Ζωντανή αναφορά

Επιμέλεια Alex Kleiderman

Εμπλέκομαι

  1. ΝΕΟΣ

    Ο Ζελένσκι λέει στο BBC: Χρειαζόμαστε περισσότερα όπλα τώρα

    Ο Πρόεδρος Ζελένσκι επανέλαβε επίσης τις εκκλήσεις για την παροχή περισσότερων όπλων στην Ουκρανία, λέγοντας ότι δεν προμηθεύονται αρκετά γρήγορα για να αποκρούσουν την επίθεση της Ρωσίας.

    «Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες - προσπαθούν να βοηθήσουν και βοηθούν», είπε.

    "Αλλά και πάλι το χρειαζόμαστε νωρίτερα, πιο γρήγορα και πιο γρήγορα. Η λέξη κλειδί είναι τώρα."

    Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα από την ευρεία συνέντευξη του BBC εδώ.

  2. Δεκάδες χιλιάδες μπορεί να πέθαναν στη Μαριούπολη - Ζελένσκι

    Clive Myrie και Volodymyr Zelensky

    Στη συνέντευξή του στο BBC, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky συζήτησε επίσης τη νότια πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης - στρατηγικό στόχο για τον Πρόεδρο Πούτιν - η οποία έχει ήδη καταστραφεί από εβδομάδες ρωσικών βομβαρδισμών.

    Είπε στον Clive Myrie ότι σκέφτηκε ότι μπορεί να είχαν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες στην πόλη.

    «Έχουμε επίσης πληροφορίες ότι, εκτός από αυτές τις δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, πολλοί έχουν εξαφανιστεί», είπε.

    "Γνωρίζουμε ότι τα έγγραφά τους έχουν αντικατασταθεί. Τους δόθηκαν ρωσικά διαβατήρια και τους πήγαν βαθιά στη Ρωσία - κάποιοι σε στρατόπεδα, κάποιοι σε άλλες πόλεις. Κανείς δεν ξέρει τι συμβαίνει με αυτούς τους ανθρώπους. Κανείς δεν ξέρει πόσοι σκοτώθηκαν."

    Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα από την ευρεία συνέντευξη εδώ .

  3. Το ρωσικό πετρέλαιο πληρώθηκε με αίμα, λέει ο Ζελένσκι στο BBC

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
    Λεζάντα εικόνας: Ο Ζελένσκι είπε στο BBC ότι ο αγώνας για επιβίωση ήταν πιο σημαντικός από "επιχειρήσεις και χρήματα"

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές χώρες που συνεχίζουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο ότι «κερδίζουν τα χρήματά τους στο αίμα άλλων».

    Σε συνέντευξή του στο BBC στην αίθουσα καταστάσεων του στο Κίεβο την Πέμπτη, ο Ζελένσκι ξεχώρισε τη Γερμανία και την Ουγγαρία, κατηγορώντας τις ότι εμποδίζουν τις προσπάθειες για εμπάργκο στις πωλήσεις ενέργειας, από τις οποίες η Ρωσία αναμένεται να φτάσει τα 250 δισεκατομμύρια λίρες φέτος - μια αύξηση κατά περισσότερο από το ένα τρίτο σε σχέση με πέρυσι.

    Υπάρχει αυξανόμενη απογοήτευση μεταξύ της ηγεσίας της Ουκρανίας με τη Γερμανία, η οποία έχει υποστηρίξει ορισμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά μέχρι στιγμής αντιστέκεται στις εκκλήσεις να υποστηρίξουν σκληρότερα μέτρα για τις πωλήσεις πετρελαίου.

    «Ορισμένοι από τους φίλους και τους συνεργάτες μας καταλαβαίνουν ότι είναι μια άλλη εποχή τώρα, ότι δεν είναι πλέον θέμα επιχειρήσεων και χρημάτων», είπε ο Ζελένσκι. «Είναι θέμα επιβίωσης».

  4. Βρετανός μαχητής εμφανίζεται με χειροπέδες στη ρωσική τηλεόραση

    Έμμα Βάρντι

    BBC News

    Έιντεν Άσλιν
    Λεζάντα εικόνας: Ο Aiden Aslin, φωτογραφημένος εδώ στη Συρία, έχει πολεμήσει στο πλευρό του ουκρανικού στρατού

    Φωτογραφίες και βίντεο εμφανίστηκαν σε ρωσικό ειδησεογραφικό μέσο ενός Βρετανού που πολεμούσε με τις ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη.

    Ο Aiden Aslin από το Nottinghamshire παρουσιάζεται συγκρατημένος με χειροπέδες, αφού είπε στην οικογένειά του την Τρίτη ότι η μονάδα του ετοιμαζόταν να παραδοθεί στις ρωσικές δυνάμεις.

    Η μητέρα του Ang Wood μου είπε: «Πιστεύω ότι είναι αυτός στις φωτογραφίες. Θέλουμε απλώς να αντιμετωπίζεται σύμφωνα με τις συμβάσεις της Γενεύης.

    «Απλώς ελπίζουμε ότι ίσως υπάρξει κάποιο είδος ανταλλαγής κρατουμένων. Δεν ξέρουμε τι άλλο να κάνουμε αυτή τη στιγμή, εκτός από το να συνεχίσουμε να πιέζουμε το Υπουργείο Εξωτερικών».

    Η γιαγιά του Πάμελα Χολ είπε: «Ποτέ δεν το περίμενα κάτι τέτοιο, σκέφτηκα ότι αν το χειρότερο έφτανε στο χειρότερο, ο Έιντεν θα πέθαινε πολεμώντας.

    «Προφανώς δεν το ήθελα αυτό, ήθελα να τελειώσει ο πόλεμος και να πάει σπίτι στον αρραβωνιαστικό του.

    «Νομίζω ότι όλοι οι τύποι πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αιχμάλωτοι ως πόλεμος σύμφωνα με τις συμβάσεις της Γενεύης, εκτιμώ ότι είναι αντίπαλες δυνάμεις, αλλά είναι όλοι άνθρωποι.

    «Όλοι απλά ελπίζουμε και προσευχόμαστε για την ασφάλειά του».

    Ο Άσλιν λιποθύμησε ως πεζοναύτης με τον ουκρανικό στρατό το 2018 και υπερασπιζόταν τη Μαριούπολη με τη μονάδα του κατά τη διάρκεια σφοδρών μαχών τις τελευταίες εβδομάδες.

    «Ο Έιντεν δεν ήταν μισθοφόρος όπως λένε μερικές από αυτές τις ρωσικές θέσεις», εξήγησε η γιαγιά του.

    «Δεν υπήρξε ποτέ μισθοφόρος και η εμπλοκή του με τις ουκρανικές δυνάμεις προέκυψε επειδή έκανε την Ουκρανία υιοθετημένο σπίτι του και επρόκειτο να παντρευτεί την αρραβωνιαστικιά του».

    «Είναι ένας άδικος πόλεμος που δεν έπρεπε ποτέ να γίνει».

  5. Τα πλέι οφ Σκωτίας - Ουκρανίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο ορίζονται για την 1η Ιουνίου

    Ουκρανοί ποδοσφαιριστές

    Ο αγώνας πλέι οφ του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ουκρανίας με τη Σκωτία αναβλήθηκε μετά την εισβολή. Αλλά μόλις ανακοινώθηκε ότι οι ομάδες θα συναντηθούν την 1η Ιουνίου στο Hampden Park της Γλασκώβης.

    Ο αγώνας ήταν αρχικά προγραμματισμένος για τις 24 Μαρτίου.

    Ο νικητής θα παίξει με την Ουαλία στον τελικό για μια θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Θα είναι μέρος του ίδιου ομίλου με Αγγλία, Ιράν και ΗΠΑ.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της FA της Σκωτίας Ίαν Μάξγουελ δήλωσε: «Ενώ, όπως είναι κατανοητό, θα υπάρξουν δύο ομάδες ανταγωνιστικών παικτών που δεσμεύονται να κάνουν ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο, κατανοούμε και εκτιμούμε επίσης το ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο θα διεξαχθεί ο αγώνας. "

  6. Ο πόλεμος επηρεάζει «σοβαρά» την οικονομία της ευρωζώνης

    Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

    Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επηρεάζει «σοβαρά» την οικονομία της ευρωζώνης, λέει η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

    Σε συνέντευξη Τύπου, η Λαγκάρντ είπε ότι είχε προκαλέσει αύξηση του ενεργειακού κόστους, διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας και ασθενέστερη εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

    «Αυξάνει σημαντικά την αβεβαιότητα», είπε.

    «Ο αντίκτυπος του πολέμου στην οικονομία θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί η σύγκρουση, από την επίδραση των τρεχουσών κυρώσεων και από πιθανά περαιτέρω μέτρα», πρόσθεσε η Λαγκάρντ.

  7. Η κατεστραμμένη Μόσχα διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα, λένε οι ΗΠΑ

    Οι ΗΠΑ έδωσαν την αντίδρασή τους στους ουκρανικούς ισχυρισμούς ότι πραγματοποίησαν πυραυλικό χτύπημα στη ρωσική ναυαρχίδα Moskva χθες το βράδυ, προκαλώντας σημαντικές ζημιές.

    Ο γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι είπε στο CNN ότι «υπήρξε έκρηξη»στο πολεμικό πλοίο, αλλά ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν ακόμη να πουν εάν το πλοίο χτυπήθηκε από πύραυλο.

    Η Ρωσία λέει ότι το πολεμικό της πλοίο παραμένει επιπλέει αφού πυρομαχικά που επέβαιναν έπιασαν φωτιά, ενώ η Ουκρανία λέει ότι το σκάφος χτυπήθηκε από τους αντιπλοϊκούς πυραύλους της.

    «Δεν είμαστε ακριβώς σίγουροι τι συνέβη εδώ. Εκτιμούμε ότι υπήρξε μια έκρηξη -τουλάχιστον μία έκρηξη σε αυτό το καταδρομικό- και μάλιστα αρκετά μεγάλη, που προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο πλοίο», είπε ο Κίρμπι στο CNN.

    Η Kirby είπε ότι το κατεστραμμένο ρωσικό πολεμικό πλοίο επιπλέει και «διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα» - «πιθανώς» για επισκευές στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας.

  8. Ανησυχίες πυρασφάλειας είχαν εκφραστεί στο παρελθόν για τη Μόσχα

    Τζος Τσίταμ

    Αναλυτής Ανοιχτού Κώδικα, BBC News

    Ένας ναύτης στο κρουαζιερόπλοιο Moskva

    Καθώς εκτυλίσσονται τα νέα για τη μοίρα του Moskva, η Ρωσία επιμένει ότι η ναυαρχίδα της στη Μαύρη Θάλασσα δεν υπέστη ζημιά από ουκρανικό πύραυλο - αλλά από πυρομαχικά που εξερράγησαν σε πυρκαγιά στο πλοίο.

    Το Moskva - το οποίο τέθηκε σε λειτουργία το 1983, κατά τη σοβιετική εποχή - ήταν προγραμματισμένο να επισκευαστεί και να αναβαθμιστεί το 2016, αλλά αυτό αναβλήθηκε λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

    Το πλοίο είχε κάποιες επισκευές και συντήρηση τον περασμένο Ιούλιο, αλλά στη Ρωσία έχουν εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με την πυρασφάλεια στο γηρασμένο καταδρομικό κλάσης Slava.

    Το 2018, τρεις πηγές του κλάδου είπαν στον ιστότοπο Mil.Press FLOTότι τα συστήματα συναγερμού και πυρόσβεσης ήταν ξεπερασμένα σε καταδρομικά κλάσης Slava και το Moskva δεν είχε ακόμη εξοπλιστεί με τα σωστά συστήματα.

    Το μέγεθος της ζημιάς στο Moskva δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί δημόσια - ή αν θα αποπλεύσει ξανά.

  9. Η Ουκρανία ζητά όπλα για να σπάσει την πολιορκία της Μαριούπολης

    στρατεύματα στην Ουκρανία
    Λεζάντα εικόνας: Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ανακοινώσει πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια 800 εκατομμυρίων δολαρίων

    Η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα όπλα για να σπάσει την πολιορκία της Μαριούπολης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ντμίτρο Κουλέμπα.

    Όπως αναφέραμε, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η Ρωσία θα μπορούσε να βρίσκεται στα πρόθυρα της πλήρους κατάληψης της Μαριούπολης .

    Το νότιο λιμάνι της πόλης έχει υποστεί καταστροφικές επιθέσεις από την έναρξη του πολέμου.

    "Η Μαριούπολη βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε τους αμάχους και τους υπερασπιστές", είπε ο Κουλέμπα.

    «Όμως για να σπάσουμε την πολιορκία της Μαριούπολης και να τη σώσουμε χρειαζόμαστε περισσότερα όπλα και εργαζόμαστε με τους εταίρους μας για να τα αποκτήσουμε», πρόσθεσε.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε την Τετάρτη επιπλέον 800 εκατομμύρια δολάρια (609 εκατομμύρια λίρες) σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

    Μιλώντας για την ανάγκη για περισσότερα όπλα, ο Kuleba πρόσθεσε: «Εάν η Ουκρανία δεν αποκτήσει τα απαραίτητα όπλα μέσα σε λίγες ημέρες, αντί για λίγες εβδομάδες, θα σημαίνει ότι περισσότεροι άμαχοι θα σκοτωθούν, περισσότερες φρικαλεότητες και περισσότερα ουκρανικά χωριά και πόλεις καταστράφηκε ως αποτέλεσμα της ρωσικής επίθεσης».

  10. Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών κατηγορεί τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου

    Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενυ

    Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου επιτιθέμενοι σε Ουκρανούς αμάχους, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουκρανία σήμερα.

    Είπε ότι η Ιρλανδία πιέζει για ένα «μαξιμαλιστικό» πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι θέλει να βάλει τέλος στην «τρέλα» του πολέμου.

    Επισκέφτηκε περιοχές που επηρεάστηκαν άμεσα από τη ρωσική εισβολή και συνάντησε τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα και τον υπουργό Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ.

    «Αν και η Ιρλανδία είναι στρατιωτικά ουδέτερη, επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος ότι δεν είμαστε ουδέτεροι σε αυτόν τον πόλεμο και τη σύγκρουση και το μέλλον της χώρας σας», είπε.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Κόβενι ανακοίνωσε χρηματοδότηση ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ενώ 1 εκατομμύριο ευρώ θα διανεμηθεί αμέσως στο γραφείο του εισαγγελέα.

    Η Ιρλανδία έχει ήδη συνεισφέρει 20 εκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και έχει δεσμεύσει 33 εκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια.

  11. Περισσότερες αξιώσεις για ουκρανικές επιθέσεις στα ρωσικά σύνορα

    Περισσότερα τώρα σχετικά με τους ισχυρισμούς που η Ουκρανία έχει επιτεθεί σε συνοριακές περιοχές στη Ρωσία.

    Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιφέρειας Belgorod της Ρωσίας, το χωριό Spodaryushino βομβαρδίστηκε από την Ουκρανία, με αποτέλεσμα να εκκενωθεί μαζί με ένα γειτονικό χωριό.

    Γράφοντας στο Telegram, ο Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ είπε ότι κανείς δεν τραυματίστηκε και δεν υπέστησαν ζημιές σε κτίρια κατοικιών.

    Ο ισχυρισμός έρχεται αφού Ρώσοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν την Ουκρανία ότι πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές σε άλλη κατοικημένη περιοχή στην πόλη Κλίμοβο στην περιοχή Μπριάνσκ.

    Πριν από δύο εβδομάδες, μια αποθήκη πετρελαίου πυρπολήθηκε επίσης στο Μπέλγκοροντ - η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία ήταν επίσης υπεύθυνη για αυτό.

    Το BBC δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει ποιος είναι υπεύθυνος για αυτά τα περιστατικά, αλλά η Ουκρανία αρνήθηκε ότι έπληξε την αποθήκη πετρελαίου του Μπέλγκοροντ νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

  12. Η Τουρκία δεν εμπλέκεται στη διάσωση του ρωσικού σκάφους - αξιωματούχος

    Καταδρομικό Moskva

    Μιλώντας στην Τουρκική Υπηρεσία του BBC, Τούρκος αξιωματούχος διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι ένα από τα πλοία της χώρας τους βοήθησε στην ανάκτηση μελών του πληρώματος από το ρωσικό καταδρομικό Moskva.

    Ο ισχυρισμός έγινε νωρίτερα σήμερα από τον υπουργό Άμυνας της Λιθουανίας, Arvydas Anusauskas. Είπε επίσης ότι οι τουρκικές και οι ρουμανικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι το πλοίο είχε βυθιστεί. Ο Τούρκος αξιωματούχος δεν σχολίασε αυτή την υποτιθέμενη επιβεβαίωση.

    Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιμένει ότι το πλοίο εξακολουθεί να επιπλέει και αρνείται συνεχώς τους ισχυρισμούς ότι η Μόσχα χτυπήθηκε από ουκρανικές δυνάμεις.

  13. Η Ουκρανία εκφράζει φόβους για την εμπορία παιδιών

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας εκφράζει την ανησυχία του ότι τα παιδιά που μεταφέρθηκαν στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έμειναν ορφανά κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, θα μπορούσαν να δοθούν για υιοθεσία από ρωσικές οικογένειες, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax Ukraine.

    Λέει ότι το υπουργείο ισχυρίζεται ότι υπάρχουν αναφορές ότι οι αρχές στις αυτοαποκαλούμενες δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ σχεδιάζουν να υπογράψουν συμφωνίες με το υπουργείο Παιδείας της Ρωσίας για τη διακίνηση παιδιών από αυτές τις περιοχές.

    Σε επιστολή του προς την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τη UNICEF, τον Ερυθρό Σταυρό και άλλες υπηρεσίες, το υπουργείο Εξωτερικών περιγράφει τέτοιες ενέργειες ως απαγωγές.

  14. Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία για επίθεση στα σύνορα

    Τζένι Χιλ

    Ρεπορτάζ από τη Μόσχα

    Ρώσοι ερευνητές λένε ότι η Ουκρανία πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές σε κατοικημένη περιοχή στη Ρωσία νωρίτερα σήμερα.

    Αξιωματούχοι λένε ότι δύο στρατιωτικά ελικόπτερα χαμηλών πτήσεων εξοπλισμένα με βαριά όπλα επιτέθηκαν στην πόλη Κλίμοβο, τραυματίζοντας επτά άτομα, μεταξύ των οποίων ένα παιδί και ζημιές σε έξι σπίτια.

    Οι αναφορές για την επίθεση - οι οποίες δεν έχουν επαληθευτεί από ανεξάρτητα - ήρθαν μετά την ανακοίνωση της Μόσχας ότι θα βομβαρδίσει στόχους στο Κίεβο και άλλες περιοχές της Ουκρανίας εάν οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίσουν να επιτίθενται στο έδαφός της.

  15. Θα επικεντρώσουμε τις εξαγωγές ενέργειας προς τα ανατολικά - Πούτιν

    Βλαντιμίρ Πούτιν

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε τη διαφοροποίηση των εξαγωγών ενέργειας της Ρωσίας προς την Ασία.

    Ο Πούτιν προειδοποίησε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες αποσταθεροποιούν την αγορά απομακρύνοντας το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο. «Οι προσπάθειες απώθησης των Ρώσων προμηθευτών, η αντικατάσταση των ενεργειακών μας πόρων με εναλλακτικές παραδόσεις, θα επηρεάσουν αναπόφευκτα ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία», είπε.

    Μιλώντας νωρίτερα σήμερα, είπε ότι η Ρωσία θα αλλάξει την κατεύθυνση των εξαγωγών της «βήμα προς βήμα» προς τις «ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές του νότου και της ανατολής».

    Πέρυσι, η άνοδος των τιμών σήμαινε ότι τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αντιστοιχούσαν στο 36% των κρατικών δαπανών της Ρωσίας.

    Μεγάλο μέρος αυτών των εσόδων προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εισάγει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της και το 27% του πετρελαίου της από τη χώρα.

  16. Έχω την τάση να πιστεύω ότι η Ουκρανία έπληξε πολεμικό πλοίο - αναλυτής

    Ακούσαμε δύο ισχυρισμούς για ζημιά στο ρωσικό πολεμικό πλοίο Moskva σήμερα: Η Ουκρανία λέει ότι πραγματοποίησε χτύπημα στο σκάφος χρησιμοποιώντας πυραύλους Neptune, ενώ η Ρωσία ισχυρίζεται ότι πυρομαχικά που βρίσκονταν στο πλοίο ανατινάχτηκαν.

    Ο Shashank Joshi, αμυντικός συντάκτης στο Economist, λέει ότι είναι πιθανό ένας πύραυλος να χτύπησε το πλοίο και στη συνέχεια να εξερράγη πυρομαχικά.

    "Και φυσικά, όταν τα περιοδικά στα πλοία εκρήγνυνται, τα αποτελέσματα τείνουν να είναι απολύτως καταστροφικά για τα ενδιαφερόμενα πλοία. Πρόκειται για τεράστιες ποσότητες εκρηκτικών που μπορούν να καταστρέψουν ολοσχερώς ένα πλοίο - σίγουρα μπορούν να το καταστήσουν αναποτελεσματικό στη μάχη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    «Σε γενικές γραμμές, τείνω περισσότερο να πιστεύω ότι οι Ουκρανοί χτύπησαν το πλοίο».

    Σημειώνει ότι η Ουκρανία έχει χτυπήσει συνολικά τέσσερα ρωσικά πολεμικά πλοία μέχρι στιγμής.

    Ερωτηθείς για τη σημασία του περιστατικού, ο Joshi εξηγεί ότι η Moskva παρείχε αεροπορική κάλυψη σε άλλα πλοία που μπορεί τώρα να κινδυνεύουν περισσότερο από αεροπορική επίθεση.

    Είπε ότι είχε επίσης πυραύλους που θα μπορούσαν «να χτυπήσουν αρκετά μακριά στην ενδοχώρα της Ουκρανίας».

  17. Θα ενισχύσουμε τις άμυνες αν ενταχθούν άλλοι στο ΝΑΤΟ - Ρωσία

    Ντμίτρι Μεντβέντεφ

    Η Ρωσία θα έπρεπε να ενισχύσει την άμυνά της εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, λέει ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

    Προσθέτει ότι εάν οι δύο χώρες ενταχθούν στη συμμαχία, τότε δεν θα μπορούσε να γίνει πια λόγος για μια Βαλτική «χωρίς πυρηνικά», καθώς «η ισορροπία πρέπει να αποκατασταθεί».

    «Μέχρι σήμερα, η Ρωσία δεν έχει λάβει τέτοια μέτρα και δεν επρόκειτο να λάβει», λέει ο Μεντβέντεφ.

    Τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία έχουν εκφράσει την προθυμία τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να γίνουν μέρος της συμμαχίας το καλοκαίρι.

  18. Το Κίεβο επιστρέφει στη ζωή - Klitschko

    Ο Wladimir Klitschko στο Κίεβο

    Ο Wladimir Klitschko, αδερφός του δημάρχου του Κιέβου Vitali Klitschko, έχει μιλήσει στο BBC και λέει ότι η πρωτεύουσα επανέρχεται σιγά σιγά στη ζωή.

    Ο πρώην πρωταθλητής της πυγμαχίας λέει ότι η κίνηση αυξάνεται, περισσότεροι άνθρωποι είναι στους δρόμους και λιγότερες σειρήνες αεροπορικής επιδρομής χτυπούν.

    Ωστόσο, προειδοποιεί ότι ο ρυθμός των ανθρώπων που επιστρέφουν πρέπει να επιβραδυνθεί, λέγοντας ότι εάν όλοι επιστρέψουν αμέσως θα «προκαλέσουν επιπλοκές».

    Ο Κλίτσκο λέει ότι η κατάσταση στο Κίεβο είναι δύσκολη λόγω των κατεστραμμένων υποδομών και των προβλημάτων με τις προμήθειες τροφίμων και νερού. Οι δρόμοι εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένοι για να αποτρέψουν την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων.

    Προειδοποίησε επίσης ότι εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος να εκτοξευθούν ρωσικοί πύραυλοι στην πρωτεύουσα.

  19. Ανακεφαλαίωση: Τι γνωρίζουμε για το κατεστραμμένο ρωσικό πολεμικό πλοίο

    Το οικόσημο της Ρωσίας, ο δικέφαλος αετός, φαίνεται στα εξώφυλλα του πυραυλικού καταδρομικού Moskva στο ουκρανικό λιμάνι της Σεβαστούπολης στη Μαύρη Θάλασσα, στις 16 Σεπτεμβρίου 2008.

    Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι εκτόξευσε πυραύλους στο καταδρομικό, η Ρωσία λέει ότι η ζημιά προκλήθηκε από πυρκαγιά. Τι ξέρουμε λοιπόν σίγουρα;

    Προλάβετε εδώ.

  20. Πώς η Ρωσία αναφέρει την ιστορία της Μόσχας

    Στηβ Ρόζενμπεργκ

    Συντάκτης του BBC Ρωσία

    Γυρίσαμε τη Μόσχα πριν από τρία χρόνια στα ανοικτά των ακτών της Κριμαίας, τη χερσόνησο της Μόσχας που προσαρτήθηκε από την Ουκρανία.

    Εκείνη την ημέρα το καταδρομικό πυραύλων πρωτοστατούσε στους εορτασμούς της Ημέρας του Ναυτικού. Ανάμεσα στα ρωσικά πολεμικά πλοία που συγκεντρώθηκαν εκεί, το Moskva των 12.500 τόνων ήταν ένα επιβλητικό θέαμα.

    Τώρα ο ρωσικός στρατός παραδέχτηκε ότι το Moskva έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από μια πυρκαγιά που προκάλεσε την έκρηξη πυρομαχικών.

    Δεν υπάρχουν πληροφορίες για την αιτία, ενώ το υπουργείο ανέφερε αργότερα ότι η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο.

    Το περιστατικό δεν έχει κυριαρχήσει στα δελτία ειδήσεων εδώ. Το κανάλι 1 της ρωσικής τηλεόρασης έδωσε τις ειδήσεις για το μεσημέρι με ισχυρισμούς ότι περισσότεροι Ουκρανοί στρατιώτες παραδόθηκαν στις ρωσικές δυνάμεις. Το πρόγραμμα αφιέρωσε μόνο λίγα δευτερόλεπτα σε αυτό που συνέβη στη Μόσχα.

    Όποια και αν είναι η αιτία, η ζημιά στο Moskva είναι κακά νέα για τη Μόσχα. Είναι η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Και, ως εκ τούτου, σύμβολο της στρατιωτικής ισχύος της Ρωσίας.