Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Στην «αντεπίθεση» η Τουρκία! Με χάρτη αγνοούν το Καστελόριζο

Στην «αντεπίθεση» η Τουρκία! Με χάρτη αγνοούν το Καστελόριζο και θεωρούν δική τους την ΑΟΖ μεταξύ Ρόδου και Κύπρου

    Δευτέρα, 17 Ιούλιος 2017 16:00
    Στην «αντεπίθεση» η Τουρκία! Με χάρτη αγνοούν το Καστελόριζο και θεωρούν δική τους την ΑΟΖ μεταξύ Ρόδου και Κύπρου

    Της Λίνας Ακριβοπούλου

    Σημαντική η σημερινή μέρα για την Κυπριακή Δημοκρατία δεδομένου ότι το τρυπάνι της Total, με την «ομπρέλα» που σχηματίζουν και διεθνείς δυνάμεις (όπως σας έχει ενημερώσει με χθεσινό δημοσίευμά του το el.gr*), έχει ήδη φτάσει σε βάθος 1799 μέτρων και δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα μέχρι τα 2.230, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις για αέρια.
    Η τουρκική προκλητικότητα τόσο με δηλώσεις αξιωματούχων αλλά και τις στρατιωτικές κινήσεις, με την αποστολή φρεγατών και του ερευνητικού Barbaros (που γυροφέρνει την Κύπρο), δημιουργεί ένα κλίμα έντασης με απροσδιόριστες συνέπειες. Όπως, μάλιστα, μπορείτε να δείτε και στο χάρτη της κεντρικής φωτογραφίας καταγράφεται η επιδίωξη της Τουρκίας για ιδιοποίηση της ΑΟΖ μεταξύ Καστελόριζου, Ρόδου και Κύπρου, δηλαδή αγνοώντας το Καστελόριζο στοχοποιεί ολόκληρη τη χρυσοφόρα περιοχή. Παράλληλα, η Τουρκία θεωρεί ότι τα οικόπεδα 4,5,6 και 10 δυτικά της Μεγαλονήσου, είναι της κυριαρχίας της. Ιδίως η Τουρκία έχει «στοχοποιήσει» το οικόπεδο» 6, το οποίο έχει παραχωρηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στην κοινοπραξία Total-Eni και του οποίου το μέγεθος υπολογίζεται σε διπλάσιο του «Λεβιάθαν»
    Επισημαίνεται ότι πριν από το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων στο Κρανς Μοντάνα, οι Τούρκοι είχαν διαμηνύσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχτούν το οποιοδήποτε «ενεργειακό παιχνίδι» δίχως τη συμμετοχή της Τουρκίας.
    Ενδεικτικό της έντασης που επικρατεί στην περιοχή, αφού μελέτες έχουν δείξει ότι τα αποθέματα υδρογονανθράκων στα «οικόπεδα» 10, 6 & 11 είναι πενταπλάσια του κολοσιαίου Αιγυπτιακού «Ζορ», είναι το περιστατικό με το Αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS George H.W. Bush»  που μπλόκαρε την συχνότητα τουρκικών μαχητικών που πετούσαν στην περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ.
    Το γεγονός, μάλιστα, ότι ο ενεργειακός κολοσσός της TOTAL είναι γαλλική εταιρεία σημαίνει ότι η Τουρκία έχει απέναντί της την ίδια της Γαλλία και όχι απλά την Κυπριακή Δημοκρατία.
    Επισημαίνεται ότι εκτός από το γεγονός ότι στην ευρύτερη περιοχή πλέουν σκάφη του αμερικανικού και γαλλικού ναυτικού, επισκέπτεται την Κύπρο από σήμερα η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί, η οποία μεταξύ άλλων θα μεταβεί και στην πλατφόρμα της κοινοπραξίας ΤΟΤΑL-ΕΝΙ ως έκφραση έμπρακτης στήριξης του Παρισιού, μετά από σχετική απόφαση του ίδιου του Εμμανουέλ Μακρόν. Στη συνέχεια θα γίνει δεκτή από τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Με την ευκαιρία αυτής της επίσκεψης στη Μεγαλόνησο θα συναντήσει την Γαλλίδα υπουργό ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς.
    Συγκεκριμένα ο κ.Κοτζιάς δήλωσε σε συνέντευξή του στην EURACTIV.com ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταστήσει περισσότερο σαφή τη θέση, την οποία δεν την λέει με καθαρότητα όταν μιλά με την Τουρκία, ότι δεν μπορεί τμήματα του εδάφους της, και αυτό είναι η Κύπρος, να είναι υπό κατοχή τρίτης χώρας και αυτή η χώρα να έχει δικαιώματα επέμβασης σε κράτος μέλος της ΕΕ» και συνέχισε χαρακτηρίζοντας ως θετική εξέλιξη την επίσκεψη στη Λευκωσία της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί: «είναι καλή εξέλιξη, μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν και πολεμικά πλοία της Γαλλίας στην περιοχή που υπενθυμίζουν στον τουρκικό παράγοντα ότι δεν μπορεί να παριστάνει ο κλέφτης τον σερίφη».
    Την ίδια στιγμή ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ετομάζει παράνομη  επίσκεψη στα κατεχόμενα της Κύπρου, ενώ σύμφωνα  με τουρκικά δημοσιεύματα  ψευδοκράτος και Άγκυρα προσανατολίζονται στην επιδίωξη να αναγνωριστεί διεθνώς το μόρφωμα στη βόρεια Κύπρο ως κανονικό κράτος.
     Σε άρθρο της με τίτλο «Ξεχωριστοί δρόμοι στο νησί», η εφημερίδα Mıllıyet αναφέρει ότι επίκεινται εντατικές συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους για τον καθορισμό «ενός νέου οδικού χάρτη».
    Η Άγκυρα, αναφέρει το δημοσίευμα, θα επιδιώξει να υπάρξει «ενιαία φωνή» Ακιντζί και τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης, ενώ το κατοχικό καθεστώς φέρεται να υποστηρίζει ένα κυπριακό μέλλον με δύο διαφορετικά κράτη στο νησί, τίποτα καινούργιο δηλαδή, αφού αυτό είναι το καθεστώς που ισχύει σήμερα, με τη διαφορά ότι το ψευδοκράτος δεν αναγνωρίζεται από κανέναν.

     *Tο χθεσινό δημοσίευμα του El.gr δείτε το σε αυτό το link http://www.el.gr/top-news/117-top-news/79548-binteo-epikindyno-%C2%ABpaichnidi%C2%BB-ths-toyrkias-sthn-kypriakh-aoz-%C2%ABoneireyontai%C2%BB-apobash-sth-morfoy


    Σχετική Ενημέρωση el.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

    Η Δύση καταδικάζει την επανεκλογή του Πούτιν από τη Ρωσία. Κίνα και Ινδία υπόσχονται στενότερο

    υς δεσμούς Του  Matthias Williams  και  John Irish 19 Μαρτίου 2024  1:04 π.μ. GMT+2  Ενημερώθηκε πριν από 9 ώρες 0 seconds of 0 seconds Έντα...