Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Από την σημερινή συνεδρίαση του ΔΝΤ θα κριθούν πολλά

Από την σημερινή συνεδρίαση του ΔΝΤ θα κριθούν πολλά…

Πως ο Τόμσεν παγίδευσε την κυβέρνηση – Τι θα γίνει με την έξοδο στις αγορές

Στην Ουάσιγκτον είναι στραμμένα σήμερα τα βλέμματα της Αθήνας όπου θα συνεδριάσει το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τον Πολ Τόμσεν να έχει βάλει τα δύο πόδια της κυβέρνησης σε ένα παπούτσι. Ο λόγος είναι ότι κάτω από τη μύτη του υπουργείου Οικονομικών ο Π. Τόμσεν προσέθεσε στο τεχνικό Μνημόνιο ένα πολύ αυστηρό όριο για την ονομαστικό ύψος του χρέους το οποίο εμφανίζεται να παραδέχεται και η ελληνική πλευρά. Η παγίδα του Τόμσεν χάθηκε στη μετάφραση αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά ότι τη σημασία στη λεπτομέρεια καθώς η κυβέρνηση είναι για μια ακόμη φορά εκτεθειμένη.
Ωστόσο κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι παρά τη αναμενόμενη ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο και τη ρήτρα του «πλαφόν χρέους» δεν θα δημιουργήσουν σοβαρά εμπόδια στην έκδοση του νέου ομολόγου. Κι αυτό διότι η Ελλάδα δεν θα βγει στις αγορές για επιπλέον δανεικά. Θα βγει για να αναδιαρθρώσει το ομόλογο Σαμαρά έκδοσης του 2014 5ετούς διάρκειας με ένα καινούργιο ομόλογο επίσης πενταετούς διάρκειας το οποίο θα λήγει το 2022.
Το πλαφόν χρέους ουσιαστικά δημιουργεί εμπόδια στην Ελλάδα στο να βγει στις αγορές για να δανειστεί «φρέσκα κεφάλαια».
Το οικονομικό επιτελείο με τους συμβούλους του, θα παρακολουθούν στενά και σήμερα αλλά και τα επόμενα 24ωρα τη διακύμανση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου –χθες ξεπέρασε κάποια στιγμή το 5,3%- προκειμένου να εκτιμήσουν το κατά πόσο θα επιχειρηθεί το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για το 5ετές ομόλογο μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Αν εκτιμηθεί ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί επιτόκιο αισθητά χαμηλότερο του αντίστοιχου του 2014, η έκδοση θα αναβληθεί.
Χρηματοοικονομικός σύμβουλος του Δημοσίου είναι η Rothschild και αν ο στόχος της εξόδου στεφθεί με επιτυχία η αμοιβή της θα φτάσει ως και τα τα 3,2 εκατ. ευρώ. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Reuters η Αθήνα προσέλαβε ήδη και αναδόχους για την έκδοση κάτι που σημαίνει ότι μπήκαμε στην τελική ευθεία. Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση ανέθεσε την έκδοση στις Bank of America Merrill Lynch, BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC.
Ακόμη κατά τη συνεδρίαση θα υπάρξει «κατ’αρχήν έγκριση» της νέας δανειακής σύμβασης, ύψους 1,6 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, συνεδριάζει σήμερα το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου αναμένεται να ξεκινήσει αργά το βράδυ,ώρα Ελλάδας. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, στην συνεδρίαση δεν αναμένονται εκπλήξεις και θα πρόκειται για μια τυπική διαδικασία .Η νέα δανειακή σύμβαση διάρκειας 13 μηνών αναμένεται να εγκριθεί ομόφωνα, καθώς οι 24 Εκτελεστικοί Διευθυντές δεν διατύπωσαν αντιρρήσεις ή επιφυλάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

ΚΚΕ: Να παραπεμφθεί στις αρμόδιες Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου η αναφορά για το έγκλημα των Τεμπών

  ΠΟΛΙΤΙΚΗ  / Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024, 20:17:50 /   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Παρέμβαση στη συζήτηση της Επιτροπής Αναφορών (PETI) του Ευρωκοινοβουλίο...