Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Οι εξαγγελίες Τσίπρα για φοροελαφρύνσεις μετά το..2019!

Οι εξαγγελίες Τσίπρα για φοροελαφρύνσεις μετά το..2019!

    Τετάρτη, 26 Ιούλιος 2017 21:04
    Οι εξαγγελίες Τσίπρα για φοροελαφρύνσεις μετά το..2019!

    Όλα όσα είπε στην συνέντευξη

    Να είμαστε συγκρατημένοι, μεν, αλλά αισιόδοξοι, είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τη χθεσινή δοκιμαστική έξοδο της χώρας στις αγορές, τονίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα έξοδο και πρέπει να υπάρχει μείωση των επιτοκίων. Παρά ταύτα, ομολόγησε πως οι πολίτες δεν θα δουν άμεσα αλλαγές από την έξοδο αυτή, ωστόσο τούτο καθόλου δε μειώνει , κατά τον ίδιο, ότι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ανοίγει χαραμάδα ελπίδας.
    Ο πρωθυπουργός, στην πρώτη εφ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε μετά την έκδοση του ομολόγου στον τηλεοπτικό σταθμό "alpha", εμφανίστηκε βέβαιος ότι η συναλλαγή αυτή αποτελεί τομή για τη χώρα καθώς μπαίνουν οι βάσεις για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, εξαγγέλλοντας μάλιστα και στοχευμένες φοροελαφρύνσεις πριν από την ενεργοποίηση των μέτρων-αντίμετρων που ψηφίστηκαν για την ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης. 
    "Τον Αύγουστο του 18 βγαίνουμε από το μνημόνιο και στον προϋπολογισμό του 2019 θα δώσουμε και τις ελαφρύνσεις αυτών που σήκωσαν και τα μεγαλύτερα βάρη. Όταν η ανάπτυξη το 2018 θα ναι πάνω από 2,5% θα είναι πιο εύκολο να πετύχουμε τους στόχους και να ενεργοποιούν οι δότες: είτε να έρθουν πιο μπροστά τα αντίμετρα είτε στοχευμένα να δώσουμε επιστροφές φόρων σε όσους έχουν μεγαλύτερες ανάγκες", ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του. 
    Σε ό,τι αφορά τις αποκαλύψεις του Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Τσίπρας απέφυγε να μπει στην ουσία των ισχυρισμών του πρώην ΥΠΟΙΚ του, διερωτώμενος απλώς: "Τι είναι άγνωστο από όλα αυτά", απαντώντας ειρωνικά στον πρώην Τσάρο της Οικονομίας πως: " Το α' εξάμηνο του 2015 ήταν εξάμηνο μάχης του ελληνικού λαού. Είναι πολύ σημαντική υπόθεση για να τν ευτελίζουμε με το διογκωμένο εγώ του καθενός μας. Εύχομαι καλές πωλήσεις στο βιβλίο του".
    Στο ίδιο πλαίσιο, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση ότι αξιοποιεί τη βαρουφακειάδα ελλείψει άλλων επιχειρημάτων ενώ χαμήλωσε τους τόνους στη σύγκρουση με τη Δικαιοσύνη, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία σύγκρουση. έχει εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία των δικαστών αλλά δεν πρόκειται να θεωρήσει ότι δεν δικαιούται ακόμη και ο τελευταίος πολίτης να κρίνει τις αποφάσεις τους. 
    Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας είπε για:
    Εξοδο σε αγορές: 

    Εμείς δουλέψαμε με σχέδιο, δεν παρασυρθήκαμε ούτε από αυτούς που μας έλεγαν βγείτε ούτε από αυτούς που μας έλεγαν μη βγαίνετε. 
    Είχαμε υπερκάλυψη του ποσού αλλά κυρίως είχαμε πραγματικούς επενδυτές και όχι κερδοσκοπικά funds. 
    Το σημαντικό είναι πώς θα βασιστούμε στη σχέση εμπιστοσύνης που οικοδομούμε ώστε να βγούμε από το μνημονιακο τουνελ των επτά χρόνων. 
    Ομόλογο Σαμαρά
    Να μην ξεχνάμε ότι τα μεγέθη της οικονομίας το 2014 δεν είχαν σχέση με το 20177. Τότε η κυβέρνηση ήταν εκτός μνημονιακής τροχιάς και δεν είχε ούτε πρωτογενές πλεόνασμα, άδεια ταμεία και δεν υπήρχε καμία θετική πνοή στις επενδύσεις. Δεν είχε την απόφαση που έχουμε εμείς σε σχέση με τον αλγόριθμο που ρυθμίζει το ελληνικό χρέος.
    Η απόπειρα ήταν επικοινωνιακή, γιατί έγινε πριν από τις ευρωεκλογές. Εμείς λέμε ότι δεν έχει νοημα να πανηγυρίζουμε, τα πιο διθυραμβικά λόγια τα ακόυσαμε από τους ξένους. Σημασία έχει να είναι επαναλαμβανόμενη η εξοδος στις αγορές και να μειώνεται το επιτόκιο στην αγορά.
    Τα πιο δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω. 
    χρέος
    Χθες απεδείχθη ότι η εμπιστοσύνη ανακτάται. Είναι ιστορική η απόφαση της 15ης Ιουνίου για το χρέος γιατί "κλειδώνει" τον αλγόριθμο για τη ρύθμισή του.
    Το ΔΝΤ επιμένει στην ανάγκη μεγαλύτερης απομείωσης. Δεν τελείωσε η προσπάθεια αλλά μετα τις γερμανικές εκλογες περιμένουμε ακόμη περισσότερη ποσοτικοποίηση των μέτρων του αλγορίθμου
    QE
    Υπερεκτιμήσαμε το QE, νομίζαμε τι τα επιτόκια που πετύχαμε χθες θα τα πετυχαίναμε μόνο εάν βρισκόμασταν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. 
    Παραμένει μπροστά ο στόχος αυτός. Η χθεσινή εξέλιξη τον φέρνει ακόμη πιο μπροστά. 
    Αν η χώρα βγει στις αγορές τον Αύγουστο του 2018 τότε θα κριθεί ότι καλώς πήραμε τα μέτρα. Αν όχι, θα έχουμε αποτύχει. 
    Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Η χώρα βρέθηκε στο χείλος της καταστροφής. Σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι όλοι οι δείκτες αρχίζουν να είναι θετικοί. Έχουμε αρχίσει να επουλώνουμε πληγές.  Τώρα πρέπει να σχεδιάσουμε την Ελλάδα της επόμενης ημέρας. Την Ελλάδα του 2021 που θα είναι εκτός μνημονίων και θα είναι δυνατή. 
    Τομή αυτό που συνέβη χθες και μας δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα. 
    Μέτρα
    Εμείς αναμένουμε την εφαρμογή των μέτρων για το χρέος πριν το 2019. Τον Αύγουστο του 2018. Πρώτα βλέπουμε αν υλοποιούν τις δεσμεύσεις τους οι εταίροι και μετά θα υλοποιήσουμε και εμείς τις δεσμεύσεις μας. Θα έχουμε όμως κατακτήσει βαθμούς ελευθερίας. 
    φορολογία
    Η υψηλή φορολογία είναι πολύ στενός κορσές που δε μας επιτρέπει και να αυξήσουμε τα έσοδα. Έρχονται αυτοί, οι δανειστές,  που μας επιβάλλουν τον στενό κορσέ και μας λένε για την φορολογία;
    Η μείωση αφορολογήτου θα πάει ισόποσα σε φοροελαφρύνσεις.  Είναι οξύμωρο το γεγονός ότι το ΔΝΤ έχει εμμονή με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Αυτός είναι ο λόγος που καθυστερήσαμε και την αξιολόγηση.
    Τον Αύγουστο του 18 βγαίνουμε από το μνημόνιο και στον προϋπολογισμό του 2019 θα δώσουμε και τις ελαφρύνσεις αυτών που σήκωσαν και τα μεγαλύτερα βάρη. 
    Όταν η ανάπτυξη το 2018 θα ναι πάνω από 2,5% θα είναι πιο εύκολο να πετύχουμε τους στόχους και να ενεργοποιούν οι δότες: είτε να έρθουν πιο μπροστά τα αντίμετρα είτε στοχευμένα να δώσουμε επιστροφές φόρων σε όσους έχουν μεγαλύτερες ανάγκες.
    Ασφαλιστικό
    Έχουμε έναν νόμο που βάζει τη λογική των εισφορών ανάλογα με το εισόδημα. Το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών που πληρώνει μικρότερες εισφορές. Ένα 20% βιώνει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ φόρων και εισφορών. Όμως, οι αλλαγές πρέπει να γίνουν στη φορολογία. Η σύνδεση εισφορών με το εισόδημα, είναι δίκαιη.  
     
    φοροδιαφυγή
    Είναι πολυδαίδαλο το σύστημα απόκρυψης και φοροδιαφυγής. Δε μας βοηθάει και το διεθνές πλαίσιο. Υπάρχουν χώρες που έχουν τη δυνατότητα να αποκρύπτουν στοιχεία.
    Είμαι ικανοποιημένος από τον καταλογισμό, τον αριθμό των ελέγχων, δεν είμαι ικανοποιημένος από τις εισπράξεις ακόμα. 
    Αν δεν είχαμε αρνητική εξέλιξη με την απόφαση της Δικαιοσύνης για την παραγραφή των χρεών, θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα. Είμαστε υποχρεωμένοι ωστόσο να τη σεβαστούμε. 
    Το μεγάλο πάρτι όμως, σταμάτησε. Δεν υπήρχε χώρος στη δημόσια σφαίρα που να μην υπάρχει διαφθορά. Η κυβέρνησή μας όμως, έχει πολιτική βούληση, παρά τα εμπόδια. 
    Αυτοκριτική- διαπραγμάτευση 2015
    Αντιμετωπίσαμε δυσκολίες που δεν αντιμετώπισε άλλη κυβέρνηση. Βρεθήκαμε μπροστά σε στάση μιας κυνικής αντιμετώπισης από το ευρωπαϊκό σύστημα που δεν μπορούσα να την φανταστώ. 
    Δεν είναι εύκολο να μιλάει κανείς εκ των υστέρων. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι έδωσα την τελευταία ικμάδα των δυνάμεων μου σε έναν άνισο αγώνα για να μην προδώσω την εντολή που μου έδωσε ο ελληνικός λαός. Φτάσαμε στο χείλος της καταστροφής. Αν ήμασταν ψεύτες, δεν θα φτάναμε μέχρι το τέλος. Μέχρι εκεί που είδαμε ότι δεν υπάρχει αύριο. 
    Εμείς όταν πήγαμε στον επώδυνο συμβιβασμό, πήγαμε στον ελληνικό λαό. Και είπαμε έχεις αυτή τη συμφωνία και διάλεξε ποιος θα την υλοποιήσει. Και διάλεξε εμάς. 
    Αντιπολίτευση
    Ή θεωρείτε ότι παίξαμε κορώνα - γράμματα τη χώρα ή ότι είχαμε σκοπό από την αρχή να συμβιβαστούμε. Και τα δύο δεν γίνονται. 
    Η διαρκής προσπάθεια της αντιπολίτευσης να τα επαναφέρει διαρκώς δεν έχει κανένα νόημα γιατί βρισκόμαστε σε μια εντελώς διαφορετική μέρα. 
    Η αντιπολίτευση μας λέει ψεύτες γιατί συγκρίνουν τις πρώτες προεκλογικές εξαγγελίες του 15 με αυτές μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Και μπορεί να έχουν πείσει κάποιους ότι είμαστε ψεύτες. Αλλά ανέντιμους κανείς δεν θα μας πει.
    Εμείς δεν οδηγήσαμε τη χώρα στην καταστροφή αλλά είμαστε αυτοί που θα βγάλουμε τη χώρα από την Επιτροπεία.
    Διαμορφώθηκε ένα σύστημα εξουσίας από το 1990 και μετά που είτε φορούσε πράσινο είτε μπλε καπέλο, απεδείχθη ότι είναι το ίδιο και το αυτό. Έχει την αίσθηση ότι η διακυβέρνηση δικαιωματικά ανήκει σε αυτούς. Και έχει προσβάσεις σε όλους τους μηχανισμούς του κράτους.
    Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε την υπαρξιακή αγωνία του κ. Μητσοτάκη που ελλείψει άλλου επιχειρήματος ζητάει εξεταστικές και ασχολείται με θέματα που έχουν εξαντληθεί. Σε λίγο θα κάνει προεκλογική καμπάνια το 2019 με τον Βαρουφάκη.
    Βαρουφάκη
    Τι είναι άγνωστο; Τι από όλα αυτά σας κάνει εντύπωση; Ο κ. Βαρουφάκης θέλει να κάνει μια καριέρα. Μου κάνει εξαιρετική εντύπωση ότι 3 ή 4 εφημερίδες αποφάσισαν την ίδια Κυριακή να έχουν τα ίδια ρεπορτάζ 3 μήνες μετά την κυκλοφορία του βιβλίου του. 
    Το εξάμηνο του 2015 ήταν εξάμηνο μάχης του ελληνικού λαού. Είναι πολύ σημαντική υπόθεση για να την ευτελίζουμε με το διογκωμένο εγώ του καθενός μας. Εύχομαι καλές πωλήσεις στο βιβλίο του. 
    Δικαιοσύνη
    Δεν υπάρχει σύγκρουση. Η δικαιοσύνη αντιμετωπίζει προβλήματα. Υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών. Υπάρχουν και αποφάσεις που δεν συνάδουν με την αποκατάσταση αυτής της εμπιστοσύνης. Δεν θα κατηγορήσω όμως συλλήβδην τη δικαιοσύνη όταν υπάρχουν επίορκοι. 
    Η διάκριση των εξουσιών απορρέει από το Σύνταγμα και δεν το αμφισβητεί κανείς. Άλλο ανεξάρτητη και άλλο ανεξέλεγκτη. Καμία εξουσία δεν είναι ανεξέλεγκτη. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να κρίνουν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Οι υπουργοί έχουν υποχρέωση να κρίνουν τεκμηριωμένα. 
    Υποκριτική η κριτική για την Β. Θάνου. Ο κ. Σαμαράς ενέταξε τον κ. Αθανασίου στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ χωρίς να είναι καν συνταξιούχους. 
    Αυτή η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη. Σε αντίθεση με προηγούμενες που έχω πολλά παραδείγματα.
    Έχω εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία των Δικαστών αλλά δεν θα σταματήσουμε να έχουμε άποψη. Άλλο είναι η διάκριση των εξουσιών άλλο η εξουσία των διακρίσεων.
    capital

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

    ΚΚΕ: Να παραπεμφθεί στις αρμόδιες Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου η αναφορά για το έγκλημα των Τεμπών

      ΠΟΛΙΤΙΚΗ  / Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024, 20:17:50 /   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Παρέμβαση στη συζήτηση της Επιτροπής Αναφορών (PETI) του Ευρωκοινοβουλίο...