Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΑΓΡΙΑ ΞΥΠΝΑΤΕο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί άνοιξε το παράθυρο για καινούρια μέτρα!


Translate this page
Ενόψει της τρίτης και τελικής αξιολόγησης με την οποία και θα κλείσει το ελληνικό πρόγραμμα και θα αρχίσει τον Οκτώβριο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί άνοιξε το παράθυρο για καινούρια μέτρα από το νέο έτος αφού αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιβολή της νέας μείωσης του αφορολογήτου, αντί του 2020 που έχει ήδη ψηφιστεί, από το 2019 κιόλας -όπως εξ' αρχής ζητούσε το ΔΝΤ.

Εξηγώντας ο ίδιος τον σκοπό της επισκέψεως-«αστραπή» που έκανε στην Αθήνα (ανήμερα της εκδόσεως του νέου ομολόγου) είπε πως ήρθε πριν τις καλοκαιρινές διακοπές για στείλει το μήνυμα πως «είναι λάθος αν χαλαρώσετε μετά την έκδοση του ομολόγου» και ότι «πρέπει να εφαρμόσετε τους νόμους που ψηφίσατε, να σέβεστε τις υποχρεώσεις σας για να σεβαστούν και οι πιστωτές τις δεσμεύσεις τους για το χρέος».
Εμμέσως πλην σαφώς όμως άνοιξε παράθυρο και για νέα μέτρα, από το 2018 κιόλας! 
Όπως είπε:
-«Πρέπει η Αθήνα να σεβαστεί τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί και  να εφαρμόσει τη μεταρρύθμιση που μόλις συμφωνήσαμε».
'Ομως το ΔΝΤ βλέπει απόκλιση 1,3% του ΑΕΠ ή 2,34 δισ. ευρώ για το 2018 που σημαίνει ότι θα ζητηθούν πάλι νέα μέτρα
-«Το ΔΝΤ είναι ένας σημαντικός εταίρος, θέλω το ΔΝΤ να παραμείνει ως το τέλος, δεν πρέπει να αυτοσχεδιάζουμε ή να αλλάζουμε τα δεδομένα».
Τι σημαίνει αυτό; Ότι η σκέψη που έκαναν στην Αθήνα να αποπληρώσουν πρόωρα το ΔΝΤ (και με κεφάλαια του ESM ενδεχομένως) για να βγει από το πρόγραμμα, πριν βάλει τα 1,6 δισ. ευρώ που του έχουν ζητηθεί ώστε να μην εφαρμοστούν και τα μέτρα που έχει ζητήσει για το 2019 δηλαδή την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και για το 2020 μείωση της έκπτωσης φόρου κατά 650 ευρώ, δεν είναι εφικτή
-Η μείωση του αφορολογήτου ένα χρόνο νωρίτερα που ζητά το ΔΝΤ (από το 2019 αντί το 2020) «δεν είναι κάτι που έχει αποφασιστεί, ακόμα τουλάχιστον. Θα εξαρτηθεί και από τις προβλέψεις που θα γίνουν την άνοιξη του 2018, σε συνεργασία με ΕΚΤ και ΕΕ» τόνισε.
Ο Επίτροπος είπε για την έξοδο στις αγορές: «Βλέπουμε θετικά την έξοδο στις αγορές και το ότι συζητάμε για αυτήν ήδη, δείχνει πρόοδο. Αλλά πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή, σύνεση και υπευθυνότητα» τόνισε.
 «Είναι ένα πρώτο βήμα» είπε, αλλά συμπλήρωσε πως η τελευταία αξιολόγηση θα κρίνει τα πάντα. «Ήρθα για να προετοιμάσουμε όσα χρειάζεται» είπε και τόνισε ενόψει της νέας αξιολόγησης: «Για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε χρηματοδότηση της αγοράς, στην ιδιωτικοποίηση διαφόρων επιχειρήσεων όπως του ηλεκτρισμού και σε ένα σύγχρονο σύστημα κοινωνικής προστασίας».
«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως ήρθε η ώρα να κλείσουμε το μεγάλο κεφάλαιο της λιτότητας που γνώρισε η χώρα. Και τη γνώρισε γιατί οι οικονομικές και κοινωνικές δομές δεν ήταν βιώσιμες. Δεν εφευρέθηκε ή επιβλήθηκε η λιτότητα από το εξωτερικό. Δεν θέλουμε συμπληρωματικές θυσίες, αρκεί η Ελλάδα να μεταφράσει τους νόμους που ψήφισε σε πράξεις» ήταν το μήνυμα του Επιτρόπου πριν φύγει από την Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

ΚΚΕ: Να παραπεμφθεί στις αρμόδιες Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου η αναφορά για το έγκλημα των Τεμπών

  ΠΟΛΙΤΙΚΗ  / Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024, 20:17:50 /   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Παρέμβαση στη συζήτηση της Επιτροπής Αναφορών (PETI) του Ευρωκοινοβουλίο...