Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Ρωσικό πολεμικό πλοίο Moskva: Τι ξέρουμε;

 


Δημοσίευσε
Η εικόνα δείχνει τη ΜόσχαΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ,REUTERS
Λεζάντα εικόνας,
Το καταδρομικό κατευθυνόμενου πυραύλου διασχίζει την Κωνσταντινούπολη τον Ιούνιο του 2021

Το ναυαρχίδα της Ρωσίας με πυραυλικό καταδρομικό της Μαύρης Θάλασσας υπέστη «σοβαρές ζημιές» και το πλήρωμά του αναγκάστηκε να εκκενωθεί, αναφέρουν ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το υπουργείο Άμυνας είπε ότι πυρομαχικά στο Moskva εξερράγησαν σε μια ανεξήγητη πυρκαγιά, αλλά ότι το σκάφος μήκους 186 μέτρων (610 πόδια) εξακολουθούσε να επιπλέει.

Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι έπληξε το σκάφος με τους πυραύλους Neptune.

Το πολεμικό πλοίο με 510 άτομα οδήγησε τη ναυτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθιστώντας την έναν σημαντικό συμβολικό και στρατιωτικό στόχο.

Νωρίτερα στη σύγκρουση η Μόσχα κέρδισε τη φήμη αφού κάλεσε τα ουκρανικά συνοριακά στρατεύματα που υπερασπίζονταν το Snake Island στη Μαύρη Θάλασσα να παραδοθούν - στο οποίο άφησαν αξέχαστες ασυρμάτους ένα μήνυμα άρνησης που μεταφράζεται χαλαρά ως "πήγαινε στην κόλαση" .

Ανεξήγητη πυρκαγιά ή επίθεση με πυραύλους;

Κατά τη διάρκεια της νύχτας το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε μια δήλωση που ανέφερε ότι "το σκάφος έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. Όλο το πλήρωμα έχει εκκενωθεί".

Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, το υπουργείο Άμυνας είπε ότι η πυρκαγιά στο πλοίο είχε περιοριστεί και ότι θα ρυμουλκούσε το πολεμικό πλοίο πίσω στο λιμάνι, προσθέτοντας ότι ήταν ακόμη επιπλέει.

Η Μόσχα κατηγόρησε την έκρηξη σε μια ανεξήγητη πυρκαγιά, χωρίς να κάνει καμία αναφορά σε καμία πυραυλική επίθεση.

Ωστόσο, η Ουκρανία λέει ότι είναι υπεύθυνη για την επίθεση στο καταδρομικό, το οποίο ισχυρίζεται ότι στόχευσε με πυραύλους ουκρανικής κατασκευής που εισήχθη πρόσφατα, και ότι κάποια στιγμή το καταδρομικό άρχισε ακόμη και να βυθίζεται.

Σε μια ανάρτηση στο Facebook , Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι ρωσικές προσπάθειες διάσωσης παρεμποδίστηκαν από την έκρηξη πυρομαχικών στο πλοίο και την κακοκαιρία.

Το BBC δεν μπόρεσε να επαληθεύσει κανέναν από τους ισχυρισμούς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι η Μόσχα εξακολουθεί να καίγεται και κατευθύνεται προς τη Σεβαστούπολη στην Κριμαία, μια ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι φαίνεται ακόμα να μάχεται με μια πυρκαγιά στο πλοίο», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ.

Γκρι γραμμή παρουσίασης 2 εικονοστοιχείων

Επιβλητικό σύμβολο της ρωσικής εξουσίας

Πλαίσιο ανάλυσης από τον Steve Rosenberg, συντάκτης της Ρωσίας

Γυρίσαμε τη Μόσχα πριν από τρία χρόνια στα ανοικτά των ακτών της Κριμαίας, τη χερσόνησο της Μόσχας που προσαρτήθηκε από την Ουκρανία.

Εκείνη την ημέρα το καταδρομικό πυραύλων πρωτοστατούσε στους εορτασμούς της Ημέρας του Ναυτικού. Ανάμεσα στα ρωσικά πολεμικά πλοία που συγκεντρώθηκαν εκεί, το Moskva των 12.500 τόνων ήταν ένα επιβλητικό θέαμα.

Τώρα ο ρωσικός στρατός παραδέχτηκε ότι η Μόσχα έχει υποστεί «σοβαρές ζημιές» από πυρκαγιά που προκάλεσε την έκρηξη πυρομαχικών.

Καμία λέξη για την αιτία.

Σε ενημέρωση, το υπουργείο ανέφερε αργότερα ότι η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο.

Το περιστατικό δεν έχει κυριαρχήσει στα δελτία ειδήσεων εδώ. Το κανάλι 1 της ρωσικής τηλεόρασης έδωσε τις ειδήσεις του για το μεσημέρι με ισχυρισμούς ότι «περισσότεροι Ουκρανοί στρατιώτες παραδόθηκαν» στις ρωσικές δυνάμεις. Το πρόγραμμα αφιέρωσε μόνο λίγα δευτερόλεπτα σε αυτό που συνέβη στη Μόσχα.

Όποια και αν είναι η αιτία, η ζημιά στο Moskva είναι κακά νέα για τη Μόσχα. Είναι η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας και, ως εκ τούτου, σύμβολο της στρατιωτικής ισχύος της Ρωσίας.

Γκρι γραμμή παρουσίασης 2 εικονοστοιχείων
Η εικόνα δείχνει δορυφορική θέα της ΜόσχαςΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ,MAXAR TECHNOLOGIES
Λεζάντα εικόνας,
Δορυφορική εικόνα του Moskva στο λιμάνι της Κριμαίας στις 7 Απριλίου 2022

Η ιστορία του καταδρομικού Moskva

Αρχικά ναυπηγήθηκε στην Ουκρανία τη σοβιετική εποχή, το πλοίο τέθηκε σε υπηρεσία στις αρχές της δεκαετίας του 1980, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Το πυραυλικό καταδρομικό είχε αναπτυχθεί προηγουμένως από τη Μόσχα στη σύγκρουση στη Συρία, όπου προμήθευε τις ρωσικές δυνάμεις στη χώρα με ναυτική προστασία.

Μεταφέρει πάνω από δώδεκα αντιπλοϊκούς πυραύλους Vulkan και μια σειρά από όπλα κατά των υποβρυχίων και των ναρκοπεδίων, ανέφεραν οι εκθέσεις.

Το Moskva είναι το δεύτερο μεγάλο ρωσικό πλοίο που είναι γνωστό ότι έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από την έναρξη της εισβολής.

Γραφικός
1px διαφανής γραμμή

Τι άμυνες έχει η Μόσχα;

Το καταδρομικό κλάσης Slava είναι το τρίτο μεγαλύτερο σκάφος στον ενεργό στόλο της Ρωσίας και ένα από τα πιο ισχυρά προστατευόμενα περιουσιακά του στοιχεία, δήλωσε στο BBC ο ειδικός του ναυτικού Jonathan Bentham από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.

Το καταδρομικό είναι εξοπλισμένο με ένα σύστημα αεράμυνας τριών επιπέδων που εάν λειτουργήσει σωστά θα του δώσει τρεις ευκαιρίες να αμυνθεί από μια επίθεση πυραύλων Ποσειδώνα.

Εκτός από τις άμυνες μεσαίου και μικρού βεληνεκούς, μπορεί να εμπλέξει έξι οπλικά συστήματα κοντινής εμβέλειας (CIWS) ως έσχατη λύση.

"Το Moskva θα πρέπει να έχει κάλυψη αντιαεροπορικής άμυνας 360 μοιρών. Το σύστημα CIWS μπορεί να εκτοξεύσει 5.000 βλήματα σε ένα λεπτό, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα τείχος γύρω από το καταδρομικό, την τελευταία γραμμή άμυνάς του", είπε ο κ. Bentham.

Εάν το χτύπημα αποδειχτεί ότι προήλθε από πύραυλο, "εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις δυνατότητες του εκσυγχρονισμού του ρωσικού στόλου επιφανείας: εάν είχε αρκετά πυρομαχικά, εάν είχε προβλήματα μηχανικής".

«Ουσιαστικά, θα σκεφτόσασταν ότι με αυτό το τριών επιπέδων αντιαεροπορικό σύστημα θα ήταν πολύ δύσκολο να χτυπηθεί», πρόσθεσε ο στρατιωτικός ειδικός.

Χάρτης

Πύραυλοι Ποσειδώνα

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι του Κιέβου λένε ότι έπληξαν τη Μόσχα με πύραυλο Neptune που κατασκευάστηκε από την Ουκρανία.

Το σύστημα πυραύλων κρουζ σχεδιάστηκε από Ουκρανούς στρατιωτικούς μηχανικούς ως απάντηση στην αυξανόμενη ναυτική απειλή που θέτει η Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Σύμφωνα με την Kyiv Post , το ουκρανικό ναυτικό παρέλαβε την πρώτη του παράδοση των πυραύλων Neptune εμβέλειας 300 χιλιομέτρων (186 μίλια) μόλις τον περασμένο Μάρτιο.

Από την έναρξη της εισβολής, η Ουκρανία έχει λάβει εισροή στρατιωτικής βοήθειας από δυτικούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων αντιαεροπορικών και αντιαρματικών πυραύλων αξίας 100 εκατομμυρίων λιρών που το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι θα στείλει την περασμένη εβδομάδα .

Η εικόνα δείχνει πληροφορίες για τον πύραυλο Neptune

Κυριαρχία της Μαύρης Θάλασσας

Το πολεμικό πλοίο είναι «σύμβολο της ρωσικής ναυτικής δύναμης στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε στο BBC ο Μάικλ Πέτερσεν του Ινστιτούτου Ναυτιλιακών Σπουδών της Ρωσίας.

"Η Μόσχα ήταν ένα αγκάθι στο πλευρό των Ουκρανών από την αρχή αυτής της σύγκρουσης. Το να τη δούμε να έχει καταστραφεί τόσο πολύ...νομίζω ότι θα είναι μια πραγματική τόνωση του ηθικού για τους Ουκρανούς."

Η εικόνα δείχνει τη ΜόσχαΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ,MAX DELANY/AFP
Λεζάντα εικόνας,
Το καταδρομικό πυραύλων Moskva τον Δεκέμβριο του 2015 περιπολεί στη Μεσόγειο Θάλασσα στα ανοιχτά των συριακών ακτών

Ο ρωσικός στρατός κυριαρχεί στη Μαύρη Θάλασσα από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και έχει χρησιμοποιήσει την παρουσία του εκεί για να εξαπολύσει και να τροφοδοτήσει την εισβολή.

Ο στόλος της στη Μαύρη Θάλασσα υποστήριξε τον πόλεμο με την ικανότητα να εκτοξεύει πυραύλους κρουζ οπουδήποτε στην Ουκρανία και υπήρξε σημαντικός στην υποστήριξη των ρωσικών προσπαθειών να καταλάβει τη Μαριούπολη.

Νησί φιδιών

Τις πρώτες ημέρες της εισβολής της Ρωσίας, η Μόσχα έγινε παγκόσμιος πρωτοσέλιδος αφού διέταξε μια ομάδα Ουκρανών στρατιωτών σε ένα φυλάκιο στη Μαύρη Θάλασσα να παραδοθούν.

Όταν τα στρατεύματα αρνήθηκαν προκλητικά σε ραδιοφωνικό μήνυμα, αρχικά πιστεύονταν ότι τα στρατεύματα των συνόρων είχαν σκοτωθεί αλλά στην πραγματικότητα είχαν αιχμαλωτιστεί.

Οι στρατιώτες αφέθηκαν ελεύθεροι αργότερα στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων με τη Ρωσία στα τέλη Μαρτίου και ο διοικητής τους τιμήθηκε με μετάλλιο από τον ουκρανικό στρατό.

Η ιστορία της γενναιότητάς τους ενίσχυσε τόσο το ηθικό της Ουκρανίας που η ταχυδρομική υπηρεσία της χώρας τίμησε τη συνάντησή τους στο Snake Island με μια ειδική εικονογραφημένη σφραγίδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Κανένα νέο από τις έρευνες για το ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου

  Τα οχήματα των συνεργείων που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης | Azin Haghighi/Moj News Agency via AP   UPD  ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛ...