Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Πρωτοφανής... ευθανασία

Πρωτοφανής... ευθανασία

nosokomeio.jpg

ΝοσοκομείοΧέρι χέρι γιατροί του Δημοσίου και ιδιώτες υποσκάπτουν μονάδα-πρότυπο στην Πάτρα
Λίγες μέρες πριν ψηφιστεί ο νέος νόμος για την πρωτοβάθμια υγεία και την ώρα που η κυβέρνηση διατυμπανίζει την αναγκαιότητα του νέου συστήματος που έχει στόχο την πρόληψη και την αποσυμφόρηση των μεγάλων νοσοκομείων, η 6η Υγειονομική Περιφέρεια δείχνει να έχει άλλα σχέδια στο μυαλό της και προχωρά σε ουσιαστική υποβάθμιση της Μονάδας Πρωτοβάθμιας Υγείας στα Zαρουχλέικα της Πάτρας.
Η συγκεκριμένη μονάδα λειτουργεί εδώ κι ένα χρόνο άτυπα ως πρότυπη μονάδα παροχών υγείας, πρότυπη ως προς το πώς θα πρέπει να λειτουργούν οι νέες μονάδες, δημιουργώντας νέα δεδομένα για τους κατοίκους μιας ιδιαίτερα υποβαθμισμένης περιοχής.
Μάλιστα, με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών από τον Οκτώβριο του 2016, η μονάδα πήρε τον τίτλο Μονάδας Υγείας Νοτίου Διαμερίσματος Πάτρας, υπαγόταν διοικητικά στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια και θα λειτουργούσε ανεξάρτητα από την έτερη μονάδα πρωτοβάθμιας υγείας που βρίσκεται στα βόρεια της πόλης.
Η ακτινογραφία της μονάδας στα Ζαρουχλέικα
Με την περίπτωση της συγκεκριμένης μονάδας η «Εφ.Συν.» είχε ασχοληθεί με ρεπορτάζ στις 21 Μαρτίου («Τα Ζαρουχλέικα της Εξυγ(ε)ίανσης»), όπου είχε αναδειχτεί η δουλειά του προσωπικού που αποτελείται από 10 γιατρούς, 4 νοσηλεύτριες, 1 μαία και 1 επισκέπτρια Υγείας.
Μέσα σ’ ένα χρόνο η μονάδα είχε δεχτεί χιλιάδες περιστατικά, είχε προχωρήσει στη δωρεάν λήψη εκατοντάδων τεστ Παπανικολάου και HPV -σε συνεργασία με το Αττικό Νοσοκομείο- από γυναίκες της περιοχής και είχε πρωτοστατήσει σε συστηματική ενημέρωση των παιδιών στα γύρω σχολεία.

Μια περίεργη πυρκαγιά

Ωστόσο, από τότε, το υγειονομικό έργο συγκέντρωσε πάνω του αντιδράσεις. Αφενός μια περίεργη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στο κτίριο που επρόκειτο να μεταφερθεί η μονάδα ώστε να αναπτυχθεί περαιτέρω, αφετέρου οι διαμαρτυρίες μιας μερίδας κατοίκων για την εν λόγω μεταφορά θεωρώντας ότι θα υποβαθμιστεί η περιοχή τους -παρά το γεγονός ότι η απόσταση μεταξύ των κτιρίων δεν ήταν μεγαλύτερη από δύο χιλιόμετρα- είχαν δημιουργήσει ένα κλίμα γενικότερης αμφισβήτησης.

Ανάκληση διορισμού

Πριν από λίγες μέρες, την παραμονή της κατάθεσης του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ ενημέρωσε τον επιστημονικό υπεύθυνο της Μονάδας Υγείας Νοτίου Διαμερίσματος, Θεόδωρο Σολωμό, ότι ανακαλείται ο διορισμός του στη συγκεκριμένη θέση και ότι καλείται ν’ αναλάβει την αντίστοιχη θέση στη μονάδα του Βόρειου Διαμερίσματος της πόλης.
Παράλληλα στο σχετικό έγγραφο αναφέρεται πως μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του απ’ τα ιατρεία Ζαρουχλέικων, πράγμα που σημαίνει πως παύει να υφίσταται η Μονάδα Υγείας Νοτίου Διαμερίσματος με τη μορφή που είχε το τελευταίο διάστημα.

Αθέμιτος ανταγωνισμός!

Η χειρόγραφη επιστολή γιατρών του ΕΣΥ και ιδιωτών της Πάτρας με την οποία διαμαρτύρονται (!) για το έργο της Μονάδας Πρωτοβάθμιας Υγείας στα ZαρουχλέικαΗ χειρόγραφη επιστολή γιατρών του ΕΣΥ και ιδιωτών της Πάτρας με την οποία διαμαρτύρονται (!) για το έργο της Μονάδας Πρωτοβάθμιας Υγείας στα Zαρουχλέικα | 
Το σπουδαιότερο όμως όλων -και πρωτοφανές παράλληλα- είναι η έγκληση για εξηγήσεις του συγκεκριμένου γιατρού απ’ τον Ιατρικό Σύλλογο της Πάτρας έπειτα από επιστολή κυτταρολόγων (τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα) για αθέμιτο ανταγωνισμό!
Πρόκειται για μια επιστολή, την οποία υπογράφουν η συντονίστρια διευθύντρια του κυτταρολογικού εργαστηρίου του νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας», δύο διευθύντριες του κυτταρολογικού εργαστηρίου του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Ρίου, μια επιμελήτρια Α του κυτταρολογικού εργαστηρίου του νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας» κι ένας ιδιώτης κυτταρολόγος για τον οποίο αναγράφεται πως εκπροσωπεί την πλειοψηφία των ιδιωτών της ειδικότητάς του.
Σε αυτήν αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο αποστολής δειγμάτων pap test απ’ τον γυναικείο πληθυσμό της Πάτρας προς το Αττικό Νοσοκομείο με αποτέλεσμα την πτώση του αριθμού του προληπτικού ελέγχου τόσο στα δημόσια νοσοκομεία όσο και στον ιδιωτικό τομέα!»
Και συνεχίζει:
«Τίθεται λοιπόν το ερώτημα με ποιο επιστημονικό προσωπικό γίνεται η μικροσκόπηση των δειγμάτων pap test (εκατοντάδων περιστατικών) στο νοσοκομείο ‘‘Αττικόν’’, με ποια επιστημονική μέθοδο και το ποιο σημαντικό, ποιος αναλαμβάνει την ιατρική συμβουλευτική και παρακολούθηση των ασθενών;».
Το καλύτερο κομμάτι της επιστολής βρισκόταν προς το τέλος, όπου αναφέρονταν τα εξής: «Θεωρούμε ότι αυτή η διαδικασία θα πρέπει να διερευνηθεί, καθώς ανατρέπει τους υπάρχοντες κανόνες του οικογενειακού προγραμματισμού και του screening πληθυσμού, αποδυναμώνει το ιατρικό έργο των υφιστάμενων τμημάτων των νοσοκομείων, ασκεί αθέμιτο ανταγωνισμό στον ιδιωτικό τομέα και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας του πληθυσμού»!
Το έγγραφο με το οποίο ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών καλούσε τον κ. Σολωμό σε... απολογίαΤο έγγραφο με το οποίο ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών καλούσε τον κ. Σολωμό σε... απολογία | 
Είναι ίσως η πρώτη φορά που γιατροί του ΕΣΥ εγκαλούν με επιστολή τους συναδέλφους τους από μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας, καλύπτοντας παράλληλα τα συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα και αμφισβητώντας τελικά την επιστημονική επάρκεια ενός άλλου δημόσιου νοσοκομείου!
Ο Ιατρικός Σύλλογος της Πάτρας με δική του επιστολή στη συνέχεια κάλεσε τον... Θεόδωρο Σολωμό για εξηγήσεις. Ο τελευταίος, απαντώντας, τους παρέπεμψε στη διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Μια δομή-φάντασμα

Η απόφαση του υπουργείου Υγείας και της 6ης ΥΠΕ με την οποία ο κ. Σολωμός ανέλαβε την επιστημονική λειτουργία του ΠΕΔΥ-Μ.Υ. Πατρών Νοτίου ΔιαμερίσματοςΗ απόφαση του υπουργείου Υγείας και της 6ης ΥΠΕ με την οποία ο κ. Σολωμός ανέλαβε την επιστημονική λειτουργία του ΠΕΔΥ-Μ.Υ. Πατρών Νοτίου Διαμερίσματος | 
Ισως όλα αυτά να μην είχαν συμβεί ποτέ, αν τόσο η 6η Υγειονομική Περιφέρεια όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας δεν ήταν τόσο αυτοκαταστροφικές.
Κι αυτό γιατί νομικά, στα χαρτιά δηλαδή, η Μονάδα Υγείας του Νότιου Διαμερίσματος δεν υπάρχει.
Μπορεί να υπάρχουν επίσημα έγγραφα της 6ης ΥΠΕ που να την αναφέρουν με αυτή την ονομασία, ωστόσο, δεν υπάρχει κάποιο ΦΕΚ που να πιστοποιεί τη σύστασή της.
Είναι χαρακτηριστικό, δε, πως ακόμη και η απόφαση του ΚΕΣΥΠΕ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών) που είχε δρομολογήσει τη σύστασή της... έχει εξαφανιστεί απ’ τα αρχεία του υπουργείου Υγείας.
Τουλάχιστον αυτή είναι η επίσημη ενημέρωση σε όσους έχουν ρωτήσει για την τύχη της. Παρ’ όλα αυτά, ευτυχώς, δεν έχει εξαφανιστεί το χαρτί διορισμού του Θ. Σολωμού ως επιστημονικού υπεύθυνου στη Μονάδα Υγείας Νοτίου Διαμερίσματος με ημερομηνία την 24η Οκτωβρίου 2016.

Ερωτήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες απ’ την 6η ΥΠΕ αλλά και κύκλους του υπουργείου Υγείας το ζήτημα είναι τυπικό και μετά τις επερχόμενες εκλογές του επιστημονικού συμβουλίου της Περιφέρειας, τα πράγματα θα γίνουν όπως πριν.
Ωστόσο, αυτό αποτελεί μια γενικότητα και μάλλον δίνει την αίσθηση αποπροσανατολισμού απ’ το βασικό θέμα και όχι κίνηση ουσίας. Το ερώτημα είναι αν θα επανέλθει στην κατάσταση της κανονικής δομής ή των ιατρείων όπως ήταν παλιά.
Συν τοις άλλοις, ίσως οι ειδικοί του υπουργείου θα έπρεπε να σκεφτούν σε ποιανού τον μύλο ρίχνουν νερό όταν διατυμπανίζουν δεξιά και αριστερά ότι η συγκεκριμένη δομή δεν υπήρχε ποτέ στην πραγματικότητα -αφού δεν υπήρχε ΦΕΚ σύστασής της- και ποιανού την αξιοπιστία θίγουν.
Το λογικό συμπέρασμα που οδηγεί σε άλλους δρόμους είναι ότι αφού δεν υπήρξε ποτέ τέτοια δομή, τότε όλες οι εξετάσεις, υπογραφές, εντάλματα κ.λπ. που προήλθαν απ’ αυτήν ήταν παράνομα;
Το βασικό ερώτημα, όμως, παραμένει το εξής: σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επενδύει τα πάντα στην επιτυχία του εγχειρήματος που ονομάζεται πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και διαθέτει μια δομή, η οποία λειτούργησε άτυπα μεν, πετυχημένα δε, πάνω στους άξονες που η ίδια έχει θέσει, πώς ακριβώς κάνει βήματα πίσω, υποβαθμίζοντάς την και, κυρίως, πώς επιτρέπει σε γιατρούς του ΕΣΥ να υπονομεύουν το έργο που γίνεται, λειτουργώντας ως... συνήγοροι του ιδιωτικού τομέα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Η Δύση καταδικάζει την επανεκλογή του Πούτιν από τη Ρωσία. Κίνα και Ινδία υπόσχονται στενότερο

υς δεσμούς Του  Matthias Williams  και  John Irish 19 Μαρτίου 2024  1:04 π.μ. GMT+2  Ενημερώθηκε πριν από 9 ώρες 0 seconds of 0 seconds Έντα...