Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Γιατί ο Νετανιάχου ΔΕΝ μπορεί να τα βρει ποτέ με τον Ερντογάν

27.7.17

Γιατί ο Νετανιάχου ΔΕΝ μπορεί να τα βρει ποτέ με τον Ερντογάν


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ 

Η νέα άγρια αντιπαράθεση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου με τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν ήταν αναμενόμενη για όσους παρακολουθούμε εκ τους σύνεγγυς τις κατά καιρούς κρίσεις και γενικότερα τις σχέσεις των δύο χωρών. 
Είμαι από αυτούς που ΔΕΝ ανησύχησα καθόλου, όταν πληροφορήθηκα τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας του Ισραήλ, ο οποίος μίλησε για τον αγωγό που δήθεν θα μεταφέρει το ισραηλινό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας. 

Πρώτον, ο εν λόγω κύριος, που προκαλεί συχνά-πυκνά με τις δηλώσεις του, είχε ομολογήσει για πρώτη φορά ότι το Ισραήλ έχει συμπεριλάβει στους σχεδιασμούς του και ένα δεύτερο αγωγό. Αυτόν, που ονειρεύεται ο κ. Νετανιάχου, και ο οποίος θα ξεκινά από τη χώρα του και μέσω της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιταλίας θα φτάνει στην Ευρώπη. Και δεύτερον, την απόφαση για τους αγωγούς θα λάβει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας. 
Γνωρίζουμε ότι ο κ. Νετανιάχου άλλα είπε, και πολύ ευχάριστα, στη Θεσσαλονίκη στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα. Σε ότι αφορά τη διέλευση από την Τουρκία, το θέμα των αγωγών είναι βέβαια δευτερεύον πια. Η άθλια και συνεχής επίθεση του κ. Ερντογάν εναντίον του Ισραήλ, δεν επιτρέπει στο Εβραϊκό Κράτος ούτε καν σκέψη για να παραδώσει τα κλειδιά του φυσικού του αγωγού σε ένα αντισημίτη ηγέτη, ο οποίος δεν κρύβει τις κρυφές σκέψεις του: ότι θα ήθελε να έβλεπε την καταστροφή του Ισραήλ.
 Όταν ο ισλαμιστής Πρόεδρος της γειτονικής χώρας βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καταφεύγει στην προσφιλή του τακτική: Επιτίθεται στο Εβραϊκό Κράτος και ρίχνει και μερικές βολές στην Ελλάδα και την Κύπρο έτσι για να μας υπενθυμίζει τις διεκδικήσεις του στο Αιγαίο και στον κατεχόμενο βορρά. 
Μετά το αποτυχημένο ταξίδι του στον Περσικό Κόλπο, όπου πήγε για να «διασώσει» τους Εμίρηδες του Κατάρ και τα βρήκε σκούρα, ο κ. Ερντογάν δεν είχε άλλο τρόπο για να συσπειρώσει τους ακραίους ισλαμιστές. 
Η επίθεση εναντίον των Ισραηλινών ήταν η αναμενόμενη κίνηση. Και την έκανε από το προεδρικό του αεροπλάνο, με αφορμή τα επεισόδια και τις ταραχές στα Ιεροσόλυμα.
 Ο κ. Ερντογάν είπε και μία κουβέντα, στην οποία πρέπει να δώσουμε σημασία: Να προστατεύσουμε, είπε, την Παλαιστίνη, όπως προστατεύουμε τη Μέκκα και τη Μεδίνα. Οι Ισραηλινοί, που αναλύουν καλύτερα την κατάσταση από εμάς, ενημέρωσαν ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας καλεί τους εξτρεμιστές ισλαμιστές σε τζιχάντ εναντίον του Ισράηλ. 
Πρόκειται για κουβέντα επικίνδυνη, καθώς στο Ισραήλ την έχουν εκλάβει ως έχει: ότι ο κ. Ερντογάν καλεί τους εξτρεμιστές να επιτεθούν εναντίον του Εβραϊκού Κράτους. 
Να επιτεθούν με «τρομοκρατικό τρόπο», όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας… Η τελευταία σύγκρουση του προέδρου της Τουρκίας με τον κ. Νετανιάχου πρέπει να είναι και η μοιραία για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
 Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είναι υποχρεωμένος να αλλάξει ρότα και να τερματίσει κάθε «υπόγειο» διάλογο, που κράτησε στη ζωή τα τελευταία δύο χρόνια, παρά τις ταπεινωτικές προκλήσεις της Άγκυρας.
 Σύμφωνα με πληροφορίες από ισραηλινές πηγές, συνήλθε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για να λάβει σημαντικές αποφάσεις. 
Παρά το γεγονός ότι ο «εχθρός του εχθρού μου» δεν είναι αναγκαστικά και φίλος μου, στην περίπτωση αυτή οι Ισραηλινοί δεν έχουν καμία άλλη επιλογή παρά να ενισχύσουν περαιτέρω τις στρατηγικές σχέσεις τους με την Κύπρο και την Ελλάδα. 
Δεν υπάρχει καμία περίπτωση, όποιος και αν είναι ο ηγέτης του Ισραήλ, που να έχει την παραμικρή δυνατότητα να μην ακολουθήσει αυτή τη μόνη επιλογή. 
Έτσι κι αλλιώς, χωρίς την έγκριση της Λευκωσίας και της Αθήνας, η Πολεμική Αεροπορία που αποτελεί το καμάρι του Εβραϊκού Κράτους, δεν θα έχει τη μόνη έξοδο προς τη Μεσόγειο, που είναι ο εναέριος χώρος της Ελλάδας και της Κύπρου. 
Συμβαίνουν και άλλα πολλά σε στρατηγικό και στρατιωτικό επίπεδο, που δεν επιτρέπεται να αποκαλύψουμε. Αυτό που έχει σημασία, είναι ότι η Κύπρος και η Ελλάδα «ήταν πάντα εκεί» όταν τις χρειάστηκε ο κ. Νετανιάχου. 
Τώρα είναι η σειρά του «να είναι εκεί». Δεν περιμένει κανείς να πολεμήσει για την Ελλάδα και την Κύπρο. Αλλά σίγουρα μπορεί να στέλνει τα μηνύματά του στην Άγκυρα βοηθώντας τους μοναδικούς του συμμάχους στη Μεσόγειο. Αν ο κ. Νετανιάχου κοιτάξει τον χάρτη της περιοχής, θα μαραζώσει. Διότι είναι περικυκλωμένος μόνο από εχθρούς. 
Είναι γνωστό επίσης, και δεν κάνω καμία μεγάλη αποκάλυψη, ότι το Ισραήλ είναι σημαντικός σύμμαχος των Κούρδων. Βοήθησε για να στηθεί το αυτόνομο κράτος του Κουρδιστάν στο Ιράκ. Τώρα θα μπορούσε να βοηθήσει για να γίνει αυτό το κράτος κανονικό. Διότι εξυπηρετούνται και τα συμφέροντα του Ισράηλ. 
Ο κ. Ερντογάν και ο κ. Νετανιάχου αντάλλαξαν χθες βαριές κουβέντες. Ομολογώ ότι με εντυπωσίασε η αντίδραση του Ισραήλ, διότι είχε προκληθεί και στο παρελθόν, το ίδιο βάναυσα όπως και χθες. 
Η απόφαση έκδοσης αποφασιστικής απάντησης είναι μία νέα και καλοδεχούμενη αλλαγή πολιτικής. 
Το μέτωπο Άγκυρας-Τελ Αβίβ μας επιφυλάσσει μεγάλες εκπλήξεις, που θα είναι αρνητικές για την Τουρκία. Προσωπικά -με βάση τις αναλύσεις που διαβάζω- είμαι βέβαιος γι’ αυτό. Ο κ. Νετανιάχου δεν μπορεί να προχωρήσει σε απολύτως καμία συμφωνία με την Τουρκία, όσο υπάρχει ο Ερντογάν. Διότι είναι ένας παθολογικά και παθιασμένα αντισημίτη

ΕΙΔΗΣΗ: Είσαι υποκριτής, απάντησε ο Νετανιάχου στον Ερντογάν: Πέρασε ανεπιστρεπτί η oθωμανική αυτοκρατορία

  ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Πηγή: http://mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Η Δύση καταδικάζει την επανεκλογή του Πούτιν από τη Ρωσία. Κίνα και Ινδία υπόσχονται στενότερο

υς δεσμούς Του  Matthias Williams  και  John Irish 19 Μαρτίου 2024  1:04 π.μ. GMT+2  Ενημερώθηκε πριν από 9 ώρες 0 seconds of 0 seconds Έντα...