Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2017

Αποφασίζουν για την Ηριάννα

Αποφασίζουν για την Ηριάννα UPD

irianna-diadilosi.jpg

ΕφετείοΣυγκέντρωση συμπάραστασης έξω από το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών Αθήνας, όπου εκδικάζεται η αίτηση της Ηριάννας | EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
Να απορριφθεί η αίτηση αποφυλάκισης της Ηριάννας και του Περικλή προτείνει ο εισαγγελέας στη συνεδρίαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών Αθήνας, όπου εκδικάζονται τα αιτήματα των δύο για αναστολή εκτέλεσης της πρωτόδικης ποινής που τους έστειλε στη φυλακή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο. 
Περίπου στις 14.00, έφτασαν στην κατάμεστη αίθουσα του δικαστηρίου Ηριάννα και Περικλής, συνοδεία αντρών της αντιτρομοκρατικής (με κουκούλες και όπλα) προκαλώντας τις έντονες διαμαρτυρίες της Ζωής Κωνσταντοπούλου και με την πρόεδρο του δικαστηρίου να δηλώνει ότι «προσπαθεί να υπερασπιστεί τη δικαιοσύνη» και πως «δεν έχει αντιπαλότητα με κανένα».
Στο ακροατήριο ο κόσμος ζήτησε από την επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας» να μην φωνάζει ενώ ένας άλλος δικηγόρος διαμαρτυρήθηκε για τα ειδικά μέτρα και ενώ η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Καταθέσεις

Τόσο η Ηριάννα όσο και ο Περικλής υπογράμμισαν πως με την καταδικαστική απόφαση που τους επιβλήθηκε τα σχέδια που έκαναν διακόπηκαν πρόωρα και ζήτησαν να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν. Η καθηγήτρια της νεαρής πανεπιστημιακού στην κατάθεσή της τόνισε πως εργάζεται μαζί της πέντε χρόνια και πως αυτό που τον χαρακτηρίζει είναι το ήθος και οι επιδόσεις της.
Η πρόεδρος σημείωσε πως η Ηριάννα με άδειες μπορεί να συνεχίζει το διδακτορικό της, με την καθηγήτριά της να αντιτείνει ότι συμμετέχει σε έρευνα, αμείβεται και είναι απαραίτητη η παρουσία της.
Ο συνήγορος της νεαρής κοπέλας ανέφερε με τη σειρά του ότι η Ηριάννα θα μπορέσει να λάβει την πρώτη άδεια μετά από δύο χρόνια και η δεύτερη μάρτυρας -επίσης καθηγήτριά της- τονίζει πως χρειάζεται πρακτική άσκηση άρα η φυσική της παρουσία είναι απαραίτητη. «Δε γίνεται ούτε καν μέσω διαδικτύου», ανέφερε.
Η μητέρα της Ηριάννας, υποστήριξε πως όλα αυτά που έχτισε στην καριέρα της η κόρης της, θα χαθούν αν παραμείνει στη φυλακή.
Ειδικός γιατρός στην κατάθεσή του για τον Περικλή επικαλέστηκε ένα σπάνιο αυτοάνοσο νόσημα που αντιμετωπίζει, για το οποίο αναγκάστηκε να νοσηλευτεί.

Ηριάννα - Περικλής

Η Ηριάννα έλαβε το λόγο τονίζοντας πως εργάζεται σε δυο δουλειές (στο Πανεπιστήμιο και με ξένους φοιτητές σε ειδικό πρόγραμμα) και πως ήταν σίγουρη πως θα αθωωθεί. Μάλιστα ανέφερε πως τρεις μήνες πριν την απόφαση, έκανε αίτηση για πρόγραμμα που αφορούσε προσφυγόπουλα (για να τα διδάξει) και «όλα σταμάτησαν» υποστηρίζοντας πως νιώθει προσβεβλημένη.
Ο Περικλής είπε «σταμάτησε η ζωή μου» και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει λέγοντας «νόμιζα ότι όλα θα τελείωναν» και «ανατράπηκε η ζωή μου».   
Λίγο μετά τις 15.00 η συνεδρίαση διακόπηκε (για μισή ώρα) καθώς ζητήθηκαν κάποια έγγραφα από τον εισαγγελέα. 

Νωρίς το πρωί

Η αίθουσα του δικαστηρίου του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών γέμισε ασφυκτικά με συγγενείς, φίλους και συμφοιτητές της Ηριάννας και του Περικλή (κρίθηκε πρωτοδίκως ένοχος για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και για διακεκριμένη οπλοκατοχή και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 13 ετών, χωρίς ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση που άσκησε) από τις 09.00 και ενώ την ίδια ώρα αλληλέγγυοι βρίσκονταν εντός και εκτός της δικαστικής αίθουσας εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους. 

Η καταδίκη

Υπενθυμίζεται πως η Ηριάννα καταδικάστηκε από το Β' Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε κάθειρξη 13 ετών χωρίς αναστολή ως μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης επειδή διατηρούσε σχέσεις με νεαρό που είχε συλληφθεί ως εμπλεκόμενος με την οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».
Η καταδίκη στηρίχθηκε αποκλειστικά στη μερική ταυτοποίηση γενετικού υλικού της κατηγορούμενης πάνω σε γεμιστήρα όπλου, αποδεικτικό στοιχείο που ποτέ στο παρελθόν δεν έχει κριθεί αρκετό για να τεκμηριώσει ανάλογη απόφαση και ενώ ο σύντροφός της αθωώθηκε από το πρωτόδικο κιόλας δικαστήριο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το δικαστήριο, με σύμφωνη εισήγηση και της εισαγγελέως της έδρας, δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στην υποψήφια διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μόλις λίγες ημέρες μετά την καταδίκη της ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, είχε ζητήσει από τον πρόεδρο του Εφετείου το σκεπτικό της απόφασης καθώς και την επίσπευση της καθαρογραφής της.

Στο πλευρό της Ηριάννας

Τις τελευταίες ημέρες, τη στήριξής τους προς τη φυλακισμένη Ηριάννα έχουν εκφράσει ανθρωπιστικές οργανώσεις, φορείς, κόμματα, γνωστές προσωπικότητες της χώρας από διάφορους τομείς αλλά και απλοί πολίτες. 
Την περασμένη Παρασκευή, πλήθος κόσμου διαδήλωσε στο Σύνταγμα για την Ηριάννα, με τη συγκέντρωση να ξεκινάει από την πλατεία και αργότερα τα μπλοκ των διαδηλωτών να μεταφέρονται μπροστά από τη Βουλή.

Στήριξη από «Εφ.Συν.»

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» και η efsyn.gr ανέδειξαν από την πρώτη στιγμή την άδικη καταδίκη της Ηριάννας, όπως αντίστοιχα έχουν κάνει και για άλλους καταδικασμένους που εμφανώς πληρώνουν αποκλειστικά και μόνο την ιδεολογική τους τοποθέτηση, τις φιλικές τους σχέσεις αλλά και μια ιδιαίτερη επιμονή των διωκτικών αρχών που, κάτω από την πίεση να εξαρθρώσουν οργανώσεις ένοπλης βίας, καταφεύγουν συχνά σε εύκολα θύματα.

Επικυρώνεται σήμερα από τη Βουλή της πΓΔΜ η συμφωνία με την Ελλάδα

Το φθινόπωρο το δημοψήφισμα Επικυρώνεται σήμερα από τη Βουλή της πΓΔΜ η συμφωνία με την Ελλάδα Newsroom   Δημοσίευση 20.06.2018 ...