Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Καταστροφικός σεισμός στην Κω με δύο νεκρούς Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017, 01:37

Καταστροφικός σεισμός στην Κω με δύο νεκρούς

Καταστροφικός σεισμός στην Κω με δύο νεκρούς
8
Δύο νεκροί και αρκετοί τραυματίες είναι τα θύματα του σεισμού στην Κω που σημειώθηκε στις 1.31 π.μ. και ήταν 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το επίκεντρο τού σεισμού ήταν στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κω, κοντά στις τουρκικές ακτές, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ. Από τη μεριά του το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο «μέτρησε» την ένταση του σεισμού στα 6,7 Ρίχτερ.

Ο σεισμός προκάλεσε αρκετές υλικές ζημιές σε πολλά σπίτια με αποτέλεσμα να πανικοβληθούν όλοι οι κάτοικοι και αρκετοί να έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, φοβούμενοι έναν ενδεχόμενο μεγαλύτερο σεισμό και με αφορμή αρκετούς μετασεισμούς.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε αρκετά νησιά των Δωδεκανήσων όπως στη Κω και τη Λέρο, τη Σάμο και την Ικαρία αλλά και στα τουρκικά παράλια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει καταρρεύσει η οροφή νυχτερινού μαγαζιού της Κω με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι. Τις πληροφορίες για τους δύο νεκρούς επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης, ενώ υπάρχουν περισσότεροι από 100 τραυματίες και μεγάλες υλικές ζημιές.

Στο νησί μεταβαίνει ελικόπτερο Super Puma και ελικόπτερο Σινούκ για τη μεταφορά τραυματιών στη Ρόδο.

Όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα η θάλασσα στην Κω έχει φουσκώσει και έχει πλημμυρίσει την προκυμαία του λιμανιού προκαλώντας ζημιές σε μαγαζιά και αυτοκίνητα. Λόγω μάλιστα των ζημιών που έχει υποστεί το λιμάνι, το Blue Star Paros δεν μπόρεσε να καταπλεύσει και συνέχισε το ταξίδι του.

Το αεροδρόμιο του νησιού παραμένει κλειστό ωστόσο αναμένεται να λειτουργήσει τις επόμενες ώρες. Από τη δόνηση κατέρρευσε το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου, υπέστη σοβαρές ζημιές ο ναός της Αγίας Παρασκευής, τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλατεία Ελευθερίας, η καμάρα προς τα μπαράκια καθώς και τμήμα του παλαιού τείχους στην αρχαία αγορά μπροστά από το Νοσοκομείο. Δεκάδες είναι και τα σπίτια και τα καταστήματα που έχουν υποστεί καταστροφές.

Άκης Τσελέντης: Μάλλον πρόκειται για τον κύριο σεισμό - Οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν


Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Άκης Τσελέντης, μιλώντας στο zougla.gr, εξέφρασε την άποψη πως 
μάλλον πρόκειται για τον κύριο σεισμό, προσθέτοντας ότι οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν.

«Η ευρύτερη περιοχή είναι διεγερμένη. Πιστεύω πως κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα επρόκειτο για τον κύριο σεισμό. Πρέπει να περιμένουμε βέβαια αλλά λόγω της πλούσιας μετασεισμικής ακολουθίας μάλλον είναι ο κύριος. Πιστεύω ότι το φαινόμενο θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες» ανέφερε μεταξύ άλλων.


Σύμφωνα με πληροφορίες ανακλήθηκαν όλες οι άδειες των ιατρών του νησιού, ενώ όπως έγινε γνωστό, στην Κω μετέβη εκτάκτως από τη Μυτιλήνη με αεροσκάφος C-130 o υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Παράλληλα, στο νησί μετέβη εσπευσμένα και κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) με επικεφαλής τον πρόεδρό του, καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα.

Όπως δίπλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λέκκας, ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,5 ρίχτερ με επίκεντρο 15 χλμ ανατολικά της Κώ. Είχε εστιακό βάθος 8 χλμ και φορά ανατολικά-δυτικά.

Δείτε video και φωτογραφίες από την Κω



























































Επιπλέον το zougla.gr επικοινώνησε με το πρώην δήμαρχο Καλύμνου κ. Δημήτρη Διακομιχάλη ο οποίος ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ζημιές στην Κάλυμνο. Ο πρώην δήμαρχος αναφέρθηκε και στις ζημιές που έγιναν στην Κω.


Ταρακουνήθηκε η Τουρκία

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Τουρκία, ιδιαίτερα στην Μαρμαρίδα και στις γειτονικές περιοχές του Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός) και της Κνίδου, αμφότερες στην περιοχή της Μούγκλας. Η κυβερνήτης της Μούγκλας, Εσενγκιούλ Τσιβελέκ, είπε ότι έχουν αναφερθεί προς το παρόν μικροί τραυματισμοί.

Ο δήμαρχος της Μούγκλας είπε ότι υπήρξαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε διάφορες περιοχές, ενώ ο δήμαρχος της Αλικαρνασσού Μεχμέτ Κοτσαντόν είπε ότι είχαν αναφερθεί μικρές ρωγμές σε μερικά παλιά κτήρια. Η τουρκική τηλεόραση NΤV ανέφερε ότι υπήρχαν αρκετοί αισθητοί μετασεισμοί, με έναν 4,6 βαθμών να σημειώνεται στις 1.52 π.μ.

Δείτε video από το Μπόντρουμ









Λίγα λεπτά αργότερα από τον πρώτο σεισμό ακολούθησε και δεύτερος σεισμός μεγέθους 5 Ρίχτερ. Το εστιακό βάθος του εντοπίζεται στα 10 χλμ και έγινε σε θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Λέρου και νοτιοδυτικά του Αγαθονησίου. 

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, από τις 01:53 και για την επόμενη μισή ώρα ακολούθησαν τρεις ισχυροί μετασεισμοί 4,6 - 4,5 και 4,7 Ρίχτερ σε απόσταση μικρότερη των 10 χλμ από την Αλικαρνασσό στα παράλια της Τουρκίας με αποτέλεσμα να τρομοκρατηθούν και οι κάτοικοι της γείτονος χώρας.


(Πίνακας του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου με τους μετασεισμούς)





(Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Πανεπιστημίου Πατρών που είναι εγκατεστημένος στη Σεργούλα)

(Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Πανεπιστημίου Πατρών που είναι εγκατεστημένος στο Μανδράκι)


Πηγή φωτο: aegeannews, forecast weather, kosnews24
Video: youtube, cnn turk, aegeannews


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

ΚΚΕ: Να παραπεμφθεί στις αρμόδιες Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου η αναφορά για το έγκλημα των Τεμπών

  ΠΟΛΙΤΙΚΗ  / Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024, 20:17:50 /   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Παρέμβαση στη συζήτηση της Επιτροπής Αναφορών (PETI) του Ευρωκοινοβουλίο...