Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Σόιμπλε: Οι περισσότεροι είχαμε συμφωνήσει για Grexit το 2015

Σόιμπλε: Οι περισσότεροι είχαμε συμφωνήσει για Grexit το 2015

schauble-630.jpg

Βόλφγκανγκ ΣόιμπλεEUROKINISSI / ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε πως σχεδόν όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης καθώς κι ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχαν συμφωνήσει, το καλοκαίρι του 2015, ότι μία έξοδος από την ευρωζώνη θα ήταν η καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα. 
Σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Bild, με αφορμή την απόφασή του να είναι εκ νέου υποψήφιος για βουλευτής, ο 74χρονος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε επίσης πως τελικά, η καγκελάριος Μέρκελ αποφάσισε «να δώσει προτεραιότητα στη συνολική ευθύνη προς την Ευρώπη». 
Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω απόσπασμα από τη συνέντευξή του: 
Δημοσιογράφος: Ποια ήταν η πιο δραματική στιγμή της θητείας σας στη γερμανική κυβέρνηση τα τελευταία 4 χρόνια;
Σόιμπλε: Ίσως η διαφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα, το καλοκαίρι του 2015, όταν η χώρα έπρεπε να κλείσει τις τράπεζές της. Την ημέρα που έπρεπε να πάρουμε την τελική απόφαση, μίλησα με την καγκελάριο στο τηλέφωνο περίπου 12 φορές.
Δημοσιογράφος: Γιατί θέλατε το Grexit...
Σόιμπλε: Σχεδόν όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφωνούσαν ότι μία πορεία έξω από την ευρωζώνη θα ήταν καλύτερη για την Ελλάδα. Είχα συμφωνήσει σε αυτό και με τον κ. Γκάμπριελ πριν φύγω από τις Βρυξέλλες. 
Δημοσιογράφος: Κι ο Ζ. Γκάμπριελ ήθελε το Grexit;
Σόιμπλε: Είπε «φυσικά, ο Σόιμπλε έχει δίκιο...». Μόνο αργότερα εξέφρασε αντίθετη άποψη προς τα έξω. Στο τέλος η κ. Μέρκελ έπρεπε να ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά. Έπρεπε να δώσει προτεραιότητα στη συνολική ευθύνη προς την Ευρώπη. Εν κατακλείδι, μπορούμε να πούμε ότι το αποτέλεσμα ήταν καλό. Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πολλές μεταρρυθμίσεις και είναι σε καλό δρόμο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

ΚΚΕ: Να παραπεμφθεί στις αρμόδιες Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου η αναφορά για το έγκλημα των Τεμπών

  ΠΟΛΙΤΙΚΗ  / Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024, 20:17:50 /   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Παρέμβαση στη συζήτηση της Επιτροπής Αναφορών (PETI) του Ευρωκοινοβουλίο...