Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Η ΕΕ υπό διάλυση; Νομικά μέτρα από τις Βρυξέλλες ενάντια στην Πολωνία

Η ΕΕ υπό διάλυση; Νομικά μέτρα από τις Βρυξέλλες ενάντια στην Πολωνία

    Σάββατο, 29 Ιούλιος 2017 19:34
    Η ΕΕ υπό διάλυση; Νομικά μέτρα από τις Βρυξέλλες ενάντια στην Πολωνία

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει νομικές ενέργειες κατά των νέων αμφιλεγόμενων δικαστικών μεταρρυθμίσεων της Πολωνίας, καθώς οι εντάσεις ωθούν τη Βαρσοβία και τις Βρυξέλλες σε σύγκρουση.

     Διαδηλώσεις στους δρόμους της Βαρσοβίας, καθώς το Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) προωθεί μεταρρυθμίσεις που οι Βρυξέλλες λένε, ότι θα υπονομεύσουν την ανεξαρτησία των δικαστηρίων της Πολωνίας και σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να δείξoυν ότι η ΕΕ είναι το αφεντικό, έδωσαν στη Βαρσοβία ένα μήνα διορία να απαντήσει.
     Οι Επίτροποι της ΕΕ αποφάσισαν να ξεκινήσουν τη διαδικασία για παραβίαση του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρώτο βήμα σε μια νομική διαδικασία που μπορεί να λήξει στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ, εν αναμονή της δημοσίευσης του νέου νόμου της Πολωνίας.
     Σε ανακοίνωσή της η ΕΕ δηλώνει: «Οι νέοι κανόνες επιτρέπουν στον υπουργό δικαιοσύνης να ασκεί επιρροή στους μεμονωμένους απλούς δικαστές, ιδίως μέσω των ασαφών κριτηρίων για την παράταση των εντολών τους, υπονομεύοντας έτσι την αρχή της αμετάκλητης δικαστικής εξάρτησης».
     Η Επιτροπή ανησυχεί για τη διακριτική ευχέρεια που παρέχεται στον υπουργό δικαιοσύνης της Πολωνίας, για την παράταση των εντολών των δικαστών που φθάνουν στην ηλικία συνταξιοδότησης, καθώς και για την απόλυση και τον διορισμό των προέδρων των δικαστηρίων.
     Αναφέρθηκε ότι βασική νομική ανησυχία ήταν η εισαγωγή διαφορετικών ηλικιών συνταξιοδότησης - για τις γυναίκες δικαστές στα 60 και τους άνδρες δικαστές στα 65.

    Ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Konrad Szymanski, όμως, χαρακτήρισε την απόφαση της Επιτροπής «αδικαιολόγητη», διότι η οργάνωση των νομικών συστημάτων στα μέλη της ΕΕ εξαρτάται από τα κράτη μέλη και όχι από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.
     Ο κ. Szymanski είπε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PAP ότι οι πρόεδροι των δικαστηρίων στην Πολωνία εκτελούσαν κυρίως διοικητικές λειτουργίες.
    Είπε επίσης ότι ο νέος κανονισμός για τη συνταξιοδότηση των δικαστών είχε ως στόχο να ευθυγραμμιστεί με τη μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης που θα τεθεί σε ισχύ τον Οκτώβριο.
     Η ΕΕ έχει επίσης προειδοποιήσει ότι θα προκαλέσει την πιο σοβαρή κύρωση, το άρθρο 7, εάν η Πολωνία προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που προτείνει το δεξιό κόμμα  PiS.
     Το άρθρο 7 αναστέλλει τα δικαιώματα ψήφου της Πολωνίας στην ΕΕ και ουδέποτε εφαρμόστηκε στην πράξη.
     Η κυβέρνηση της Πολωνίας απέρριψε τις αντιρρήσεις των Βρυξελλών ως "εκβιασμό" και αδικαιολόγητη κριτική.
     Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Rafal Bochenek δήλωσε ότι η Πολωνία "δεν συμφωνεί με κανένα εκβιασμό από αξιωματούχους της ΕΕ, ιδίως τον εκβιασμό που δεν βασίζεται σε γεγονότα".
    Όπως δήλωσε: "Όλα τα νομοσχέδια που προετοίμασε το πολωνικό κοινοβούλιο συμφωνούν με το πολωνικό σύνταγμα και τις δημοκρατικές αρχές".
     Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk δήλωσε ότι η κίνηση της PiS στα δικαστήρια αποτελεί οπισθοδρόμηση και είναι "ενάντια στα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις αξίες".
     Όπως είπε: «Πρέπει να προσπαθήσουμε μαζί να αποφύγουμε τα ζοφερά αποτελέσματα που θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν στην περιθωριοποίηση της Πολωνίας στην Ευρώπη.
     "Η κατάσταση, ακόμη και σε διεθνές επίπεδο, είναι πραγματικά σοβαρή. Και γι 'αυτό ζητώ σοβαρά μέτρα και σοβαρούς συνεργάτες. Ας προσπαθήσουμε, κύριε Πρόεδρε".
     Όμως ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, αμφισβήτησε την ΕΕ και δήλωσε ότι η χώρα του θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα νομικά μέσα για να προστατεύσει την Πολωνία από την «εκστρατεια της ιεράς εξέτασης» της ΕΕ.
     Ανέφερε ότι η ηγεσία της ΕΕ παρεμποδίζει τα δικαιώματα των κρατών μελών και προσπαθεί να εφαρμόσει πολιτικές.
     Ο πρώτος αντιπρόεδρος της ΕΕ κ. Frans Timmermans απέστειλε επιστολή στον υπουργό εξωτερικών της Πολωνίας την Παρασκευή, επαναλαμβάνοντας την πρόσκληση να συναντηθεί μαζί του στις Βρυξέλλες για συνομιλίες.

    Σχετική Ενημέρωση el.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

    ΚΚΕ: Να παραπεμφθεί στις αρμόδιες Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου η αναφορά για το έγκλημα των Τεμπών

      ΠΟΛΙΤΙΚΗ  / Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024, 20:17:50 /   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Παρέμβαση στη συζήτηση της Επιτροπής Αναφορών (PETI) του Ευρωκοινοβουλίο...