Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

ΜΑΣ ΕΒΑΛΑΝ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Όλα αλλάζουν μετά την έξοδο στις αγορές: Οι επενδυτές επιστρέφουν στην ελληνική χρηματαγορά

Όλα αλλάζουν μετά την έξοδο στις αγορές: Οι επενδυτές επιστρέφουν στην ελληνική χρηματαγορά


Όλα αλλάζουν μετά την έξοδο στις αγορές: Οι επενδυτές επιστρέφουν στην ελληνική χρηματαγορά
Όλα δείχνουν να αλλάζουν μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, την αλματώδη ανάπτυξη του τουρισμού και την χθεσινή επιτυχημένη έξοδο στις αγορές καθώς έχουν ξεκινήσει σοβαροί διαχειριστές κεφαλαίων αναδυόμενων αγορών, να παίρνουν τη θέση των κερδοσκοπικών hedge funds λόγω της δραστικής μείωσης του κινδύνου χώρας.
Συν τοις άλλοις οι αναλυτές θεωρούν βέβαιο ότι δεν θα επαναληφθούν τα σενάρια της διετίας 2014-2015
Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που η χρηματαγορά στέλνει τέτοια μηνύματα και προκαλεί αισιοδοξία ότι «κάτι καλό πάει να γίνει»
Σύμφωνα με τον «μικρομέτοχο» οι διαχειριστές που διακινούν τρισεκατομμύρια στις αναδυόμενες αγορές από τις 25 Ιουλίου δεν θεωρούν πλέον την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό ακραίου πολιτικού/μακροοικονομικού κινδύνου και καταστροφής κεφαλαίων και ξαφνικά την χρωματίζουν «πράσινη» που είναι το χρώμα των χωρών που υπόσχονται μεγάλες αποδόσεις, σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον αφθονίας ρευστότητας και μηδενικών έως αρνητικών αποδόσεων από «ασφαλείς» τοποθετήσεις.
Oι αγορές κρατικών τίτλων και μετοχών της Αθήνας έχουν περάσει από τη φάση των υποσχόμενων αποδόσεων, στην περίοδο των κερδοφόρων αποδόσεων: 
Η πρώτη έξοδος του Δημοσίου έγιννε έτσι από τον ΟΔΔΗΧ και τους αναδόχους, ώστε να αποδώσει σημαντικό κέρδος στους κατόχους των παλιών πενταετών τίτλων του 2014 και να διασφαλίζει τις αποδόσεις του νέου χρήματος που τοποθετήθηκε στην Ελλάδα, με μια τιμή διάθεσης των νέων ομολόγων που μόνο σε συνθήκες απρόβλεπτης καταστροφής θα ζημίωνε τους επενδυτές όπως ένα πολεμικό επεισόδιο.
Νωρίτερα, οι «διψασμένοι» για αποδόσεις επενδυτές είχαν εξασφαλίσει πολύ καλά deal για τοποθετήσεις «παρκαρίσματος» ρευστότητας στα ελληνικά έντοκα γραμμάτια, με αστρονομικές αποδόσεις άνω του 2%, τη στιγμή που για κάθε ανάλογη τοποθέτηση στην ευρωζώνη, ακόμη και σε έντοκα Πορτογαλίας, οι επενδυτές πληρώνουν τους εκδότες (αρνητική απόδοση).
Από την Λεωφόρο Αθηνών, ήδη έχουν φύγει κεφάλαια μεγάλου ύψους, τα οποία είχαν τοποθετήσει hedge funds με υψηλή ανοχή στον κίνδυνο και ήδη έχουν «κλειδώσει» τεράστια κέρδη. 
Πρόκειται για μια εκροή κεφαλαίων… εποικοδομητικού χαρακτήρα για την αγορά, καθώς στη θέση των κερδοσκόπων έρχονται διαχειριστές με τεράστια υπό διαχείριση κεφάλαια και μικρότερη ανοχή στον κίνδυνο, οι οποίοι τοποθετούνται για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους και αποτελούν «εγγυητές» βελτιωμένων αποτιμήσεων, χωρίς ακραία μεταβλητότητα τιμών.
Εμείς στο pronews.gr χρόνια αναφέραμε ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έχει μετατραπεί σε ένα «καζίνο» που παίζανε μόνο τα vulture funds και δεν ερχόντουσαν τα λεγόμενα επενδυτικά pension funds τα οποία βάση καταστατικού δεν επενδύουν σε χρεοκοπημένες χώρες που βρίσκονται στο «κόκκινο».
Τα πράγματα αίφνης αλλάζουν λόγω της χθεσινής εξόδου στις αγορές. Μπορεί κάποιος να πει ότι δανειστήκαμε με μεγαλύτερο επιτόκιο και πολύ σωστά, σε σχέση με αυτό που μας δανείζει ο ESM, αλλά είναι ο δικός μας δανεισμός που σημαίνει ότι αγοράσαμε λίγη... ελευθερία και το «σήμα» που δόθηκε στους επενδυτές είναι ότι κάτι πάει να αλλάξει στην χώρα.
Ενδιαφέρον έχει η συμπεριφορά του βρετανικού «Σίτι» του Λονδίνου που τοποθετεί αυτή την φορά με μεγαλύτερη άνεση τα κεφάλαια στην Ελλάδα, επειδή είναι εδραιωμένη η πεποίθηση ότι, αυτή την φορά, ο πολιτικός/μακροοικονομικός κίνδυνος δεν θα μετατρέψει το story της αγοράς σε τραγωδία όπως είχε γίνει το 2014
Όπως θυμούνται οι τακτικοί παρατηρητές του Χρηματιστηρίου, τότε, ενόψει της προγραμματισμένης εξόδου της χώρας στην αγορά ομολόγων και της προγραμματισμένης ολοκλήρωσης του δεύτερου μνημονίου, στο τέλος του 2014, το ΧΑ είχε φθάσει στην κορυφή των 1.363 μονάδων (στις 17 Μαρτίου 2014), λίγο πριν εκδοθεί το πρώτο ομόλογο από το 2010, δηλαδή ο 5ετής τίτλος της κυβέρνησης Σαμαρά.
Από εκείνο το σημείο, όμως, μπήκε στην εξίσωση ο πολιτικός κίνδυνος, με τα γνωστά αποτελέσματα της καταστροφικής για το Χρηματιστήριο περιόδου 2014-2015: η αγορά μπήκε στην… κατηφόρα, με χαμηλότερο σημείο τις 440 μονάδες, τον Φεβρουάριο του 2016, όταν οι επενδυτές άρχιζαν να πείθονται ότι πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου θα ολοκληρωνόταν, πιστοποιώντας την εξομάλυνση των σχέσεων της Ελλάδας με τους δανειστές του επίσημου τομέα.
Στο σημερινό περιβάλλον, επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, οι διαχειριστές κεφαλαίων είναι πεπεισμένοι ότι δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια επανάληψης του ίδιου δράματος: όχι μόνο γιατί η κυβέρνηση εφαρμόζει με αρκετή συνέπεια τα συμφωνημένα με τους Ευρωπαίους δανειστές, αλλά κυρίως γιατί σήμερα η εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος φαίνεται πολιτικά εγγυημένη, ανεξάρτητα από ενδεχόμενες κυβερνητικές αλλαγές, και έχουν εκλείψει οι ισχυρές εστίες αμφισβήτησής του εκ δεξιών (Α. Σαμαράς) ή εξ αριστερών (Αλ. Τσίπρας).
Το «κλικ» για την αλλαγή στάσης των διαχειριστών κεφαλαίων αναδυόμενων αγορών έναντι της Ελλάδας έγινε στις 15 Ιουνίου, με τις αποφάσεις του Eurogroup, και είναι αρκετά «ηχηρό». Ο «γκουρού» των επενδύσεων στις αναδυόμενες αγορές και καλός γνώστης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας από την εποχή του ράλι του 1998, Τζον Λόμαξ, στρατηγικός αναλυτής της HSBC, μετέβαλε άρδην τις συστάσεις του για την Ελλάδα μέσα σε λίγους μήνες: τον Απρίλιο συνιστούσε «ουδετερότητα» έναντι των ελληνικών μετοχών.
Τον Ιούνιο, όμως, έκανε σύσταση αγοράς, υπερδιπλασίασε τη στάθμιση των ελληνικών μετοχών στο χαρτοφυλάκιο αναδυόμενων αγορών της HSBC και τοποθέτηση μία ελληνική μετοχή, της Alpha Bank, στην επίζηλη θέση των κορυφαίων συνιστώμενων μετοχών όλων των αναδυόμενων αγορών (όχι τυχαία, στη μετοχή της Alpha έγιναν το τελευταίο διάστημα τεράστιοι όγκοι συναλλαγών, καθώς τοποθετήθηκαν σοβαρά χαρτοφυλάκια αναδυόμενων αγορών).
Το επόμενο διάστημα, εάν θεωρηθεί ότι όλα θα εξελιχθούν σε πολιτικό και μακροοικονομικό επίπεδο σύμφωνα με τον προγραμματισμό (κλείσιμο τρίτης αξιολόγησης, ένταξη στο QE, νέα έκδοση ομολόγων, τριετούς διάρκειας, πριν το τέλος του 2017) η «φυσική» κίνηση του Γενικού Δείκτη του ΧΑ ως τον επόμενο τεχνικό «σταθμό» των 1.100 μονάδων θεωρείται βέβαιη, ώστε πριν το τέλος του έτους να έχουν εγγράψει σημαντικές αποδόσεις και οι νέοι επενδυτές των σοβαρών χαρτοφυλακίων.
Κλειδί σε αυτή την πορεία, καθώς πλέον το πολιτικό/μακροοικονομικό περιβάλλον σταθεροποιείται και οι επενδυτές βάζουν στο μικροσκόπιο τις επιδόσεις των εισηγμένων εταιρειών, είναι να αποδείξουν οι ελληνικές εταιρείες ότι αξιοποιούν σωστά τη  βελτίωση των συνθηκών και ότι βελτιώνουν σημαντικά την κερδοφορία και την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων.
Όπως τόνιζε σε τελευταία ανάλυσή της η UBS, στα τρέχοντα επίπεδα τιμών το ελληνικό χρηματιστήριο φαίνεται «απαιτητικά» αποτιμημένο, καθώς η σχέση τιμής/κερδών ξεπερνά το 15 και είναι πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο. Ταυτόχρονα, όμως, οι ελληνικές μετοχές αποτιμώνται πάμφθηνα, σε σχέση με τη λογιστική τους αξία, επειδή η ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (return on equity) είναι πολύ χαμηλός (κάτω από 3%) και θα δικαιολογούνται πολύ υψηλότερες αποτιμήσεις, όταν αποδειχθεί ότι οι εισηγμένες τον βελτιώνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Οι Ρώσοι εξέδωσαν χάρτη στόχων στην Ευρώπη για τον διηπειρωτικό RS-26 Oreshnik – Σε πόσο χρόνο θα έφτανε Αλεξανδρούπολη Παραδέχονται ότι είναι διηπειρωτικός με ακτίνα δράσης 5.500 χλμ. 22.11.2024 | 21:28

  Newsroom  |  email: info@pronews.gr H Mόσχα εξέδωσε χάρτη που κοινοποιεί την ταχύτητα του διηπειρωτικού βλήματος RS-26 Oreshnik και τους χ...