ημέρες.
«Τώρα κοινοποιούμε αυτήν την πρόταση εκεί που ανήκει, στην επικείμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι σε συνέντευξη Τύπου στη Βαρσοβία.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός είπε ότι ήδη ο υπουργός Άμυνας Mariusz Blaszczak έχει θέσει την ιδέα στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ και η Δανία έχει ήδη απαντήσει θετικά.
Σι προς Μπάιντεν: Οι συγκρούσεις δεν συμφέρουν κανένα
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπε στον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, κατά την τηλεφωνική συνομιλιά που είχαν πριν από λίγη ώρα, ότι συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις όπως τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στην Ουκρανία δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Σι τόνισε πως ΗΠΑ και Κίνα «ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και δυο από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη», όχι μόνο πρέπει να αναπτύξουν διμερείς σχέσεις «προς τη σωστή κατεύθυνση», αλλά να αναλάβουν τις διεθνείς ευθύνες τους, στην προσπάθεια για τη διατήρηση της ειρήνης παγκοσμίως.
Ζελένσκι: Οι εργασίες διάσωσης συνεχίζονται στο βομβαρδισμένο θέατρο της Μαριούπολης
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι οι εργασίες διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη στο βομβαρδισμένο θέατρο στη Μαριούπολη, από όπου μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί ζωντανοί 130 άνθρωποι.
Σε διαδικτυακή ομιλία, ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι οι βομβαρδισμοί από τις ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να εμποδίζουν τις αρχές να δημιουργήσουν αποτελεσματικούς ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς την περικυκλωμένη πόλη στη νότια Ουκρανία.
Νωρίτερα, η διαμεσολαβήτρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ουκρανίας, Λουντμίλα Ντενίσοβα είχε πει ότι 1.300 άτομα εξακολουθούν να βρίσκονται στο υπόγειο του Περιφερειακού Δραματικού Θεάτρου στη Μαριούπολη.
Η ρωσική κρατική τηλεόραση έκοψε στον αέρα την ομιλία του Πούτιν
Ομιλία σε ζωντανή μετάδοση έκανε ο Ρώσος πρόεδρος στο στάδιο Λουζνίκι στη Μόσχα, για τα 8 χρόνια από την προσάρτηση της Κριμαίας. Ωστόσο, η μετάδοση διακόπηκε απότομα και γύρισε σε εικόνες και πατριωτικά τραγούδια από την εκδήλωση πριν την ολοκλήρωση της ομιλίας.
Απευθυνόμενος σε χιλιάδες παριστάμενους, που κυμάτιζαν ρωσικές σημαίες, ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε την εισβολή στην Ουκρανία, που η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Σύμφωνα με έναν από τους παριστάμενους στην εκδήλωση, ο Ρώσος πρόεδρος ολοκλήρωσε την ομιλία του και έφυγε από τη σκηνή, αναφέρει το Reuters.
Ξεκίνησε το τηλεφώνημα Μπάιντεν - Σι
Η τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και του Κινέζου ομολόγου του, Σι Τζινπίνγκ, ξεκίνησε στις 15:03 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να προειδοποιήσει τον Σι Τζινπίνγκ ότι θα υπάρξει σοβαρό «κόστος» εάν το Πεκίνο βοηθήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν να αντεπεξέλθει στις δυτικές κυρώσεις.
ΟΗΕ: Τουλάχιστον 816 άμαχοι σκοτώθηκαν στην Ουκρανία μέχρι σήμερα
Το γραφείο του ΟΗΕ για τα δικαιώματα (OHCHR) δήλωσε ότι τουλάχιστον 816 άμαχοι σκοτώθηκαν και 1.333 τραυματίστηκαν στην Ουκρανία από την έναρξη της σύγκρουσης στις 24 Φεβρουαρίου.
Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος, ωστόσο ο διεθνής οργανισμός, που διαθέτει μεγάλη ομάδα παρακολούθησης στη χώρα, δεν έχει ακόμη κατορθώσει να επαληθεύσει τις αναφορές θυμάτων από πόλεις που έχουν πληγεί σοβαρά, όπως η Μαριούπολη.
Οι περισσότεροι θάνατοι προκλήθηκαν από πυροβόλα όπλα, βομβαρδισμούς από βαρύ πυροβολικό και από συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων, αλλά και από βομβαρδισμούς από αέρος.
Μαριούπολη: Υπόσχεση Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα θα χτίσει το μαιευτήριο
«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να ανακατασκευάσει το μαιευτήριο της Μαριούπολης, της πόλη-κέντρο της ελληνικής μειονότητας στην Ουκρανία, μια πόλη που βρίσκεται στην καρδιά μας και έγινε σύμβολο της βαρβαρότητας του πολέμου», αναφέρει σε ανάρτησή του στα αγγλικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Να σημειωθεί ότι η Ιταλία έχει υποσχεθεί ότι θα ανακατασκευάσει το Θέατρο της Μαριούπολης, που βομβαρδίστηκε προχθές, με περίπου 1.300 ανθρώπους να έχουν καταφύγει στο υπόγειό του για να προστατευθούν.
Στο Κίεβο, ρουκέτα έπεσε ακριβώς δίπλα σε σχολείο
Το πρωί της Παρασκευής, μια ρουκέτα έπεσε σε συγκρότημα κατοικιών στο Κίεβο, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της γαλλικής εφημερίδας «Le Figaro», Margaux Benn. Ένα σχολείο ήταν ακριβώς δίπλα στο κτίριο.
Επίσης, χθες χτύπημα προκάλεσε ζημιές σε εργοστάσιο κατασκευής ποδηλάτων που βρισκόταν εκεί καθώς έπεσαν πάνω του τα υπολείμματα πυραύλου που αναχαιτίστηκε από αντιαεροπορικά πυρά.
«Ένα μεγάλο σύννεφο καπνού και μια έντονη μυρωδιά» αναδίδεται ακόμη και σήμερα από το εργοστάσιο.
Απελάσεις Ρώσων διπλωματών και από τις χώρες της Βαλτικής
Η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία ανακοίνωσαν την Παρασκευή την απέλαση δέκα συνολικά Ρώσων διπλωματών, ως αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
«Η Λετονία απελαύνει τρεις υπαλλήλους της ρωσικής πρεσβείας λόγω δραστηριοτήτων αντίθετων προς το διπλωματικό τους καθεστώς και ενόψει της συνεχιζόμενης ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία», ανακοίνωσε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς, προσθέτοντας ότι η απόφαση ελήφθη σε συντονισμό με τη Λιθουανία και την Εσθονία.
Τα υπουργεία Εξωτερικών των χωρών αυτών ανακοίνωσαν την απέλαση τεσσάρων και τριών Ρώσων διπλωματών, αντίστοιχα.
Ξεκίνησε το ταξίδι του ο πρόξενος στην Μαριούπολη
Ξεκίνησε από το Ουμάν το ταξίδι του ο πρόξενος της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Όπως αναφέρεται, είναι καλά στην υγεία τους και κινείται προς τη Μολδαβία, από την οποία θα επιστρέψει στην Ελλάδα.
Θάνατοι και γεννήσεις εν μέσω πολέμου στο Κίεβο
Συνολικά 222 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην ουκρανική πρωτεύουσα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.
Μεταξύ των νεκρών είναι 60 πολίτες και τέσσερα παιδιά. Επίσης, σύμφωνα με τον δήμο του Κιέβου, ακόμη 889 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, μεταξύ των οποίων 241 πολίτες και 18 παιδιά.
Στο ίδιο διάστημα, 757 παιδιά γεννηθεί στο Κίεβο από την έναρξη του πολέμου.
Η Μόσχα γιορτάζει τα 8 χρόνια από την προσάρτηση της Κριμαίας
Μεγάλη συγκέντρωση υπέρ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Κρεμλίνου πραγματοποιείται σήμερα, ημέρα που γιορτάζεται στη Ρωσία η 8η επέτειος από την προσάρτηση της Κριμαίας.
Η συγκέντρωση πραγματοποιείται στο στάδιο Luzhniki στη Μόσχα.
Υπάρχουν καταγγελίες ότι δημόσιοι υπάλληλοι, μαθητές και φοιτητές υποχρεώθηκαν (ή πληρώθηκαν) να παραστούν στη συγκέντρωση, ενώ απαγορεύτηκαν σημαίες και όποιο άλλο σύμβολο θυμίζει την Ουκρανία.
Νεκρή σε βομβαρδισμό η βραβευμένη Ουκρανή ηθοποιός Οκσάνα Σβετς
Η ουκρανική θεατρική εταιρεία Young Theater επιβεβαίωσε την είδηση του θανάτου της Οκσάνα Σβετς, μιας βραβευμένης Ουκρανής ηθοποιού με μεγάλη πορεία στο θέατρο και τον κινηματογράφο.
Η Young Theater αναφέρει στη σελίδα της στο Facebook: «Απέραντη θλίψη στην οικογένεια του Young Theatre. Κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού με ρουκέτες ενός κτιρίου κατοικιών στο Κίεβο σκοτώθηκε η άξια καλλιτέχνις της Ουκρανίας Oksana Shvets. Αιωνία η μνήμη της ταλαντούχας ηθοποιού! Δεν μπορεί να υπάρξει συγχώρεση για τον εχθρό που πάτησε στη γη μας!».
Η Shvets ήταν 67 ετών. Της είχε απονεμηθεί ο τίτλος της τη στιγμή του θανάτου της Αξιότιμης Καλλιτέχνιδας της Ουκρανίας, για τα εξαιρετικά επιτεύγματά της στις τέχνες του θεάματος. Είχε συμμετάσχει επί πέντε δεκαετίες σε δεκάδες θεατρικές παραστάσεις, αλλά και σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες.
Τηλεφώνημα Τζόνσον-Ζελένσκι
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε ότι μίλησε με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.
Όπως είπε, ήταν μια επικοινωνία στο πλαίσιο τακτικών συνομιλιών των δύο πλευρών, σημειώνοντας ότι είναι ευγνώμων για την «ισχυρή υποστήριξη» της Βρετανίας, ακόμη και σε θέματα ασφάλειας.
«Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τον αντιπολεμικό συνασπισμό και να διασφαλίσουμε την ειρήνη στην Ουκρανία», τόνισε.
ΔΝΤ, ΕΤΑΑ και ΠΤ δηλώνουν «τρομοκρατημένοι» από τον πόλεμο στην Ουκρανία
Μεγάλοι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί όπως η ΕΤΑΑ (EBRD ή Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα, δήλωσαν ότι είναι «τρομοκρατημένοι και βαθιά ανήσυχοι» από τις εξελίξεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προβλέποντας «τεράστιες παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις».
Σε κοινή ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι εκτός από «την τρομακτική ανθρωπιστική καταστροφή στην Ουκρανία, ο πόλεμος διαταράσσει τα μέσα διαβίωσης στην περιοχή και πέρα από αυτήν», μειώνοντας την προσφορά ενέργειας, τροφίμων και αυξάνοντας τις τιμές και τη φτώχεια.
Η Βουλγαρία απελαύνει 10 Ρώσους διπλωμάτες
Η Βουλγαρία ανακοίνωσε την απέλαση δέκα Ρώσων διπλωματών για «δραστηριότητες που δεν συνάδουν με τη Σύμβαση της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Ουσιαστικά, η βουλγαρική κυβέρνηση κατηγορεί τους διπλωμάτες για κατασκοπία. Ακόμη δδύο Ρώσοι διπλωμάτες είχαν απελαθεί στις αρχές Μαρτίου για παρόμοιο λόγο.
Συνομιλία Μπορέλ-Κουλέμπα για περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, ανακοίνωσε ότι μίλησε με τον ύπατο εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, με θέμα ένα ακόμη πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Το τελευταίο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. που υιοθετήθηκε μέσα στην εβδομάδα περιελάμβανε απαγορεύσεις στις επενδύσεις στον ρωσικό τομέα ενέργειας, στις εξαγωγές ειδών πολυτελείας στη Μόσχα και στις εισαγωγές προϊόντων χάλυβα από τη Ρωσία. Επίσης, αφορούσε «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών.
Μαριούπολη: Δύσκολο το έργο διάσωσης των εγκλωβισμένων στο θέατρο
Η επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ουκρανίας, Λουντμίλα Ντενίσοβα ανακοίνωσε ότι 130 άνθρωποι έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής από τα συντρίμμια του θεάτρου στη Μαριούπολη που επλήγη από ρωσική αεροπορική επιδρομή την Τετάρτη.
Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, επισήμανε ότι είπε ότι οι εργασίες διάσωσης συνεχίζονται στο σημείο. Χθες, ο πρώην επικεφαλής της περιφέρειας του Ντονέτσκ, Σέρχι Ταρούτα, είπε ότι πιστεύει ότι 1.300 άνθρωποι βρίσκονταν στο κτίριο όταν βομβαρδίστηκε και 130 είχαν διασωθεί μέχρι στιγμής, ωστόσο οι προσπάθειες διάσωσης γίνονται πολύ σύσκολα, εξαιτίας της πλήρους κατάρρευσης των κοινωνικών υπηρεσιών στην πόλη και τους φόβους για μελλοντικές ρωσικές επιθέσεις.
«Οι άνθρωποι κάνουν τα πάντα μόνοι τους. Οι φίλοι μου πήγαν να βοηθήσουν, αλλά λόγω συνεχών βομβαρδισμών δεν ήταν ασφαλές. Οι άνθρωποι καθαρίζουν μόνοι τους τα ερείπια. Δεν υπάρχει επιχείρηση διάσωσης, όλες οι υπηρεσίες που υποτίθεται ότι διασώζουν ανθρώπους, τους περιθάλπουν, τους θάβουν, υπηρεσίες δεν υπάρχουν πλέον».
Η Βαρσοβία θα «απορωσοποιήσει» την οικονομία της
Η Πολωνία θα ενεργήσει με στόχο να «απορωσοποιήσει» την οικονομία της, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ματέους Μοραβιέτσκι, που δήλωσε ότι θα απεξαρτηθεί οικονομικά από τη Ρωσία, αίροντας τη συμμετοχή της από σχέδια για την κατασκευή νέων αγωγών αερίου και προχωρώντας στην επιδότηση των αγροτών για να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την αύξηση των τιμών στα λιπάσματα, ώστε να διατηρηθούν οι τιμές τροφίμων σε χαμηλά επίπεδα.
Ο Μοραβιέτσκι δήλωσε επίσης ότι η Πολωνία θα υποβάλει επισήμως αίτημα για ειρηνευτική αποστολή στην Ουκρανία κατά την επόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Συνομιλία Ζελένσκι με Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την ένταξη στην Ε.Ε.
Τηλεφωνική συνομιλία είχαν ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Όπως αναφέρει ο Ζελένσκι στη σχετική ανάρτησή του στο Twitter, είχαν μια «ουσιαστική συζήτηση» και η αίτηση για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Ουκρανίας στην Ε.Ε. θα είναι έτοιμη σε μερικούς μήνες.
«Έχουν δοθεί οι σχετικές οδηγίες και από τις δύο πλευρές. Κινούμαστε μαζί προς τους στρατηγικούς μας στόχους».
ΟΗΕ: Καταρρέουν οι αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων στην Ουκρανία
Ο αξιωματούχος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) Τζέικομπ Κερν δήλωσε ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων στην Ουκρανία καταρρέουν, καθώς μεγάλο μέρος των υποδομών έχει καταστραφεί και πολλά παντοπωλεία και αποθήκες τροφίμων είναι πλέον άδεια.
Ο Κερν, συντονιστής εκτάκτων αναγκών στο WFP, αρμόδιος για την κρίση στην Ουκρανία, εξέφρασε την ανησυχία του για τις πόλεις που βρίσκονται σε κατάσταση πολιορκίας, όπως η Μαριούπολη, σημειώνοντας ότι οι προμήθειες εξαντλούνται και ότι οι αυτοκινητοπομπές του δεν έχουν κατορθώσει να εισέλθουν στην πόλη.
Η Νορβηγία ενισχύει τον στρατό της απέναντι σε μια «πιο επικίνδυνη» Ρωσία
Η νορβηγική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα απελευθερώσει επιπλέον 3 δισ. κορόνες (308 εκατ. ευρώ) μέσα στο 2022 για να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στα βόρεια σύνορά της με τη Ρωσία.
«Ακόμα κι αν μια ρωσική επίθεση στη Νορβηγία δεν είναι πιθανή, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε έναν γείτονα στα ανατολικά που έχει γίνει πιο επικίνδυνος και πιο απρόβλεπτος», δήλωσε ο Νορβηγός υπουργός Άμυνας, Οντ Ρότζερ Ένοκσεν.
Σχοινάς: Η Ε.Ε. έκανε το καθήκον τόσο έναντι των Ουκρανών όσο και των Σύρων προσφύγων
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέρριψε τις επικρίσεις που ακούγονται για την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι ακολούθησε «δύο μέτρα και δύο σταθμά» όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων από την Ουκρανία και τη Συρία.
Όπως δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς από την Κωνσταντινούπολη, η Ε.Ε. πρόσφερε την ίδια βοήθεια στους πρόσφυγες από τον πόλεμο στη Συρία με εκείνους που έφυγαν από την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή στα τέλη Φεβρουαρίου.
«Δώσαμε σε όλους τους [Ουκρανούς πρόσφυγες] καθεστώς προσωρινής προστασίας παρέχοντας πλήρη και άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, στέγαση και απασχόληση μόλις μία εβδομάδα μετά το ξέσπασμα του πολέμου», είπε.
Και όταν ρωτήθηκε για τη μεταχείριση των προσφύγων από την ΕΕ κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης του 2015, όταν η Ευρώπη κατακλυζόταν από την άφιξη περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων, κυρίως φυγάδων από τον πόλεμο στη Συρία, ο Μαργαρίτης Σχοινάς ισχυρίστηκε ότι οι Βρυξέλλες είχαν εφαρμόσει «ακριβώς την ίδια προσέγγιση».
«Πιστεύω ότι κάναμε το καθήκον μας και δεν βλέπω δύο μέτρα και δύο μέτρα σε αυτό», είπε.
Πεσκόφ: Ο Πούτιν συγκάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τη συνομιλία του με τον Σολτς το πρωί και τον Μακρόν το απόγευμα, θα έχει τηλεφωνική συνομιλία και με τα μόνιμα μέλη μιλήσει τηλεφωνικά με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την Παρασκευή και θα έχει συνάντηση με τα μέλη του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.
Αυτό δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου.
WSJ: ΗΠΑ και Ε.Ε. σχεδίαζαν κυρώσεις για τη Ρωσία από τον Νοέμβριο
Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισαν να σχεδιάζουν τις ρωσικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας από τον περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, λίγο πριν από την Ημέρα των Ευχαριστιών, συναντήθηκε με ανώτερους αξιωματούχους στην αίθουσα εκτάκτων καταστάσεων του Λευκού Οίκου για να συζητήσουν τη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία. Στη συνάντηση συμμετείχαν κορυφαίοι σύμβουλοι πληροφοριών, αξιωματούχοι άμυνας και διπλωμάτες, οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία μπορεί να ετοιμάζεται να εισβάλει.
Η Τζάνετ Γέλεν του ανακοίνωσε ότι θα επικοινωνήσει με τους ομολόγους της στην Ευρώπη και αλλού για να τους παροτρύνει να ξεκινήσουν τις προετοιμασίες για μια οικονομική απάντηση στο ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Τα τηλεφωνήματα αυτά για συντονισμό των ενεργειών άρχισαν να γίνονται μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Ο Σολτς ζήτησε από τον Πούτιν να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία
Μια «σκληρή τηλεφωνική συνομιλία», σύμφωνα με το Κρεμλίνο, είχε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, από τον οποίο ζήτησε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
Η συνομιλία διήρκεσε τρεις ώρες, στη διάρκεια της οποίας ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε το Κίεβο ότι καθυστερεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Ο Γερμανός καγκελάριος υπογράμμισε ότι πρέπει να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση και να σημειωθεί πρόοδος στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης το συντομότερο δυνατό.
Το Κρεμλίνο στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν «σημείωσε ότι το καθεστώς του Κιέβου αναζητεί με κάθε δυνατό μέσο να καθυστερήσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, κάνοντας ολοένα και λιγότερο ρεαλιστικές προτάσεις».
«Παρ' όλα αυτά, η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να συνεχίσει την αναζήτηση λύσεων σύμφωνα με τις γνωστές προσεγγίσεις αρχών της», σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
Ο Πούτιν επέστησε επίσης την προσοχή του Σολτς στις επιθέσεις με ρουκέτες από τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας σε κατοικημένες περιοχές του Ντονέτσκ και της Μακίιβκα, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες ζωών, τις οποίες η Δύση αγνόησε. Και σημείωσε ότι ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία κάνει ό,τι είναι δυνατό για να σώσει τις ζωές αμάχων.
Κίεβο: Η Συρία θα στείλει στη Ρωσία 40.000 μισθοφόρους
Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, οι υπηρεσίες πληροφοριών γνωρίζουν ότι η Συρία θα στείλει στη Ρωσία και τη Λευκορωσία στο εγγύς μέλλον τόσο όπλα όσο και άνδρες.
Σε δημοσίευμα της εφημερίδας The Jerusalem Post, οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες γνωρίζουν ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Άσαντ έχει υποσχεθεί να παράσχει περίπου 40.000 μαχητές στη Ρωσική Ομοσπονδία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και όπλα και άλλο εξοπλισμό.
Σύμφωνα με αναφορά των μυστικών υπηρεσιών από τις 13/3, η Ρωσία είχε ήδη ανοίξει 14 κέντρα στρατολόγησης σε ολόκληρη τη Συρία προκειμένου να ενισχύσει τις δυνάμεις της, προσφέροντας σε ξένους μισθοφόρους μηνιαίο μισθό μεταξύ 300 και 600 δολαρίων.
Δύο ημέρες πριν, στις 11 Μαρτίου, αναφέρθηκε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα επέτρεπε σε 16.000 εθελοντές από τη Μέση Ανατολή να ενταχθούν στις δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.
Επίσης, ο αρχηγός της Δημοκρατίας της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, δήλωσε χθες Πέμπτη ότι θα στείλει άλλους 1.000 Τσετσένους για να βοηθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά ΜΜΕ.
Πάντως, για την ώρα, οι ΗΠΑ λένε ότι δεν έχουν δει μαχητές από τη Μέση Ανατολή να ενώνονται με τις ρωσικές δυνάμεις.
Ανησυχία ΗΠΑ για «επικίνδυνα» ρωσικά σχόλια σχετικά με την ένταξη της Βοσνίας στο ΝΑΤΟ
Οι ΗΠΑ κατήγγειλαν ως «επικίνδυνες» δηλώσεις του Ρώσου πρεσβευτή στη Βοσνία, Ιγκόρ Καλαμπούλοφ, ο οποίος δήλωσε ότι η Μόσχα θα αντιδράσει σε ενδεχόμενη ένταξη της Βοσνίας στο ΝΑΤΟ, φέρνοντας ως παράδειγμα την κατάσταση στην Ουκρανία.
Ο Καλαμπούλοφ δήλωσε: «Εμείς στηρίζουμε τις αποφάσεις της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Αν αποφασίσει να γίνει μέλος σε οποιοδήποτε οργανισμό, είναι εσωτερική της υπόθεση. Αλλά αυτό είναι διαφορετικό στα λόγια και διαφορετικό στην πράξη». Και πρόσθεσε: «Δείξαμε με το παράδειγμα της Ουκρανίας τι μπορούμε να κάνουμε. Θα αντιδράσουμε σε περίπτωση απειλής».
Σχολιάζοντας, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Σεράγεβο μίλησε για «απειλές» που είναι «επικίνδυνες, ανεύθυνες και απαράδεκτες».
Λαβρόφ: Η Μόσχα δεν θα δεχτεί έναν κόσμο όπου θα κυριαρχούν οι ΗΠΑ
Η Ρωσία δεν έχει καμία ψευδαίσθηση σχετικά με το αν μπορεί να βασίζεται στη Δύση και η Μόσχα δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί μια άποψη του κόσμου στον οποίο θα κυριαρχούν οι ΗΠΑ που θέλουν να λειτουργούν σαν παγκόσμιος σερίφης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σε τηλεοπτική συνέντευξή του.
Ο Λαβρόφ χαρακτήρισε τη Ρωσία «μικρό παίκτη» στον παγκόσμιο πόλεμο της ενημέρωσης, όπου όπως είπε κυριαρχούν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και οι Ευρωπαίοι, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχουν ανεξάρτητα δυτικά μέσα ενημέρωσης».
Επίσης, διέψευσε το δημοσίευμα της BILD σύμφωνα με το οποίο το αεροπλάνο που τον μετέφερε στην Κίνα γύρισε πίσω στη Ρωσία στα μισά της διαδρομής.
Και αναφερόμενος στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είπε ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις έχουν στόχο «να απομακρύνουμε κάθε απειλή προς τη Ρωσία από το ουκρανικό έδαφος».
Διαταραχές στο σύστημα GPS αεροπλοΐας στη Μεσόγειο εξαιτίας του πολέμου
Έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα οι διακοπές σημάτων GPS που χρησιμοποιούνται για την αεροπλοΐα εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, επηρεάζοντας περιοχές σχετικά μακριά από τη σύγκρουση, όπως η Μεσόγειος ή η Φινλανδία.
Αυτό επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας Αεροπλοΐας (EASA), προειδοποιώντας τόσο για τις διακοπές στο σήμα, μιλώντας είτε για «εμπλοκή» των δορυφορικών σημάτων εντοπισμού θέσης είτε για «σφετερισμό» τους.
Όπως εξηγεί ο EASA, η έκταση των προβλημάτων είναι διαφορετική ανάλογα με την περίσταση, αλλά θα μπορούσαν, σε ορισμένες περιπτώσεις, να οδηγήσουν σε αλλαγές δρομολογίων ή ακόμα και σε αλλαγή προορισμού πτήσεων, επειδή θα είναι αδύνατο να γίνει ασφαλής προσγείωση».
Ωστόσο κρίνει ότι το φαινόμενο δεν είναι τέτοιο ώστε που να απαιτεί την αναστολή των πτητικών λειτουργιών.
Προβλήματα έχουν διαπιστωθεί στην περιοχή του ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ, στις χώρες της Βαλτικής και σε άλλα γειτονικά κράτη, ενώ το φαινόμενο επηρεάζει επίσης την Ανατολική Φινλανδία, τη Μαύρη Θάλασσα και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κοντά στην Κύπρο, την Τουρκία, τον Λίβανο, τη Συρία και το Ισραήλ, καθώς και το βόρειο Ιράκ.
Το Κίεβο καταγγέλλει βομβαρδισμούς που εμποδίζουν την απομάκρυνση αμάχων από το Λουγκάνσκ
Ο κυβερνήτης της ανατολικής περιφέρειας Λουγκάνσκ στην Ουκρανία, Σέρχι Γκαϊντάι, κατήγγειλε ότι οι συχνοί και εκτεταμένοι βομβαρδισμοί από τις ρωσικές δυνάμεις εμπόδιζαν την ασφαλή απομάκρυνση εκκένωση αμάχων από πόλεις και χωριά που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου.
Η Ρωσία αρνείται ότι στοχεύει αμάχους από την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ωστόσο ο κυβερνήτης του Λουγκάνσκ δήλωσε ότι 59 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην περιοχή από την έναρξη του πολέμου, ενώ έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ολόκληρες κατοικημένες περιοχές.
«Δεν υπάρχει ούτε μια κοινότητα που να μην έχει δεχτεί πυρά», είπε στην κρατική τηλεόραση αναφερόμενος ιδιαίτερα στις πόλεις Σεβεροντόνετσκ, Ρουμπίζνε και Ποπάσνα που έχουν δεχθεί το μεγαλυτερο πλήγμα.
Καθώς οι προσπάθειες εκκένωσης των περιοχών αυτών από αμάχους παρεμποδίστηκαν από τις μάχες, οι τοπικές αρχές ελπίζουν να συμφωνηθεί προσωρινή κατάπαυση του πυρός για το Σάββατο ώστε να επιτραπεί σε φορτηγά να διανείμουν τρόφιμα, φάρμακα και άλλη βοήθεια στους ανθρώπους που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Υπ. Εξ.: Ασφαλής ο πρόξενος της Ελλάδας στη Μαριούπολη
Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, διέψευσε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο πρόξενος της Ελλάδας στη Μαριούπολη είναι όμηρος στην Ουκρανία. Όπως δήλωσε, είναι ασφαλής, αναχώρησε πριν από λίγο από την πόλη Ουμάν της Ουκρανίας και κατευθύνεται προς τα σύνορα για να βγει από τη χώρα.
Τουλάχιστον 3 νεκροί σε βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο και το Κραματόρσκ
Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι πολυώροφο κτίριο στο Χάρκοβο έγινε στόχος βομβαρδισμών το πρωί της Παρασκευής, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν ακόμη 11. Ένας άνθρωπος παραμένει εγκλωβισμένος στα ερείπια.
Με ανάρτησή του στο διαδίκτυο, ο δήμαρχος της πόλης Κραματόρσκ, Πάβλο Κιριλένκο, ανακοίνωσε ότι εξαιτίας βομβαρδισμών, τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν.
Η αντίδραση του RT στον αποκλεισμό του από τη Βρετανία
Το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο, σχολιάζοντας την απόφαση της βρετανικής ρυθμιστικής αρχής Ofcom να ανακαλέσει την άδειά του στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρει ότι η Ofcom έχει δείξει ότι δεν είναι «τίποτε άλλο παρά ένα εργαλείο της βρετανικής κυβέρνησης».
Το ρωσικό κανάλι είχε ήδη εξαφανιστεί από όλες τις πλατφόρμες εκπομπής στο Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα αυτό το μήνα ως αποτέλεσμα της απαγόρευσης που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ofcom στην ανακοίνωσή της αιτιολόγησε την απόφασή της αναφέροντας ότι έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με την αμεροληψία της κάλυψης του καναλιού για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
«Θεωρούμε ότι ο όγκος και η δυνητικά σοβαρή φύση των ζητημάτων που τέθηκαν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα προκαλούν μεγάλη ανησυχία - ειδικά δεδομένου του ιστορικού συμμόρφωσης του RT, το οποίο έχει επιβάλει πρόστιμο 200.000 λιρών στο κανάλι για προηγούμενη οφειλόμενη αμεροληψία παραβιάσεις.
»Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκινήσαμε μια ξεχωριστή έρευνα για να προσδιορίσουμε εάν το ANO TV Novosti είναι κατάλληλο και κατάλληλο να διατηρήσει την άδεια εκπομπής του».
Η διευθύνουσα σύμβουλος του Ofcom, Μέλανι Ντάουις, τόνισε ότι «η ελευθερία της έκφρασης είναι κάτι που περιφρουρούμε σθεναρά σε αυτήν τη χώρα και ο πήχης για τον τρόπο δράσης από τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς είναι δικαίως πολύ ψηλά».
Παρίσι: Είναι πλέον ορατός ο αντίκτυπος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο RMC, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γκάμπριελ Ατάλ, δήλωσε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας «στοχεύουν να διασφαλίσουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία κοστίσει πάρα πολύ στον Βλαντιμίρ Πούτιν και ότι είναι υποχρεωμένος να τον εγκαταλείψει».
«Στόχος μας είναι να αυξήσουμε το κόστος αυτού του πολέμου, ώστε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάποια στιγμή να αναγκαστεί να αναθεωρήσει τους υπολογισμούς του», πρόσθεσε.
Ωστόσο συμπλήρωσε:
«Αρχίζουμε να βλέπουμε τον αντίκτυπο των κυρώσεών μας στη Ρωσία, το ρούβλι έχει καταρρεύσει, το χρηματιστήριο της Μόσχας έχει κλείσει για αρκετές εβδομάδες, έχουν παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία των ολιγαρχών. Και βλέπουμε ότι οι ολιγάρχες στρέφονται στον Πούτιν αναρωτιούνται αν αξίζει αυτός ο πόλεμος».
Σύμφωνα με τον Ατάλ, ο Εμανουέλ Μακρόν θα συζητήσει ξανά με τον πρόεδρο της Ρωσίας.
Δύο εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες στην Πολωνία
Λίγες εκατοντάδες άνθρωποι αρκούν για να συμπληρωθούν δύο εκατομμύρια προσφύγων που έφτασαν από την Ουκρανία στην Πολωνία, σύμφωνα με την τοπική συνοριοφυλακή. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, συνολικά οι πρόσφυγες από την εμπόλεμη χώρα έχουν ξεπεράσει τα 3,2 εκατομμύρια.
Χθες Πέμπτη, 52.500 άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα για την Πολωνία, 11% λιγότεροι από την Τετάρτη, ανεβάζοντας το σύνολο σε 1,9995 εκατομμύρια.
Σήμερα Παρασκευή, από τις 8 το πρωί ώρα Ελλάδας, 7.100 άτομα έχουν περάσει, αριθμός μειωμένος κατά 41% σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα την Πέμπτη.
Πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει την Πολωνία κινούμενοι σε άλλες χώρες.
Χτυπήθηκε αποθήκη όπλων στο Μικολάιβ
Σύμφωνα με το δίκτυο Ukraine 24, που επικαλείται τον δήμαρχο της πόλης Βόσνεσενσκ, στην περιοχή του Μικολάιβ, αποθήκη όπου φυλάσσονταν όπλα χτυπήθηκε από ρωσικούς βομβαρδισμούς.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για το αν υπάρχουν θύματα.
Κίεβο: 14.200 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από την έναρξη του πολέμου
Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας έδωσε μέσω Facebook την καθημερινή εκτίμηση για την πορεία του πολέμου. Τα στοιχεία δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο. Ο προσδιορισμός του ακριβούς αριθμού των θυμάτων σε κάθε πλευρά έχει αποδειχθεί πρόκληση, με τη Ρωσία και την Ουκρανία να ισχυρίζονται ότι είναι πολύ διαφορετικοί απολογισμοί και απώλειες.
Σύμφωνα με το Κίεβο, εκτιμάται ότι 14.200 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της σύγκρουσης.
Στις 3 Μαρτίου, η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι 498 από τους στρατιώτες της σκοτώθηκαν στη μάχη, αλλά έκτοτε δεν έχει δώσει κανέναν άλλο απολογισμό απωλειών.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν χθες Πέμπτη ότι ο αριθμός των Ρώσων στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο μπορεί να είναι πάνω από 7.000 και οι τραυματίες να φτάνουν τους 14.000.
Μεταξύ άλλων ζημιών που προκλήθηκαν σε ρωσικά όπλα και οχήματα, η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι οι δυνάμεις της κατέστρεψαν:
- 450 τανκς
- 93 αεροσκάφη
- 112 ελικόπτερα
και απενεργοποίησε 43 αντιαεροπορικά συστήματα.
Ανταπόκριση από Βρυξέλλες
Ανακλήθηκε η άδεια του Russia Today στη Βρετανία
Η αρμόδια βρετανική ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας, Ofcom, ανακοίνωσε ότι η άδεια του ρωσικού κρατικού καναλιού ειδήσεων Russia Today για εκπομπή στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακλήθηκε «με άμεση ισχύ».
Ένας νεκρός και τέσσερις τραυματίες στο βόρειο τμήμα του Κιέβου
Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τέσσερις τραυματίστηκαν όταν θραύσματα ρωσικού πυραύλου έπεσαν σε κτίριο κατοικιών στο βόρειο τμήμα του Κιέβου το πρωί της Παρασκευής, σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.
Η υπηρεσία ανέφερε επίσης ότι 12 άνθρωποι διασώθηκαν και 98 απομακρύνθηκαν από το πενταώροφο κτίριο.
Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε στο πρακτορείο Reuters, μια έκρηξη ακούστηκε στο βόρειο τμήμα του Κιέβου το πρωί και στη συνέχεια υψώθηκε καπνός στον ουρανό.
Μάχες στο κέντρο της Μαριούπολης
Ο ρωσικός στρατός και οι αυτονομιστές σύμμαχοί του μάχονται στο κέντρο της Μαριούπολης, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
«Στη Μαριούπολη, οι μονάδες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ (σ.σ. έτσι την αποκαλούν οι αυτονομιστές), με την υποστήριξη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, σφίγγουν την πολιορκία και πολεμούν τους εθνικιστές στο κέντρο της πόλης», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, Ιγκόρ Κονασένκοφ.
Περίπου 30.000 άμαχοι έχουν ήδη απομακρυνθεί από την πόλη.
Ελλείψει συμμάχων, η Μόσχα παραιτείται από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ
Η Ρωσία υπαναχώρησε από το αίτημά της για διεξαγωγή ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σήμερα σχετικά με ανθρωπιστικά ζητήματα, λόγω έλλειψης υποστήριξης από τους στενότερους συμμάχους της.
Αυτό δήλωσαν διπλωμάτες στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Όπως ανέφερε πρέσβης υπό το καθεστώς ανωνυμίας, η ρωσική αντιπροσωπεία «ζήτησε υποστήριξη» για το κείμενό της, το οποίο επικεντρώνεται σε ανθρωπιστικά ζητήματα, «αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση». Η δήλωση αυτή αφήνει να εννοηθεί ότι ούτε η Κίνα ούτε η Ινδία υποστήριξαν τη ρωσική πρωτοβουλία.
Λονδίνο: «Ελάχιστη η πρόοδος των ρωσικών δυνάμεων μέσα στην εβδομάδα»
Σύμφωνα με την έκθεση πληροφοριών του βρετανικού υπουργείο Άμυνας για την κατάσταση στην Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει «ελάχιστη πρόοδο» αυτή την εβδομάδα.
Όπως αναφέρεται:
«Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει ελάχιστη πρόοδο αυτή την εβδομάδα.
»Οι ουκρανικές δυνάμεις γύρω από το Κίεβο και το Μικολάιβ συνεχίζουν να ματαιώνουν τις ρωσικές προσπάθειες να περικυκλώσουν τις πόλεις. Οι πόλεις Χάρκοβο, Τσερνίχοβ, Σούμι και Μαριούπολη παραμένουν περικυκλωμένες και υπόκεινται σε σφοδρό ρωσικό βομβαρδισμό.
»Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι ο αριθμός των προσφύγων που εγκατέλειψαν τη σύγκρουση στην Ουκρανία έχει ήδη ξεπεράσει τα 3,2 εκατομμύρια. Αυτός ο αριθμός θα συνεχίσει να αυξάνεται ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης ρωσικής επιθετικότητας».
ΠΟΥ: Παραβίαση του διεθνούς δικαίου οι επιθέσεις κατά υποδομών υγείας
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αποδοκίμασε με ανάρτηση στο Twitter το γεγονός ότι νοσοκομεία και άλλες υποδομές παροχής φροντίδας υγείας έχουν δεχθεί 43 επιθέσεις από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία από τη Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου.
Στις επιθέσεις αυτές έχουν σκοτωθεί 12 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί ακόμη 34 τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ιατρικό προσωπικό.
Η οργάνωση υπενθυμίζει ότι οι επιθέσεις σε υποδομές υγείας αποτελούν παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Ουκρανικός κόμβος στο Ευρωκοινοβούλιο
[Της Μαρίας Ψαρά]
Τρεις εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα εγκαινίασε ένα νέο «ουκρανικό κόμβο» στη συνοικία της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, το οποίο θα χρησιμοποιείται από την ουκρανική κοινωνία των πολιτών για να συντονίζει τη βοήθεια και να φιλοξενεί εκδηλώσεις όπως συνεντεύξεις Τύπου και εκθέσεις.
«Αποφασίσαμε να ανοίξουμε το σπίτι μας στην ουκρανική κοινωνία των πολιτών», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωβουλής, μιλώντας στην Πλας ντι Λουξεμβούργκ. Πρόσθεσε ότι αυτή η «συγκεκριμένη χειρονομία» του Ευρωκοινοβουλίου θα επιτρέψει στην κοινωνία των πολιτών «να συντονιστεί και να βοηθήσει τους Ουκρανούς που φεύγουν από τον πόλεμο, να βοηθήσει επίσης τους γενναίους Ουκρανούς που πολεμούν στην πατρίδα τους».
Σύμφωνα με τη Μάρτα Μπαραντίι, πρόεδρο της Promote Ukraine, μιας από τις ομάδες της κοινωνίας των πολιτών που συμμετέχουν στο έργο, ο κόμβος θα χρησιμοποιηθεί ως «πλατφόρμα επικοινωνίας για την ουκρανική αντίσταση και την ευρωπαϊκή υποστήριξη». Καθώς εκτιμάται ότι 200.000 Ουκρανοί πρόσφυγες αναμένεται να έρθουν στο Βέλγιο, ο κόμβος θα φέρνει σε επικοινωνία επίσης Ουκρανούς που αναζητούν βοήθεια και εθελοντές που θέλουν να προσφέρουν στέγη ή αγαθά. Ένα κέντρο που θα συγκεντρώνει όλη την υλικοτεχνική υποστήριξη θα λειτουργήσει από τη Δευτέρα.
Οι αυτονομιστές καταγγέλλουν βομβαρδισμό κοινοτήτων στο Λουγκάνσκ
Αυτονομιστές ηγέτες στην περιφέρεια Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας κατήγγειλαν ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν με το πυροβολικό πέντε κοινότητες στην περιοχή το προηγούμενο 24ωρο, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εργοστάσιο σιδηροκράματος υπέστη ζημιές και η ηλεκτροδότησή του έχει κοπεί, ενώ ζημιές υπέστησαν επίσης 18 σπίτια και βρεφονηπιακός σταθμός.
Οι πληροφορίες είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.
Λβιβ: Τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα κατέστρεψαν εργοστάσιο επισκευής αεροσκαφών
Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Λβιβ, Αντρίι Σαντόβι, αρκετοί ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το πρωί εργοστάσιο επισκευής αεροσκαφών, καταστρέφοντας την εγκατάσταση.
Το εργοστάσιο δεν βρισκόταν σε λειτουργία και ο βομβαρδισμός δεν προκάλεσε απώλειες, πρόσθεσε.
Η Λβιβ παραμένει –συγκριτικά– αλώβητη από τον πόλεμο μέχρι στιγμής, όμως την Κυριακή, ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε βάση εκπαίδευσης στην περιοχή με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 30 άνθρωποι, κατά τις ουκρανικές αρχές.
Η Ρωσία δημιούργησε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το Ντονμπάς
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax, η Ρωσία έχει δημιουργήσει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την περιοχή Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.
Το πρακτορείο επικαλείται αξιωματούχο της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντοντέτσκ.
Τηλεφώνημα Μπάιντεν-Σι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να μιλήσει με τον Κινέζο ομόλογό του στις 3 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες θα προειδοποιήσει τον Σι Τζινπίνγκ ότι το Πεκίνο θα έχει πολύ σημαντικό κόστος αν προσπαθήσει να βοηθήσει τη Ρωσία να ανακουφιστεί από τις κυρώσεις των δυτικών χωρών.
Η Ουάσιγκτον εκτιμά ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο στρατιωτικής υποστήριξης στον πόλεμο της Ρωσίας, ένα βήμα που θα διεύρυνε δραματικά το χάσμα μεταξύ Πεκίνου και των δυτικών κυβερνήσεων.
Το Πεκίνο δεν έχει αρνηθεί ούτε επιβεβαιώσει ότι η Κίνα θα μπορούσε να προσφέρει πλήρη οικονομική ή και στρατιωτική υποστήριξη στη Ρωσία, πράγμα που αν συμβεί θα μπορούσε να μετατρέψει την ήδη εκρηκτική διατλαντική αντιπαράθεση σε παγκόσμια διαμάχη.
Θα είναι το πρώτο τηλεφώνημα των δύο ηγετών μετά τη βιντεοδιάσκεψη κορυφής του Νοεμβρίου και το πρώτο αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Είναι «μια ευκαιρία για τον Πρόεδρο Μπάιντεν να αξιολογήσει τη θέση του Προέδρου Σι», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.
Ουκρανικός απολογισμός μαχών
Ο ουκρανικός στρατός δημοσίευσε την καθημερινή επιχειρησιακή του έκθεση, υποστηρίζοντας ότι οι δυνάμεις του κατέστρεψαν 14 ρωσικούς αεροπορικούς στόχους χθες Πέμπτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για 7 αεροσκάφη, 1 ελικόπτερο, 3 μη επανδρωμένα αεροσκάφη UAV και 3 πύραυλους πτέρυγας.
«Σε ορισμένα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη, οι Ρώσοι κατακτητές προσπαθούν να δημιουργήσουν μια θετική εικόνα για τον εαυτό τους μοιράζοντας τρόφιμα στον άμαχο πληθυσμό», πρόσθεσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.
Σύμφωνα με τους Ουκρανούς αξιωματούχους, υπάρχει μειωμένο ηθικό στα ρωσικά στρατεύματα, που έχει οδηγήσει σε «αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων λιποταξίας και άρνησης στρατιωτικού προσωπικού» να συμμετάσχει στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
Επίσης, αναφέρουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις λαμβάνουν μέτρα για να «αναπληρώσουν την απώλεια προσωπικού», ενώ προετοιμάζονται για πιθανή επίθεση στο Κίεβο.
Τα στοιχεία αυτά δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο.
Εκρήξεις στο Λβιβ κοντά στο αεροδρόμιο
Τουλάχιστον τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν το πρωί της Παρασκευής στην πόλη Λβιβ στη δυτική Ουκρανία. Σύμφωνα με τις αρχές, το αεροδρόμιο της πόλης χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο.
Πολλά βίντεο αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου φαίνεται καπνός να υψώνεται κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Λβιβ, πόλη όπου έχουν καταφύγει πολλοί εκτοπισμένοι Ουκρανοί λόγω του πολέμου αλλά και διπλωματικές αποστολές. Το αεροδρόμιο βρίσκεται περίπου 6χλμ από το κέντρο της πόλης.
Ο δημοσιογράφος ειδήσεων του BBC, Τζέιμς Ρέινολντς, ανέβασε φωτογραφία του ορίζοντα της πόλης, όπου φαινόταν καπνός να έρχεται από τα δυτικά προς την κατεύθυνση του αεροδρομίου.
Ο δήμαρχος του Λβιβ, Αντρίι Σαντόβι, επιβεβαίωσε ότι οι εκρήξεις που ακούστηκαν νωρίτερα σήμερα το πρωί έπληξαν την περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης, αλλά δεν έπληξαν το ίδιο το αεροδρόμιο.
Σε ενημέρωση που δημοσιεύτηκε στον επίσημο λογαριασμό του στο Telegram, ο δήμαρχος δήλωσε: «Δεν μπορώ να πω το σημείο σε πραγματικό χρόνο ακόμα, αλλά σίγουρα δεν είναι αεροδρόμιο», και προέτρεψε τους ανθρώπους να μην κοινοποιούν φωτογραφίες από το σημείο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου