Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Έκρυθμη χαρακτηρίζεται πλέον η κατάσταση στις τουρκοισραηλινές

Αποτέλεσμα εικόνας για ερντογαν

Έκρυθμη 
χαρακτηρίζεται πλέον η κατάσταση στις τουρκοισραηλινές 
σχέσεις καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ «θα πλήρώσει το τίμημα και θα υποφέρει την μέγιστη ζημιά» για την διαμάχη που προκλήθηκε με τα μέτρα ασφαλείας που υιοθετήθηκαν στην είσοδο του τεμένους του al-Aksa στην Ιερουσαλήμ.
«Το Ισραήλ δεν δείχνει κανένα σεβασμό για το τέμενος του Αλ Ακσά και το Θόλο του Βράχου και θα δει τοην εαυτό του να υποφέρει την μέγιστη ζημιά» είπε ο Ρ.Τ.Ερντογάν απειλώντας τους Ισραηλινούς χωρίς να προσδιορίζει εάν ζητάει από τους μουσουλμάνους «τζιχάντ» ή αν θα το πράξει η ίδια η Τουρκία με στρατιωτικά μέσα.
Το Ισραήλ είχε τοποθετήσει ανιχνευτές μετάλλων στο ιερό μετά την δολοφονία δύο αστυνομικών στις 14 Ιουλίου. Η κίνηση αυτή προκάλεσε τις πιο αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων εδώ και χρόνια.
Στις συγκρούσεις αυτές βρήκαν τον θάνατο 3 Ισραηλινοί και 4 Παλαιστίνιοι την Παρασκευή και τον Σάββατο και ανάγκασε μέχρι και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συγκληθεί για να αναζητηθούν τρόποι εκτόνωσης
Το Ισραήλ προχώρησε σε αντικατάσταση των ανιχνευτών μετάλλου με έξυπνες και λιγότερο ενοχλητικές κάμερες επιτήρησης
Οι Παλαιστίνιοι αρνήθηκαν και αυτό το μέτρο και επιθυμούν την επιστροφή στην προ τις 14 Ιουλίου κατάσταση
Το τέμενος Αλ-Ακσά (αραβικά: المسجد الاقصى, αλ-μαστζίντ αλ-άκσα, το πιο μακρινό τέμενος) είναι ο τρίτος πιο ιερός τόπος για το Ισλάμ και βρίσκεται στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ. 
Ο χώρος στο οποίο βρίσκεται το τέμενος, μαζί με το Θόλο του Βράχου, ο οποίος αναφέρεται και ως αλ-Χαράμ ασ-Σαρίφ ή «Ιερό Άσυλο», είναι το όρος του Ναού, ο ιερότερος τόπος για τον Ιουδαϊσμό, ο τόπος στον οποίο βρισκόταν ο Ναός πριν την καταστροφή από τους Ρωμαίους το 70 Κ.Ε. 
Οι μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι ο Μωάμεθ μεταφέρθηκε από το Ιερό Τέμενος στη Μέκκα στο αλ-Ακσά κατά τη διάρκεια της νυχτερινής διαδρομής. Στην ισλαμική παράδοση ο Μωάμεθ προσευχόταν προς αυτό το σημείο μέχρι τον 17ο μήνα μετά την εγίρα, όταν ο Θεός τον κατεύθυνε να προσεύχεται προς την Κάαμπα.
Το τέμενος ήταν αρχικά ένα μικρό οίκημα για προσευχή το οποίο χτίστηκε από το χαλίφη Ουμάρ, αλλά ανακατασκευάστηκε και επεκτάθηκε από τον Ομμεϋάδη χαλίφη Αμπντ αλ-Μαλίκ και ολοκληρώθηκε από το γιο του Ουαλίντ Α' το 705. 
Μετά από ένα σεισμό το 746, το τέμενος καταστράφηκε ολοσχερώς και ξαναχτίστηκε από το Αββασίδη χαλίφη αλ-Μασούρ το 754 και το διάδοχό του αλ-Μαχντί το 780. Μεγάλο τμήμα του τεμένους καταστράφηκε από σεισμό το 1033, αλλά ο Φατιμίδης χαλίφης Αλί αζ-Ζαχίρ έχτισε ένα άλλο τέμενος, το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα. 
Κατά τη διάρκεια των ανακαινίσεων, πολλές δυναστείες του Ισλαμικού Χαλιφάτου πρόσθεσαν στο τέμενος διάφορα αρχιτεκτονικά στοιχεία, όπως το ασημένιο θόλο, τη πρόσοψη, μινπάρ και μιναρέδες. Όταν οι Σταυροφόροι κατέλαβαν στην Ιερουσαλήμ το 1099, χρησιμοποίησαν το τέμενος σαν παλάτι και εκκλησία, ενώ χρησιμοποιήθηκε ξανά ως τζαμί μετά την ανάκτηση της Ιερουσαλήμ από το Σαλαντίν το 1187. 
Σήμερα, η παλαιά πόλη βρίσκεται υπό ισραηλινό έλεγχο, αλλά το τέμενος παραμένει υπό την διοίκηση ισλαμικού βακούφιου.
Οι ευκαιρίες που ανοίγονται για την Ελλάδα είναι πραγματικά τεράστιες. Το Ισραήλ θα προσεγγίσει την Ελλάδα ακόμα περισσότερο.
Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι πίσω από αυτήν την τουρκική έχθρα κρύβεται η υπέρ των Ελληνοκυπρίων στάση του Τελ Αβίβ που έχει εξοργίσει την Άγκυρα.
Η Άγκυρα θεωρεί ότι το Ισραήλ έχει λάβει εχθρική στάση μετά τις κοινές ισραηλινοκυπριακές ασκήσεις ανακατάληψης χωριών στο όρος Τρόοδος που έχουν καταληφθεί από κατοχικά στρατεύματα!
Το Ισραήλ έχει λάβει σαφώς θέση υπέρ της δημιουργίας του περιβόητου East Med με τον οποίο το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου θα διέρχεται από την Ελλάδα προς τις ευρωπαϊκές αγορές.
Μέσα σε αυτό υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι θα ρέει και το ελληνικό φυσικό αέριο της «Λεκάνης του Ηροδότου» όταν επιτέλους κάποια ελληνική κυβέρνηση θα πάρει το θάρος να ανακηρύξει ΑΟΖ.
Το Ισραήλ λόγω Ερντογάν συμπλέει αυτή την στιγμή με τα ελληνικά συμφέροντα. Κάτι που θα ήταν από πολύ αμφίβολο έως αδύνατον εάν την Τουρκία κυβερνούσε ακόμα το κεμαλικό καθεστώς.
Ο Ρ.Τ.Ερντογάν μπορεί να είναι απρόβλεπτος και πολλά άλλα πράγματα αλλά εφαρμόζει την καλύτερη εξωτερική πολιτική... για την Ελλάδα.
Όλοι αγαπούσαν την Τουρκία (και την έχουν ακόμα ανάγκη μην γελιόμαστε) προ... Ρ.Τ. Ερντογάν  pro news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Η Δύση καταδικάζει την επανεκλογή του Πούτιν από τη Ρωσία. Κίνα και Ινδία υπόσχονται στενότερο

υς δεσμούς Του  Matthias Williams  και  John Irish 19 Μαρτίου 2024  1:04 π.μ. GMT+2  Ενημερώθηκε πριν από 9 ώρες 0 seconds of 0 seconds Έντα...